Preview Luton Town – Sheffield Wednesday

Onsdag kveld er det duket for flomlys og dugg i gresset når Luton tar imot Sheffield Wednesday på Kenilworth Road. Med sine 21 tap denne sesongen, er Luton det laget som har tapt flest kamper denne sesongen, uansett liganivå på de fire øverste liganivåene i den engelske fotballpyramiden. Med andre ord, Luton er i en situasjon hvor de må begynne å vinne kamper igjen, skal de få fornyet tillit i The Championship.

Byen Sheffield ligger i den engelske regionen Yorkshire & Humber, omtrent fem mil sør for Leeds. Historisk er Sheffield kjent for sin stålindustri, mens det i dag er økonomi og finans som dominerer arbeidsmarkedet i Sheffield. Med sine drøye 563 000 innbyggere, er Sheffield den niende største byen i England. Selve storbykommunen Sheffield, har drøye 1,5 millioner innbyggere.

Sheffield Wednesday ble stiftet onsdag 4. September i 1867 som The Wednesday Football Club. Klubben ble opprinnelig etablert som en avdeling av cricketklubben The Wednesday Cricket Club, da flere av medlemmene som spilte cricket på sommeren også likte å spille fotball. Fotballdelen ble etterhvert mer og mer populær, og i 1882 ble fotball og cricketdelen delt i to adskilte klubber. I 1887 ble klubben profesjonell, mens klubben ble valgt inn i The Football League i 1892. Klubben skiftet til sitt nåværende navn, Sheffield Wednesday, i 1929. Ettersom klubben opprinnelig ble stiftet på en onsdag, tok klubben navnet Sheffield Wednesday.

Sheffield Wednesday spilte sammenhengende i de to øverste ligaene fra1892 til 1975, mens det fra 1975/76 sesongen ble fem sesonger på nivå tre. Bortsett fra fire sesonger på nivå tre på 2000 tallet, har Sheffield Wednesday spilt på det nest øverste og øverste liganivået i England siden 1980. Sist Wednesday spilte i premier league, var i 1999/00 sesongen, hvor Wednesday ble nest sist og rykket ned til Championship.

Wednesday er ligamestere på det øverste liganivået fire ganger. Henholdsvis i sesongene 1902/03, 1903/04, 1928/29 og 1929/30. FA-cupen har Sheffield Wednesday vunnet tre ganger. Henholdsvis 1896, 1907 og 1935. De var finalist i 1890, 1966 og 1993. Ligacupen vant Wednesday i 1991 og var finalist i 1993. Charity Shield vant Wednesday i 1935.
Sheffield Wednesday har deltatt i UEFA-cupen ved en anledning. Dette skjedde i 1992/93 sesongen, etter at Wednesday ble nummer tre i ligaen sesongen før. Wednesday ble slått ut av Kaiserslautern i andre runde. Wednesday deltok også i Intertoto cupen i 1995, men ble slått ut i gruppespillet.

Hovedrival til Sheffield Wednesday, er Sheffield United. Kampene mellom disse to lagene kalles for «The Steel city derbies», og har blitt spilt 131 ganger. Første derby ble spilt i 1890, hvor Wednesday vant 2–1. Sheffield United har vunnet derbyet 46 ganger, 43 ganger har det endt uavgjort, mens Wednesday har vunnet 42 ganger. Siste møte mellom Sheffield United og Sheffield Wednesday ble spilt i mars på Hllsbrough, hvor kampen endte
0-0. Sheffield United rykket i våres opp til Premier League etter å ha havnet på andre plass i Championship.

