Preview Carabaocupens tredje runde Luton Town – Manchester United

Tirsdag kveld kommer det storfint besøk til Kenilworth Road, når selveste Manchester United kommer på besøk for å avgjøre hvem som skal gå videre til fjerde runde i Carabao cupen. I fjerde runde vil vinneren enten møte Preston North End eller Brighton & Hove Albion. Kampen sendes direkte på Viaplay plattformen, med avspark kl 2115 norsk tid.

Manchester by:
Manchester er en industriby og ligger i nordvest-England. Manchester er kjernen i det seremonielle grevskapet Stor-Manchester og har drøye 520 000 innbyggere. I det 14.århundre kom flere vevere fra Flandern til byen, og startet en lang og viktig tradisjon med tøyproduksjon. Byen fortsatte å være en liten markedsby fram til den industrielle revolusjon. Da maskinene gjorde sitt inntog begynte byen å vokse kraftig, og var en tid det viktigste industrielle senter i verden. Nærheten til Liverpool bidro sterkt til dette, ettersom den store havnen i Liverpool gjorde det lett å eksportere varer fra Manchester. Byens økonomi er i dag i stor grad basert på service-tjenester, og var per 2007 den raskest voksende byen i Storbritannia. I 2007 ble byen rangert som det beste stedet å gjøre forretninger i Storbritannia.

Manchester Uniteds historie:
Manchester United ble stiftet i 1878, under navnet Newton Heath Lancashire & Yorkshire Railway Football Club, av en gruppe jernbanearbeidere i Manchester. Klubben ble forkortet til Newton Heath LYR FC, eller bare Newton Heath. Klubben ble valgt inn i The Football League i 1892, mens de i 1902 fikk sitt nåværende navn og draktfarge etter at klubben så vidt unngikk å gå konkurs.

Manchester United er en av de rikeste og mest populære klubbene i verden, og er en av de mestvinnende klubbene i England med totalt 66 trofeer. Manchester United har spesielt sanket disse trofeene gjennom tre suksessrike perioder, som fordeler seg spesielt på tre managere. Ernest Mangnell ifra 1903 til 1912, Matt Busby fra 1945 til 1969, og Alex Ferguson fra 1986 til 2013.

Manchester United har flest ligamesterskap i den engelske ligaen med 20 titler, mens de har vunnet FA-cupen 12 ganger. Ligacupen har Manchester United vunnet fem ganger og de har også rekorden for flest seiere i FA Community Shield med 21 seire, inkludert delinger. Klubben har vunnet Mesterligaen/Champions League tre ganger, og det er kun Liverpool med sine seks titler, som har vunnet denne turneringen flere ganger enn Manchester United i England, samt seks øvrige europeiske lag. I tillegg har de vunnet Europaligaen, Cupvinnercupen, UEFA Super cup, Intercontinental cup og VM for klubblag ved en anledning. I 2005 kvalifiserte Manchester United seg for gruppespill i Mesterligaen for tiende år på rad, og slo dermed rekorden som Rosenborg tidligere holdt.

Som nevnt, var Ferguson manager fra 1986 til sommeren 2013, og er den manageren i Manchester United som har hentet flest trofeer. Til sammen ble det tolv seriemesterskap, fem FA-cupmesterskap, fire ligacupmesterskap og to Mesterliga trofeer i 1999 og i 2008. Alex Ferguson sto også bak klubbens mest suksessrike sesong, som var i 1998/99. Da ble Manchester United det første og eneste laget som har vunnet The Treble, som vil si å vinne Premier League, FA-cupen og mesterligaen i samme sesong. Mesterligaen ble vunnet takket være scoringer av Teddy Sheringham, og overtidsscoringen av dagens manager Ole Gunnar Solskjær. Kampen ble spilt mot Bayern München på Camp Nou i Barcelona.

Når man skal skrive om Manchetser United, kommer man heller ikke utenom den tragiske flyulykken som rammet klubben hardt i 1958. Den såkalte München-ulykken. Totalt mistet 23 personer livet i tragedien, deriblant åtte av spillerne til Manchester United. Flere havnet på sykehus over lengre tid, Inkludert klubbens suksessfulle manager Matt Busby.

«The Red Devils», som er kallenavnet til Manchester United, har siden 1910 spilt hjemmekampene sine på Old Trafford. Før 1910 spilte klubben sine kamper på North Road Stadion og Bank Street Stadion. Første kamp som ble spilt på det nyoppførte Old Trafford, var mot Liverpool FC den 19.februar i 1910, som Liverpool vant 4-3. Old Trafford ble bombet i 1941, og Manchester United spilte sine hjemmekamper på hjemmebanen til Manchester City, Maine Road, til gjenoppbyggingen var fullført i 1949.

«The Theatre of dreams», etter utsagn fra Bobby Charlton, har i dag en kapasitet på 75 769 tilskuere og er med god margin Storbritannias største klubbstadion. Dette gjør også at Old Trafford i dag er det nest største stadionanlegget i England, etter Wembley Stadium med sin kapasitet på 90 000 tilskuere. 13. januar 2007 ble det satt ny publikumsrekord i Premier League, ettersom 76 098 tilskuere så en Premier League kamp på Old Trafford. Stadionanlegget er også det eneste stadionet i de fire øverste divisjonene i England som aldri har fått et offisielt navn, men blir kalt Old Trafford etter stedet der stadionanlegget ligger.

