Preview Luton Town – Barnsley FC

Før lørdagens serierunde, hadde både Luton og Barnsley vist flott form ved at begge lag spilte flere kamper på rad uten å tape. På lørdag ble det «bråstopp» for begge lag. Dramatikken og spenningen kunne derfor ikke blitt større i forkant av tirsdagens (seks poengs) kamp når Barnsley besøker Luton og Kenilworth Road.

Byen Barnsley:
Byen Barnsley ligger i grevskapet South Yorkshire, nærmere bestemt i den engelske regionen Yorkshire & Humber. Byen ligger ved elven Dearne, omkring 20 kilometer nord for Sheffield, og 30 km syd for Leeds. Det bor drøye 92000 innbyggere i Barnsley by. Byen ligger mellom kryss 36 og 37 på motorveien M1. Med andre ord er det rimelig enkelt å komme seg fra Kenilworth Road til Oakwell Stadium med bil, ettersom det er bare å følge M1 og kjøre 232 km nordover. Turen tar ca to timer og tredve minutter med bil. Barnsley er kjent som en tidligere industriby, sentrert rundt kullgruvedrift og gassproduksjon. Skjønt det er få fabrikker igjen i Barnsley, og de som er igjen driver med glassarbeid.

Barnsley FC:
Barnsley ble stiftet i 1887, og ble valgt inn i The Football League i 1898. Deres første kamp i The Footbal League endte med et 0-1 tap mot Lincoln City. Deres største triumf kom i 1912, da de vant FA-Cupen. Finalen endte først 0-0 mot West Bromwich, hvor omkampen endte 1-0 til Barnsley. Barnsley var også i finalen 2 år tidligere, men da ble det tap mot Newcastle United. I 2016 vant Barnsley Football League Trophy (Checkatrade Trophy), etter å ha slått Oxford 3-2 i finalen på Wembley. Rivalklubbene til Barnsley er Begge Sheffield klubbene (United og Wednesday), samt Leeds.

Oakwell Stadium:
«The Tykes», som er kallenavnet til Barnsley, spiller hjemmekampene sine på Oakwell Stadium. Stadionet, som ble åpnet i 1910, har i dag en kapasitet på 23 009 sitteplasser. Tilskuerrekorden på Oakwell er på 40 255 tilskuere og ble satt i kampen mellom Barnsley og Stoke City i 1936. Oakwell har blitt ombygd og utvidet flere ganger, og sist i 1992 og 1998.

Modere historie og Jan Åge Fjørtoft:
I 1981 rykket Barnsley opp til nest øverste nivå for første gang siden 1959. I 1996/97 sesongen havnet Barnsley på en 2.plass på nivå to, og rykket direkte opp til Premier League. For første gang i Barnsley sin historie var laget dermed klar for å spille på det øverste nivået i England. Midtveis i sesongen, januar 1998, ble Jan Åge Fjørtoft hentet inn fra Sheffield United til Barnsley. Fjørtoft fikk 15 kamper for Barnsley i Premier League, men seks scoringer av Fjørtoft var ikke nok til å unngå nedrykk til nivå to, ettersom Barnsley havnet på en 19.plass. Året etter, i Championship, ble det ytterligere 19 kamper på Fjørtoft og tre scoringer. Fjørtoft forlot Barnsley i november 1998 til fordel for Bundesliga og tyske Eintracht Frankfurt.

For to sesonger siden havnet Barnsley på 22.plass i Championship, og rykket dermed ned til Football League One. Barnsley var to poeng bak Bolton som havnet på 20.plass. Barnsley rykket direkte opp igjen, etter å ha blitt nummer to, tre poeng bak Luton som ble seriemestere. Barnsley var forøvrig et av seks lag som forrige sesong tok tre poeng fra Luton.

Luton spillere som har spilt for Barnsley:
Hos Luton er det mange som har spilt for Barnsley. James Bree spilte 50 kamper Barnsley fra 2014 til 2017. Jacob Butterfield spilte hele fem sesonger for Barnsley fra 2007 – 2012, hvor han fikk 69 kamper for «The Tykes». Martin Cranie spilte 110 kamper fra 2012 til 2015, mens Luke Berry spilte 31 kamper og scoret et mål i sesongen 2014/15. Elliot Lee ble hentet til Luton fra Barnsley etter å ha spilt seks kamper for Barnsley i 2016 /17 sesongen. Matty Pearson spilte 17 kamper for Barnsley i 2017/18 sesongen, mens George Moncur spilte 67 kamper og scoret fem mål i perioden 2016 til 2019. Moncur ble hentet til Luton den 18. januar ifjor. Ryan Tunnicliffe har også et par opptredner i Barnsley drakten, da han spilte to kamper på lån i 2013 når han var en del av Manchester United. Ellers er det sikkert mange som lurer på hvor Camerion McGeehan befinner seg for øyeblikket. Spilleren som ble kjøpt fra Luton og til Barnsley, har vært lånt ut til Portsmouth siden januar og ut sesongen. McGeehan var forøvrig den eneste som bommet på sin straffe under mandagens Play-off semi-finale mellom Portsmouth og Oxford.

