Blackpool – Luton Town

På lørdag drar Luton nordover for å møte «play-off spesialisten» Blackpool, som i fjor rykket opp (igjen) via Play-off fra League One. Blackpool, som var tippet å være innblandet i nedrykksstriden denne sesongen, har imponert stort denne sesongen, og kjemper på øvre del av tabellen.

Byen Blackpool
Byen Blackpool ligger i det nordvestlige England, like nord for Liverpool og Manchester, og heller ikke langt fra byene Preston, Burnley og Bolton. Blackpool er et populært feriested, og hvert år tiltrekker byen seg millioner av turister som kommer for å utnytte de populære badestrendene som finnes i og utenfor byen. Blackpool ligger ved irskesjøen, og har blant annet en elleve km lang sandstrand. Det bor ca 142 000 innbyggere i Blackpool.

Blackpool FC og Rivalisering
Blackpool Football Club ble stiftet i 1887, og ble valgt inn i The Football league i 1896. Preston, Burnley og Bolton er de største rivalklubbene til Blackpool, først og fremst grunnet sin nære beliggenhet. Spesielt er kampene mot Preston North End spesielt intense, og blir kalt West Lancashire derby. Lagene har aldri spilt mot hverandre på det øverste nivået, kun når de har spilt på andre til fjerde nivå i det engelske seriesystemet. Derbyet har blitt spilt 95 ganger, hvor Preston har vunnet 45 ganger. 31 ganger har Blackpool vunnet, mens 19 ganger har det endt uavgjort.

Bloomfield Road
«The Seasiders», som er kallenavnet til Blackpool, spiller hjemmekampene sine på Bloomfield Road som har vært hjemmebanen til Blackpool siden 1901. Bloomfield Road har i de siste årene vært igjennom omfattende ombygging, og har i dag en kapasitet på 16616 tilskuere. Tilskuerrekorden på Bloomfield Road er på 38 098 tilskuere og ble satt i en seriekamp mellom Blackpool og Wolverhampton den 17.september 1955.

I 2005 ble tre kamper i Europamesterskapet for kvinner spilt på Bloomfield Road. Også A-HA har spilt på Bloomfield Road, da de spilte en konsert på Bloomfield Road den 16. juni 2018.

Blackpool FC historie
Blackpool har mange sesonger på øverste nivå i England. Dette var spesielt i perioden mellom 1930 og 1967. Det var i denne perioden at klubben fikk sølv på øverste nivå, nærmere bestemt i sesongen 1955/56. I 1953 vant også klubben FA cupen etter å ha vunnet 4-3 over naborival Bolton foran 100 000 tilskuere på Wembley.

Sist gang Blackpool spilte på det øverste nivået i England, var i sesongen 2010/11. Blackpool rykket opp som følge av at de vant Play-off finalen, etter å ha havnet på sjette plass i ligaen. Finalen ble spilt mot Cardiff, etter at de sammenlagt slo Nottingham Forest 6-4 i semi-finalen. Blackpool slo Cardiff 3-2 i finalen på Wembley, etter å ha ligget under med både 0–1 og 1–2. Ved begge anledningene klarte Blackpool å score minutter etterpå, før Brett Ormerod satte inn seiers målet på overtid i første omgang.

Det ble med den ene sesongen i Premier League, da Blackpool endte på 19.plass og rykket ned til Championship. Sesongen etter endte Blackpool på Femte plass i Championship, og igjen klarte Blackpool å spille seg helt frem til play-off finalen, som de denne gang tapte 1-2 mot West Ham.
Året etter begynte nedturen for Blackpool, og spesielt når suksess manager Ian Holloway bestemte seg for å gi seg som manager i Blackpool. I november 2012 fikk Ian Holloway tilbud om å bli manager hos ligarival Crystal Palace, en jobb han også takket ja til. Fire dager senere tok Portsmouth manager Michael Appleton over i Blackpool, før han to mnd senere gikk til Blackburn som manager. Februar 2013 ansatte Blackpool Paul Ince som manager, som derved ble den tredje manageren for Blackpool på fire mnd. Paul Ince klarte å styre klubben til en 15.plass i sesongen 2012/13.