Sheffield er ikke bare kjent for å ha de to rivaliserende klubbene Sheffield United og Sheffield Wednesday. Byen er også kjent for å ha verdens eldste fotballklubb, som fortsatt eksisterer og spiller ligafotball, nemlig Sheffield FC. Klubben ble etablert 24.oktober 1857, og spiller i dag i Northern Premier League Division One East, som utgjør nivå åtte i det engelske ligasystemet. Ved å søke opp “The Oldest Club In The World: Sheffield FC” på Youtube, vil man finne en hyggelig liten video om klubben, som i 2007 feiret sitt 150 års jubileum. Selveste Pelé og dengang FIFA president Sepp Blatter, besøkte klubben i forbindelse med klubbens jubileumsarrangementer. Blant annet ble det arrangert «anniversary celebration matches» på Bramall Lane mot Inter og Ajax. Sheffield FC var også en av klubbene som var med å danne «The Sheffield Rules», som var et utgangspunkt til regelsett for hvordan fotball skal spilles, slik vi kjenner fotballen i dag.

«The Owls», som er kallenavnet til Sheffield Wednesday, spiller hjemmekampene sine på Hillsborough Stadium. Anlegget har i dag en kapasitet på 39 814 sitteplasser, og er det 11. største stadionanlegget i England. Anlegget ble bygget allerede i 1899, men har blitt utvidet og renovert flere ganger. Publikumsrekorden ble satt i en femterundekamp i FA-cupen i 1934, hvor 72 841 tilskuere var til stede og så Sheffield Wednesday og Manchester City spille 2-2. Tilskuerrekorden i nyere tid ble satt 2.februar 2000, hvor 39 640 tilskuere så kampen mellom Sheffield Wednesday og Manchester United.

Hillsborough er også kjent for «Hillsborough tragedien» som skjedde den 15.april i 1989 under FA-cup semi-finalen mellom Liverpool og Nottingham Forest. En rekke uheldige episoder førte til at 96 tilskuere, primært Liverpool supportere, mistet livet. Tragedien førte til at en gransking ble satt i gang, og den såkalte «Taylor-rapporten» konkluderte med at alle fotballarenaer i Storbritannia måtte bygges om til å ha kun sitteplasser, og at gjerdene rundt banene måtte fjernes.

I september 2012 ble det konkludert med at ingen Liverpool-tilhenger var ansvarlig for hendelsene og dødsfallene. Det ble også avdekket at det ble gjort forsøk fra myndighetene å tildekke fakta om hva som faktisk hadde skjedd. Blant annet skal politiet holdt tilbake 164 vitneuttalelser knyttet til hendelsene. Det kom også frem at en rekke feil ble gjort av nødetatene og offentlige myndigheter, og at disse feilene var med på å bidra til de høye dødstallene. Inntil 41 av de 96 drepte kunne ha blitt reddet dersom hendelsene hadde blitt håndtert annerledes. Rapporten utløste umiddelbare beklagelser fra statsminister David Cameron, politisjef David Crompton i South Yorkshire Police, samt fotballforbundets David Bernstein for deres rolle de hadde hatt i saken. Også The Sun måtte beklage sine oppslag som var uten rot i sannheten, ettersom de raskt var ute med å legge skylden på Liverpool sine tilhengere bare dager etter tragedien.

Både Petter Rudi og Trond Egil Soltvedt har spilt i Sheffield Wednesday. Rudi ble hentet fra Molde i 1997, og spilte tre sesonger for Sheffield Wednesday. Rudi spilte 76 kamper for Wednesday og scoret åtte mål. Trond Egil Soltvedt ble hentet fra Southampton i 2000, og spilte for klubben frem til 2003. Soltvedt spilte 74 kamper for Sheffield Wednesday og scoret to mål. I noen uker i høsten 2002, var også Soltvedt «Care taker» for Sheffield Wednesday sammen med David Burrows, i påvente av at klubben skulle ansette ny manager.