H2H:
Luton og Barnsley har møtt hverandre 60 ganger. Barnsley har vunnet 27 ganger, mens Luton har vunnet 24 ganger. Ni ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes, var i august på The Oakwell, hvor Luton vant 3-1, som også var sesongens første ligaseier for Luton. Luton ledet 3-0 allerede etter en halv times spill, etter scoringer av Jacob Butterfield, James Collins og Harry Cornick. Sist lagene møttes på Kenilworth Road, var i januar i fjor. Kampen endte uten at noen av lagene klarte å få ballen i mål. Sist lagene møttes i Championship, var i 2006/07 sesongen. Kampen ble spilt på Kenilworth Road, som Barnsley vant 2-0. Motsatt oppgjør på Oakwell, vant Luton 2-1 etter scoringer av Carlos Edwards og Ahmet Brkovic. Luton har ikke slått Barnsley i en ligakamp på hjemmebane siden oktober 1993, hvor Luton vant 5-0. Bortsett fra at Luton klarte å vinne en ligacupkamp i 1998, har Barnsley siden 1994 besøkt Kenilworth Road åtte ganger, hvor seks av disse kampene er blitt vunnet av Barnsley. Totalt har Barnsley besøkt Kenilworth Road 29 ganger, og hadde kun en seier på Kenilworth Road før seieren i 1994 (totalt syv). Seks ganger har det endt uavgjort, mens det har blitt hjemmeseier ved 16 anledninger.

Barnsleys form:
Før tirsdagen kamp ligger Barnsley på 22. plass, et poeng foran Luton, mens det er tre poeng ned til Wigan som ligger sist i The Championship. Det er tre poeng opp til Middlesbrough som ligger på 21. plass, og fire poeng opp til Hull på 20.plass. Barnsley har også ligaens nest dårligste målforskjell med minus 21 mål. Før lørdagens kamp mot Stoke, hadde Barnsley spilt tre kamper på rad uten å tape eller slippe inn mål etter «Coronapausen». Først vant Barnsley 1-0 over Queens Park Rangers på Lofthus Road, før det ble målløst mot Millwall hjemme på The Oakwell. Forrige tirsdag vant Barnsley en sterk hjemmeseier over Blackburn, etter at Barnsley scoret begge sine mål i andre omgang. Derimot på lørdag, akkurat som for Luton, ble det «bråstopp» for Barnsleys gode form. Stoke stanset ikke «nedsablingen» av Barnsley, før det sto 0-4 på resultattavlen på på Bet365 Stadium. Med sine 15 bortepoeng, mot Lutons 14, har Barnsley vært omtrent like dårlig som Luton når de har vært på reise. Allikevel har Barnsley tatt seg litt sammen på bortebane, og vunnet tre av seks bortekamper. Det ble borteseiere mot Fulham, Hull og QPR, mens det ble bortetap mot Charlton, Reading og som nevnt mot Stoke.

Lutons form:
Etter lørdagens skuffende 0-5 tap for Reading på Kenilworth Road, ligger Luton nest sist i The Championship. Det er to poeng ned til Wigan, mens det er et poeng opp til Barnsley. Det er fire poeng opp til Middlesbrough som ligger på 21.plass, mens det er fem poeng opp til Hull. Luton har også ligaens desidert dårligste målforskjell med minus 32 mål. Før lørdagens tap, hadde Luton spilt seks kamper på rad uten å tape. Fire av kampene hadde endt uavgjort, mens det ble seier mot Brentford og Swansea. Før lørdagens hjemmetap, hadde Luton spilt to hjemmekamper på rad hvor det ble poengdeling, mens kampene før det endte med hjemmeseier, henholdsvis mot Sheffield Wednesday og Brentford.

Statistikken sier at det ganske sikkert blir en vinner på lørdag. Kun to ganger på de siste atten kampene har det endt uavgjort mellom Luton og Barnsley. Et siste «morsomt» poeng før lørdagens kamp, er at ni av de siste tolv møtene mellom Luton og Barnsley, har endt med borteseier. En gang har det endt med hjemmeseier, mens to av kampene har endt uavgjort.

Nedrykkskampen:
Foruten at Luton møter Barnsley i den viktige «sekspoengs kampen» på tirsdag, har også Huddersfield bortekamp mot Reading på samme tid. På onsdag har Birmingham hjemmekamp mot Play-off jagende Swansea, mens Hull skal besøke Bristol City på Ashton Gate. Middlesbrough besøker Millwall på The Den, mens Wigan har hjemmekamp mot QPR. Stoke spiller tv sendt kamp mot Leeds, når Stoke besøker Elland Road. Nevner også at Sheffield Wednesday har hjemmekamp mot Preston på onsdag, ettersom Sheffield Wednesday kan bli satt under administrasjon, og derved muligens kan bli trukket poeng.

Storscorerne:
Luton må spesielt se opp for Conor Chaplin og Cauley Woodrow som har scoret 14 ligamål hver denne sesongen. Luton sine toppscorere er James Collins med ti ligamål, mens Harry Cornick har scoret ni mål.

Jeg har ikke klart å få tak i noe informasjon vedr. skadesituasjonen i Luton, hverken via media eller fra Simon Pitts. Uansett er avspark satt til kl 1900 norsk tid, og kampen streamer du som vanlig via iFollow på Luton Town sine hjemmesider.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!