Preview ligacupens første runde, Luton Town – Norwich City

Lørdag er det igjen klart for fotball fra England og Luton skal spille sin første kamp i sesongen 2020/21. Sesongen 2020/21 starter med Carabao cup (ligacupen) på lørdag, og Luton tar imot fjorårets Premier League lag, Norwich, i første runde. Også sesongen 2020/21 kommer til å bli en annerledes sesong, da Coronapandemien vil sette begrensninger også denne sesongen, ihvertfall inntil videre.

Norwich er en by som ligger ved elven Wensum i East Anglia i Øst-England, og har drøye 213 000 innbyggere. Elven Wensum deler byen i to, den sørlige og nordlige delen. Byen som er administrasjonsbyen i grevskapet Norfolk, var på 1000-tallet den største byen i England etter London, og var dermed en av de viktigste byene i kongedømmet. Norwich var tidligere en industriby og var spesielt store på skoproduksjon. I moderne tid er byen kjent for sitt uteliv, samt for alle shopping mulighetene i byen. I 2006 var Norwich det åttende mest ønskede reisemål for shopping i Storbritannia, og byens gamle torg, Norwich Market, er spesielt populært, i tillegg til byens kjøpesentre. Norwich er også kjent for Colman´s sennep og Caley sjokolade.

Norwich City FC ble stiftet i 1902, og i begynnelsen spilte Norwich i en amatørliga. Norwich ble anklaget for å være profesjonelle, som igjen førte til at klubben ble kastet ut av amatørligaen, som igjen førte til at Norwich ble profesjonell i 1905 og valgt inn i The Football League i 1920. I 1907 startet klubben med sine karakteristiske gule drakter.

Norwich har to «major trophy”, ettersom klubben har vunnet ligacupen ved to anledninger, henholdsvis 1962 og i 1985. Norwich var også finalist i 1973 og i 1975, mens de har vært semifinalist i FA cupen i 1959, 1989 og i 1992.

Siden 1960/61 sesongen, har Norwich stort sett spilt på de to øverste nivåene i det engelske ligasystemet. Derimot måtte Norwich ned til Football League One i 2009/10 sesongen, etter at de havnet på 22.plass i Championship sesongen før. Derimot ble det bare med en sesong i League One, da Norwich vant League One med god margin. Mye av suksessen kan tilskrives ansettelsen av manager Paul Lambert, som også klarte «back to back» opprykk til Premier League påfølgende sesong, etter at Norwich ble nummer to i Championship. Dette var første gang et lag har klart et «back to back» opprykk til Premier League, siden Manchester City klarte det samme i 2000. Lambert trakk seg som manager etter en måned i Premier League, da han tok over Aston Villa. Chris Hughton tok over, og fullførte første sesong i Premier League på en tolvte plass. Det ble med tre sesonger i Premier League, ettersom Norwich rykket ned til Championship etter 2013/14 sesongen etter å ha blitt nummer 18. Det ble også en sesong i Premier League i 2015/16 sesongen.

Klubbens beste ligaplassering klarte Norwich i Premier Leagues første sesong i 1992/93, da Norwich klarte en overraskende og imponerende tredje plass. Denne tredje plassen ga også Norwich muligheten til å delta i UEFA cupen påfølgende sesong, som også er klubbens eneste deltakelse i Europacup spill. Norwich ble slått ut av Inter i tredje runde, etter at Dennis Bergkamp hadde scoret et sent mål for Inter både på hjemmebane og bortebane. Allikevel ble Norwich historiske, da de i andre runde slo ut Bayern München etter å ha vunnet 3-2 sammenlagt. Det historiske var at Norwich ble det første engelske laget som vant mot Bayern München på Olympia stadion i München.

Etter å ha vunnet The Championship i 2018/19 sesongen, rykket Daniel Farkes menn opp til Premier league, og 2019/20 sesongen ble dermed klubbens 26. sesong på øverste nivå. Det ble kun med den ene sesongen, da Norwich ble desidert sist, og var hele 14 poeng unna fornyet kontrakt. Dermed ble Norwich igjen historiske med sitt femte nedrykk fra Premier League, og ble dermed det laget som har rykket flest ganger ned fra Premier league siden opprettelsen av Premier League i 1992. Daniel Farke, som har tysk nasjonalitet, er den første ikke britiske manager i klubbens historie, og har vært klubbens manager siden mai 2017.