Sesongen 2013/14 startet veldig bra for Paul Ince og Blackpool. Faktisk den beste ligastarten noensinne. På ni kamper tok Blackpool 16 av 18 mulige poeng. Deretter begynte krisen for alvor for Blackpool. Fra å vinne nesten alle sine kamper, tapte Paul Ince og Blackpool ni av ti kamper. Det endte med at Ince fikk sparken etter 11 mnd som manager. Kaptein Barry Ferguson tok over som spillende manager og klarte å styre klubben til en 20. plass etter kun å ha vunnet tre kamper etter at han tok over for Paul Ince. Juni 2014 ble Belgiske Jose Riga utnevnt som manager, forøvrig klubbens første manager som ikke hadde nasjonalitet fra ”balløya”.

Riga fikk en forferdelig vanskelig start som manager. I løpet av sommeren 2014 forlot hele 27 spillere klubben, og to uker før seriestart hadde klubben kun åtte utespillere og ingen keepere registrert i stallen. Riga klarte allikevel å stable en tropp på beina til ligastarten mot Nottingham Forest, men med kun fire innbyttere, og Blackpool tapte kampen 2-0. Etter femten kamper fikk Riga sparken, og ble erstattet av Lee Clark.

Clark hadde en håpløs oppgave og den 6.april i 2015, når seks kamper gjensto av serien, var det klart at Blackpool var klar for nedrykk til League one. Blackpool endte desidert sist med 26 poeng. Ikke uventet, forlot Clark jobben som manager i Blackpool i mai 2015, og ble erstattet av Neil McDonald. Sesongen 2015/16 ble heller ingen suksess, og Neil McDonalds Blackpool rykket ned til League two og fjerde nivå for første gang på femten år. Neil McDonald fikk sparken og ble erstattet av Gary Bowyer, som ble den åttende manageren i Blackpool på tre og et halvt år. Bowyer klarte å rykke opp med Blackpool på første forsøk ved å vinne Play-off for League two i 2017.

Blackpool har spilt i League One siden 2017, og klarte først å rykke opp til The Championship i sommer etter å ha vunnet Play off finalen mot Lincoln. Dette gjorde Blackpool med Neill Crithley som manager, som også er den tredje manageren som Blackpool har ansatt siden Bowyer forlot Blackpool i 2018. Blackpool rykket opp ved at de først havnet på tredje plass i Legaue One, før de slo Oxford 6-3 sammenlagt i Play-off semi-finalen. I finalen ble Lincoln slått 2-1, etter at Lincoln tok ledelsen etter to minutter.

Play-off spesialisten
Blackpool er å anse som Play-off spesialisten over alle. Kun en gang har Blackpool rykket opp som følge av at de har blitt seriemestere, som skjedde i 1929/30 sesongen når Blackpool ble seriemestere på nest øverste nivå. Alle andre opprykk har enten skjedd ved at klubben har blitt nummer to, eller vunnet Play-off. Siden FA innførte Play-off i 1987, har Blackpool spilt i åtte Play-off finaler, noe som er rekord. Seks ganger har Blackpool rykket opp ved å vinne en play-off finale, noe de gjorde i 1992 (fra nivå fire), 2001 (fra nivå fire), 2007 (fra nivå tre), 2010 (fra Championship til Premier league), i 2017 (fra nivå fire), og sist i sommer (2021).

