Preview Cardiff City FC – Luton Town

På lørdag drar Luton til Wales for å møte Cardiff City FC, og forsøke å utvide sin ubeseirede rekke av kamper, til fem.

Cardiff by
Cardiff er hovedstad og den største byen i Wales. Det bor ca 346 000 innbyggere i universitetsbyen Cardiff, som også gjør byen til den 16. største byen i Storbritannia. Byen ligger i det bevarte grevskapet Glamorgan i det sørlige Wales, omtrent sju mil vest for den Engelske byen Bristol, og 18 mil sørvest for Birmingham. Byen var liten inntil begynnelsen av det 19. århundre, da havneanlegget Cardiff Docks ble tatt i bruk som havn for transport av kull. På sitt mest travle var Cardiff Docks en av de største dokkingssystemene i verden. Cardiff fikk status som city i 1905, og ble hovedstad i Wales 20.desember 1955.

Cardiff City FC sin historie
Cardiff City FC ble stiftet i 1899, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Allerede fire år etter at Cardiff ble valgt inn i The Football League, i 1923/24 sesongen, klarte Cardiff sitt beste ligaresultat noensinne da de ble nummer to på det øverste nivå i det engelske ligasystemet. Cardiff fikk lik poengsum som Huddersfield, da begge lag klarte 57 poeng. Cardiff hadde en målforskjell på 61-34, mens Huddersfield hadde en målforskjell på 60-33. Cardiff ble derimot dømt bak Huddersfield, da man frem til 1976, skilte lag med lik poengsum med gjennomsnittsmål. Altså antall scorede mål delt på innslupne. Cardiff hadde 0,024 dårligere målgjennomsnitt enn Huddersfield, og ble dømt bak, til tross for at de hadde scoret et mål mer enn Huddersfield. 1923/24 sesongen regnes som den jevneste serieavslutningen noensinne for å skille en vinner på det øverste nivå i det engelske seriesystemet. For ordens skyld, så spilte Cardiff 0-0 i siste serierunde, og bommet også på et straffespark. Ordningen med målgjennomsnitt favoriserte de som scoret minst mål, og ble byttet ut med dagens ordning før 1976/77 sesongen.

Året etter, nærmere bestemt i 1925, kvalifiserte Cardiff seg til sin første FA cupfinale som de tapte 0-1 for Sheffield United. Derimot ble det seier i den prestisjetunge turneringen to år senere, når de vant 1-0 over Arsenal på Wembley, som også er klubbens eneste «major trophy». Cardiff spilte seg også frem til FA cupfinalen i 2008, men tapte 0-1 for Portsmouth. I 2012 tapte Cardiff ligacupfinalen mot Liverpool, etter at det sto 2-2 etter 120 spilte minutter. Liverpool vant 3-2 på straffer. Cardiff er det eneste «ikke engelske laget» som har vunnet FA cupen, mens Swansea er det eneste «ikke engelske laget» som har vunnet Ligacupen.

Frem til 1995 har de Walisiske lagene som har spilt i den engelske ligaen, kunnet delta i den walisiske cupen. Cardiff har vunnet den walisiske cupen 22 ganger, som igjen har gjort at Cardiff har kunnet delta i UEFA/Cupvinnercupen. Cardiff har gjort dette 14 ganger, sist i 1993/94. Cardiff har kommet til kvartfinalen tre ganger, mens de i 1967/68 klarte å spille seg helt frem til semi-finalen, hvor de sammenlagt tapte 3-4 for Hamburger SV. I 1969/70 møtte Cardiff norsk motstand i første runde, da de møtte Mjøndalen og vant hele 12-2 sammenlagt.

I sommer avsluttet Cardiff sesongen i Championship på en femte plass, og kvalifiserte seg dermed til Play-off. I Play- off ble Cardiff slått 3-2 over to kamper av Fulham, som også senere vant Play-off finalen 2-1 over Brentford.

Rivalisering
Cardiffs største rival, er naturlig nok den andre walisiske storklubben, Swansea. Derbyet kalles «The South Wales Derby», og er blitt spilt over 100 ganger. Derbyet hadde et vennlig tilsnitt frem til 1980 tallet. Utover 1980 tallet, og spesielt 90-tallet, intensiverte rivaliseringen seg, og det oppsto flere episoder med voldelige sammenstøt mellom lagenes supportere. Det hele toppet seg i 1993, hvor lagene møttes i Cardiff på Cardiffs tidligere hjemmebane, Ninian Park. Supportere mellom lagene gikk løs på hverandre på innsiden av stadion og på utsiden. Sammenstøtet har fått navnet «The Battle of Ninian Park». Det hele resulterte i at når lagene møttes innbyrdes, fikk ikke bortefans lov til å komme inn på stadion. Først fire år senere fikk lagenes bortefans komme inn på kampene. Også kampene mellom Cardiff og Bristol lagene, Bristol City og Bristol Rovers, har et sterkt rivaliserende tilsnitt. Disse derbyene kalles «The Severnside Derby». Rivaliseringen er naturlig, ettersom lagene ligger nær hverandre i avstand, men på hver sin side av grensen mellom Wales og England.

