Preview Luton Town – Derby County FC

På lørdag er det klart for Lutons første hjemmekamp i ligaen, når Derby kommer på besøk. Hittil har Luton spilt tre kamper denne sesongen, og vunnet alle tre. Optimismen er derfor stor, ettersom Wayne Rooney og Derby ennå ikke har vunnet noen kamp denne sesongen.

Byen Derby:
Derby ligger i den engelske regionen Øst-Midlands i grevskapet Derbyshire, omtrent sju mil nordøst for Birmingham. Det bor snaue 250 000 innbyggere i byen, som er kjent for sine jernbaneverksteder, sin porselensindustri (Royal Crown Derby Porcelain Company), samt flymotorfabrikken Rolls-Royce. Byen har nylig feiret sitt 2000-årsjubileum som bosetningssted.

Derby County historie:
Derby County FC ble stiftet i 1884, og var en av 12 klubber som startet The Football League i 1888. Klubben ble stiftet i 1884 som en avlegger av Derbyshire County Cricket Club, som hadde spilt cricket i området siden 1870. Opprinnelig ønsket de å kalle klubben for Derbyshire County Football Club, men protester fra den lokale fotballorganisasjonen sørget for at navnet ble Derby County Football Club. I 1891 ble en annen fotballklubb fra Derby, Derby Midland, fusjonert sammen med Derby County.

Derby har stort sett alltid spilt på de to øverste nivåene i England, bortsett fra to sesonger, mellom 1984 til 1986, hvor Derby spilte på tredje nivå. Storhetstiden hadde Derby på sytti tallet, hvor klubben be styrt av Brian Clough. I juni 1967 ble Clough ble hentet til Derby fra Hartlepool, sammen med sin gode venn Peter Taylor. Clough fikk ikke umiddelbart suksess, men i 1969 var det endelig klart at Derby rykket opp fra andre nivå og opp til det gode selskap.

Debutsesongen ble en suksess, da Derby ble nummer fire, mens de påfølgende sesong ble nummer ni. I 1971/72 sesongen lå Derby på andre plass når siste serierunde ble sparket i gang. Derby gjorde unna siste kamp før de andre, og slo Liverpool 1-0. Spillerne dro på ferie til Mallorca, mens Clouch dro på ferie til Scilly-øyene. Leeds United trengte kun et poeng mot Wolverhampton i siste runde for å bli seriemestre. Wolverhampton vant en overraskende seier, og de ferierende spillerne til Derby kunne «feire» klubbens første ligamesterskap noensinne.

Derby klarte ikke å forsvare tittelen sesongen etter, og endte opp på en syvende plass. I Serievinnercupen klarte Derby å spille seg frem til semi-finalen, men ble slått 1-3 sammenlagt av Juventus. I tillegg begynte klubbens ledelse å vise misnøye med Cloughs frittalende uttalelser til media. I oktober 1973 hadde en av direktørene et møte med Taylor og Clough, og resultatet av dette møtet førte til at duoen Clough/Taylor valgte å si opp sine stillinger. Til stor skuffelse for klubbens fans. Den tidligere spillerlegenden, Dave Mackay, fikk jobben som ny manager og førte klubben til sitt andre (og siste) ligamesterskap i 1974/75 sesongen.

Derby vant FA cupen i 1946, og var tapende finalist i 1898, 1899 og 1903.

I Sesongen 2007/08 satte Derby flere negative rekorder i Premier League. Derby ble klar for nedrykk til The Championship allerede den 29.mars. Med det ble Derby det laget som tidligst har blitt klar for nedrykk fra Premier League noensinne, og det første i mars. Derby ble også det laget som har vunnet færrest kamper på en sesong i Premier League-historien med sin ene seier. I tillegg ble Derby et av tre lag som har tapt flest kamper på en sesong i Premier League med sine 29 tap. Denne negative rekorden deler de med Ipswich som klarte det samme i 1995 og Sunderland i 2006. Om ikke det var nok, ble Derby det laget som scoret færrest mål i en Premier League-sesong med sine 20 mål, og det laget med den svakeste målforskjellen i Premier League-historien med –69. Derby spilte hele 32 kamper på rad uten å vinne. Det førte til at Derby fikk tidenes laveste poengsum i Premier League noensinne, med sine 11 poeng.

