Preview Huddersfield Town – Luton Town

For andre gang denne uken, drar Luton til Yorkshire & Humber når de på lørdag drar til Huddersfield for å besøke Huddersfields hjemmebane John Smith´s Stadium. Om Luton skulle slå Huddersfield, vil Luton vinne sin andre kamp på rad, ettersom Luton vant 1-0 over Rotherham på onsdag.

Byen Huddersfield
Huddersfield er en by med ca 163 000 innbyggere, som historisk er mest kjent for å være en stor markedsby. Etter at den lokale tekniske høyskolen ble oppgradert til Universitetet i Huddersfield, har byen begynte å bli omtalt som en universitetsby i stedet. Byen Huddersfield ligger i den engelske regionen Yorkshire & Humber, og ligger omtrent 30 km sørvest for Leeds, mens Bradford er nærmeste naboby, 6,6 km sør for Huddersfield.

Huddersfield Town FC
Huddersfield Town Football Club ble stiftet i 1908, og ble valgt inn i The Football League i 1910. Ikke overraskende, anses Leeds United og Bradford City som rivalklubbene til Huddersfield. Kampene mellom disse tre lagene kalles The West Yorkshire derby.

John Smith`s Stadium
«The Terriers», som er kallenavnet til Huddersfield Town, spiller i dag hjemmekampene sine på John Smith´s Stadium, som er det offisielle sponsor navnet. Stadionanlegget som opprinnelig heter Kirklees Stadium, har en tilskuerkapasietet på 24 121 tilskuere. Frem til 1994 spilte klubben på banen Leeds Road, hvor tilskuerrekorden var 67 037 fra sjette runde i FA-cupen i 1932.

Historie
Huddersfield Town var den første klubben i England som vant ligaen (det øverste nivået i Englend) tre år på rad. Dette skjedde i sesongene 1923/24, 1924/25 og 1925/26, og ble nummer to de to påfølgende sesongene. De tre stjernene i klubbens emblem, symboliserer de tre ligaseirene. Huddersfield Town har en FA Cup-seier fra 1922, og har i tillegg tapt fire finaler, henholdsvis 1920, 1928, 1930 og 1938. Laget var blant Englands beste i perioden frem til krigen, og med unntak av en sesong, spilte Huddersfield på øverste nivå frem til og med sesongen 1956/1957. Huddersfields beste prestasjon i ligacupen, kom i 1968 hvor de spilte seg frem til semifinalen.

Huddersfield var tilbake på øverste nivå i sesongen 1970/71, men rykket ned sesongen etter. Nå fulgte et langvarig opphold i de lavere divisjoner og med stadige økonomiske problemer. Bunnen ble nådd i 1975, da Huddersfield, som det første laget som har vunnet ligaen, befant seg på nivå 4. Oppholdet varte i fire sesonger. Laget spilte på nivå 2 fra 1983 – 1988 og 1995 -2001. I denne siste perioden ble det satset mye på å nå Premier League, noe som på nytt førte klubben ut i alvorlige økonomiske problemer, og klubben var en periode satt under økonomisk administrasjon. Sesongen 2003/2004 var Huddersfield Town for andre gang nede på nivå 4, men denne gangen ble det med en enkelt sesong.

Fra 2008 har pilene igjen begynt å peke oppover. Den lokale forretningsmannen Dean Hoyle, som har vært Huddersfield supporter siden 1979, kom inn i styret og overtok etterhvert eierskapet til klubben, som nå ble drevet etter en mer forretningsmessig modell. I 2011/12 ble det på nytt opprykk til Championship. De neste sesongene ble likevel en kamp for å overleve i divisjonen med plasseringer mellom 16. og 19. plass. Hoyle innså etter hvert at noe måtte gjøres for å bryte ut av denne situasjonen, som utvilsomt etterhvert ville ha brakt klubben tilbake til League One.

Høsten 2015 ble tysk-amerikanske David Wagner engasjert som ny hovedtrener. Wagner kom fra Borussia Dortmund, der han hadde vært trener for andrelaget. Jürgen Klopp, nåværende hovedtrener i Liverpool FC og Dortmunds tidligere hovedtrener, er en god venn av Wagner og deler samme fotballfilosofi. Sommeren 2016 ble det hentet inn en rekke nye spillere til klubben, mange fra nivå 2 i Tyskland. I tillegg ble det gjort avtale med Chelsea, Liverpool og Manchester City om lån av unge lovende spillere som trengte erfaring på Championship-nivå. Resultatene viste seg snart. Huddersfield holdt seg i toppen gjennom hele sesongen, og lå lenge an til direkte opprykk. Etter formsvikt på slutten av den ordinære ligasesongen, endte klubben på femteplass og var dermed klar for play-off. I play-off ble det to ganger uavgjort mot Sheffield Wednesday, med seier på straffer, og deretter finale mot Reading på Wembley 29. mai 2017. Finalen endte 0-0 etter ekstraomganger. Huddersfield vant straffesparkkonkurransen, og dermed var den gamle storklubben klar for Premier League for første gang siden sesongen 1971/1972.

