Preview FA-Cupen AFC Bournemouth – Luton Town

På lørdag drar Luton til Bournemouth i FA-cupens tredje runde. En cup hvor Luton var tapende finalist i 1959. Et spesielt møte blir det mellom Luton og Bournemouth, da begge lag var nær ved å lide samme skjebne i 2008/09 sesongen. Bournemouth var nær ved å rykke ned til Conference League, noe Luton gjorde. I stedet for nedrykk til Conference League, har «pilen» kun pekt oppover for Bournemouth, som nå er et Premier League lag.

Bournemouth er en ung kystby i grevskapet Dorset på sørkysten i England. Byen ligger i regionen Sørvest-England, og har vokst raskt i moderne tid. Fra å ha ca 17 000 innbyggere i 1880, til ca 60 000 innbyggere rundt 1900, for i dag å ha snaue 164 000 innbyggere. Bournemouth er et populært turistmål, og er spesielt kjent for sitt milde klima, alle sine solskinnsdager og for den fine og lange sandstranden. Byen har også gode overnattings- og underholdningstilbud, samt at byen ligger like ved det populære turistmålet Jurassic Coast, som også er listet opp som et verdensarvsted.

AFC Bournemouth ble stiftet i 1899, og ble valgt inn i The football league i 1923. Klubbens opprinnelige navn i 1899 var Boscombe FC. For å gjenspeile hele byen, endret klubben navn i 1923 til Bournemouth and Boscombe Athletic FC. Forøvrig samme år som klubben ble valgt inn i The Football League. I 1972 endret klubben igjen navn, til det nåværende AFC Bournemouth.

Frem til 1987, spilte Bournemouth på nivå tre og fire. I 1986/87 sesongen, vant Bournemouth Division Three (nivå tre), og rykket opp til Division Two (nivå to) for første gang i klubbens historie. Det ble med tre sesonger, da Bournemouth rykket ned igjen til Division Three etter 1989/90 sesongen, etter å ha blitt nummer 22.
2007/08 sesongen ble tøff for Bournemouth, akkurat som den ble for Luton. Begge lag ble satt under administrasjon og trukket ti poeng. For Bournemouth dreide det seg om gjeld på over 4 millioner pund som de ikke klarte å nedbetale, samt annen rot med økonomien.

Sammen med Luton, rykket Bournemouth ned til nivå fire etter å ha blitt nummer 21, mens Luton ble desidert sist. Før 2008-09 sesongen ble klubben truet med oppløsning hvis de ikke fikk skikk på økonomien, samt at de måte få på plass nye eiere. Bournemouth fikk allikevel lov til å delta i ligaen, men ble trukket 17 poeng før sesongstart som straff for at økonomi og overtakelse ikke var helt på plass. Luton startet sesongen med minus tretti poeng.

Daværende Manager Bond fikk sparken tidlig i sesongen og tidligere spiller Jimmy Quinn overtok. Quinn forlot klubben etter noen måneder, og tidligere spiller Eddie Howe, overtok. Klubben lå da 10 poeng under nedrykksstreken. Howe ble tidenes yngste manager i Bournemouth, i en alder av 31 år, og bidro til at Bournemouth klarte å berge plassen med et nødskrik. Bournemouth vant sesongens siste hjemmekamp mot Grimsby 2-1, i tillegg til at klubben fikk på plass nye eiere i juni 2009. Som de fleste vet, så rykket Luton ned til Conference League, etter å ha havnet sist, femten poeng bak Grimsby som havnet på 22.plass.

Howe hadde stor suksess i sin første fulle sesong som manager i Bournemouth, da Bournemouth ble seriemestre i League Two allerede i 2009/10 sesongen. I januar 2011 ble Howe manager i Burnley, og tidligere spiller Lee Bradbury overtok og førte Bournemouth til play-off hvor de tapte på straffesparkkonkurranse mot Huddersfield. 2011/12 sesongen havnet laget på 11.-plass og Bradbury fikk sparken mot slutten av sesongen. Trener for ungdomslaget, Paul Groves, overtok og ledet laget i 2012/13 sesongen. Groves fikk også sparken i oktober og Howe kom tilbake. Laget lå langt nede på tabellen da han overtok, men klarte snu resultatene og presterte å vinne League One. Dermed rykket Bournemouth opp til Championship for andre gang i klubbens historie.

Laget kom på 10.-plass i 2013/14 sesongen, noe som da var klubbens beste plassering noensinne. Bournemouth vant The Championship i 2014/15 sesongen og rykket opp til øverste nivå og Premier League for første gang i klubbens historie.

I sin første sesong i Premier League, kom Bournemouth på 16.plass, mens de i 2017 avsluttet sesongen med en niende plass, som også er klubbens beste ligaplassering noen gang. I fjor havnet Bournemouth på en 14.plass.

Bournemouth kan ikke skryte av noe cupsuksess, da deres beste cupprestasjon kom i 1956/57 hvor klubben ble slått ut i sjette runde. I ligacupen har Bournemouth kommet til fjerde runde to ganger, henholdsvis i 1961/62 og i 1963/64.

Rivalene til Bournemouth er først og fremst Southampton som ligger 53 km med bil øst for Bournemouth. Portsmouth og Brighton, som begge ligger enda litt lengre øst, er også to klubber som regnes som rivaler.

