Preview Luton Town – Birmingham City FC

Luton spiller kamp nummer to av fire på fjorten dager, når de på tirsdag kl 20 tenner flomlysene når de får besøk av Birmingham på Kenilworth Road.

Birmingham by
Birmingham, som er Englands nest største by med sine drøye 1 000 000 innbyggere, ligger i den engelske regionen West- Midlands, omtrent 20 mil nordvest for London. Byen vokste seg tidlig stor, og ble ytterligere styrket under den industrielle revolusjon. Byen nøt godt av kull- og jernforekomster i nærheten, samt at det allerede fantes mye god arbeidskraft. Den kunne derfor vokse til et stort industrisenter. I begynnelsen av det 19.århundre, ble også Birmingham sentrum i det britiske kanalnettverket, og senere i jernbanenettverket.

Birmingham City FC
Birmingham City FC ble egentlig opprettet i 1875, men da som Small Heath Alliance. I 1888 endret klubben navn til Small Heath, før klubben igjen endret navn i 1905 til Birmingham FC. I 1943 fikk klubben endelig dagens navn, nemlig Birmingham City FC.

Biminghams historie
Som Small Heath spilte klubben i seriesystemet som ble kalt The Football Alliance. Dette seriesystemet eksisterte i tre år, fra 1889 til 1892, før klubbene i Football Alliance ble invitert til å være med å danne Football League Second Division Two. Small Health ble de første vinnere av den engelske fotballigaens andredivisjon, men rykket ikke opp, da vinnerne av Second Division møtte det dårligste laget i First Division. Small Health tapte denne Play-off kampen, men rykket opp sesongen etter.

Den mest suksessrike perioden i klubbens historie var i 1950-årene og tidlig i 1960-årene. Birmingham nådde deres høyeste ligaplassering i 1955/56 sesongen, da de havnet på en sjetteplass på øverste liganivå, samtidig som de nådde finalen i FA-cupen. Birmingham tapte FA-cupfinalen 1-3 for Manchester United. De kom til Messebycupen i 1960 og 1961, og vant deres første «major trophy» ved å vinne ligacupen i 1963, hvor de slo erkerival Aston Villa 3-1. Birmingham har stort sett alltid spilt på liganivå en og to. Den lengste perioden utenfor øverste divisjon hadde klubben mellom 1986 og 2002, inkludert to korte opphold på nivå tre. Første gang Birmingham spilte på nivå tre, var over tre sesonger som utspant seg mellom 1989 og 1992. Også i sesongen 1994/95 måtte Birmingham spille på nivå tre. Når Birmingham spilte på nivå tre, klarte de også å vinne The Football League Trophy to ganger. Første gang skjedde i 1991, mens de også vant i 1995.

Etter flere år i den nest øverste divisjonen, rykket Birmingham opp til Premier League i 2002 etter å ha vunnet playoff-finalen mot Norwich City. I 2005/06-sesongen ble Birmingham nummer 18 i Premier League, og rykket derfor ned igjen til Championship. Birmingham rykket rett opp igjen etter å ha blitt nummer to i Championship, for så å rykke rett ned igjen sesongen etter. Igjen klarte Birmingham å rykke rett opp igjen til Premier League etter å ha blitt nummer to, og denne gang ble det to sammenhengende sesonger i det «gode selskap». I 2010/11 sesongen ble Birmingham nummer 18 og rykket igjen ned til Championship og har siden spilt i Championship. Til tross for nedrykket, var ikke 2011 helt katastrofe. Birmingham vant meget overraskende Ligacupen, etter å ha slått Arsenal 2-1 i finalen.

Birmingham har nå spilt fire sesonger på rad hvor de har avsluttet sesongene sine på nedre halvdel av Championship tabellen. Både i sesongen 2016/17 og 2017/18 havnet Birmingham på 19.plass, mens de i 2018/19 avsluttet på en 17.plass. I sommer avsluttet Birmingham på plassen bak Luton, nærmere bestemt på 20.plass, et poeng bak Luton.

Rivaler
Hovedrivalklubben til Birmingham, er selvfølgelig byrival Aston Villa. Det er ca 3,9 km mellom St Andrews som er Birminghams hjemmebane, og Villa Park som er Aston Villas hjemmebane. Kampene mellom Birmingham og Aston Villa kalles The Second City Derby, og henspiller på at Birmingham er den nest største og nest viktigste byen i England etter London. Også West-Midlands lagene West Bromwich og Wolverhampton skjerper Birmingham supporterne ekstra.

St. Anrews
«The Blues», som er kallenavnet på Brimingham, har sitt kallenavn på grunn av fargen på draktene, mens tilhengerne er kjent som «Bluenoses» («blånesene»). Deres hjemmebane har vært St Andrews siden 1906. Anlegget ble utvidet i perioden 1993 – 1999 og har nå plass til 30 016 tilskuere (bare sitteplasser). Tilskuerrekorden er på 66 844 og stammer fra en FA-Cupkamp mot Everton i februar 1939.

H2H
Luton og Birmingham har møtt hverandre 61 ganger. Historisk sett har Birmingham hatt et solid tak på Luton, ettersom de står bokført med 30 seiere over Luton. 12 ganger har Luton vunnet, mens 19 ganger har kampene endt uten at det har blitt kåret en vinner.

