Preview Luton Town – Cardif City

Forrige lørdag innledet Luton en veldig travel, men viktig februar måned. Luton tapte 0-2 for ligaleder West Bromwich på The Hawthorns, men skal fortsatt skal spille seks kamper til denne måneden, og kan fortsatt vinne 18 poeng om de får full klaff. Med andre ord kan februar bli en avgjørende måned, da det totalt er igjen 16 kamper av sesongen. På lørdag tar Luton imot fjorårets Premier League lag, Cardiff City, på Kenilworth Road kl 16 norsk tid.

Cardiff er hovedstad og den største byen i Wales. Det bor ca 346 000 innbyggere i universitetsbyen Cardiff, som også gjør byen til den 16. største byen i Storbritannia. Byen ligger i det bevarte grevskapet Glamorgan i det sørlige Wales, omtrent sju mil vest for den Engelske byen Bristol, og 18 mil sørvest for Birmingham. Byen var liten inntil begynnelsen av det 19. århundre, da havneanlegget Cardiff Docks ble tatt i bruk som havn for transport av kull. På sitt mest travle var Cardiff Docks en av de største dokkingssystemene i verden. Cardiff fikk status som city i 1905, og ble hovedstad i Wales 20.desember 1955.

Cardiff City FC ble stiftet i 1899, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Allerede fire år etter at Cardiff ble valgt inn i The Football League, i 1923/24 sesongen, klarte Cardiff sitt beste ligaresultat noensinne, da de ble nummer to på det øverste nivå i det engelske ligasystemet. Cardiff fikk lik poengsum som Huddersfield, da begge lag klarte 57 poeng. Cardiff hadde en målforskjell på 61-34, mens Huddersfield hadde en målforskjell på 60-33. Cardiff ble derimot dømt bak Huddersfield, da man frem til 1976, skilte lag med lik poengsum med gjennomsnittsmål. Altså antall scorede mål delt på innslupne. Cardiff hadde 0,024 dårligere målgjennomsnitt, og ble dømt bak, til tross for at de hadde scoret et mål mer enn Huddersfield. 1923/24 sesongen regnes som den jevneste serieavslutningen noensinne for å skille en vinner på det øverste nivå i det engelske seriesystemet. For ordens skyld, så spilte Cardiff 0-0 i siste serierunde, og bommet også på et straffespark. Ordningen med målgjennomsnitt favoriserte de som scoret minst mål, og ble byttet ut med dagens ordning før 1976/77 sesongen.

Året etter, nærmere bestemt i 1925, kvalifiserte Cardiff seg til sin første FA cupfinale, som de tapte 0-1 for Sheffield United. Derimot ble det seier i den prestisjetunge turneringen to år senere, når de vant 1-0 over Arsenal på Wembley, som også er klubbens eneste «major trophy». Cardiff spilte seg også frem til FA cupfinalen i 2008, men tapte 0-1 for Portsmouth. I 2012 tapte Cardiff ligacupfinalen mot Liverpool, etter at det sto 2-2 etter 120 spilte minutter. Liverpool vant 3-2 på straffer. Cardiff er det eneste «ikke engelske laget» som har vunnet FA cupen, mens Swansea det eneste «ikke engelske laget» som har vunnet Ligacupen.

Frem til 1995, har de Walisiske lagene som har spilt i den engelske ligaen, kunnet delta i den walisiske cupen. Cardiff har vunnet den walisiske cupen 22 ganger, som igjen har gjort at Cardiff har kunnet delta i UEFA/Cupvinnercupen. Cardiff har gjort dette 14 ganger, sist i 1993/94. Cardiff har kommet til kvartfinalen tre ganger, mens de i 1967/68 klarte å spille seg helt frem til semi-finalen, hvor de sammenlagt tapte 3-4 for Hamburger SV. I 1969/70 møtte Cardiff norsk motstand i første runde, da de møtte Mjøndalen, og vant hele 12-2 sammenlagt.

Cardiffs største rival, er naturlig nok den andre walisiske storklubben Swansea. Derbyet kalles «The South Wales Derby», og er blitt spilt over 100 ganger. Derbyet hadde et vennlig tilsnitt frem til 1980 tallet. Utover 1980 tallet, og spesielt 90-tallet, intensiverte rivaliseringen seg, og det oppsto flere episoder med voldelige sammenstøt mellom lagenes supportere. Det hele toppet seg i 1993, hvor lagene møttes i Cardiff på Cardiffs tidligere hjemmebane, Ninian Park. Supportere mellom lagene gikk løs på hverandre på innsiden av stadion og på utsiden. Sammenstøtet har fått navnet «The Battle of Ninian Park». Det hele resulterte i at når lagene møttes innbyrdes, fikk ikke bortefans lov til å komme inn på stadion. Først fire år senere fikk lagenes bortefans komme inn på kampene. Også kampene mellom Cardiff og Bristol lagene Bristol City og Bristol Rovers, har et sterkt tilsnitt av rivalissering. Disse derbyene kalles «The Severnside Derby». Rivaliseringen er naturlig, ettersom lagene ligger nær hverandre, men på hver sin side av grensen mellom Wales og England.

«The Bluebirds», som er kallenavnet til Cardiff City, spiller hjemmekampene sine på Cardiff City Stadium. Anlegget som sto klart sommeren 2009, har i dag en kapasitet på 33 280 tilskuere. Rekorden på antall tilskuere, kom i april i år i en Premier League kamp mellom Cardiff og Liverpool, hvor 33 082 tilskuere så kampen. Før 2009, spilte Cardiff på Ninian Park, som hadde vært hjemmebanen til Cardiff siden 1910. Rekorden på Ninian Park er på 62 634 tilskuere er fra en landskamp mellom Wales og England i 1959. Siste kamp på Ninian Park ble spilt 25.april 2009 mellom Cardiff og Ispwich. Ninian Park ble mer eller mindre jevnet med jorden umiddelbart, og Ninian Park ble erstattet med et boligstrøk.