Huddersfield i Premier League og manager kaos
I sin første sesong i Premier League, havnet Huddersfield på en 16. plass, fire poeng foran Swansea som rykket ned etter å ha havnet på 18. plass. 2018/19 sesongen ble en katastrofe for Huddersfield, og Huddersfield havnet desidert sist med sine 16. poeng. Nedrykket var klart allerede 30.mars, selv om det sto igjen seks serierunder av sesongen. Dette var tangering av rekorden til Derby og Ipswich som begge ble klare for nedrykk fra Premier League når det sto igjen seks serierunder. Huddersfield klarte kun å vinne tre ligakamper gjennom hele sesongen, og siste seier kom 26.februar hvor Huddersfield vant 1-0 over Wolverhampton. Allikevel må det nevnes at Huddersfield klarte et sterkt hjemmeresultat mot Manchester United i nest siste serierunde, hvor de klarte 1-1 mot Ole Gunnar Solskjærs menn.

Derby opplevde også å være var nedrykksklare når det sto igjen seks serierunder i 2007/08. De avsluttet sesongen med en seier som kom i sjette serierunde. Med andre ord spilte Derby 32 Premier League kamper på rad uten å vinne, og rykket ned med kun 11 poeng.

2018/19 sesongen ble som nevnt et antiklimaks for manager Wagner, som hadde fått Huddersfield tilbake til Premier League. Etter å ha spilt 22 kamper, og kun kapret 11 poeng (2 seiere, fem uavgjort og 15 tap), fikk Wagner sparken 14. januar 2019. Igjen hentet Huddersfield sin nye manager fra Borussia Dortmund, og igjen hentet Huddersfield andrelags treneren til Borussia Dortmund, denne gang Jan Siewert.

Huddersfield startet fjorårssesongen i Championship veldig svakt. Etter kun å ha tatt et poeng mot QPR, og tapt mot Derby, Fulham Cardiff, Reading og league One laget Lincoln i Carabao cupens (ligacupen) første runde, fikk manager Siewert sparken. Da hadde manager Siewert ledet Huddersfield i 13 kamper på rad uten seier. Siewert fikk totalt 19 kamper som manager for Huddersfield, hvor tre av kampene endte uavgjort, mens de vant 1-0 mot Wolverhampton i februar. Mark Hudson, som egentlig er trener for U23 laget til Huddersfield, fikk ansvaret for å lede A-laget til ny manager kom på plass. Hudson var også midlertidig manager for Huddersfield når Wagner fikk sparken i januar.

9.september 2019 ble Danny Cowley ansatt som Huddersfields nye manager. Cowley kom til Huddersfield fra Lincoln, som i august 2019 slo ut Huddersfield fra Carabao cupen, og var «spikeren i kista» for Siewert. Foruten å slå ut Huddersfield av Carabao cupen, hadde Cowley stor suksess med Lincoln. I 2016 ledet Cowley Lincoln til seriemesterskap i National League (conference league/nivå fem), hvorpå det senere ble seriemesterskap i League two i april 2019. Cowley ledet også Lincoln når de vant EFL Trophy i april 2018. Dette var Lincolns eneste besøk på Wembley.

Cowley hadde heller ingen suksess med Huddersfield, og Huddersfield var stort sett med i nedrykkskampen gjennom hele 2019/20 sesongen. I nest siste serierunde, den 17.juli, vant Huddersfield en overraskende 2-1 seier over West Bromwich, og sikret med det at Luton og Huddersfield også møtes i 2020/21 sesongen i The Championship. Etter Koronapausen ledet Cowley Huddersfled til to seiere, tre poengdelinger og tre tap, og til tross for at Cowley ledet Huddersfield til ny sesong i The Championship, var ikke dette nok til at han også fikk lede Huddersfield denne sesongen også. 48 timer etter at Cowley hadde ledet Huddersfield til en overraskende seier over West Bromwich, fikk Cowley sparken den 19.juli, ni dager etter at Luton slo Huddersfield 2-0. Cowley ble erstattet av dagens manager Carlos Corberan, ble hentet fra trenerteamet i Leeds.

