Preview Rotherham United FC – Luton Town

På onsdag drar Luton nordover og til byen Rotherham for å teste ut hvordan det er å spille midtukekamp under flomlys på AESSEAL New York Stadium, som er Rotherham United FC sin hjemmebane. Luton spiller sin sjette kamp av syv på 21 dager, og er på oppløpssiden i en «maratonrekke» med kamper, som avsluttes på lørdag mot Huddersfield.

Byen Rotherham
Byen Rotherham ligger i den engelske regionen Yorkshire & Humber, rett nordøst for Sheffield og har elven Don rennende gjennom byen. Distriktet Rotherham hadde i 2011 en befolkning på drøye 258 400 innbyggere, mens byen alene hadde en befolkning på snaue 110 000 innbyggere. Rotherham regnes om en del av Sheffields urbane område, ettersom byen kun ligger ni kilometer unna sentrum i Sheffield.

Det er registrert bosetninger i området helt tilbake til jernalderen, men byen ble først opprettet i angelsaksisk tid. Man mener at «Rother» er et personnavn, mens «ham» har betydningen eiendom eller gårdsbruk. Mao er det grunn til å tro at Rotherham betyr «Rothers gård».

Det var kull som brakte den industrielle revolusjonen til Rotherham, selv om regionen hadde nyttegjort seg jern siden romertiden. Kulldriften var drivkraften bak utbedringen av skipsfarten med opprettelser av sluser på elven Don, og industrialisering av jernmalm, og senere stål, ble den fremste industrien i Rotherham som varte inn på 1900-tallet.

Rotherham United Football Club
Vi finner røttene til klubben helt tilbake til 1877, men da som Tornhill Football Club. I 1905 skiftet klubben navn til Rotherham County, mens en annen klubb i byen ble stiftet i 1899 med navnet Rotherham Town. Rotherham County ble valgt inn i The Football League i 1919, mens Rotherham Town slet med å bli valgt inn i The Football League. I 1925 fikk Rotherham County problemer med å bli gjenvalgt inn i The Football League, samtidig som det ble klart at å ha to profesjonelle lag i samme by virket ufornuftig. I februar 1925 begynte derfor klubbene å snakke sammen om en sammenslåing, og tidlig i mai 1925 ble klubbene enige om å slå seg sammen til Rotherham United Football Club. Kun få dager senere ble den nye klubben valgt inn i The Football League.

Klubbens historie
Siden 1925 har Rotherham hele tiden spilt på nivå fire til nivå to. Første gang Rotherham spilte på nivå to, var i 1950/51 sesongen. Her ble de værende til de rykket ned etter 1967/68 sesongen. I denne perioden klarte også Rotherham sin beste ligaplassering noensinne, da de ble nummer tre på nivå to i 1954/55 sesongen. Deretter ble det nivå tre og et par sesonger på nivå fire, før Rotherham igjen ble klar for nivå to i sesongen 1981/82 og 1982/83. Rotherham fikk fire nye sesonger på nivå to i perioden 2001 til 2005, og tre sesonger fra 2014 til 2017. Det ble med en sesong i League One, da Rotherham klarte å rykke rett opp igjen til The Championship etter å ha vunnet 2-1 over Shrewsbury i League One Play-off finalen i 2018. Igjen ble det nedrykk til League One etter 2018/19 sesongen, etter at Rotherham havnet på 22.plass. I sommer ble det igjen direkte opprykk fra League One, da Rotherham ble nummer to i League One, fem poeng bak Coventry. Dermed har Rotherham rykket opp og ned mellom The Championship og League One, fire sesonger på rad.

Millmoor Ground og AESSEAL New York Stadium
«The Merry Millers», som er kallenavnet til Rotherham United, spilte tidligere sine hjemmekamper på Millmoor Ground, før de i juli 2012 flyttet til The New York Stadium som i dag har en kapasitet på 12 021 tilskuere. Navnet New York har ingenting med den amerikanske byen New York å gjøre, men henspiller på området hvor stadionanlegget ligger i Rotherham, som også heter New York. Stadionet har i dag det offisielle navnet AESSEAL New York Stadium, ettersom firmaet AESSEAL har kjøpt opp sponsornavnet. AESSEAL er et firma innen pumpesystemer, og leverer stort innenfor gass og olje. Millmoor Ground, som fortsatt eksisterer som et stadionanlegg i Rotherham, ble et «kladdeverk» av et stadionanlegg og ble aldri ferdigstilt i henhold til avtaler mellom Rotherham United og grunneier Ken Booth. I 2008 ble derfor Rotherham United tvunget til å midlertidig flytte fra Millmoor Ground, eller «the spiritual home of Rotherham United» som fansen liker å kalle det, til The Don Valley Stadium i Sheffield. Millmoor Ground hadde da vært klubbens hjemmebane i 101 år. I 2010 fikk klubben tillatelse til å bygge et nytt stadionanlegg, og i juli 2012 var altså det nye stadionanlegget klart til bruk. Publikumsrekorden på AESSEAL New York Stadium er på 11 758 tilskuere, og stammer fra en kamp mot Sheffield United i september 2013.