Opprykket til Blackpool i 2017 via Play-off, huskes av de fleste av oss Lutonsupportere med en viss bitterhet. Luton og Blackpool møttes Play-off semi-finalen etter at Luton havnet på fjerde plass i ligaen, mens Blackpool havnet på syvende plass. I første kamp vant Blackpool 3-2 på Bloomfield Road, hvor den tidligere Luton spilleren Mark Cullen scoret hat-trick for Blackpool. Luton ledet for øvrig 2-1 til pause etter scoringer av Potts og Vassell. Om første kamp var dramatisk, var returoppgjøret på Kenilworth Road høydramatisk! Luton ledet først 3-1 etter først et selvmål fra Kelvin Mellor hos Blackpool, mens Scott Cuthbert og Danny Hylton (straffe) scoret de andre to målene for Luton. En keepertabbe av Lutons keeper, Stuart Moore (på lån fra Reading), sørget for at Blackpool reduserte i det 75 minutt. Det så lenge ut til at kampen skulle ende 3-2 etter nitti minutter, og 9700 tilskuere på Kenilworth Road, samt tv-tittere fra hele verden, forberedte seg på ekstra omganger. I det 95. minutt fikk derimot Blackpool corner hvor ballen etter mye klabb og babb traff en liggende og uheldig Moore i ryggen, og trillet over streken. Kampen endte 3-3, og Blackpool vant dermed sammenlagt 6-5.

Exeter kvalifiserte seg også til Play-off finalen på like dramatisk vis, da de også vant 6-5 sammenlagt. Også denne Play-off semi-finalen ble avgjort fem minutter på overtid i andre omgang. Blackpool vant finalen på Wembley 2-1, og rykket opp via Play-off for femte gang.

H2H
Siden 1897 har Luton og Blackpool møtt hverandre 55 ganger. 17 ganger har Blackpool vunnet, 15 ganger har det endt uavgjort, mens 23 ganger har Luton vunnet.

Sist lagene møttes, var i en League One kamp i april 2019 på Kenilworth Road. Blackpool ledet 2-1 til det var igjen fire minutter av kampen, hvor Jason Cummings utlignet til 2-2. Motsatt oppgjør på Bloomfield Road i september 2018, endte også uavgjort, da kampen endte målløst. Det gjør at Luton nå har spilt fire kamper på rad mot Blackpool uten å vinne, da kampene før disse to ligakampene, var de to Play-off kampene som tidligere omtalt.

Siste seier mot Blackpool klarte Luton i april 2017 i en League Two kamp på Kenilworth Road, hvor Ollie Palmer scoret kampens eneste mål i aller siste spilleminutt. Motsatt oppgjør på Bloomfield Road, ble spilt i desember 2016. Luton vant 2-0 etter scoringer av Jack Marriott og Cameron McGeehan.

Luton har besøkt Blackpool 27 ganger, hvor det har endt med hjemmeseier ved 12 anledninger. Syv ganger har det endt med borteseier, mens det har endt uavgjort ved åtte anledninger.

Blackpools form
Før lørdagen kamp, ligger Blackpool på en 11. plass med sine 27 poeng, som er to poeng foran Luton som ligger på 15.plass. Det er seks poeng opp til Coventry som ligger på sjette plass, mens det er 11 poeng ned til Peterborough på 22. plass.

Blackpool har nå spilt fem kamper på rad uten å vinne, hvor de forrige lørdag tapte 0-1 for Birmingham. De tre kampene før det endte uavgjort, mens kampen før det igjen tapte Blackpool 0-1 for Stoke. Før disse fem kampene vant Blackpool tre kamper på rad, henholdsvis mot Sheffield United, Preston og Reading.

På hjemmebane har Blackpool noen sterke resultater denne sesongen, men har nå spilt tre kamper på rad uten seier. Derimot klarte Blackpool et sterkt 0-0 resultat på Bloomfield Road mot West Brom for halvannen uke siden, samt at hjemmekampen før det endte 1-1 mot QPR. Hjemmekampen mot Stoke endte med 0-1 tap. Før dette vant Blackpool tre hjemmekamper på rad, henholdsvis mot Preston, Blackburn og Barnsley.

Til sammen har Blackpool vunnet fire hjemmekamper denne sesongen, inkludert den sterke 1-0 seieren over Fulham i september. Fire hjemmekamper har endt med tap, mens kampene mot QPR og West Brom endte som nevnt uavgjort.