Luton og Sheffield Wednesday har totalt møtt hverandre 60 ganger. 16 ganger har det endt med Luton seier, 23 ganger har Sheffield Wednesday vunnet, mens 21 ganger har det endt uavgjort. I perioden 2003 til 2007 møttes lagene åtte ganger på nivå to og tre. Luton tapte ikke en eneste kamp av disse åtte møtene (fire seiere og fire uavgjort), og de tre siste (i Championship) endte med Luton seier. Etter disse åtte møtene, har lagene møttes tre ganger. I fjor møttes lagene i FA cupen, hvor det måtte spilles to kamper for å kåre en vinner. Oppgjørene ble spilt i januar, hvor lagene først spilte målløst på Hillsborough. I returoppgjøret på Kenilworth Road tapte Luton en sjelden kamp i 2018/19 sesongen, da Sheffield Wednesday scoret kampens eneste mål i det første minuttet av andre omgang. I august møttes lagene på Hillsbrough, hvor Sheffield Wednesday scoret kampens eneste mål omtrent fem minutter ut i andre omgang. Sheffield Wednesday har besøkt Kenilworth Road 29 ganger. Syv ganger har det endt med borteseier, mens Luton har vunnet 12 ganger. 10 ganger har det endte uavgjort. Sist Sheffield Wednesday vant en ligakamp på Kenilworth Road, var i 1989 hvor Sheffield Wednesday vant 1-0. Siden 1989 har Sheffield Wednesday besøkt Kenilworth Road seks ganger i ligasammenheng, hvor Luton har vunnet tre av kampene, mens det tre ganger har endt med poengdeling.

Denne sesongen spiller Sheffield Wednesday sin åttende sesong på rad i Championship. I fjor avsluttet Wednesday sesongen på 12 plass, mens de i dag ligger på 11. plass, seks poeng bak Preston North End som ligger på sjette plass. Vi må helt tilbake til 11. januar for å finne siste seier for Sheffield Wednesday. Sheffield Wednesday vant 2-0 over Leeds på Elland Road, etter at de scoret to mål i kampens siste fem minutter. Denne seieren er den eneste seieren for Sheffield Wednesday på de åtte siste kampene. Fem av kampene har endt med tap, mens det har blitt uavgjort i de to siste kampene. Borteformen til Sheffield Wednesday er ikke like negativ som totalformen, selv om den er noe variabel. På de siste syv kampene er det blitt tap mot Stoke og Wigan, mens det ble borteseier mot Charlton, Nottingham og Leeds. Det ble 1-1 mot Derby og Barnsley. Av totalt 44 poeng, har Sheffield Wednesday kapret 21 av disse poengene på bortebane.

2.januar ble Steve Bruce ansatt som manager i Sheffield Wednesday. Han tok over som Wednesday sin manager 1.februar, men ble ikke lenge i sjefsstolen på Hillsborough, da han i sommer ble ansatt som Newcastlemanager. Når Luton møtte Sheffield Wednesday i august, ble det ledet av den midlertidige manageren Lee Bullen, som opplevde å være Sheffield Wednesdays midlertidige manager for tredje gang. Bullen, som selv har spilt fire sesonger i Wednesday og som var en markant kaptein for klubben, har jobbet i trener apparatet til Sheffield Wednesday siden 2011. Den 6.september ble Gary Monk ansatt som ny manager i Sheffield Wednesday og er også manageren som skal lede klubben mot Luton onsdag.

På lørdag tapte Luton 0-1 for Cardiff på Kenilworth Road. Det betyr at Luton fortsatt kun har tatt fire poeng på de siste elleve kampene. Siste seier kom mot Derby den 28. januar, hvor Luton vant 3-2. Foran lørdagens kamp, vil det minst være ni poeng opp til 21. plass, som er ligaens første sikre plass.

Av felles spillere og manager som har hevet sin lønn i Luton og Sheffield Wednesday, må David Pleat og Steve Howard nevnes. David Pleat var manager for Sheffield Wednesday fra 1995 til 1997, som var den første klubben Pleat var manager for etter at han var manager for Luton fra 1991 til 1995. Steve Howard ble lånt ut fra Hartlepool til Sheffield Wednesday i 2013, hvor han fikk åtte kamper og scoret et mål.

Graeme Jones har meldt en mer eller mindre skadefri tropp til onsdagens tropp. Det blir derfor spennende å se hvilke elleve han plukker ut til å starte onsdagens kamp. Kampen ser du live via iFollow fra kl 2045 norsk tid. Simon Pitts kommenterer kampen som vanlig.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!