Sist lagene møttes, var den 11. januar hvor lagene møttes på Kenilworth Road. Birmingham vant 2-1 og sikret sin første seier på Kenilworth Road siden november 1979. Birmingham tok en tidlig ledelse, før James Collins utlignet på straffe midtveis i andre omgang, før Birmingham like etter scoret kampens tredje og siste mål. Kampen i 1979 var en League Division Two kamp (nivå to) på Kenilworth Road, hvor Birmingham vant 3-2. Denne kampen ble også spilt den 24.november, og Simon Pitts kunne fortelle at Lutons mål ble scoret av Brian Stein og David Moss. Etter det har Birmingham besøkt Kenilworth Road ni ganger, hvor fem av kampene har endt uavgjort, Luton har vunnet tre ganger, mens Birmingham som nevnt vant i januar.

Forrige sesongs motsatte oppgjør ble spilt i oktober på St Andrews, hvor Birmingham også vant 2-1etter at Harry Cornick utlignet til 1-1 midtveis i andre omgang. Dessverre klarte Birminghams Jutkiewicz å sette inn vinnermålet i det 82.minutt. Forrige sesongs to seiere var første gang Birmingham har klart å vinne to kamper mot Luton i en og samme sesong siden 1979/80 sesongen.

Sist Luton slo Birmingham, var i oktober 2006 i en Championship kamp på Kenilworth Road. Luton vant 3-2 etter at Rowan Vine scoret både 1-0 og 2-0, mens David Bell satte inn 3-2 på tampen av andre omgang. Dette var Lutons første seier over Birmingham siden 1986, uansett hjemme eller bortebane. Birmingham har besøkt Kenilworth Road 31 ganger, hvor det har endt med hjemmeseier åtte ganger, mens det tretten ganger har endt med borteseier. Ti ganger har det endt uavgjort mellom Luton og Birmingham på Kenilworth Road.

Birminghams form
På fredag ble det målløst mellom Birmingham og Coventry når Birmingham «besøkte» St Andrew’s Trillion Trophy Stadium, som også er blitt sen midlertidige hjemmebanen til Coventry. Det gjør at Altor Karankas menn ligger på 17.plass med sine 14 poeng, seks poeng foran Wycombe som ligger på 22.plass, og åtte poeng unna Reading på sjette plass. Det er fire poeng opp til Luton 10.plass. Siner 14 poeng har Birmingham fått ved å vinne tre kamper og spille fem kamper uavgjort. Fire kamper har endt med tap. Birmingham har kapret like mange poeng på bortebane og hjemmebane, men på hjemmebane har poengene kommet ved to seiere og en uavgjort, mens det også har blitt tre hjemmetap. På bortebane har Birmingham vunnet en kamp, tapt en, mens det har blitt poengdeling ved fire anledninger.Birmingham har nå spilt tre kamper på rad uten å vinne, da de før fredagens uavgjort, spilte to hjemmekamper mot Bournemouth og Wycombe som begge endte med tap. Før disse tre kampene ble det først et poeng mot QPR, før Birmingham vant 2-1 mot både Huddersfield og Preston. Som nevnt har Birmingham kun et bortetap denne sesongen, og det kom mot serieleder Norwich den 20 oktober hvor Norwich vant 1-0 på Carrow Road.

Lutons form

På lørdag hadde Luton besøk av Blackburn hvor lagene delte poengene etter å ha spilt 1-1. Lutons mål ble scoret av Luke Berry. Det gjør at Luton fortsatt ligger på 10.plass før midtuke kampene, fire poeng bak Reading som ligger på sjette plass og fem poeng bak Bournemouth som ligger på andre plass.

På seks kamper har Luton kun tapt en kamp, og det var 0-3 tapet for Brentford på Kenilworth Road den 31. oktober. Etter dette tapet vant Luton 1-0 mot Rotherham, før det ble 1-1 mot Huddersfield rett før landlagspausen, og som nevnt 1-1 på lørdag mot Blackburn. Før tapet mot Brentford, ble det først 1-0 seier mot Sheffield Wednesday på Hillsbrough før det ble 1-1 mot Nottingham Forest på Kenilworth Road. På hjemmebane har Luton nå spilt fire hjemmekamper på rad uten seier. Luton tapte mot Stoke og Brentford, mens det ble uavgjort mot Nottingham Forest og Blackburn. Luton startet hjemmesesongen ved å vinne over Derby og Wycombe.

Siden Nathan Jones tok over som manager etter Korona pausen, har Luton vunnet ni kamper, spilt syv uavgjort kamper, og tapt fem kamper.

Nordmenn i Birmingham
To nordmenn har spilt for Birmingham. Bjørn Otto Bragstad fikk tre kamper for Birmingham i 2002 når han ble lånt ut fra Derby, mens Sigurd Rushfeldt fikk syv kamper for Birmingham i 1995.

Luton linker til Birmingham
Lutonfavoritt, Mick Harford, har spilt to sesonger for Birmingham fra 1982 til 1984, hvor han tilsammen fikk 90 kamper. Olly Lee, Matthew Upson og Andrew Shinnie, har også ikledd seg Birmingham drakten.

Lutons skadesituasjon
Nathan Jones uttalte på pressekonferansen før tirsdagens kamp, at Danny Hylton har en skade som også holdt han ute mot Blackburn, og at han også kommer til å stå over kampen mot Birmingham. Foruten Hylton er alle, utenom de langtidsskadde Brendan Galloway og Eunan O’Kane, skadefrie og klare for å kunne bli tatt ut til tirsdagens kamp.

Luke Berry kom i fokus på lørdag når han scoret mot Blackburn, noe han gjorde i sin kamp nummer 99 for Luton. Om Berry får sin kamp nummer 100, kan du streame live via iFollow tjenesten som du finner på Luton sine hjemmesider. Simon Pitts har bekreftet for undertegnede at han skal kommentere kampen. Merk at avspark er satt til kl 20 norsk tid!!!

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!