Preview Barnsley FC – Luton town

Lørdag er det endelig klart for ligastart for Luton, og i første serierunde drar Luton på besøk for å møte et ungt og spennende Barnsley på The Oakwell.

Byen Barnsley:
Byen Barnsley ligger i grevskapet South Yorkshire, nærmere bestemt i den engelske regionen Yorkshire & Humber. Byen ligger ved elven Dearne, omkring 20 kilometer nord for Sheffield, og 30 km syd for Leeds. Det bor drøye 92000 innbyggere i Barnsley by. Byen ligger mellom kryss 36 og 37 på motorveien M1. Med andre ord er det rimelig enkelt å komme seg fra Kenilworth Road til Oakwell Stadium med bil, ettersom det er bare å følge M1 og kjøre 232 km nordover. Turen tar ca to timer og tredve minutter med bil. Barnsley er kjent som en tidligere industriby, sentrert rundt kullgruvedrift og gassproduksjon. Skjønt det er få fabrikker igjen i Barnsley, og de som er igjen driver med glassarbeid.

Barnsley FC:
Barnsley ble stiftet i 1887, og ble valgt inn i The Football League i 1898. Deres første kamp i The Footbal League endte med et 0-1 tap mot Lincoln City. Deres største triumf kom i 1912, da de vant FA-Cupen. Finalen endte først 0-0 mot West Bromwich, hvor omkampen endte 1-0 til Barnsley. Barnsley var også i finalen 2 år tidligere, men da ble det tap mot Newcastle United. I 2016 vant Barnsley Football League Trophy (Checkatrade Trophy), etter å ha slått Oxford 3-2 i finalen på Wembley. Rivalklubbene til Barnsley er Begge Sheffield klubbene (United og Wednesday), samt Leeds.

Oakwell Stadium:
«The Tykes», som er kallenavnet til Barnsley, spiller hjemmekampene sine på Oakwell Stadium. Stadionet, som ble åpnet i 1910, har i dag en kapasitet på 23 009 sitteplasser. Tilskuerrekorden på Oakwell er på 40 255 tilskuere og ble satt i kampen mellom Barnsley og Stoke City i 1936. Oakwell har blitt ombygd og utvidet flere ganger, og sist i 1992 og 1998.

Moderne historie og Jan Åge Fjørtoft:
I 1981 rykket Barnsley opp til nest øverste nivå for første gang siden 1959. I 1996/97 sesongen havnet Barnsley på en 2.plass på nivå to, og rykket direkte opp til Premier League. For første gang i Barnsley sin historie var laget dermed klar for å spille på det øverste nivået i England. Midtveis i sesongen, januar 1998, ble Jan Åge Fjørtoft hentet inn fra Sheffield United til Barnsley. Fjørtoft fikk 15 kamper for Barnsley i Premier League, men seks scoringer av Fjørtoft var ikke nok til å unngå nedrykk til nivå to, ettersom Barnsley havnet på 19.plass. Året etter, i Championship, ble det ytterligere 19 kamper på Fjørtoft og tre scoringer. Fjørtoft forlot Barnsley i november 1998 til fordel for Bundesliga og tyske Eintracht Frankfurt.

For tre sesonger siden havnet Barnsley på 22.plass i Championship, og rykket dermed ned til Football League One. Barnsley var to poeng bak Bolton som havnet på 20.plass. Barnsley rykket direkte opp igjen, etter å ha blitt nummer to, tre poeng bak Luton som ble seriemestere. Barnsley var forøvrig et av seks lag som tok tre poeng fra Luton i The Football League One.

2019/20 sesongen ble avsluttet på dramatisk vis, også for Barnsley. Gerhard Strubers menn lå omtrent like fortapt som Luton før Corona pausen. Og som Luton reddet Barnsley plassen i siste serierunde. Det vil si, Barnsley reddet plassen omtrent på overtid, ettersom de vant sin bortekamp mot opprykksjagende Brentford den 22.juli ved å score sitt 2-1 vinnermål i det 90. minutt. Det gjorde at Barnsley avsluttet sesongen på den første plassen som ga fornyet kontrakt, nemlig 21.plass, et poeng foran Charlton som havnet på 22.plass og rykket ned. Charlton tapte 0-4 for seriemester Leeds. Også Wigan rykket ned, da de havnet to poeng bak Barnsley, etter å ha blitt satt under administrasjon og trukket tolv poeng. Wigan klarte kun 1-1 mot Fulham, og hadde beholdt plassen i The Championship på bekostning av Barnsley om Wigan hadde vunnet mot Fulham, eller at Barnsley hadde avgitt poeng. Dette var andre gang Barnsley reddet plassen i The Championship på ti år som følge av at et lag har rykket ned etter å ha blitt trukket poeng. Som de fleste vet, havnet Luton på 19.plass, to poeng foran Barnsley. Plassen ble reddet etter at Luton nok en gang hadde en fantastisk avslutning på sesongen etter Corona pausen (Great escape). Luton klarte å vinne 16 av 27 mulige poeng på de siste ni kampene, og avsluttet med 3-2 seier mot Blackburn.