Av Norwich sine rivaler, har det vært en sterk rivalisering til Ipswich Town. Derbyet kalles The East Anglian derby, men blir også kalt «The old farm». Derbyet som er blitt spilt 134 ganger siden 1902, går for å være et av det mest intense derbyene i England, og stemningen på tribunene skal være elektriske.

Norwich er også kjent for å ha verdens eldste supporter sang/rop, som også fortsatt er i bruk. Sangen heter “On the Ball, City”, og ble skrevet i 1890.

«The Canaries», som er kallenavnet til Norwich City, spiller hjemmekampene sine på The Carrow Road. I begynnelsen spilte Norwich City på en bane som het Newmarket Road, før de i 1908 flyttet til Rosary Road, som også ble kalt «The Nest».  «The Nest» ble klubbens hjemmebane de neste 27 årene, men da Norwich ble med i The Football League i 1920 førte det til økt tilskueroppslutning. «The Nest» hadde ikke kapasitet til å møte den nye situasjonen, og Norwich City måtte flytte for tredje gang i klubbens historie. Denne gang til Carrow Road som har vært klubbens hjemmebane fra 1935 og fram til dags dato. Stadionet ble bygget i 1935, og har i dag en kapasitet på 27 244 tilskuere. Tilskuerrekorden på 43 984 ble satt i FA-cupens sjette runde mot Leicester City FC i 1963.

Det er tre nordmenn som har ikledd seg Norwich sin gule og grønne drakt. Den første var Åge Hareide som var i klubben i to sesonger fra 1982 til 1984. Hareide fikk 40 kamper for klubben på øverste nivå, og scoret to mål. Erik Fuglestad fikk tre sesonger for Norwich på nest øverste nivå, da han i november 1997 gikk fra Viking til Norwich som Bosman spiller. Fuglestad fikk 80 kamper i den gule og grønne trøyen, og scoret to mål. Alexander Tettey ble i august 2012 signert fra den franske klubben Rennes, som Chris Hughtons første signering. Det betyr at Tettey starter på sin niende sesong i Norwich denne høsten. Fire av sesongene har Tettey spilt i Premier League, mens fire er blitt spilt på nest øverste nivå. Norwich sin siste kamp i Premier League i år, var forøvrig Tetteys Premier League kamp nummer 100. Alexander Tettey, som også gjentatte ganger figurerer som kaptein for «The Canaries», anses av fansen som en kult person og en legende i klubben. Ikke så rart, ettersom han har spilt 238 kamper for klubben, hvor han også har scoret 8 mål.

Luton og Norwich har møtt hverandre 74 ganger. Luton har vunnet 26 ganger, 29 ganger har Norwich vunnet, mens 19 ganger har det endt uavgjort. Norwich har besøkt Luton 38 ganger, hvor Norwich har reist hjem som «seierherre» ved ti anledninger. 10 ganger har det endt uavgjort, mens det hat blitt hjemmeseier 18 ganger. Sist lagene møttes på Kenilworth Road, var i en Championship kamp i februar 2007 hvor Norwich vant 3-2. Luton ledet lenge 2-1, etter at Bjorn Runstroem ga Luton en tidlig 1-0 ledelse, før Drew Talbot ga Luton en 2-1 ledelse. Siste hjemmeseier mot Norwich kom sesongen før, også det i Championship. Luton vant 4-2 etter scoringer av Warren Feeney, Carlos Edwards, Peter Holmes og Steve Howard.