I 2019 havnet Derby på sjette plass og spilte seg helt frem til Play-off finalen, som Frank Lampards menn tapte 1-2 mot Aston Villa. Frank Lampard ble ansatt som Chelseas nye manager før 2019/20 sesongen, og Derby erstattet Lampard med nederlandske Phillip Cocu som også er dagens manager. Derby avsluttet 2019/20 sesongen på en tiende plass, og var til slutt seks poeng unna Play-off.

Pride Park:
«The Rams» som er kallenavnet til Derby County, spiller hjemmekampene sine på Pride Park Stadium, som har en tilskuerkapasitet på 33 597 tilskuere. Anlegget sto ferdig i 1997, og ble åpnet av dronning Elizabeth II. Før Pride Park Stadium, spilte Derby County på Baseball Ground. Dette gjorde de fra 1895 til 1997. På det meste var tilskuerkapasiteten på Baseball Ground omtrent 42 000 tilskuere, men da var det kun ståplasser på Baseball Ground. Tilskuerrekorden på 41 826 tilskuere, ble oppnådd i en cupkamp mot Tottenham Hotspur i 1969. Etterhvert ble kapasiteten til Baseball Ground redusert, ettersom anlegget ble bygd om til å bare ha sitteplasser. Som en følge av dette sank kapasiteten til 18 300. Etter 1997 ble Baseball Ground brukt til reservelagskamper, før anlegget ble revet i 2003. Området hvor stadionanlegget lå, ble regulert til boligformål for hus og leiligheter.

Derbys rivaler:
Derbys rivaler er først og fremst Nottingham Forest som har sin beliggenhet ca 25 kilometer øst for Derby. Rivaloppgjøret var på sitt mest intense på 70-tallet, og spesielt etter en episode hvor Derby prøvde å få tilbake sin gamle manager Clough som var blitt manager i Forest. I tillegg hadde klubbene hver sine storhetstider i dette tiåret, noe som førte til misunnelse hos det andre lagets tilhengere.

Leicester er også et lag som tenner Derby fansen spesielt, ettersom begge lagene ligger i Øst-Midlands. Leeds har også et rivaliserende forhold til Derby, til tross for at klubbene ligger et stykke fra hverandre geografisk. Spesielt ble rivaliseringen skjerpet tidlig på 70-tallet, ettersom begge lagene knivet om ligamesterskapene.

Nordmenn i Derby:
To nordmenn har spilt ligakamper for Derby. Spesielt hadde Lars Bohinen et vellykket opphold i Derby, etter at han ble kjøpt fra Blackburn i mars 1998. Bohinen spilte 56 kamper for Derby hvor han scoret et mål. Foran 2000/01 sesongen ble Bjørn Otto Brakstad kjøpt til klubben fra Rosenborg. Brakstad ble skadet etter ti kamper, og kom aldri tilbake for Derby. Tilsammen ble det tolv kamper for Brakstad i Derbytrøyen. En kuriositet er at den 28. oktober 2000 var både Bohinen og Brakstad på banen samtidig i en ligakamp.

H2H:
Luton og Derby har møtt hverandre 43 ganger. 17 ganger har Derby vunnet, 16 ganger har Luton vunnet, mens ti ganger har det endt likt. Sist lagene møttes var 28.januar på Kenilworth Road, hvor Luton vant 3-2. Luton vant en sårt etterlengtet seier, etter å ha spilt åtte kamper på rad uten å vinne en eneste kamp. Derby tok ledelsen ved Wayne Rooney halvveis ut i andre omgang, som også var Rooneys første scoring i Derby drakten. Mpanzu utlignet fire minutter senere, før Donervon Daniels scoret sitt første mål for Luton i det 73.minutt. Med fem minutter igjen å spille, utlignet innbytter og den tidligere Luton spilleren Chris Martin, til 2-2. Luton ga seg ikke og gikk rett i angrep hvor Derbys Bogle satte ballen i eget mål, slik at Luton vant 3-2. 22 ganger ha Derby besøkt Kenilworth Road. Syv ganger har det endt med borteseier, to ganger har det endt uavgjort, mens 13 ganger har det endt med hjemmeseier.