H2H
Luton og Huddersfield har møtt hverandre 24 ganger. 12 ganger har Luton vunnet, ni ganger har Huddersfield vunnet, mens tre ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes var den 10.juli hvor lagene møttes til en seks-poengs kamp på John Smiths´s Stadium. Luton vant kampen 2-0 etter scoringer av Sonny Bradley og Elliott Lee. Dette var første gang Luton vant i Huddersfield siden oktober 2002, da Steve Howard sikret 1-0 seier i en Football League Second Division kamp (nivå tre). Huddersfield rykket ned til nivå fire etter denne sesongen, men rykket direkte opp igjen. Lagene har møttes tolv ganger i Huddersfield. Seks ganger har Luton vunnet, mens Huddersfield har vunnet fire ganger. To ganger har det endt uavgjort.

Huddersfield form
Med sine 13 poeng, ligger Huddersfield på 15. plass før lørdagens kamp mot Luton. Poengene har Huddersfield fått ved å vinne fire kamper, samt spille uavgjort mot Rotherham på AESSEAL New York Stadium. Tre poengerne har Huddersfield fått mot Nottingham Forest, Swansea, Derby og sist mot Millwall, som ble slått 3-0 forrige lørdag. Huddersfield ble poengløse mot Norwich, Brentford, Preston, Birmingham, og sist på tirsdag mot Bristol City hvor Bristol City scoret sine to mål og avgjorde kampen til sin fordel på de fem siste fem minuttene. På de siste fire kampene ble det kun poeng mot Millwall. På hjemmebane har de to siste kampene endt med tap, da både Preston og Bristol City vant 2-1. To av fem hjemmekamper endte med seier (Nottingham og Derby), mens den første hjemmekampen endte med 1-0 seier til Norwich.

Lutons form
På onsdag fikk Luton endelig en seier igjen når de slo Rotherham på AESSEAL New York Stadium, etter at Luton før det spilte uavgjort mot Nottingham Forest og tapte 0-3 for Stoke, begge kampene på Kenilworth Road. Det gjør at Luton besitter niende plass med sine 16 poeng før lørdagens kamp. Det er et poeng opp til Middlesbrough på sjette plass, og tre poeng opp til Swansea på andre plass, mens det er åtte poeng ned til Coventry på 22.plass. Etter å ha spilt seks av syv kamper som skal spilles på 21 dager, har Luton vunnet to, spilt en uavgjort og tapt tre. Det vil si at Luton har tatt syv poeng av 18 mulige på disse seks kampene. Hittil denne sesongen har Luton vunnet fem kamper, spilt en uavgjort og tapt fire kamper. Fire av seierne har vært såkalte «clean Sheets», mens Luton ikke har klart å score i noen av kampene når Luton har tapt. På bortebane har Luton vunnet to kamper på rad, da Luton vant mot Rotherham og Sheffield Wednesday. Før det ble det tap mot Millwall og Watford, mens Luton vant sesongens første bortekamp mot Barnsley.

Skadesituasjon
Brendan Galloway og Eunan O`Kane er definitivt ikke klare til lørdagens kamp. Derimot er det noe usikkerhet rundt Rhys Norrington-Davies, mens Dan Potts fikk et tilbakeslag for sin skade før kampen mot Rotherham.

Toppscorer
For Huddersfield er det to spillere som har scoret mer enn et mål denne sesongen. Dette er Josh Koroma som har scoret tre mål, og Frazier Campbell som har scoret to mål. For Luton har James Collins scoret fem mål denne sesongen, mens Jordan Clark og Pelly Ruddock Mpanzu har scoret to mål hver. Som også nevnt tidligere, er det verdt å merke seg at Simon Sluga står bokført med fire «clean sheet» hittil denne sesongen. Tre av disse kampene har vært på bortebane, samt at det ble «clean sheet» på Kenilworth Road når Luton vant 2-0 over Wycombe i begynnelsen av oktober.

Landslagspausen
Etter lørdagens kamp mot Huddersfield, vil ligafotballen ta en 14 dagers landslagspause. For Luton er James Collins blitt innkalt til Irland sin landslagstropp, mens Simon Sluga er kalt inn til å representere Kroatia. Også Lutons Walisiske trio, Tom Lockyer, Joe Morrell og Rhys Norrington-Davies, er blitt kalt inn til tjeneste for Wales.

Om det blir seier mot Martin Cranies tidligere klubb, kan du følge med live bilder ved å streames kampen fra iFollow tjenesten på lørdag kl 16 norsk tid. Link til tjenesten finner du som vanlig på hjemmesiden til Luton Town. Simon Pitts vil som vanlig kommentere kampen.

COYH!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!