Preview Reading FC – Luton Town

På lørdag er det «boxing day», som også er fotballens store dag på «balløya». Tradisjon tro spilles det fotballkamper denne romjulen også, men dessverre uten publikum. Luton tar en tur på 91 km i sørvestlig retning, for å besøke Reading FC og Madejski Stadium som også vil være Lutons siste bortekamp i kalenderåret 2020. Luton drar til Madejski Stadium for andre gang denne sesongen, ettersom lagene også møttes den 15.september i andre runde i Carabao cupen.

Byen Reading
Byen Reading ligger i den engelske regionen Sørøst- England, omtrent seks mil vest for London, hvor det bor ca 145 000 innbyggere. Byen er, ved siden av London, et av de viktigste forretningssentra i det sørøstlige England, og flere store britiske og multinasjonale selskaper har sine hovedkvarter i byen. Byen var også kjent for produksjon av øl (India Pale Ale), planteknoller og kjeks.

Reading FC og Rivalisering
Reading FC ble stiftet i 1871, og er derfor en av de eldste fotballklubbene i England. Allikevel ble ikke Reading valgt inn valgt inn i The Football League før i 1920. Reading har ingen spesielle erkerivaler, men det har alltid vært ekstra tenning blant Readingsupporterne når Reading møter Aldershot, Oxford og Swindon.

«The Biscuitsmen» og «The Royals»
Tidligere ble Reading FC kalt «The Biscuitsmen», som refererte til byens kjeksproduskjon. Spesielt ettersom en av verdens største kjeksprodusenter holdt til i Reading, nemlig Huntly and Palmers. I dag er kallenavnet til Reading «The Royals», som referer til at Reading ligger i «The Royal County of Berkshire», som tidligere het «The County of Berkshire». Ettersom Windsor Castle ligger i “The County of Berkshire”, bestemte dronningen I 1957 at navnet skulle endres til «The Royal County og Berkshire». Dermed «The Royals».

Readings historie
Reading har stort sett alltid spilt på nivå to til fire i det engelske ligasystemet, og har ingen «major trophy». Det nærmeste Reading har vært et «major trpohy», var i 2014/15 sesongen hvor Reading spilte seg frem til semi-finalen i FA-cupen. Championship-laget Reading, møtte ikke på Premier League motstand før de møtte Arsenal i semi-finalen på Wembley. Det måtte spilles ekstra omganger for å kåre en vinner, hvor Arsenal til slutt vant 2-1, etter at Reading utlignet til 1-1 i andre omgang.

I 2005/06 sesongen klarte endelig Reading å vinne Championship, og det med hele 106 poeng, som også er rekord for hva et engelske lag har klart å oppnå gjennom en hel sesong i «The Football League». I sin første sesong i Premier League imponerte Reading med å bli nummer åtte, som også er klubbens beste ligaplassering noensinne. Sesong nummer to ble mer utfordrende for Reading, da Reading ble nummer 18 med knappest mulig margin overfor Fulham. Både Fulham og Reading avsluttet sesongen med 36 poeng, men Reading ble nummer 18 med tre mål dårligere målforskjell enn Fulham, som dermed ble nummer 17.

Deretter ble det fire sesonger i Championship, før Reading igjen rykket opp til Premier League etter å ha vunnet Championship i 2011/12 sesongen. Det ble med den ene sesongen, da Reading havnet på 19. plass i sin «comebacksesong». Reading har spilt i Championship etter dette, og i sommer havnet Reading på en 14.plass i Championship, 14 poeng fra Play-off, og åtte poeng unna 22. plass.

14.plasse var ikke godt nok til at manager Mark Bowen fikk fortsette som Reading manager, da Veljko Paunovic ble ansatt som manager den 29.august. Bowen fikk tilbud om å bli ny Sportsdirektør i Reading, men takket nei og forlot Reading den 31. august.

Flere rekorder
Ved siden av å ha rekorden for å ha klart flest poeng på en sesong, har også Reading rekorden for å ha vunnet flest kamper på rad siden seriestart. I 1985/86 sesongen spilte Reading på nivå tre og spilte 13 kamper på rad fra seriestart uten å avgi poeng. Reading vant nivå tre denne sesongen, og rykket opp til nivå to. Luton har også en unik rekord i det engelske seriesystemet. Det vil si at Joe Payne har denne rekorden, men som Lutonspiller. Den 13. april i 1936, scoret Payne 10 mål mot Bristol Rovers i en ligakamp på Kenilworth Road. De ti scorede målene av Payne i en og samme kamp, er rekord i de fire øverste liganivåene i England.

Madejski Stadium
Reading spiller hjemmekampene sine på Madejski Stadium som har en publikumskapasitet på 24 161 tilskuere. Rekorden er allikevel på 24 184 fra en kamp mot Everton som ble spilt i november 2012. Anlegget, som er kalt opp etter den tidligere styrelederen Sir John Madejski, sto klart til bruk før 1998/99 sesongen. Den 22.august ble første kamp spilt, og på motsatt side sto Luton som det aller første bortelaget som fikk besøke det flotte anlegget. Kampen ble spilt på liganivå tre, og Reading vant 3-0. Før Madejski Stadium, spilte Reading på Elm Park, som Reading hadde som hjemmebane fra 1896.

