Preview Luton Town – Reading FC

På onsdag får Luton besøk av Reading på Kenilworth Road for andre gang denne sesongen, og lagene møtes også for fjerde gang denne sesongen! Dette da Luton har møtt Reading både i Carabao cupen, i FA-cupen, samt i ligasammenheng på «Boxing day».

Byen Reading
Byen Reading ligger i den engelske regionen Sørøst- England, omtrent seks mil vest for London, hvor det bor ca 145 000 innbyggere. Byen er, ved siden av London, et av de viktigste forretningssentra i det sørøstlige England, og flere store britiske og multinasjonale selskaper har sine hovedkvarter i byen. Byen var også kjent for produksjon av øl (India Pale Ale), planteknoller og kjeks.

Reading FC og Rivalisering
Reading FC ble stiftet i 1871, og er derfor en av de eldste fotballklubbene i England. Allikevel ble ikke Reading valgt inn valgt inn i The Football League før i 1920. Reading har ingen spesielle erkerivaler, men det har alltid vært ekstra tenning blant Readingsupporterne når Reading møter Aldershot, Oxford og Swindon.

«The Biscuitsmen» og «The Royals»
Tidligere ble Reading FC kalt «The Biscuitsmen», som refererte til byens kjeksproduskjon. Spesielt ettersom en av verdens største kjeksprodusenter holdt til i Reading, nemlig Huntly and Palmers. I dag er kallenavnet til Reading «The Royals», som referer til at Reading ligger i «The Royal County of Berkshire», som tidligere het «The County of Berkshire». Ettersom Windsor Castle ligger i “The County of Berkshire”, bestemte dronningen I 1957 at navnet skulle endres til «The Royal County og Berkshire». Dermed «The Royals».

Readings historie
Reading har stort sett alltid spilt på nivå to til fire i det engelske ligasystemet, og har ingen «major trophy». Det nærmeste Reading har vært et «major trpohy», var i 2014/15 sesongen hvor Reading spilte seg frem til semi-finalen i FA-cupen. Championship-laget Reading, møtte ikke på Premier League motstand før de møtte Arsenal i semi-finalen på Wembley. Det måtte spilles ekstraomganger for å kåre en vinner, hvor Arsenal til slutt vant 2-1, etter at Reading utlignet til 1-1 i andre omgang.

I 2005/06 sesongen klarte endelig Reading å vinne Championship, og det med hele 106 poeng, som også er rekord for hva et engelske lag har klart å oppnå gjennom en hel sesong i «The Football League». I sin første sesong i Premier League imponerte Reading med å bli nummer åtte, som også er klubbens beste ligaplassering noensinne. Sesong nummer to ble mer utfordrende for Reading, da Reading ble nummer 18 med knappest mulig margin overfor Fulham. Både Fulham og Reading avsluttet sesongen med 36 poeng, men Reading ble nummer 18 med tre mål dårligere målforskjell enn Fulham, som dermed ble nummer 17.

Deretter ble det fire sesonger i Championship, før Reading igjen rykket opp til Premier League etter å ha vunnet Championship i 2011/12 sesongen. Det ble med den ene sesongen, da Reading havnet på 19. plass i sin «comebacksesong». Reading har spilt i Championship etter dette, og i fjor sommer havnet Reading på en 14.plass i Championship, 14 poeng fra Play-off, og åtte poeng unna 22. plass.

14.plassen var ikke godt nok til at manager Mark Bowen fikk fortsette som Reading manager, da Veljko Paunovic ble ansatt som manager den 29.august. Bowen fikk tilbud om å bli ny Sportsdirektør i Reading, men takket nei og forlot Reading den 31. august.

Flere rekorder
Ved siden av å ha rekorden for å ha klart flest poeng på en sesong, har også Reading rekorden for å ha vunnet flest kamper på rad siden seriestart. I 1985/86 sesongen spilte Reading på nivå tre og spilte 13 kamper på rad fra seriestart uten å avgi poeng. Reading vant nivå tre denne sesongen, og rykket opp til nivå to. Luton har også en unik rekord i det engelske seriesystemet. Det vil si at Joe Payne har denne rekorden, men som Lutonspiller. Den 13. april i 1936, scoret Payne 10 mål mot Bristol Rovers i en ligakamp på Kenilworth Road. De ti scorede målene av Payne i en og samme kamp, er rekord i de fire øverste liganivåene i England.

Madejski Stadium
Reading spiller hjemmekampene sine på Madejski Stadium som har en publikumskapasitet på 24 161 tilskuere. Rekorden er allikevel på 24 184 fra en kamp mot Everton som ble spilt i november 2012. Anlegget, som er kalt opp etter den tidligere styrelederen Sir John Madejski, sto klart til bruk før 1998/99 sesongen. Den 22.august ble første kamp spilt, og på motsatt side sto Luton som det aller første bortelaget som fikk besøke det flotte anlegget. Kampen ble spilt på liganivå tre, og Reading vant 3-0. Før Madejski Stadium, spilte Reading på Elm Park, som Reading hadde som hjemmebane fra 1896.

