Preview Millwall FC – Luton Town

Lørdag ettermiddag besøker Luton Millwall og deres hjemmebane The Den, som ligger i London. En bane og by som historisk pleier å være vanskelig for Luton. Utfordringen blir nok ikke enklere denne gang heller, ettersom Millwall nå har spilt syv kamper på rad uten å tape.

Millwall FC
Millwall Football Club ble stiftet i 1885, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Klubben har sin tilhørighet i bydelen Southwark i Sør-Øst London.

Millwalls historie
Millwall har stort sett alltid spilt på nivå to til tre, bortsett fra i 1988 til 1990 hvor de spilte to sesonger på øverste nivå. Millwall ble da ledet av den skotske manageren John Docherty og hadde spillere i stallen som Teddy Sheringham og Tony Cascarino. Sheringham er forøvrig et produkt av Millwall, og var i klubben fra 1983 til 1991. Han spilte over 220 kamper for klubben, hvor han var med på klatringen fra nivå tre til øverste nivå. Sheringham scoret over 100 mål for Millwall i denne perioden.

Millwall rykket opp til øverste nivå etter at de vant nivå to i 1987/88 sesongen. Første sesong på øverste nivå endte med en tiende plass, som også er klubbens beste ligaplassering. Sesongen etter endte med nedrykk, da Millwall ble desidert sist. Nedrykket endte med at flere sentrale spillere forsvant fra klubben, og Millwall har aldri klart å rykke opp igjen til øverste nivå.

Millwall har ingen «major trophy» eller andre cuptriumfer man kan vinne ved å spille finaler på Wembley. Derimot har de to opptredener på Wembley, og den første kom i 1999. Da spilte Millwall seg frem til finalen i «The Football League Trophy», som de tapte 0-1 på overtid for Wigan. Den andre gangen Millwall spilte på Wembley, var av det overraskende slaget. Som det første laget noensinne siden Premier League ble opprettet i 1992, klarte Millwall, som det første lag som ikke spilte i Premier League, å spille seg helt frem til FA-cup finalen i 2004. Det skal sies at Millwall var heldige med trekningene, da de ikke møtte et eneste lag fra Premier League, før de møtte Manchester United i finalen. Millwall, som ble ledet av Dennis Wise som spillende manager, tapte 0-3.

Ettersom Manchester United kvalifiserte seg til Champions League for 2004/05, fikk Millwall UEFA cup plassen som normalt tilfaller vinneren av FA-cupen. Millwall ble slått ut av UEFA cupen allerede i første runde av Ungarske Ferencváros, etter å ha tapt 2-4 sammenlagt over to kamper. Wise signerte på free transfer for Southampton etter 2004/05 sesongen, da han ikke klarte å samarbeide med Millwalls nye styreleder.

I sommer avsluttet Gary Rowetts menn på 11. plass, på plassen foran Luton. Millwall og Luton avsluttet begge på 62 poeng, men med seks mål bedre målforskjell enn Luton.

The Den
«The Lions», som er kallenavnet til Millwall, spiller sine hjemmekamper på «The Den». «The Den», med publikumskapasitet på 20 143 tilskuere, har vært hjemmebanen til Millwall siden 1993 og ligger i regionen Bermondsey i Sør-Øst London. «The Den» ble innledningsvis kalt «The New Den», ettersom det gamle anlegget også het «The Den». «The Old Den» lå i regionen New Cross, ikke langt fra hvor «The New Den» ligger. Det gamle anlegget hadde en kapasitet på 22 000 tilskuere, hvor kun 4 536 av plassene var sitteplasser. Rekorden på «The Old Den» var 48 762 tilskuere og ble satt i en femte runde kamp i FA-cupen mot Derby i februar 1937.

Millwalls supportere og rivalisering
Millwall sine supportere har et historisk negativt rykte og har vært innblandet i mange negative episoder. Spesielt var Millwalls hooligans supportere på 70 og 80 tallet, Bushwackers, spesielt fryktet.

Det har vært mange episoder mellom Millwall og deres rivaliserende klubber, og spesielt har det vært mange episoder mot Millwalls argeste rival, West Ham United. Oppgjøret mellom klubbene kalles «The Dockers derby» og har blitt spilt 99 ganger. Flere ganger har det vært stygge scener mellom klubbenes supportere, og spesielt huskes oppgjøret i 2009 på Upton Park som benevnes som «The Upton Park Riot». Lagene møttes i andre runde i Ligacupen, som West Ham vant 3-1. Resultatet kommer helt i skyggen av at en person ble knivstukket og tyve andre Millwallsupportere ble skadet på utsiden av Upton Park under opptøyene både før og etter kampen.