Luton spillere som har spilt for Barnsley:
Hos Luton er det mange som har spilt for Barnsley. James Bree spilte 50 kamper for Barnsley fra 2014 til 2017. Jacob Butterfield spilte hele fem sesonger for Barnsley fra 2007 – 2012, hvor han fikk 69 kamper for «The Tykes». Martin Cranie spilte 110 kamper fra 2012 til 2015, mens Luke Berry spilte 31 kamper og scoret et mål i sesongen 2014/15. Elliot Lee ble hentet til Luton fra Barnsley etter å ha spilt seks kamper for Barnsley i 2016 /17 sesongen. Matty Pearson spilte 17 kamper for Barnsley i 2017/18 sesongen, mens George Moncur spilte 67 kamper og scoret fem mål i perioden 2016 til 2019. Moncur ble hentet til Luton den 18. januar ifjor. Ryan Tunnicliffe har også et par opptredner i Barnsley drakten, da han spilte to kamper på lån i 2013 når han var en del av Manchester United. Også nysigneringen Jordan Clark har syv kamper for Barnsley. Ellers er det sikkert mange som lurer på hvor Cameron McGeehan befinner seg for øyeblikket. Spilleren som ble kjøpt fra Luton og til Barnsley, signerte i august en tre-års kontrakt med den Belgiske toppserieklubben Oostende.

H2H:
Luton og Barnsley har møtt hverandre 61 ganger. Barnsley har vunnet 27 ganger, mens Luton har vunnet 24 ganger. Ti ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes var på Kenilworth Road i juli, hvor det ble 1-1. Luton tok ledelsen ved Luke Berry i det 13.minutt, mens Barnsley utlignet i det 84.minutt. Dermed har ennå ikke Luton slått Barnsley i en ligakamp på hjemmebane siden oktober 1993. Sist lagene møttes på The Oakwell, var i august 2019 hvor Luton vant 3-1 som også var fjorårssesongens første ligaseier for Luton. Luton ledet 3-0 allerede etter en halv times spill, etter scoringer av Jacob Butterfield, James Collins og Harry Cornick. Luton har besøkt Oakwell 31 ganger, hvor Luton har tatt med seg tre poeng ved åtte anledninger. På de siste seks besøkene på Oakwell, har Luton vunnet fire ganger, det ble målløst i 2004, mens det endte med hjemmeseier i 2018. Totalt har det endt med hjemmeseier på The Oakwell ved 20 anledninger, mens Luton og Barnsley har delt poengene på The Oakwell ved tre anledninger.

Barnsleys form:
Barnsley startet sesongen ved å slå ut Nottingham Forest i Carabao cupen, ved å vinne 1-0 på The Oakwell.

Lutons form:
Luton startet sesongen ved å slå Norwich 3-1 på Kenilworth Road i Carabao cupen, hvor James Collins scoret hat-trick. Dert skal sies at Norwich hadde et nokså reservepreget lag, ettersom mange av de sentrale spillerne var på landslagsoppdrag, var skadet eller sonet karantene. Dog har Norwich en mye bredere tropp enn Luton. Luton har også spilt fire treningskamper siden 2019/20 sesongen ble avsluttet i slutten av juli. Første kamp ble spilt den 15.august mot Berkhemsted som til vanlig spiller i The Southern League Division One, som tilsier nivå åtte. Kampen endte med 9-0 seier til Luton, hvor både James Collins og Danny Hylton scoret hat-trick. Den neste kampen ble spilt mot League two laget, og naborival Stevenage, på deres hjemmebane The Lamex. En sen scoring av Harry Cornick sørget for en 1-0 seier til Luton. Kamp nummere tre, ble spilt mot Wealdstone FC på deres hjemmebane Grosvenor Vale i Ruislip i London. Wealdstone, som i våres rykket opp til Vanarama National League (nivå fem), måtte se seg slått av «The Hatters» med 3-0. Lutons scoringer ble scoret av Kazenga LuaLua, Andrew Shinnie og nysigneringen fra Accrington Stanley, Jordan Clark. Den fjerde treningskampen ble spilt på PTS Academy Stadium den 29.august, hvor Northampton Town spiller sine hjemmekamper. Luton vant 3-0 etter at det første målet ble scoret av Northamptons Cian Bolger, mens de to andre ble scoret av LuaLua og Martin Cranie.

