Preview Luton Town – Blackburn Rovers FC

Takket være et sent mål fra Kazenga LuaLua mot Hull, kan jeg i dag skrive sesongens siste preview med stor optimisme og et inderlig håp om å få skrive fler Championship previews også til nest år!! Sesongens siste kamp for Luton blir spilt på Kenilworth Road, og har avspark på onsdag kl 2030 norsk tid. Gjestene er selveste Blackburn Rovers, som sist løftet premier league trofeet i 1995, men som har lite å spille for på onsdag. Det må nevnes at Blackburn aldri har vunnet en ligakamp på Kenilworth Road, mens Luton ikke har vunnet en hjemmekamp siden «Corona pausen»…

Bye Blackburn:
Blackburn ligger i den engelske regionen Lancashire i Nordvest- England, omtrent fire mil nord for Manchester, 14 km øst for Preston og 17 km vest for Burnley. Blackburn, med underkant av 110 000 innbyggere, er administrasjonsby for den enhetlige myndigheten Blackburn with Darwen. Blackburn er godt kjent som en by som hadde en stor og betydelig tekstilindustri. Allerede fra 1200 tallet finnes det spor i området av at ull ble vevd og solgt, og etterhvert ble Blackburn et senter under den industrielle revolusjon for tekstilindustri i stor skala.

Blackburn Rovers FC:
Blackburn Rovers FC ble stiftet i 1875 og var en av 12 klubber som startet The Football League i 1888. Blackburn var et av tre lag som både var med på å starte The Football League og Premier League. De to andre klubbene var Aston Villa og Everton.

Blackburns rivaler:
Blackburns argeste Rivaler er først og fremst Burnley, med Bolton som en god nummer to. Kampene mellom Blackburn og Burnley kalles «The East Lancashire Derby» eller «The Cotton Mills Derby». Det siste kallenavnet henspeiler på tekstil industrien i begge byene. Også kamper mot Manchester klubbene og Preston pleier å skjerpe fansen ekstra.

Blackburns historie:
Blackburn er blitt ligamester på øverste nivå ved tre anledninger. Henholdsvis i sesongene 1911/12, 1913/14 og sist i 1994/95. FA cupen har Blackburn vunnet i 1884, 1885, 1886, 1890, 1891 og sist i 1928. De var finalist i FA-cupen i 1882 og 1960. Ligacupen vant
Blackburn i 2002.

1994/95-sesongen er den mest minnerike i klubbens nyere historie, ettersom Blackburn ble seriemestere og vant Premier League. Spissduoen Alan Shearer og Chris Sutton sørget for 49 mål og bidro sterkt til seriegullet. I tillegg var Kenny Dalglish manager, og taktikken til Dalglish ble også genierklært. Han hadde en fabelaktig keeper i Tom Flowers, og defensiv trygghet i bautaene Colin Hendry og Ian Pearce. Henning Berg bidro også sterkt, og spesielt med sine lange oppspill mot spissene som alltid var farlige. På benken fant man også en farlig spiss, som også er en Lutonkjenning, nemlig Mike Newell.

Apropos Mike Newell, klarte han på ni minutter å score et hattrick mot Rosenborg i desember 1995. Dette var det raskeste hattricket som er scoret i Mesterligaens historie, frem til Lyons Bafétimbi Gomis satte ny rekord på syv minutter i desember 2011 mot Dinamo Zagreb. Newell var på det tidspunktet fjerdevalg på spissplassen, men fikk muligheten fra start på grunn av skader.

Sist Blackburn spilte i Premier League, var i 2011/12 sesongen. Blackburn ble nummer 19 og rykket ned til Championship eter å ha spilt sammenhengende i Premier League siden 2001/02 sesongen.

2016/17 sesongen ble en av de tyngste sesongene for Blackburn siden 70-tallet. Blackburn ble nummer 22 i Championship og rykket ned til League One for første gang siden 1979/80 sesongen. Blackburn rykket direkte opp igjen etter å ha blitt nummer to. I sin comeback sesong i fjor, ble Blackburn nummer 15 i The Championship.

Ewood Park:
«Rovers», som er kallenavnet til Blackburn, spiller hjemmekampene sine på Ewood Park.
Ewood Park, som ble åpnet i 1890, har vært hjemmebanen til Blackburn siden da. Dagens tilskuerkapasitet er på 31 367 tilskuere, mens tilskuerrekorden er fra 1929 hvor 62 522 tilskuere overvar en sjette-rundekamp i FA cupen mot Bolton Wanderers.