Rivaler
Rotherham United har mange rivalklubber, og alle klubbene kommer ifra grevskapet Yorkshire. Klubbene som spesielt skjerper Rotherham fansen er Bradford, Doncaster Rovers, Barnsley, Sehffield Wednesday, Sheffield United og Leeds United som alle regnes som Rotherham Uniteds rival klubber.

H2H
Luton og Rotherham har møtt hverandre 33 ganger. Luton har vunnet 14 ganger, 10 ganger har Rotherham vunnet, mens ni ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes var i en andre runde kamp i FA-cupen i 2009. Første kamp endte 2-2 på Don Valley Stadium, etter at Luton tok ledelsen ved Tom Craddock på straffe. Mark Nwokeji utlignet til 2-2 i det 75.minutt, og reddet dermed omkamp på Kenilworth Road. Omkampen på Kenilworth Road vant Luton 3-0 etter scoringer av Adam Newton, Alan White og Claude Gnapka. Rotherham spilte da i League Two, mens Luton spilte sin første sesong i Conference League. Før disse FA-cup kampene, tapte Luton tre kamper på rad mot Rotherham. Sist Luton vant mot Rotherham i en ligakamp, skjedde i april 1997 i en League Division Two kamp (nivå tre), hvor Luton vant 3-0 på Millmoor Ground. Luton har besøkt Rotherham 17 ganger, og spilt på både Millmoor Ground og Don Valley Stadium. Onsdagens kamp blir derfor den første kampen som Luton spiller på AESSEAL New York Stadium. Totalt har Luton vunnet fem ganger i Rotherham, og sist i nevnte kamp i 1997. Rotherham har sikret hjemmeseier seks ganger, mens det også har endt uavgjort ved seks anledninger.

Rotherhams form
Før midtukerunden har startet, ligger Rotherham på 19.plass med sine ni poeng, tre poeng foran Derby som ligger på 22.plass, og fire poeng bak Luton som ligger på 13.plass. Rotherham startet sesongen sterkt ved å slå Wycombe 1-0 borte, før Rotherham spilte seks kamper på rad uten seier. Allikevel ble det et poeng mot Birmingham, Huddersfield og Nottingham, mens det ble tap mot Millwall, Norwich og Reading. I midtuke kampen i forrige uke mot Sheffield Wednesday, ble det 3-0 seier på AESSEAL New York Stadium, mens det på lørdag ble 0-1 tap mot Stoke på bet365 Stadium.

Lutons form
Som nevnt innledningsvis, har Luton kun tatt fire poeng på de siste fem kampene, i en rekke på syv kamper på 21 dager. På lørdag ble det 0-3 mot Brentford, som sto høyt og gjorde det vanskelig for Luton å spille ut bakfra, mens det forrige onsdag ble 1-1 mot Nottingham Forest på Kenilworth Road. Forest valgte også å stå høyt, selv om de spilte halve kampen med ti mann. Det er også bekymringsfullt at Luton kun har scoret to mål på disse fem kampene, i tillegg til å slippe inn åtte mål. Heldigvis hadde Luton en god start på sesongen, hvor de vant tre kamper og kun tapte mot Watford. I tillegg scoret Luton fem mål på disse fire første kampene, og kun slapp inn to mål. Med andre ord, Luton trenger å finne tilbake til den gode sesongstarten, ellers kan det fort skje at Luton ramler lengre ned enn 13.plassen de ligger på før midtukerunden. Med sine 13 poeng, er det to poeng opp til Watford på sjette plass, mens det er syv poeng ned til Nottingham Forest som ligger på 22.plass. På bortebane ble det seier mot Barnsley i første ligarunde, mens det ble bortetap mot Watford og Millwall. For en og en halv uke siden, ble det 1-0 seier mot Sheffield Wednesday på Hillsbrough.

Skadesituasjon
Så vidt jeg har forstått, er bade Rhys Norrington-Davies og James Bree klare til onsdagens kamp mot Rotherham. Bree har vært ute med en kneskade siden 2-1 seieren over Derby i september, mens Rhys Norrington-Davies måtte ut med en mulig strekkskade etter første omgang mot Brentford på lørdag. Dan Potts har fått enda et tilbakeslag med sin skade, og vil tidligst bli klar igjen etter den kommende landslagspausen. Harry Cornick er fortsatt usikker, og Nathan Jones ville ihvertfall ikke spekulere i om Cornick ville rekke onsdagens kamp. Eunan O´Kane og Brendan Galloway er fortsatt de eneste langtidsskadde.

Landslagsuttak
Simon Sluga er forøvrig kalt inn til Kroatias tropp i landslagspausen som kommer etter helgens serierunde, mens Tom Lockyer, Joe Morrell og Rhys Norrington-Davies må vente til torsdag om de blir tatt ut til Wales sin tropp. Dette da den walisiske landslagssjefen, Ryan Gigg, ble arrestert av politiet søndag kveld.

Onsdagens kamp får du som vanlig med deg live ved å streame kampen via iFollow tjenesten som du finner på Luton Town sine hjemmesider. Simon Pitts vil som vanlig kommentere kampen.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!