Preview Luton Town – Blackburn Rovers

Nok en landslagspause er over, og Luton går inn i nok en hektisk periode hvor Luton skal spille fire kamper på fjorten dager. Først ut er Blackburn som gjester Luton og Kenilworth Road på lørdag.

Blackburn:
Blackburn ligger i den engelske regionen Lancashire i Nordvest- England, omtrent fire mil nord for Manchester, 14 km øst for Preston og 17 km vest for Burnley. Blackburn, med underkant av 110 000 innbyggere, er administrasjonsby for den enhetlige myndigheten Blackburn with Darwen. Blackburn er godt kjent som en by som hadde en stor og betydelig tekstilindustri. Allerede fra 1200 tallet finnes det spor i området av at ull ble vevd og solgt, og etterhvert ble Blackburn et senter under den industrielle revolusjon for tekstilindustri i stor skala.

Blackburn Rovers:
Blackburn Rovers ble stiftet i 1875 og var en av 12 klubber som startet The Football League i 1888. Blackburn var et av tre lag som både var med på å starte The Football League og Premier League. De to andre klubbene var Aston Villa og Everton.

Blackburns rivaler:
Blackburns argeste Rivaler er først og fremst Burnley, med Bolton som en god nummer to. Kampene mellom Blackburn og Burnley kalles «The East Lancashire Derby» eller «The Cotton Mills Derby». Det siste kallenavnet henspeiler på tekstil industrien i begge byene. Også kamper mot Manchester klubbene og Preston pleier å skjerpe fansen ekstra.

Blackburns historie:
Blackburn er blitt ligamester på øverste nivå ved tre anledninger. Henholdsvis i sesongene 1911/12, 1913/14 og sist i 1994/95. FA cupen har Blackburn vunnet i 1884, 1885, 1886, 1890, 1891 og sist i 1928. De var finalist i FA-cupen i 1882 og 1960. Ligacupen vant Blackburn i 2002.

1994/95-sesongen er den mest minnerike i klubbens nyere historie, ettersom Blackburn ble seriemestere og vant Premier League. Spissduoen Alan Shearer og Chris Sutton sørget for 49 mål og bidro sterkt til seriegullet. I tillegg var Kenny Dalglish manager, og taktikken til Dalglish ble også genierklært. Han hadde en fabelaktig keeper i Tom Flowers, og defensiv trygghet i bautaene Colin Hendry og Ian Pearce. Henning Berg bidro også sterkt, og spesielt med sine lange oppspill mot spissene som alltid var farlige. På benken fant man også en farlig spiss, som også er en Lutonkjenning, nemlig Mike Newell.

Apropos Mike Newell, klarte han på ni minutter å score et hattrick mot Rosenborg i desember 1995. Dette var det raskeste hattricket som er scoret i Mesterligaens historie, frem til Lyons Bafétimbi Gomis satte ny rekord på syv minutter i desember 2011 mot Dinamo Zagreb. Newell var på det tidspunktet fjerdevalg på spissplassen, men fikk muligheten fra start på grunn av skader.

Sist Blackburn spilte i Premier League, var i 2011/12 sesongen. Blackburn ble nummer 19 og rykket ned til Championship eter å ha spilt sammenhengende i Premier League siden 2001/02 sesongen.

2016/17 sesongen ble en av de tyngste sesongene for Blackburn siden 70-tallet. Blackburn ble nummer 22 i Championship og rykket ned til League One for første gang siden 1979/80 sesongen. Blackburn rykket direkte opp igjen etter å ha blitt nummer to. I sin comeback sesong i 2018/19, ble Blackburn nummer 15 i The Championship. I sommer avsluttet Blackburn på en 11. Plass, syv poeng bak Swansea som havnet på sjette plass.

Ewood Park:
«Rovers», som er kallenavnet til Blackburn, spiller hjemmekampene sine på Ewood Park.
Ewood Park, som ble åpnet i 1890, har vært hjemmebanen til Blackburn siden da. Dagens tilskuerkapasitet er på 31 367 tilskuere, mens tilskuerrekorden er fra 1929 hvor 62 522 tilskuere overvar en sjette-rundekamp i FA cupen mot Bolton Wanderers.

Nordmenn i Blackburn:
Det har vært flere nordmenn som har spilt i Blackburn. De to som har utmerket seg mest i Blackburn trøyen, er nok Henning Berg og Morten Gamst Pedersen. Berg, som også ble seriemester for Blackburn, har to opphold i klubben med tilsammen 179 kamper og syv mål. Han var også manager i Blackburn ifra oktober 2012, men sa opp jobben etter ti kamper. Morten Gamst Pedersen er den nordmannen som har vært lengst i Blackburn, da han spilte for klubben i fra august 2004 til mai 2013. Gamst Pedersen spilte 288 kamper og scoret 35 mål. Også Lars Bohinen, Tore Pedersen, Stig Inge Bjørneby, Martin Andresen, Egil Østenstad og Joshua King har spilt for Blackburn.

H2H:
Luton og Blackburn har møtt hverandre 41 ganger. 12 ganger har Blackburn vunnet, 17 ganger har Luton vunnet, mens 12 ganger har det endt uavgjort. Sist Blackburn slo Luton var i en League Division Two kamp (nivå to) i 1980 hvor Blackburn vant 3-0 på Ewood park. Etter det har lagene møttes fem ganger i ligakamp hvor alle oppgjørene har endt med Luton seier.