Sist Luton og Norwich møttes, var i en fjerderunde kamp I FA-cupen den 26.januar i 2013. Luton som da spilte i Conference league (non league), slo ut Championship laget Wolverhampton i tredje runde, etter at Alex Lawless scoret kampens eneste mål. Wolverhampton ble forøvrig ledet av en hardt presset Ståle Solbakken, som også fikk sparken etter å ha tapt for Luton. I fjerde runde ble Luton trukket til å møte Premier League laget Norwich, og kampen ble spilt på Carrow Road. Som de fleste husker, vant Luton 1-0 etter scoring av Scott Rendell i det 80. minutt. Det gjorde at Luton havnet i et eksklusivt selskap som et av ni «non league» lag som etter andre verdens krig har kommet til femte runde (16 beste) i FA cupen. I femte runde tapte Luton 0-3 for Millwall på Kenilworth Road.  Lincoln er det laget som har kommet lengst i FA-cupen som et «non league» lag, da de nådde kvartfinalen (sjette runde) i 2016/17. Lincoln slo ut lag som Oldham, Ipswich (med omkamp), Brighton & Hove Albion og til slutt Burnley i femte runde, før de tapte 0-5 for Arsenal i kvartfinalen.

Hittil har Luton spilt fire treningskamper siden 2019/20 sesongen ble avsluttet i slutten av juli. Første kamp ble spilt den 15.august mot Berkhemsted som til vanlig spiller Southern League Division One, som tilsier nivå åtte. Kampen endte med 9-0 seier til Luton, hvor både James Collins og Danny Hylton scoret hat-trick. Den neste kampen ble spilt mot League two laget, og naborival Stevenage, på deres hjemmebane The Lamex. En sen scoring av Harry Cornick sørget for en 1-0 seier til Luton. Kamp nummere tre, ble spilt mot Wealdstone FC på deres hjemmebane Grosvenor Vale, i Ruislip i London. Wealdstone som i våres rykket opp til Vanarama National League (nivå fem), måtte se seg slått av «The Hatters» med 3-0. Lutons scoringer ble scoret av LuaLua, Andrew Shinnie og nysigneringen fra Accrington Stanley, Jordan Clark. Den fjerde treningskampen ble spilt på PTS Academy Stadium den 29.august, hvor Northampton Town spiller sine hjemmekamper. Luton vant 3-0 etter at det første målet ble scoret av Northamptons Cian Bolger, mens de to andre ble scoret av LuaLua og Martin Cranie.

Luton har signert fire nye spillere foran årets sesong. Som nevnt ble den offensive midtbanespilleren Jordan Clark signert på «free transfer», etter at kontrakten med League One klubben Accrington Stanley gikk ut. Videre ble venstre backen James Bree klar for Luton på permanent basis. Bree er en spiller som Lutons supportere kjenner godt, da han forrige sesong ble lånt ut til Luton fra Aston Villa. Omtrent samtidig ble den walisiske landslagsspilleren Tom Lockyer klar for Luton. Lockyer er midtstopper og spilte forrige sesong for Charlton som rykket ned til League One. Lockyear har elleve landskamper for Wales, sist på torsdag når Wales vant 1-0 mot Finland. Torsdag ble den fjerde og siste signeringen klar, da venstre backen Rhys Norrington- Davies ble lånt ut til Luton fra Sheffield United. Norrington-Davies er U21 landslagsspiller for Wales, da han har 14 U21 kamper. På torsdagens pressekonferanse før helgens kamp, svarte Nathan Jones indirekte på at Cameron Carter-Wickers hadde blitt for dyr å hente både lønnsmessig og på prisen som Tottenham hadde forlangt.

Norwich er tvunget til å stille med et nokså redusert mannskap på lørdag, da mange av de mest sentrale spillerne er kalt ut til landslagsoppdrag. De eneste spillerne hos Luton som er kalt ut på landslagsoppdrag, er Simon Sluga og nysigneringen Tom Lockyer. Sluga er kalt inn til den Kroatiske landslagstroppen, mens Lockyer er som nevnt kalt inn til Ryan Giggs walisiske tropp. Utover det, kunne Simon Pitts melde at det er tre spillere i stallen til Luton som er meldt skadet. Dette er Brendan Galloway, Dan Potts og Eunan O´Kane.

Kampstart på lørdagens kamp mot Norwich, er lørdag kl 1600, og kampen kan du streame live via iFollow tjenesten som du finner på Luton Town sine hjemmesider. Simon Pitts vil som vanlig kommentere kampen.

COYH!!!

 

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!