Nysigneringer:
Luton har signert fire nye spillere foran årets sesong. Som nevnt ble den offensive midtbanespilleren Jordan Clark signert på «free transfer», etter at kontrakten med League One klubben Accrington Stanley gikk ut. Videre ble venstre backen James Bree klar for Luton på permanent basis. Bree er en spiller som Lutons supportere kjenner godt, da han forrige sesong ble lånt ut til Luton fra Aston Villa. Omtrent samtidig ble den walisiske landslagsspilleren Tom Lockyer klar for Luton. Lockyer er midtstopper og spilte forrige sesong for Charlton som rykket ned til League One. Lockyear har elleve landskamper for Wales, sist på torsdag når Wales vant 1-0 mot Finland. Torsdag ble den fjerde og siste signeringen klar, da venstre backen Rhys Norrington- Davies ble lånt ut til Luton fra Sheffield United. Norrington-Davies er U21 landslagsspiller for Wales, da han har 14 U21 kamper. På torsdagens pressekonferanse før Norwich kampen, svarte Nathan Jones indirekte på at Cameron Carter-Wickers hadde blitt for dyr å hente både lønnsmessig og på prisen som Tottenham hadde forlangt.

Fra pressekonferansen før helgens kamp og Simon Pitts:
Før helgens kamp, kunne Simon Pitts opplyse om at det jobbes med en mulig signering til, men som er av en spillertype som Luton ikke har i dag. Det er flere spillere som blir vurdert, og aller helst ønsker Nathan Jones å signere en på permanent basis. Dette da Nathan Jones mener at flere som er i Luton stallen i dag anses som goder nok, og at disse skal få spilletid og spillererfaring på Championship nivå. Økonomi spiller også inn, og spesielt nå i disse Corona tider. Ifølge Simon Pitts har Luton kontroll på økonomien, og mye grunnet at stallen er blitt krympet inn. Nathan Jones skal derfor ha midler til å kunne hente en spiller til, om den rette spilleren dukker opp, og prisen er riktig i forhold til Lutons økonomi. Om det ikke går å hente en spiller til, har Nathan Jones uttalt at han også er fornøyd med de spillerne han disponerer.

Simon Pitts uttalte også at Nathan Jones ville fortsette med og utvikle den velkjente diamant formasjonen som de hadde stor suksess med i League One og League Two. Nathan Jones ønsker å utvikle formasjonen, slik at Luton enkelt skal kunne veksle mellom den offensive og suksessfulle diamant formasjonen, og den mer defensive formasjonene som Luton brukte på slutten av 2019/20 sesongen, som også ga mange gode resultater og poeng. Og det mot motstand som er betraktelig bedre enn i League One og Two.

Statistikken sier at det ganske sikkert blir en vinner på lørdag. Kun tre ganger på de siste nitten kampene har det endt uavgjort mellom Luton og Barnsley. Et siste «morsomt» poeng før lørdagens kamp, er at ni av de siste tretten møtene mellom Luton og Barnsley har endt med borteseier. En gang har det endt med hjemmeseier, mens tre av kampene har endt uavgjort.

Lutons skadesituasjon og laguttak:
Ellers er det fortsatt slik at det er tre spillere i stallen til Luton som fortsatt er skadet. Dette er Brendan Galloway, Dan Potts og Eunan O´Kane. Simon Pitts kunne imidlertid rapportere om at Dan Potts begynner å nærme seg skadefri, men er ikke klar til helgens kamp. Det er også et tema om Nathan Jones velger Simon Sluga i mål etter at han returnerte fra landslagsoppdrag, eller om James Shea får fornyet tillit etter at han spilte en god kamp mot Norwich. Spennende blir det også å se hvem som bekler forsvarsrekken. Vil Tom Lockyer få sin debut som midtstopper, og vil Rhys Norrington-Davies få fornyet tillit etter at han ble kastet inn på venstre back mot Norwich? Nathan Jones ga også utrykk for at han først og fremst prioriterte lørdagens kamp mot Barnsley, da han ønsket en best mulig ligastart. Men, Nathan Jones har også tirsdagens Carabao cupkamp mot Reading i bakhodet, som også har en godbit i vente for vinneren av kampen. Det laget som vinner skal nemlig møte Manchester United og Ole Gunnar Solskjær i tredje runde.

Lørdag sparkes ligasesongen 2020/21 i gang, og kampen mot Barnsley kan du som vanlig streame live fra iFollow tjenesten som du finner på den offisielle hjemmesiden til Luton Town. Simon Pitts er som vanlig til stede og kommenterer kampen live.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!