Sist lagene møttes var i sommer når Luton og Blackburn møttes på Kenilworth Road i aller siste serierunde. For Luton var det snakk om en av de viktigste kampene i klubbens historie, da det for Luton handlet om Luton skulle spille 2020/21 sesongen i The Championship, eller i League One. Aller enklest var om Luton gjorde jobben selv og slo Blackburn. Luton gjorde jobben og vant til slutt 3-2 etter to selvmål av Blackburn, før James Collins satte inn Lutons tredje mål i det 60. minutt.

Før sommerens oppgjør, hadde ikke Luton og Blackburn møttes i ligaoppgjør på Kenilworth Road siden april 1982, hvor Luton vant 2-0 i Division two (nivå to). Denne sesongen ble Luton seriemestere med åtte poeng foran Watford, og rykket opp til Division one (øverste nivå) for første gang siden 1974/75 sesongen. Luton ble værende på øverste nivå til og med 1991/92 sesongen, som også er sist Luton spilte på øverste nivå.

Lagene har møttes en gang til på Kenilworth Road etter dette, da lagene møttes i FA cupens fjerde runde i januar 2007. Mens Blackburn spilte i Premier League i 2007, var dette siste sesong som Luton spilte i Championship, da Luton også rykket ned fra Championship denne sesongen. Blackburn vant 4-0, hvor Morten Gamst Pedersen scoret Blackburns fjerde scoring. Dette er den eneste borteseieren Blackburn har over Luton, og har ennå til gode å vinne en ligakamp på Kenilworth Road. Til sammen har Blackburn besøkt Kenilworth Road 22 ganger, hvor det syv ganger har endt uavgjort, mens Luton har vunnet 14 ganger.

Blackburns form:
Med sine 14 poeng, ligger Tony Mowbrays menn på 12.plass med sine 14 poeng, tre poeng bak Luton. Poengene har Blackburn fått ved å vinne fire kamper og spille uavgjort ved to anledninger. Fem ganger har Blackburn avsluttet kampene uten å ta poeng. Med sine 21 mål, er Blackburn det laget i The Championship som har scoret flest mål, og som har den beste målforskjellen med sine syv pluss mål. 12 av disse målene er scoret av spissen Adam Armstrong, som med det er ligaens toppscorer. Problemet til Blackburn er bare det at de også slipper inn mange mål. Med sine 14 innslupne mål, er det kun Derby, Wycombe, Coventry og QPR som har sluppet inn flere mål enn Blackburn.

Etter å ha tapt mot Reading og Swansea, ble det et poeng mot Middlesbrough og seier mot Queens Park Rangers. Det gjør at Blackburn på de siste syv kampene har vunnet to kamper, spilt en uavgjort og tapt fire kamper, og har en målforskjell på 10-11. På bortebane har det blitt tap mot Bournemouth, Watford og Swansea, mens det ble 4-0 seier mot Derby og Coventry. Det betyr at siden «Korona pausen» har Blackburn vunnet tre bortekamper.

Lutons form:
Med sine 17 poeng, ligger Luton på 10. plass i The Championship, to poeng bak Swansea som ligger på sjette plass. Poengene har Luton fått ved å vinne fem kamper og spille uavgjort ved to anledninger, mens Luton har tapt fire kamper. På de siste seks kampene har Luton vunnet to kamper, spilt to uavgjort og tapt to kamper (t-s-u-t-s-u).

Luton har nå spilt tre hjemmekamper på rad uten seier. Luton startet hjemmesesongen ved å vinne over Derby og Wycombe, før det ble tap mot Stoke. Deretter ble det poengdeling mot Nottingham Forest, før Luton tapte 0-3 mot Brentford på Kenilworth Road.

Skadesituasjon:
Nathan Jones sin medisinske stab har brukt landslagspausen godt. Mer eller mindre hele troppen er å anse som skadefri, og til og med den skadeutsatte Dan Potts er meldt klar til å kunne bli tatt ut til troppen som skal møte Blackburn. Dermed er det kun Brendan Galloway og Eunan O’Kane som er å finne på skadelisten til Nathan Jones.

Fra pressekonferansen
Under pressekonferansen før lørdagens kamp uttalte Nathan Jones at han var veldig fornøyd med at fem av hans spillere hadde kommet tilbake fra landslagspausen med ytterligere landslagserfaring. Simon Sluga fikk en landskamp for Kroatia når de møtte Tyrkia i treningskamp, mens James Collins kom inn som innbytter mot Wales og startet mot Bulgaria. Tom Lockyer startet for Wales, når Wales møtte USA, mens Joe Morell kom inn som innbytter. Rhys Norrington-Davies var ubenyttet reserve. Morrell og Norrington-Davies startet for Wales i 1-0 seieren over Irland, og i 3-1 seieren mot Finland .Tom Lockyer var ubenyttet reserve i begge disse kampene.

Nathan Jones var også fornøyd med at man igjen kan ta ut tyve spillere til hver kamptropp i The Championship, og samtidig kunne bytte inn fem av disse spillerne i løpet av en og samme kamp.

På onsdag ble det også klart at Luton har signert forsvarsspilleren Gabriel Osho, som i sommer ble løst fra sin kontrakt med Reading. Osho kan spille midtstopper og høyre back.

Simon Pitts kunne melde at han er klar for å kommentere kampen som har avspark på lørdag kl 16, og kunne også meddele at klubbene en gang tidligere har møttes på Kenilworth Road den 21. november. Dette skjedde i 1953, hvor Luton vant 2-1! Forøvrig har november vært en god måned for Luton å møte Blackburn, da Luton vant 5-2 over Blackburn i 1949, 6-0 i 1952 og 7-3 1954. Vi satser i hvert fall på tre poeng til Luton på lørdag…

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!