Bournemouth har også rekorden i det raskeste scorede hat-tricket som er scoret i The Football League. James Hayter scoret dette hat-trick i i 6-0 seieren over Wrexham i 2003, hvor han kun brukte 2 minutter og 20 sekunder på å score sine tre mål. Og det etter å ha kommet inn fra benken da Bournemouth ledet 3-0.

«The Cherries», som er kallenavnet til Bournemouth, spiller hjemmekampene sine på Dean Court, i dag kjent som Vitality Stadium av sponsormessige årsaker. I 1910 fikk klubben en leieavtale på et område ved siden av King’s Park som ble deres fotballbane. Det var daværende klubbpresident J.E. Cooper-Dean som eide området. Banen ble derfor kalt Dean Court, oppkalt etter den daværende klubbpresidenten. Det finnes to forklaringer på kallenavnet «The Cherries», den røde fargen på draktene og at det ble dyrket kirsebær (cherries på engelsk) i områdene rundt Dean Court.

Dean Court ble som nevnt bygd i 1910, hvor tilskuerrekorden er på 28 799 tilskuere. Rekorden ble satt i en FA-cup kamp mot Manchester United i 1957. I 2001 ble anlegget bygd om, hvor banen ble snudd 90 grader. Da hadde anlegget fått tre tribuneseksjoner med en kapasitet på 9.600 tilskuere. Den siste seksjonen ble bygget i løpet av sommeren 2013, som gjør at anlegget i dag har en kapasitet på 11 329 tilskuere.

I Bournemouth finner vi i dag nordmannen Joshua King. King signerte for Bournemouth den 28.mai 2015, og var den første signeringen som Eddie Howe gjorde etter at Bournemouth ble klar for Premier League. King debuterte for Bournemouth 8.august mot Aston Villa, og scoret sitt første mål mot Swansea 21. november hvor sluttresultatet ble 2-2. King har etablert seg om en av de viktigste spillerne i Bournemouth, og står i dag med 151 kamper og 45 mål for Bournemouth. Jo Tessem hadde også et halvt år i Bournemouth, da han signerte en korttids avtale med Bournemouth i januar 2008. Tessem fikk elleve kamper for Bournemouth i League One, men fikk ikke fornyet kontrakt, ettersom Bournemouth rykket ned til League Two etter endt sesong.

Luton og Bournemouht har møtt hverandre 59 ganger. 23 ganger har Bounrmouth vunnet, 29 ganger har Luton vunnet, mens 16 ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes var i januar 2009, hvor lagene møttes på Dean Court i en League Two kamp. Kampen endte 1-1 etter at Bournemouth ga Luton ledelsen med et selvmål. Motsatt oppgjør på Kenilworth Road, endte 3-3 etter at Bournemouth også i denne kampen ga Luton ledelsen ved et selvmål. Kevin Gallen og Paul McVeigh scoret de andre målene for Luton. Luton har besøkt Dean Court tredve ganger, men Luton har kun dratt fra Dean Court som seierherre ved seks anledninger. Sist det skjedde, var i april 2005, hvor Enoch Showunmi scoret kampens eneste mål. En kamp som var en League One kamp. Åtte ganger har det endt uavgjort på Dean Court, mens 16 ganger har det endt med hjemmeseier.

Som Luton, sliter også Bournemouth med formen. På de siste ni kampene i Premier League, har Bournemouth kun vunnet mot Chelsea den 14.desember. Før seieren mot Chelsea, hadde Bournemouth spilt fem kamper på rad uten å få med seg et eneste poeng. På boxing day ble det 1-1 mot Arsenal, mens de tre andre «julekampene» endte med tap. Sist på 1.nyttårsdag hvor West Ham vant 4-0 på London Stadium. Etter tapet mot West Ham, ligger Bournemouth på den første nedrykksplassen, på en 18. plass. Det er et poeng opp til Aston Villa som ligger på 17. plass.

Med 1-3 tapet for Millwall første nyttårsdag, er juleprogrammet over for Luton. Juleprogrammet endte nærmest på verst tenkelig vis, ettersom poenget mot Fulham er det eneste poenget Luton klarte av tolv mulige. Med andre ord, er det nå gått seks kamper siden Luton vant mot Wigan den 7.desember, som er siste seier. Fasit på de siste syv kampene er en seier, en uavgjort og fem tap. På bortebane har Luton tapt de siste ni kampene og står med en målforskjell på 5-28. Det gjør at Luton ligger sist i Championship, tre poeng bak Stoke som ligger på 21.plass.

Dessverre blir det ikke noe gjensyn med Jack Stacy på lørdag, da han skadet seg i kampen mot Brighton for en uke siden. For Lutons del, har Graeme Jones utalt at flere av de skadde spillerne er i ferd med å bli skadefrie, og at flere av disse spillerne blir med på turen til Bournemouth.

Sist Luton slo et Premier League lag ifra FA-Cupen, skjedde i 2012/13 sesongen. Luton spilte da i Conference League, og slo ut Premier League laget Norwich City ved å vinne 1-0 på Carrow Road. Om dette skjer igjen, kan du få med deg ved å se kampen live på VIAPLAY, eller streame kommentarene til Simon Pitts fra iFollow thenesten. IFollow har ikke rettighetene til å sende live bilder fra FA-cupen, noe VIAPLAY plattformen har. Nær 2000 billetter er satt av til Luton sine supportere.

MERK at kampstart er satt til kl 1831 norsk tid!!!

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!