Nordmenn i Blackburn:
Det har vært flere nordmenn som har spilt i Blackburn. De to som har utmerket seg mest i Blackburn trøyen, er nok Henning Berg og Morten Gamst Pedersen. Berg, som også ble seriemester for Blackburn, har to opphold i klubben med tilsammen 179 kamper og syv mål. Han var også manager i Blackburn ifra oktober 2012, men sa opp jobben etter ti kamper. Morten Gamst Pedersen er den nordmannen som har vært lengst i Blackburn, da han spilte for klubben i fra august 2004 til mai 2013. Gamst Pedersen spilte 288 kamper og scoret 35 mål. Også Lars Bohinen, Tore Pedersen, Stig Inge Bjørneby, Martin Andresen og Egil Østenstad har spilt for Blackburn.

H2H:
Luton og Blackburn har møtt hverandre 12 ganger. 12 ganger har Blackburn vunnet, 16 ganger har Luton vunnet, mens 12 ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes var 28.september i høst på Ewood Park. Luton vant 2-1 etter at James Collins ga Luton ledelsen 1-0, mens Matty Pearson scoret 2-1 målet i andre omgang. Dette var Lutons tredje seier på Ewood Park av 18 forsøk. Første gang Luton vant på Ewood Park var i 1960 på nivå to hvor Luton vant 2-0. Luton vant også i sesongen 1981/82 da Luton ble seriemestere på nivå to og rykket opp til det øverste nivå. Etter høstens borteseiere over Blackburn, spilte Luton 12 bortekamper på rad i ligaen uten at Luton klarte å få et eneste bortepoeng. Den neste borteseieren kom den 15.februar på Riversiden Stadium, da Luton vant 1-0 over Middlesbrough. Luton har nå spilt fem bortekamper på rad uten å tape, og har ikke tapt på bortebane under Nathan Jones som manager. Tre borteseiere og en uavgjort er fasit for Nathan Jones på bortebane.

Sist Luton og Blackburn møttes i ligaoppgjør på Kenilworth Road, var i april 1982 hvor Luton vant 2-0 i Division two (nivå to). Denne sesongen ble Luton seriemestere med åtte poeng foran Watford, og rykket opp til Division one (øverste nivå) for første gang siden 1974/75 sesongen. Luton ble værende på øverste nivå til og med 1991/92 sesongen, som er sist Luton spilte på øverste nivå. Lagene har møttes en gang til på Kenilworth Road etter dette, da lagene møttes i FA cupens fjerde runde i januar 2007. Mens Blackburn spilte i Premier League i 2007, var dette siste sesong som Luton spilte i Championship, da Luton også rykket ned fra Championship denne sesongen. Blackburn vant 4-0, hvor Morten Gamst Pedersen scoret Blackburns fjerde scoring. Dette er den eneste borteseieren Blackburn har over Luton, og har ennå til gode å vinne en ligakamp på Kenilworth Road. Til sammen har Blackburn besøkt Kenilworth Road 21 ganger, hvor det syv ganger har endt uavgjort. 13 ganger har Luton vunnet, mens den eneste seieren Blackburn har på Kenilworth Road, er FA cup seieren i 2007.

Blackburns form:
Tony Mowbrays menn, som ligger på tiende plass før sesongens siste ligakamp, har lite å spille for når sesongens siste serierunde sparkes i gang. Blackburn kan i beste fall bli nummer åtte om de vinner over Luton, eller dårligst nummer 12 om de taper.

Siden «Corona pausen», har Blackburn vist ustabil form. Blackburn startet serien på nytt med 3-1 seier mot Bristol City på Ewood Park, før Blackburn tapte tre kamper på rad, henholdsvis mot Wigan, Barnsley og Leeds. Deretter ble det seier mot Cardiff og uavgjort mot West Bromwich, før det ble tap mot Millwall. På lørdag vant Blackburn en hjemmeseier når de vant 4-3 over Reading. Blackburn ledet 3-1, men holdt på å rote det til når Reading klarte å utligne til 3-3. I det 88.minutt klarte Blackburn allikevel å sette inn det siste og avgjørende målet.

Etter «Corona pausen» har Blackburn kun tatt tre poeng på bortebane. Poengene kom i 3-2 seieren i Cardiff, mens det ble bortetap mot Wigan, Barnsley og Millwall og med en bortemålforskjell på 3-7.