Cardiff City Stadium
«The Bluebirds», som er kallenavnet til Cardiff City, spiller hjemmekampene sine på Cardiff City Stadium. Anlegget som sto klart sommeren 2009, har i dag en kapasitet på 33 280 tilskuere. Rekorden på antall tilskuere kom i en Premier League kamp mellom Cardiff og Liverpool i 2019, hvor 33 082 tilskuere så kampen. Før 2009, spilte Cardiff på Ninian Park, som hadde vært hjemmebanen til Cardiff siden 1910. Rekorden på Ninian Park er på 62 634 tilskuere, som så en landskamp mellom Wales og England i 1959. Siste kamp på Ninian Park ble spilt 25.april 2009 mellom Cardiff og Ispwich. Ninian Park ble mer eller mindre jevnet med jorden umiddelbart, og Ninian Park ble erstattet med et boligstrøk.

Vincent Tan, Ole Gunnar Solskjær og nordmenn i Cardiff
I 2010 kjøpte Vincent Tan aksjer i klubben, og fikk full kontroll over klubben. Den 2. januar 2014 var det klart at Tan hadde hentet Ole Gunnar Solskjær fra Molde, og ansatt han som klubbens nye manager. Solskjær hentet nordmennene Magnus Wollf Eikrem, Jo Inge Berget og Mats Møller Dæhlie til klubben, uten at de var med å hjelpe Solskjær til suksess i klubben. Det ble kun syv seiere på Cardiff denne sesongen, og Cardiff havnet sist i Premier League og rykket direkte ned til Championship med sine 30 poeng. Solskjær fikk tidlig sparken i Championship, da Cardiff hadde tapt tre av sine første syv kamper, og lå på 17.plass når Solskjær ble avskjediget. Cardiff spilte i Championship frem til 2017/18 sesongen, hvor de rykket opp til Premier League etter å ha havnet på andre plass. Det ble med den ene sesongen, ettersom de i våres havnet 18.plass i Premier League. Cardiff var to poeng bak Brighton & Hove Albion som kapret 17.plassen, som også er første sikre plass i Premier League.

H2H
Luton og Cardiff har møtt hverandre 60 ganger. 23 ganger har Luton vunnet, 20 ganger har Cardiff vunnet, mens 17 ganger har det endt uavgjort.

Luton møtte Cardiff ved tre anledninger forrige sesong, hvor to av dem i august på The Cardiff City Stadium, som også var første gang Luton spilte på dette stadion anlegget noensinne. Første kamp, som var en ligakamp, ble spilt den 10.august august, som også var Lutons første bortekamp for sesongen. Luton tapte 1-2 etter at Matty Pearson utlignet til 1-1 i det 86.minutt. Den tidligere Luton spilleren, Isac Vassell, kom inn fra Cardiff benken og scoret Cardiffs andre mål på overtid i andre omgang. Vassell vil for øvrig ikke stille mot Luton på lørdag, da han er skadet, noe han vært skadet siden august 2019. Luton møtte også Cardiff i Carabao cupens andre runde helt i slutten av august. Denne kampen vant Luton 3-0 etter at Cardiffs Junior Hoilett scoret selvmål, mens Alan Sheehan og Jake Jervis scoret de to andre målene for Luton. Siste møte mellom lagene skjedde på Kenilworth Road i februar, hvor Cardiff vant 1-0. Med det klarte Cardiff for første gang å vinne to ligaseiere over Luton i en og samme sesong siden 1979/80 sesongen.

Sist lagene møttes på Kenilworth Road, var i januar 2007 i en ligakamp i The Championship, hvor kampen endte målløst. Luton har besøkt Cardiff 31 ganger, og som nevnt, Cardiff City Stadium to ganger. Luton har vunnet åtte ganger, syv ganger har det endt uavgjort, mens Cardiff har vunnet 16 ganger. Siden 1982 har lagene møttes åtte ganger i Cardiff, og da har Luton hatt et godt overtak på Cardiff. Luton har vunnet fem ganger, En gang har det endt uavgjort, mens Cardiff har vunnet to ganger.

