Preview Millwall FC – Luton Town

Onsdag kl 1345 norsk tid, spiller Luton sin første kamp i 2020. Kampen spilles på The Den hvor Millwall tar imot Luton som sine gjester. Kampen har tidlig kampstart, da kampen er plukket ut til å sendes på TV. Mao, vil ikke kampen sendes med live bilder på iFollow tjenesten, men vil være tilgjengelig med norske kommenterer på Viaplay plattformen, samt at den kan ses live på Viasport 2.

Millwall Football Club ble stiftet i 1885, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Klubben har sin tilhørighet i bydelen Southwark i Sør-Øst London. I fjor havnet Millwall på 21. plass i Championship, fire poeng unna Roterham som havnet på 22. plass og rykket ned til League One.

Millwall har stort sett alltid spilt på nivå to til tre, bortsett fra i 1988 til 1990 hvor de spilte to sesonger på øverste nivå. Millwall ble da ledet av den skotske manageren John Docherty og hadde spillere i stallen som Teddy Sheringham og Tony Cascarino. Sheringham er forøvrig et produkt av Millwall, og var i klubben fra 1983 til 1991. Han spilte over 220 kamper for klubben, hvor han var med på klatringen fra nivå tre til øverste nivå. Sheringham scoret over 100 mål for Millwall i denne perioden.

Millwall rykket opp til øverste nivå etter at de vant nivå to i 1987/88 sesongen. Første sesong på øverste nivå endte med en tiende plass, som naturlig nok er klubbens beste ligaplassering. Sesongen etter endte med nedrykk, da Millwall ble desidert sist. Nedrykket endte med at flere sentrale spillere forsvant fra klubben, og Millwall har aldri klart å rykke opp igjen til øverste nivå.

Millwall har ingen «major trophy» eller andre cuptriumfer man kan vinne ved å spille finaler på Wembley. Derimot har de to opptredener på Wembley, og den første kom i 1999. Da spilte Millwall seg frem til finalen i «The Football League Trophy», som de tapte 0-1 på overtid for Wigan. Den andre gangen Millwall spilte på Wembley, var av det overraskende slaget. Som det første laget noensinne siden Premier League ble opprettet i 1992, klarte Millwall, som det første lag som ikke spilte i Premier League, å spille seg helt frem til FA-cup finalen i 2004. Det skal sies at Millwall var heldige med trekningene, da de ikke møtte et eneste lag fra Premier League, før de møtte Manchester United i finalen. Millwall, som ble ledet av Dennis Wise som en spillende manager, tapte 0-3.

Ettersom Manchester United kvalifiserte seg til Champions League for 2004/05, fikk Millwall UEFA cup plassen som normalt tilfaller vinneren av FA-cupen. Millwall ble slått ut av UEFA cupen allerede i første runde av Ungarske Ferencváros, etter å ha tapt 2-4 sammenlagt over to kamper. Wise signerte på free transfer for Southampton etter 2004/05 sesongen, da han ikke klarte å samarbeide med Millwalls nye styreleder.

«The Lions», som er kallenavnet til Millwall, spiller sine hjemmekamper på «The Den». «The Den», med publikumskapasitet på 20 143 tilskuere, har vært hjemmebanen til Millwall siden 1993 og ligger i regionen Bermondsey i Sør-Øst London. «The Den» ble innledningsvis kalt «The New Den», ettersom det gamle anlegget også het «The Den». «The Old Den» lå i regionen New Cross, ikke langt fra hvor «The New Den» ligger. Det gamle anlegget hadde en kapasitet på 22 000 tilskuere, hvor kun 4 536 av plassene var sitteplasser. Rekorden på «The Old Den» var 48 762 tilskuere og ble satt i en femte runde kamp i FA-cupen mot Derby i februar 1937.

Millwall sine supportere har et historisk negativt rykte og har vært innblandet i mange negative episoder. Spesielt var Millwalls hooligans supportere på 70 og 80 tallet, Bushwackers, spesielt fryktet.

Det har vært mange episoder mellom Millwall og deres rivaliserende klubber, og spesielt har det vært mange episoder mot Millwalls argeste rival, West Ham United. Oppgjøret mellom klubbene kalles «The Dockers derby» og har blitt spilt 99 ganger. Flere ganger har det vært stygge scener mellom klubbenes supportere, og spesielt huskes oppgjøret i 2009 på Upton Park som benevnes som «The Upton Park Riot». Lagene møttes i andre runde i Ligacupen. West Ham vant 3-1, men resultatet kommer helt i skyggen av at en person ble knivstukket og tyve andre Millwallsupportere ble skadet på utsiden av Upton Park under opptøyene både før og etter kampen.

Til tross for at Leeds ligger 270 km unna «The Den», har det oppstått en voldsom rivalisering mellom Leeds og Millwall. På 70 og 80 tallet hadde både Millwall og Leeds et rykte på seg for å ha noen av de sterkeste og mest fryktede hooligans grupperingene blant supporterne i England. Allikevel møttes klubbene kun 12 ganger mellom 1920 og 2003, hvor syv av oppgjørene skjedde på 80 tallet. Fra 2004 har lagene møttes 26 ganger, hvor kampen på Ellen Road i oktober 2007 ble spesielt dramatisk. I forkant av kampen ble det store opptøyer mellom Leeds sine supportere, Millwall sine supportere og politiet i Leeds.

Benevnelsen «South London Derbys» er også noe som inkluderer Millwall. «South London Derbys» er en samlebetegnelse på kampene mellom lagene i Sør-London, henholdsvis mellom lagene Charlton, Millwall, Crystal Palace og Wimbledon. Kampene mellom Millwall og Charlton blir også kalt «The South East London Derby», da det kun er 6,4 km mellom «The Den» og «The Valley».