Flere nordmenn har spilt i Manchester United. Sommeren 1996 signerte Ronny Johnsen for Manchester United fra den tyrkiske klubben Besiktas. Johnsen spilte 99 kampetr og scoret syv mål i perioden 1996 til 2002. Ole Gunnar Solskjær ble samme sommer signert fra Molde og fikk 235 kamper i perioden 1996 til 2007, hvor han scoret 91 mål. Henning Berg ble i 1997 hentet fra Blackburn Rovers til Manchester United, hvor han frem til 2000 fikk 66 kamper og scoret 2 mål. Erik Nevland ble hentet til Manchester United fra Viking i 1998. Nevland fikk en kamp for Manchester United, før han i 2000 returnerte tilbake til Viking. Magnus Wolff Eikrem var i Manchester United i perioden 2006 til 2011, men fikk ingen offisielle kamper for klubben. Det samme gjelder Joshua King som var i klubben fra 2008 til 2013, Mats Møller Dæhli som var i Manchester United fra 2010 til 2013 og Etzaz Hussain som var i Manchester United fra 2009 til 2011.

Rivaler:
Manchester Uniteds største rival er først og fremst Liverpool, som også betegnes som et av de største rivaloppgjør på balløya, det såkalte The North West Derby. Også de lokale kampene mot byrival Manchester City, det såkalte Manchester derby, og kamper mot Leeds United, er kamper som har et sterkt preg av rivalisering. Kamper mot Arsenal er også kamper som vekker spesielt engasjement hos Manchester United fansen. Spesielt etter alle feidene mellom Alex Ferguson og Arséne Wenger, som også skiftet på å lede den beste fotballklubben i England.

Gjentatte ganger har kampene mellom Manchester United og Liverpool, samt kampene mot Leeds, vært preget av supporter bråk. Ikke sjeldent har supporterne kommet med tildels stygge sanger, kamprop og bannere hvor de har hånet det andres lags tragedier, samt at det gjentatte ganger har vært slåsskamper både før og etter kamper.

H2H:
Luton og Manchester United har møtt hverandre 39 ganger, hvor Manchester United har den suverene rekorden. 28 ganger har Manchester United vunnet, syv ganger har lagene spilt uavgjort, mens fire ganger har Luton vunnet over Manchester United. Sist lagene møttes, var i midten av april i 1992 på Kenilworth Road. Kampen som ble spilt i League Division One (nivå en) endte 1-1, og var et overraskende resultat ettersom Luton rykket ned til nivå to denne sesongen. Manchester United havnet til slutt andre plass, fire poeng bak ligamester Leeds. Siste seier mot Manchester United kom i april 1985 hvor Luton vant 2-1, også det i League Division One. I mellom uavgjortkampen i 1992, og seieren i 1985, ble det åtte seiere til Manchester United og en kamp som endte uavgjort. Luton har aldri tatt et eneste poeng på Old Trafford, men har en seier i Manchester. Seieren kom i 1897 når laget het Newton Heath, hvor Luton vant 2-1.

Manchester Uniteds form:
Manchester United startet sesongen i helgen, og startet svakt med å tape 1-3 for Crystal Palace på Old Trafford. Målet til hjemmelaget ble scoret av innbytter og debutant Donny van de Beek.

Lutons form:
Luton har nå spilt fire kamper på rad, og vunnet alle fire kampene uansett turnering. Først vant Luton 3-1 over Norwich i første runde av Carabao cupen, før de vant 1-0 over Barnsley på The Oakwell. Alle fire målene til Luton i disse to kampene ble scoret av James Collins. Deretter vant Luton 1-0 over Reading på Madejski Stadium, og avanserte til tredje runde av Carabao cupen. Målet ble scoret etter at nysigneringen og venstre back, Rhys Norrington-Davies, slo et perfekt innlegg på pannen til nykomling og innbytter Jordan Clark, som omsatte pannestøtet til sitt første mål for Luton. I andre serierunde fikk Luton besøk av Wayne Rooney og Derby, og igjen ble det seier for Luton. Luton tok først ledelsen ved Luke Berry, før Rhys Norrington-Davies igjen fant innbytter Jordan Clarks panne på lengste stolpe, som sikret Luton en 2-1 seier.

Lutons skader:
Manchester United kampen kommer fortsatt for tidlig for Dan Potts, slik at skadelisten ikke har endret seg siden kampen mot derby. Med andre ord, Brendan Galloway, Dan Potts og Eunan O´Kane er de tre spillerne som utgjør skadelisten til Luton.

Det er grunn til å tro at Nathan Jones vil fortsette å rotere på sitt lag, slik at det er grunn til å tro at mange av de som startet mot Derby, benkes mot Manchester Unitet. Spesielt ettersom neste kamp for Luton er mot erkerival Watford. Med andre ord er det grunn til å tro at James Shea, Tom Lockyer, George Moncur, Jordan Clark, Andrew Shinnie, Danny Hylton, Kazenga LuaLua og Ryan Tunnicliffe vil starte mot Manchester United. Tunnicliffe er forøvrig et produkt av Manchester Uniteds akademi.

Spennende blir det også å se hvilket lag Ole Gunnar Solskjær stiller mot Luton. Enkelte hevder at Solskjær kommer til å bytte hele laget, bortsett fra Harry Maguire. Med andre ord kan det tenkes at Solskjær stiller følgende lag: Dean Henderson, Eric Bailly, Brandon Williams, Odion Ighalo, Aaron Wan-Bissaka, Nemanja Matic, Fred, Donny van de Beek, Daniel James og Mason Greenwood.
Ingen vil motsi at Manchester United er storfavoritt foran tirsdagens kamp. Vi husker allikevel hvordan det gikk sist en nordmann ledet et engelsk bortelag i cupkamp på Kenilworth Road. Kampen er plukket ut til å bli streamet live via Viaplay plattformen, og har avspark kl 2115 norsk tid. Sendingen starter kl 2110. Kampen blir ikke vist med live bilder på iFollow, men Simon Pitts vil allikevel kommentere kampen live på iFollow.

COYH!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!