H2H
Luton og Reading har møtt hverandre 54 ganger. Reading har vunnet 25 ganger, Luton har vunnet 21 ganger, mens åtte ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes var altså i september i andre runde i Carabao cupen på Madejski Stadium. I potten lå en hjemmekamp mot selveste Manchester United, og Jordan Clark scoret kampens eneste mål, som også er Lutons andre seier noensinne på Madejski Stadium. Dette var første gang Luton klarte et «clean sheet» mot Reading på atten forsøk, da vi må helt tilbake til 1980 for å finne sist Luton klarte et «clean sheet» mot Reading da Luton vant 2-0.

Totalt har Luton vunnet syv kamper i Reading, 17 ganger har det endt med hjemmeseier, mens fire ganger har det endt med poengdeling i Reading.

Sist Luton vant en ligakamp over Reading, var i februar 2006 hvor Luton vant 3-2 på Kenilworth Road i en Championship kamp. Rowan Vine scoret to mål, mens Dean Morgen scoret Lutons tredje mål. Sist lagene møttes i en ligakamp, var i begynnelsen av juli på Kenilworth Road hvor Reading vant hele 5-0. Reading var det første laget som vant over Luton på Kenilworth Road siden Cardiff vant 1-0 i begynnelsen av februar.

Readings form
Før den engelske fotballfestdagen, ligger Reading på 8.plass i The Championship. Reading har lik poengsum som Stoke på syvende plass og Middlesbrough på 6.plass. Reading er fem poeng bak Bournemouth som innehar 2.plassen, mens det er ti poeng opp til Norwich på første plass.

Reading startet ligaen sterkt, og ledet The Championship suverent med syv poeng etter at åtte kamper var spilt. Det eneste tapet Reading ble påført i denne perioden, var tapet mot Luton i Carabao cupen. Deretter ble det fem kamper på rad med poengtap, da Reading tapte fire kamper på rad, før det ble uavgjort mot Millwall på The Den. Den 25. november hadde Reading rast ned til sjette plass i The Championship.

Etter uavgjortkampen på The Den, har Reading slått Bristol City, Nottingham Forest og QPR, mens det ble et poeng mot Sheffield Wednesday. Det ble hjemmetap mot Birmingham i begynnelsen av desember, før det forrige onsdag ble hjemmetap mot Norwich når Norwich vant 2-1 på The Madejski Stadium. Forrige lørdag tapte Reading 1-3 for Brentford på Brentford Community Stadium.

Reading startet sterkt på hjemmebane, og vant fem strake kamper på The Madejski Stadium. Deretter tapte Reading to hjemmekamper mot Preston North End og Stoke City, begge 0-3, før de vant hjemmekampene mot Bristol City og Nottingham Forest. I desember har Reading tapt sine to hjemmekamper, som ble spilt mot Birmingham og Norwich. Begge kampene tapte Reading 1-2.

Lutons form
Forrige lørdag klarte Luton å spille målløst mot ligatoer Bournemouth, og har dermed ikke tapt mot ligaens to beste lag.

Lørdagens 0-0 kamp var den tredje kampen av fire, hvor James Shea har hatt «clean sheet». Kun Middlesbrough har klart å score et mål på Lutons sisteskanse, og målforskjellen til Luton er dermed minus 4, og ganske jevn med lagene som ligger rundt Luton på tabellen. Når det er sagt, har det kun blitt sto seiere på Luton på deres siste seks kamper. Luton tapte mot Swansea og Middlesbrough, mens det ble 0-0 mot Coventry og Bournemouth. Det er seks poeng opp til lørdagens motstander Reading, og det samme til Middlesbrough som ligger på sjette plass.

Luton sliter på bortebane, da Luton har spilt fem kamper på rad uten å vinne. På disse fem kampene har Luton kun klart å score et bortemål som de gjorde i 1-1 kampen mot Huddersfield. Etter det ble det bortetap mot Cardiff og Swansea, før det ble målløst mot Coventry borte i Birmingham. For halvannen uke siden ble det 0-1 tap mot Middlesbrough.

Skader
Før lørdagens kamp, kunne Nathan Jones rapportere at han nærmest kan ta ut sin startellever fra en nær skadefri tropp, som også er bra i et ellers så travelt julekampprogram. Kun James Bree er ansett som skadet, i tillegg til Eunan O´Kane som har vært skadet gjennom hele sitt låneopphold i Luton.

Spennende blir det å se hvem Nathan Jones velger til å vokte Lutons mål, og om Luton avslutter kalenderåret 2020 på bortebane med scoring og seier. Spørsmålene får du svar på ved å streame kampen live via iFollow tjenesten som du finner på Luton sine hjemmesider. Simon Pitts kommenterer kampen som vanlig.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!