Derbys form:
Derby startet sesongen med å spille en målløs kamp mot Barrow i Carabaocupens første runde, men kom seg videre etter at de vant straffesparkkonkurransen 3-2. Første serierunde mot Reading endte med 0-2 tap hjemme på Pride Park, mens de på tirsdag ble slått ut av Carabaocupen etter å ha tapt 1-2 for Preston North End. Også den kampen ble spilt på Pride park.

Lutons form:
Luton startet sesongen hjemme på Kenilworth Road med å slå ut Norwich fra Carabao cupen. James Collins scoret hat-trick slik at Luton vant 3-1. Forrige lørdag ble det en sjelden seier på The Oakwell, etter at James Collins scoret ligakampens eneste mål og sikret Luton en 1-0 seier. På tirsdag klarte Luton igjen en sjelden seier på The Madejski Stadium, ettersom Luton vant 1-0 over Reading i Carabao cupen. Dermed kan Luton notere seg for tre seiere på rad, to av dem på bortebaner som Luton sjeldent vinner på, samt to «clean sheet». Det er også verdt å merke seg at Nathan Jones har brukt nær tyve spillere i løpet av disse tre kampene, som igjen sier noe om hvor sterk og jevn sesongens Lutontropp er.

Spillere som har spilt for Luton og Derby:
For årets Derbylag spiller de tidligere Lutonspillerne Curtis Davies og Jack Marriott. Forsvarsspilleren Curtis Davies fikk 56 kamper for Luton og scoret to mål i perioden 2003 til 2005, før han ble solgt til West Bromwich Albion. Davies ble klar for Derby sommeren 2017, hvor han har spilt 79 kamper og scoret et mål. Angrepsspilleren Jack Marriott spilte 79 kamper for Luton i perioden 2015 til 2017, og scoret 22 mål. Han ble solgt til Peterborough, før han havnet i Derby før 2018/19 sesongen. Marriott har spilt 66 kamper for Derby og scoret 9 mål, hvor et av målene er scoret denne sesongen.

Angrepsspilleren Chris Martin er også en spiller i Derby som har spilt for Luton. Martin ble lånt ut fra Norwich til Luton før 2008/09 sesongen, hvor han spilte 40 kamper og scoret 11 mål. Som nevnt scoret Chris Martin mot Luton når lagene møttes i januar. Chris Martin ble i sommer løst fra sin kontrakt med Derby, etter å ha spilt 186 kamper for Derby og scoret 65 mål. Martin ble klar for Bristol City før årets sesong. Steve Howard er også en spiller som bør nevnes å ha spilt for begge klubbene. Howard spilte 212 kamper for Luton, og scoret 96 mål i perioden 2001 til 2006. Juli 2006 ble Howard solgt til Derby for 1 000 000 pund, hvor han spilte 63 kamper og scoret 17 mål. Vi må heller ikke glemme at Mick Harford spilte i Derby i 1990/91 sesongen, hvor han spilte 50 kamper for Derby og scoret 18 mål, inkludert det berømte selvmålet han scoret mot Luton som sikret Luton fornyet kontrakt på øverste nivå.

Nytt om spillere:
Denne uken ble det klart at den 22-årige polske landslagsvingen Kamil Jozwiak, ble klar for Derby fra den polske klubben Lech Poznan. Utover det kunne Simon Pitts fortelle at Nathan Jones spesielt fulgte med tre spillere, og at han ganske sannsynlig kom til å signere en av disse tre før overgangsvinduet stengte. Simon Pitts kunne også meddele at det ikke var noe nytt på skadefronten, men at Dan Potts nærmet seg å bli spilleklar. Med andre ord, Brendan Galloway, Dan Potts og Eunan O´Kane er de tre spillerne som utgjør skadelisten til Luton.

Kampen streames som vanlig live på iFollow tjenesten, og har som vanlig avspark kl 1600 norsk tid. Simon Pitts vil bekle sin kommentator plass på Kenilworth Road, og kommentere kampen.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!