Lutons form
Før lørdagens kamp ligger Luton på 15.plass med sine 25 poeng. Det er ni poeng ned til Peterborough på 22.plass, mens det er åtte poeng opp til Coventry på sjette plass.

Luton er nå inne i en veldig dårlig periode, da hjemmeseieren over Middlesbrough for ca en mnd siden, er de eneste poengene som Luton har klart å kapre på de siste seks kampene. Forrige lørdag ble det 1-2 tap mot Cardiff på Kenilworth Road, etter at Jordan Clark scoret sitt første mål for sesongen når han utlignet til 1-1. På disse seks kampene har Luton scoret fire mål, mens de har sluppet inn åtte mål.

Luton har nå spilt fire bortekamper siden siste borteseier som kom mot Millwall. Etter borteseieren mot Millwall ble det et poeng mot Derby, før det ble bortetap mot Preston og QPR. For halvannen uke siden ble et poeng i den målløse kampen mot Nottingham.

På bortebane er det kun seierne mot Barnsley og Millwall som har gitt tre poeng denne sesongen. Uavgjort mot Blackburn, Bristol City, Derby og Nottingham, har gitt til sammen fire bortepoeng, mens det har blitt bortetap mot West Brom, Bournemouth, Preston og QPR.

Friendly faces
I perioden 2013 til 2015 spilte Mark Cullen 71 kamper for Luton, hvor han scoret 21 mål. I juni 2015 ble Cullen solgt til Blackpool for 180 000 pund, hvor han i perioden 2015 til 2019 spilte 89 kamper for Blackpool og scoret 21 mål. Cullen spiller i dag i Hartlepool.

Blackpools reservekeeper er Stuart Moore, som ble lånt ut fra Reading til Luton i 2017, og som sto den tidligere omtalte Play-off kampen i 2017. Moore fikk ti kamper for Luton, før han dro videre til Barrow. Moore signerte for Blackpool før årets sesong, og har hittil voktet målet til Blackpool ved to anledninger.

Elliot Lee, som for tiden er å finne i Charlton, hadde et låneopphold på fire kamper i Blackpool i november 2015, når han var West Ham spiller.

Kiernan Dewsbury-Hall ble lånt ut fra Leicester til Blackpool i 2020, hvor han spilte ti kamper og scoret fire mål. Som vi alle vet, spilte Dewsbury-Hall i fjorårets sesong for Luton, hvor han spilte 39 kamper for Luton og scoret 3 mål.

Lutons skadesituasjon
På torsdagens pressekonferanse kom det ikke frem noen spesiell informasjon rundt Lutons skadesituasjon, bortsett fra at Nathan Jones kunne melde at Luke Berry ikke kjenner noen smerte i forhold til sin leddbåndskade. Derimot må Nathan Jones være enda litt mer tålmodig i forhold til å kunne ta han ut til kamp igjen.

Topp scorerne
For Luton er det fortsatt Elijah Adebayo som er Lutons toppscorer med sine åtte mål, mens Harry Cornick har scoret syv mål, i tillegg til sine to målgivende pasninger. Luke Berry har fire mål og en målgivende pasning hittil denne sesongen. Fred Onyedinma er også verdt å nevne, da han på ti kamper (fem fra start), har to mål og tre målgivende pasninger. James Bree har også tre målgivende pasninger.

For Blackpool er det den nord-irske landslagsspissen Shayne Lavery som er klubbens toppscorer med syv mål, uansett turnering. Han har derimot slitt med en hamstringskade som han fikk i 2-1 seieren over Blackburn den 2.oktober. Lavrey rakk imidlertid å score det første målet i 2-1 seieren. Keshi Andersen og Jerry Yates har scoret fire mål hver.

Luton har fått tildelt 2133 billetter til lørdagens kamp, og det er meldt at det fortsatt er billetter ledig i bortesvingen. Kampen kan du streame med live bilder fra iFollow tjenesten, hvor Simon Pitts vil kommentere kampen. Kampstart er lørdag kl 1600 norsk tid.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!