Til tross for at Leeds ligger 270 km unna «The Den», har det oppstått en voldsom rivalisering mellom Leeds og Millwall. På 70 og 80 tallet hadde både Millwall og Leeds et rykte på seg for å ha noen av de sterkeste og mest fryktede hooligans grupperingene blant supporterne i England. Allikevel møttes klubbene kun 12 ganger mellom 1920 og 2003, hvor syv av oppgjørene skjedde på 80 tallet. Fra 2004 har lagene møttes 26 ganger, hvor kampen på Ellen Road i oktober 2007 ble spesielt dramatisk. I forkant av kampen ble det store opptøyer mellom Leeds sine supportere, Millwall sine supportere og politiet i Leeds.

Benevnelsen «South London Derbys» er også noe som inkluderer Millwall. «South London Derbys» er en samlebetegnelse på kampene mellom lagene i Sør-London, henholdsvis mellom lagene Charlton, Millwall, Crystal Palace og Wimbledon. Kampene mellom Millwall og Charlton blir også kalt «The South East London Derby», da det kun er 6,4 km mellom «The Den» og «The Valley».

I mars 1985 møttes Luton og Millwall i sjette runde i FA cupen på Kenilworth Road. Også Luton hadde sine hooligans problemer på åtti tallet, og spesielt med en gruppering som kalte seg for «The MIG´s». Før kampen oppsto det store opptøyer i Luton, hvor puber og butikker ble angrepet og ramponert. Først og fremst av Millwall supportere.

Selve kampen kom i gang til rett tid, men etter et kvarters spill måtte kampen stanses da Millwall supportere begynte å utagere og invadere banen. Blant annet angrep de «The Bobbers stand», hvor de angrep tilskuere og rev opp seter. «Bobbers stand» var det gamle tribuneanlegget hvor det nå er satt opp VIP bokser. Kampen kom i gang igjen etter 25 minutter, og Luton vant til slutt 1-0 etter scoring av Brian Stein.

Etter kampen ble det igjen opptøyer både inne på stadion og utenfor. Opptøyene blir omtalt for å være noen av de verste fotballopptøyene på åtti tallet i England. Selve episoden blir omtalt som «The 1985 Luton Riot», hvor blant annet 700 seter på Kenilworth Road ble revet opp og kastet rundt. Selv om det var Millwall supporterne som startet selve opptøyene, viste det seg at mange av de arresterte ikke hadde noen tilknytning til Millwall.

Episodene førte til at Luton nektet bortesupportere adgang til Kenilworth Road fra 1986/87 sesongen og helt frem til 1990/91 sesongen. «The Football league» ønsket at Luton skulle slippe inn bortesupportere til Ligacupen i 1986, noe Luton nektet. Dette gjorde at Luton ble kastet ut av turneringen denne sesongen. For å sikre at bortesupportere og andre uønskede ikke kjøpte billetter til Lutons hjemmekamper, måtte hjemmefansen ha med seg medlemskort for å kjøpe billetter til Lutons hjemmekamper.

H2H
Luton og Millwall har møtt hverandre 84 ganger, hvor Millwall har vunnet 35 ganger, 22 ganger har Luton vunnet, mens 27 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes, var i februar på Kenilworth Road. Kampen endte 1-1 etter at Adebayo scoret i sin første kamp fra start og ga Luton ledelsen i det 55.minutt. Derimot utlignet George Evans til 1-1 fem minutter på overtid. Sist lagene møttes på The Den, var i oktober i fjor hvor Millwall vant 2-0.

Luton og Millwall har møtt hverandre ni ganger siden sist Luton slo Millwall. August 2005 i en Championshipkamp, vant Luton 2-1 på Kenilworth Road, hvor Warren Feeney og Curtis Davies scoret Lutons mål. Dette er den eneste seieren Luton har mot Millwall på tretten kamper, eller siden mai 1999, hvor Luton vant 1-0 over Millwall på The Den i en League Division 2 kamp (nivå tre), Tony Thorpe scoret Lutons mål.

Luton har besøkt Millwall 42 ganger, hvor Millwall har vunnet 23 ganger, 10 ganger har det endt uavgjort, mens Luton har vunnet ni ganger når de har besøkt Millwall. På de siste seks kampene ar Luton kun klart å få med seg et poeng fra The Den, og kun scoret to mål.

Millwalls form
Før lørdagens kampe, ligger Millwall på 11.plass med sine 15 poeng, et poeng foran Luton som ligger på 13. plass. Poengene har Millwall fått ved å vinne tre kamper, og spille seks uavgjortkamper. Som ifjor, er Millwall et gjerrig lag, da de kun har sluppet inn 11 mål denne sesongen. Dette er like mange innslupne mål som Stoke, mens Bournemouth og West Bromwich er de eneste i Championship som har sluppet inn færre må enn Stoke og Millwalll.