I mars 1985 møttes Luton og Millwall i sjette runde i FA cupen på Kenilworth Road. Også Luton hadde sine hooligans problemer på åtti tallet, med en gruppering som kalte seg for «The MIG´s». Før kampen oppsto det store opptøyer i Luton, hvor puber og butikker ble angrepet og ramponert, først og fremst av Millwall supportere. Selve kampen kom i gang til rett tid, men etter et kvarters spill måtte kampen stanses da Millwall supportere begynte å utagere og invadere banen. Blant annet angrep de «The Bobbers stand», hvor de angrep tilskuere og rev opp seter. «Bobbers stand» var det gamle tribuneanlegget hvor det nå er satt opp VIP bokser. Kampen kom i gang igjen etter 25 minutter, og Luton vant til slutt 1-0 etter scoring av Brian Stein. Etter kampen ble det igjen opptøyer både inne på stadion og utenfor. Opptøyene blir omtalt for å være noen av de værste fotballopptøyene på åtti tallet i England. Selve episoden blir omtalt som «The 1985 Luton Riot», hvor blant annet 700 seter på Kenilworth Road ble revet opp og kastet rundt. Selv om det var Millwall supporterne som startet selve opptøyene, viste det seg at mange av de arresterte ikke hadde noen tilknytning til Millwall.

Episodene førte til at Luton nektet bortesupportere adgang til Kenilworth Road fra 1986/87 sesongen, og dette forbudet varte helt frem til 1990/91 sesongen. «The Football league» ønsket at Luton skulle slippe inn bortesupportere til Ligacupen i 1986, noe Luton nektet. Dette gjorde at Luton ble kastet ut av turneringen denne sesongen. For å sikre at bortesupportere og andre uønskede ikke kjøpte billetter til Lutons hjemmekamper, måtte hjemmefansen ha med seg medlemskort for å kjøpe billetter til Lutons hjemmekamper.

Luton og Millwall har møtt hverandre 81 ganger, hvor Millwall har vunnet 33 ganger, 22 ganger har Luton vunnet, mens 26 ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes, var 2.oktober på Kenilworth Road. Millwall tok ledelsen i det 60.minutt, mens Callum McManaman utlignet for Luton i det 86.minutt. Dette ble daværende manager Neil Harris sin siste kamp, da han valgte å trekke seg som Millwall manager dagen etter. Millwall hadde da spilt syv kamper på rad uten å vinne. Sist lagene møttes på The Den, var i mars 2008 i en League One kamp som endte målløst. På The Den har Millwall vunnet 21 ganger, mens Luton har vunnet ni ganger. Ti ganger har det endt uavgjort. Sist Luton slo Millwall, var i august 2005 i en Championship kamp på Kenilworth Road, hvor Luton vant 2-1. Luton sine mål ble scoret av Warren Feeney og Curtis Davies. Dette er den eneste seieren Luton har mot Millwall på ti kamper, eller siden mai 1999, hvor Luton vant 1-0 over Millwall på The Den. Kampen som ble spilt i League Division 2 (nivå tre), og er den siste seieren til Luton på The Den. Etter seieren i 1999, har Luton besøkt The Den og Millwall fire ganger, hvor Luton kun har fått med seg et poeng på disse fire kampene.

Gary Rowett tok over som manager for Millwall etter at Neil Harris trakk seg som manager. Rowett sine menn har så absolutt fått sving på sakene sine, da de kun har tapt tre av sine femten kamper etter uavgjortkampen mot Luton. På de ti siste kampene har Millwall vunnet fem kamper og spilt fire uavgjort, mens de tapte 1-2 for Barnsley den 21.desemper på The Den. På søndag vant Millwall 1-0 over Brentford på The Den. Dette gjør at Millwall har klatret syv plasser siden de møtte Luton i begynnelsen av oktober, og at de før onsdagens kamp ligger på 11. plass i Championship med 37 poeng. Millwall er så absolutt med i kampen om Play-off, da det kun er to poeng opp til Sheffield Wednesday som ligger på sjette plass. På The Den har det blitt seks seiere hittil denne sesongen, mens fire ganger har det blitt poengdeling. Foruten tapet mot Barnsley, ble det også et 1-2 tap mot Queens Park Rangers når QPR besøkte The Den i september.

På søndag spilte Luton sin femte kamp på rad uten seier, da de tapte 0-3 for Bristol City på Ashton Gate. Det gjør at Luton ligger nest sist i The Championship, kun et poeng foran Wigan, men med lik poengsum som Stoke og Barnsley som ligger foran Luton på tabellen. Det er syv poeng opp til Huddersfield som ligger på 20.plass. Kun et poeng har det blitt på Luton på de siste fem kampene, og dette poenget kom på «Boxing Day» når Luton spilte 3-3 mot Fulham på Kenilworth Road. På bortebane har ikke Luton fått med seg et eneste poeng på åtte kamper, og har en negativ målforskjell på 5-25. Siste bortepoeng er fortsatt borteseieren mot Blackburn den 28.september hvor Luton vant 2-1. Totalt har Luton fått med seg seks bortepoeng denne sesongen, da de også vant 3-1 over Barnsley på The Oakwell Stadium den 24.august.

James Shea vil stå i mål for Luton, da Simon Sluga er skadet. Izzy Brown og Brendan Galloway er også skadet, og vil ikke være tilgjengelige for Graeme Jones til onsdagens oppgjør.

Onsdagens kamp blir som nevnt sendt på TV, og vil være tilgjengelig med norske kommentarer på Viaplay plattformen og Tv kanalen Viasport 2. Dermed er det kun radiostream, med Simon Pitts bak mikrofonen, som vil være tilgjengelig på iFollow plattformen på onsdagens kamp. Kampstart er kl 1345 norsk tid.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!