Cardiffs form
Neil Harris sine menn har hatt en noe svak start på sesongen, og ligger på en 18.plass før lørdagens kamp, ni poeng bak Reading på Play-off plass, og fem poeng foran Wycombe som ligger på 22.plass. Cardiff har kun en seier på de siste åtte kampene, og den kom mot Barnsley den 3.november. Et pussig poeng med Cardiff og Luton, er at Cardiff har spilt fire 1-1 kamper på de siste åtte kampene, som er identisk med Luton. Cardiff har tapt tre kamper på de siste åtte kampene, og på de tre siste har Cardiff kun klart å ta et poeng. Poenget tok de forrige helg når de spilte 1-1 mot Millwall på The Den, mens de på onsdag tapte 0-1 for Coventry på St Andrew’s Trillion Trophy Stadium.

Hjemmeformen til Cardiff er heller ikke spesielt imponerende, da Cardiff kun har klart å ta fem poeng av 18 mulige på The Cardiff Stadium. Poengene kom ved å spille 1-1 mot Bournemouth og Middlesbrough, mens det som nevnt ble en 3-0 seier mot Barnsley. Siste hjemmekamp hadde Cardiff den 6.november, når rivalene Bristol City kom på besøk. Bristol City vant etter at den tidligere Luton spilleren, Chris Martin, scoret kampens eneste mål etter to minutter.

Lutons form
Etter tirsdagens 1-1 kamp mot Birmingham, klatret Luton en plass på tabellen, og ligger på 11. plass før lørdagens kamp. Det er fire poeng opp til Reading som ligger på sjette plass, mens det er syv poeng opp til Bournemouth som ligger på andre plass. Enda viktigere er at det er ti poeng ned til Wycombe på 22.plass når 13 kamper er spilt av 2020/21 sesongen.

Luton har nå spilt fire kamper på rad uten tap, hvor Luton først vant 1-0 over Rotherham, før Luton spilte tre kamper på rad hvor resultatet ble 1-1. På de siste syv kampene ha det blitt et tap, to seiere og fire uavgjort, hvor alle fire kampene har endt 1-1. På disse syv kampene er det kun Brentford som har klart å score mer enn et mål på Simon Sluga, da Brentford vant 3-0 på Kenilworth Road den 31.oktober. Allikevel sliter Luton noe i motsatt ende, da de kun har scoret et mål i hver kamp på de siste seks kampene hvor de har tatt poeng.

På bortebane har Luton nå spilt tre kamper på rad uten å tape, hvor det ble seier mot Sheffield Wednesday og Rotherham, før det ble 1-1 i den siste bortekampen mot Huddersfield. Luton startet bortesesongen ved å vinne 1-0 over Barnsley, før det ble tap mot Watford og Millwall.

Skadesituasjon
Under pressekonferansen før lørdagens kamp, kunne Nathan Jones fortelle at Kazenga LuaLua hadde måttet stå over tirsdagens kamp mot Birmingham, da han hadde fått en liten skade før kampen. Jones var derimot optimistisk i forhold til å kunne ha han med til troppen til Wales. Derimot mente Jones at Cardiff kampen ville komme for tidlig for Danny Hylton, som også sto over kampen mot Blackburn og Birmingham. Brendan Galloway og Eunan O’Kane er fortsatt langtidsskadde.

Topp scorerne
Foran årets sesong signerte Cardiff den Walisiske landslagsspissen og tidligere Viking spissen, Kieffer More fra Wigan. I Viking spilte More ni kamper uten å score et eneste mål, mens han forrige sesong scoret scoret 10 mål for Wigan på 36 kamper. Hittil denne sesongen har Moore scoret fire mål på 13 kamper, og er med det Cardiffs topp scorer. Moore har også scoret to mål på fem landskamper. James Collins er Lutons toppscorer med sine fem mål.

Oddsen er lav på at kampen på lørdag ender 1-1, ettersom dette resultatet er det vanligste resultatet for begge lag på de siste åtte kampene. Om det skjer eller ikke, vil Simon Pitts formidle direkte med sine kommentarer og live bilder fra stream via iFollow tjenesten som du kan abonnere på via hjemmesiden til Luton Town. Og enda bedre, på onsdag er Luton vertskap når ligaleder Norwich kommer på besøk, og da med 2000 Luton supportere til stede. Dette vil være første kamp på Kenilworth Road med tilskuere siden Luton spilte 1-1 mot Stoke i slutten av februar.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!