I 2010 kjøpte Vincent Tan aksjer i klubben, og fikk full kontroll over klubben. Den 2. januar 2014, var det klart at Tan hadde hentet Ole Gunnar Solskjær fra Molde, og ansatt han som klubbens nye manager. Solskjær hentet nordmennene Magnus Wollf Eikrem, Jo Inge Berget og Mats Møller Dæhlie til klubben, uten at de var med å hjelpe Solskjær til suksess i klubben. Det ble kun syv seiere på Cardiff denne sesongen, og Cardiff havnet sist i Premier League og rykket direkte ned til Championship med sine 30 poeng. Solskjær fikk tidlig sparken i Championship, da Cardiff hadde tapt tre av sine første syv kamper. Cardiff lå på 17.plass når Solskjær ble avskjediget. Cardiff spilte i Championship frem til 2017/18 sesongen, hvor de rykket opp til Premier League etter å ha havnet på andre plass. Det ble med den ene sesongen, ettersom de i fjor havnet 18.plass i Premier League. Cardiff var to poeng bak Brighton & Hove Albion som kapret 17.plassen, som også er første sikre plass i Premier League.

Luton og Cardiff har møtt hverandre 59 ganger. 23 ganger har Luton vunnet, 19 ganger har Cardiff vunnet, mens 17 ganger har det endt uavgjort. Luton møtte Cardiff ved to anledninger i august. Først i Lutons ligakamp på Cardiff City Stadium den 10.august, som også var Lutons første bortekamp denne sesongen. Luton tapte 1-2 etter at Matty Pearson utlignet til 1-1 i det 86.minutt. Dessverre scoret den tidligere Lutonspilleren, Isac Vassell, Cardiffs andre mål på overtid i andre omgang. Luton møtte også Cardiff i Carabao cupens andre runde den 27.august. Også denne kampen ble spilt på Cardiff City Stadium, hvor Luton vant 3-0. Målene ble scoret av at Cardiffs Junior Hoilett først scoret selvmål, mens Alan Sheehan og Jake Jervis scoret de to andre målene for Luton. Cardiff og Luton har spilt to uavgjort kamper på Kenilworth Road siden sist Luton vant over Cardiff. Sist i januar 2007 i en ligakamp i The Championship hvor kampen endte målløst. Siste seier kom på «boxing day» i 2002 i en League Division 2 kamp (nivå tre), hvor Luton vant 2-0 etter scoringer av Tony Thorpe og Steve Howard. Det har kun skjedd tre ganger at Cardiff har vunnet på Kenilworth Road, sist i september 1981. Femten ganger har det endt med hjemme seier, mens ti ganger har det endt uavgjort.

Neill Warnock trakk seg som manager i Cardiff i november, og Neil Harris tok over, noe Harris gjorde en måned etter at han forlot Millwall. Det gjør at før lørdagens kamp, ligger Neil Harris sine menn på tolvte plass i The Championship. Sist lørdag ble det 1-1 hjemme på The Cardiff City Stadium når Cardiff fikk besøk av Reading. Det gjør at Cardiff ikke har tapt på fire kamper. 1-6 tapet mot Queens Park Rangers på første nyttårsdag, er det eneste tapet som Cardiff har på de siste ni kampene. Selv om et tap på ni kamper høres veldig bra ut, har det kun blitt to seiere på disse ni kampene. Seks ganger har kampene til Cardiff endt uavgjort. På bortebane har det kun blitt to borteseiere denne sesongen, mens det hele syv ganger har endt uavgjort. Seks ganger har det endt med tap på bortebane. Fasit på de siste syv bortekampene er to seiere, tre uavgjort og to tap.

Med Lutons 0-2 tap mot serieleder West Bromwich forrige helg, ligger Luton fortsatt sist i ligaen. Det gjør at Luton nå har spilt 11 bortekamper på rad i ligaen uten å ta et eneste bortepoeng. På de siste ti kampene generelt, har det kun blitt fire poeng, og endelig ble det seier når Luton vant 3-2 over Derby i den dramatiske kampen på Kenilworth Road forrige tirsdag. Det gjør at Luton har like mange poeng som Barnsley, og at det er fem poeng opp til Wigan på 22. plass. Det er syv poeng opp til Stoke som ligger på siste sikre plass. Av totalt 24 poeng, har Luton kapret 18 poeng på hjemmebane.

Graeme Jones melder før kampen at Danny Hylton gjør store fremskritt hva gjelder form. Derimot er han ikke klar til å ta fatt på Championshipfotball ennå. Sonny Bradley er usikker til lørdagens kamp, som igjen kan gjøre at Cameron Carter-Vickers kan få sin debut for Luton. Brendan Gallowey og Eunan O´Kane er helt sikkert ikke med i lørdagens tropp.

Om Cardiff skulle vinne en sjelden seier på Kenilworth Road, vil det være første gang at Cardiff vinner to ligaseiere over Luton på en og samme sesong siden 1979/80 sesongen. Om det skjer, eller om Luton vinner sin andre hjemmeseier på rad for første gang i 2020, kan du få med deg ved å streame kampen via iFollow fra kl 1600 norsk tid. Og selvfølgelig er Simon Pitts til stede og referer kampen live.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!