Millwall startet sesongen svakt, med kun to poeng på fire kamper. Derimot har Millwall snudd den dårlige starten, og har nå spilt syv kamper på rad uten å tape, og de to siste kampene har også endt med seier. Det startet med 2-1 seier mot Blackburn på The Den, før Millwall var involvert i fire uavgjortkamper på rad. De to siste kampene mot Bristol City og Barnsley endte begge med 1-0 seier til Millwall. At Millwall slipper inn lite mål, er et faktum. Problemet er også at Millwall ikke scorer mange mål, da Millwall kun har scoret et mål i fem av de siste seks kampene.

På hjemmebane har Millwall kun tapt en kamp denne sesongen, og har nå spilt tre hjemmekamper på rad uten å tape. Hjemmesesongen startet med 1-1 mot Blackburn, før det ble 1-2 tap mot Fulham. Deretter vant Millwall 2-1 mot Blackpool, før det ble 1-1 mot Coventry. I siste hjemmekamp før landslagspausen, vant Millwall 1-0 mot Bristol City.

Millwall kom seg helt til tredje runde i Carabao cupen denne høsten, hvor de tapte 0-2 mot Leicester på The Den. I første runde vant Millwall 2-1 over Portsmouth på The Den, før de vant 3-1 over Cambridge. Også denne kampen ble spilt på The Den.

Lutons form
Som nevnt ligger Luton 13. plass i The Championship før lørdagens møte mot Millwall. Luton har 14 poeng og har fire poeng opp til QPR som ligger på sjette plass. Det er seks poeng ned til Barnsley som ligger på 22. plass.

Poengene har Luton fått ved å vinne tre kamper og delt poengene ved fem anledninger. Luton har hittil tapt tre kamper denne sesongen.

På de siste syv kampene, er det kun Bournemouth som har klart å ta tre poeng mot Luton. Derimot har fem lag spilt uavgjort mot Luton, mens det ble en sterk 5-0 seier over Coventry i midtuke kampen før landslagspausen.

På bortebane startet Luton med å tape 2-3 for West Bromwich. Deretter vant Luton bortekampen mot Barnsley ved å vinne 1-0, før Luton spilte uavgjort mot Blackburn og Bristol City. Den siste bortekampen før landslagspausen var mot Bournemouth, som Luton som tapte 1-2.

«Londonkomplekset»
Luton har hatt store problemer med å vinne ligakamper i London når Luton har spilt på de to øverste liganivåene. Av de 60 siste bortekampene som Luton har spilt innenfor Londons bygrense på de to øverste liganivåene, har kun tre av disse kampene endt med Luton seier.

Sist Luton vant en kamp i London på et av de to øverste liganivåene, var i første serierunde i Championship i august 2005, hvor Luton vant 2-1 over Crystal Palace på Selhurst Park. Lutons mål ble scoret av Steve Howard og Ahmet Brkovic. Etter det har Luton besøkt London 11 ganger i Championship uten å ha fått med seg et eneste poeng. Kan barrierebryteren Nathan Jones gjøre noe med dette?

Skadenytt
På torsdagens pressekonferanse før kampen på lørdag, kunne Nathan Jones endelig proklamere at han nær hadde en skadefri tropp, hvor også de fleste er i ferd med å komme i tilfredsstillende kampform.

Blant annet spilte Allan Campbell og Admiral Muskwe for Lutons U23 lag som møtte Bournemouths U23 lag på tirsdag. Muskwe scoret forøvrig Lutons mål i kampen som endte 1-1. Foruten Campbell og Muskwe, spilte også James Shea, Gabe Osho, Mendes Gomes og den nyankomne Elliot Thorpe i nevnte kamp.

De mest usikre til lørdagens kamp er Dan Potts og Danny Hylton.

Toppscorerne
For Millwall er det midtbanespilleren Jed Wallace som er den mest målfarlige spilleren med sine fire mål uansett turnering, i tillegg til fire målgivende. Deretter følger Murray Wallace med tre mål.

For Luton er det Elijah Adebayo som er lagets toppscorer med sine fem mål, mens Luke Berry og Harry Cornick har scoret fire mål hver.

Friendly faces
Lutons Fred Onyedinma startet sin ungdomskarriere i Millwall, og spilte 120 kamper og scoret åtte mål for Millwall i perioden 2014 til 2019.

Mick Harford har to treneroppdrag i Millwall, da han var trener i Millwall i sesongen 2005/06 og assistentmanager for Steve Lomas i perioden 2013 til 2015. Luton trener Adrian Forbes, har en spillerkarriere i Millwall, med sine 16 kamper.

Det er på tide at Luton igjen vinner i London, og i tillegg slår Millwall. Om dette skjer på lørdag, kan du få med deg med livebilder via iFollow tjenesten og med Simon Pitts som kommentator. Simon Pitts vil ikke være alene på The Den, da Luton har fått tildelt 1950 billetter til det som kan bli Danny Hyltons kamp nummer 150 for Luton. Kampstart er kl 16 norsk tid.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!