Lutons form:
Med Kazenga LuaLua sin sene matchavgjørende scoring mot Hull, klatret Luton opp til 22.plass med sine 48 poeng, og har lik poengsum som Charlton på 21.plass. Charlton har hele 16 plussmål bedre målforskjell enn Luton, og har dermed i teorien et poeng mer enn Luton. Det er to poeng opp til Birmingham og Middlesbrough, mens det er tre poeng opp til Huddersfield, som i teorien fortsatt kan rykke ned. Med tapet mot Luton på lørdag, er det bare teorien som kan redde Hull fra nedrykk. Nå skal det ikke glemmes at Wigan egentlig ligger to poeng bak Luton, ettersom det er vedtatt at de skal trekkes 12 poeng når ligaen er over. Det er ventet at evt anker vil være ferdig behandlet i slutten av denne måneden. Det knyttes også spenning til om Sheffield Wednesday og Derby kan bli trukket poeng når sesongen er ferdig spilt. Det enkleste er uansett at Luton gjør jobben selv og tar tre poeng mot Blackburn.

Siden «Corona pausen» og ansettelsen av Nathan Jones, er det kun tapet mot Reading som er kampen som har gitt null poeng. Med tre seiere (borteseiere), og fire uavgjort, er det blitt tretten poeng på de siste åtte kampene. Det gjør at Luton ligger på åttende plass på formtabellen siden «Corona pausen, hvor Blackburn ligger på 13. plass.

Hjemmeformen til Luton har dessverre vært nokså dårlig siden «Corona pausen», da Luton ikke har vunnet på Kenilworth Road siden ligaen startet opp igjen. Tre poeng fordelt på tre 1-1 kamper på Kenilworth Road mot Preston, Barnsley og QPR er fasit, mens vi gremmes fortsatt over 0-5 tapet mot Reading. Siste hjemmeseier er fortsatt 2-1 seieren over Brentford den 25. februar.

Skadesituasjon:
Jeg har ikke klart å fange opp noen signaler fra Nathan Jones vedr Lutons skadesituasjon foran onsdagens kamp. Simon Pitts mente derfor at vi skulle anta at Nathan Jones har samme bruttotropp å velge fra, som han hadde mot Hull. Med andre ord er Brendan Galloway og Eunan O’Kane definitivt ute med skader, mens Matty Pearson og Izzy Brown er usikre til onsdagens kamp.

Nedrykksdramaet:
Nedrykksdramaet utspiller seg som følger på onsdag kl 2030: Brentford mot Barnsley, Hull mot Cardiff, Charlton mot Leeds, Birmingham mot Derby, Sheffield Wednesday mot Middlesbrough, og til slutt Wigan mot Fulham.

Som nevnt avslutter Luton The Championship 2019/20 på onsdag kl 2030, og har alle muligheter til å sikre ny kontrakt i The Championship. Luton kan overleve med tap om Hull, Barnsley og Wigan taper på onsdag, men da er Luton avhengig av at Wigan også til syvende og sist blir trukket tolv poeng. Om Wigan blir trukket tolv poeng og vinner mot Fulham på onsdag, samt at Luton kun tar et poeng, rykker Luton ned på dårligere målforskjell.

Om Wigan ikke blir trukket 12 poeng:
Om vi ser bort ifra Wigans skjebne, er Luton avhengig av at Barnsley avgir poeng, samt at Charlton avgir poeng og aller helst taper. Luton kan også sikre seg ny Championshipkontrakt om enten Birmingham eller Middlesbrough taper på onsdag.

Om Charlton, som møter seriemester Leeds på onsdag, skulle tape, holder det med et poeng for Luton mot Blackburn. Men da må også Barnsley avgi poeng mot Brentford. Om Charlton tar et poeng, må Luton vinne. Om Luton vinner på onsdag, og enten Charlton, Birmingham eller Middlesbrough taper, vil Luton gå forbi lagene som taper og dermed sikre ny kontrakt i The Championship. På søndag vant Barnsley 1-0 på overtid over Nottingham Forest. Om Barnsley på onsdag vinner mot opprykksjagende Brentford, og Luton kun tar et poeng, vil Barnsley gå forbi Luton og Luton vil rykke ned. Barnsley har vesentlig dårligere målforskjell enn Charlton, men har i teorien «et poeng» på Luton, da Barnsley har åtte mål bedre målforskjell enn Luton.

Nathan Jones har klart det umulige, nemlig å ta igjen syv poeng som Luton måtte ta igjen om de skulle ha mulighet til å unngå nedrykk. Nesten alt ligger i Lutons egne hender, og spenningen utløses onsdag kl 2030 norsk tid. Simon Pitts vil være til stede på Kenilworth Road for å kommentere kampen, som du kan streame live fra iFollow tjenesten som du finner på Luton sine hjemmesider.

Forøvrig skulle jeg overbringe de varmeste hilsener fra Simon Pitts til alle kjente i skandinavia!!

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!