H2H
Luton og Reading har møtt hverandre 56 ganger. Reading har vunnet 26 ganger, Luton har vunnet 22 ganger, mens åtte ganger har det endt uavgjort.

Luton og Reading møttes sist, og for tredje gang, den 9.januar i FA-cupen på Kenilworth Road. Luton vant 1-0 etter scoring av George Moncur i det 30. minutt. Luton tapte 1-3 i neste runde for FA-cupfinalist Chelsea på Stamford Bridge, som også ble siste kamp for Chelsea manager Frank Lampard.

Sist lagene møttes i en ligakamp, var på Madejski Stadium på selveste «boxing day» (andre juledag). Reading vant 2-1 etter at Kazenga LuaLua reduserte for Luton i det 90.minutt. Dermed står fortsatt Luton uten ligaseier over Reading siden 3-2 seieren i The Championship i februar 2006 på Kenilworth Road. Rowan Vine scoret to mål, mens Dean Morgen scoret Lutons tredje mål.

Det første møtet mellom lagene denne sesongen var i september i andre runde i Carabao cupen på Madejski Stadium. I potten lå en hjemmekamp mot selveste Manchester United, og Jordan Clark scoret kampens eneste mål, som også er Lutons andre seier noensinne på Madejski Stadium.

27 ganger har Reading besøkt Kenilworth Road, hvor Reading har vunnet åtte ganger. Som de fleste muligens husker, møttes lagene i en ligakamp på Kenilworth Road i begynnelsen av juli i fjor i forbindelse med «the great escape», hvor Reading vant hele 5-0. Reading var det første laget som vant over Luton på Kenilworth Road siden Cardiff vant 1-0 i begynnelsen av februar i fjor. Fire ganger har lagene spilt uavgjort på Kenilworth Road, mens 15 ganger har det endt med hjemmeseier til Luton.

Readings form
Før onsdagens kamp, jager Reading Play-off, da de ligger på syvende plass i ligaen med sine 67 poeng. Det er fire poeng opp til Barnsley som ligger på sjette plass med like mange kamper spilt, mens det er syv poeng ned til Cardiff som ligger på åttende plass. Det skal sies at foruten at Reading møter Luton på onsdag, skal Reading møte lagene Swansea og Norwich i kampene deretter, som begge jager opprykk. Det er 11 poeng ned til Luton som ligger 13. plass.

På fredag ble det 1-1 mot tabellnabo Cardiff, etter at Cardiff tok ledelsen i det 87.minutt. Reading utlignet derimot i det 90. minutt ved Meite.

Reading startet ligaen sterkt, og ledet The Championship suverent med syv poeng etter at åtte kamper var spilt. Det eneste tapet Reading ble påført i denne perioden, var tapet mot Luton i Carabao cupen. Etter å ha spilt åtte kamper uten tap, ble det fem kamper på rad med poengtap, da Reading tapte fire kamper på rad, før det ble uavgjort mot Millwall på The Den. Den 25. november hadde Reading rast ned til sjette plass i The Championship.

Siden november/desember har Veljko Paunović menn vekslet mellom å ligge på fjerde til sjette plass, helt til den 10.april da de falt ned til en syvende plass og utenfor Play-off. Mye skyldes langvarig variabel form, men mest at Reading nå har vært inne i en dårlig periode på syv kamper. Den eneste tre-poengeren som Reading har klart på disse syv kampene, var en 3-1 seier over Derby på Madejski Stadium den 5. april. Foruten det ble det et poeng mot Nottingham, QPR, Barnsley og sist på lørdag mot Cardiff, mens det ble tap mot Birmingham og Watford.

Siste borteseier for Reading, kom mot Rotherham når Reading vant 1-0 den 27. februar. Deretter ble det 1-1 mot Nottingham, før det ble et 1-2 tap mot Birmingham. Deretter ble det 1-1 mot Barnsley, før det ble 0-2 mot Watford på Vicarage Road.

Lutons form
På lørdag vant Luton en sårt og etterlengtet seier mot erkerivalen Watford, da Luton vant 1-0 og sikret dermed Championship spill også neste sesong. Med 41 kamper spilt, ligger Luton på 13.plass med sine 56 poeng, mens Derby som ligger på 21.plass har 43 poeng før midtukekampene, og kan maks få tolv poeng på deres gjenstående kamper. Rotherham kan i teorien ta igjen Luton, mens hverken Sheffield Wednesday eller Wycombe kan ta igjen Luton.

Det er fem poeng ned til Bristol City på 14.plass, mens det er tre poeng opp til Millwall på niende plass. Om Luton blir nummer ni eller bedre, vil dette være den beste ligaplasseringen til Luton siden Luton rykket ned fra Division One (øverste nivå) i 1992.

På de siste ti kampene har Luton vunnet seks kamper, mens de har tapt fire kamper. Det startet med seier mot Sheffield Wednesday og Nottingham, før det ble tap mot Norwich og Swansea. Videre ble det seier mot Coventry og Preston, mens det ble tap mot Derby og Barnsley. Forrige lørdag ble det 3-1 seier mot Wycombe, før det på lørdag ble 1-0 seier mot Watford.

På Kenilworth Road har Luton vunnet tre av de siste fem kampene, mens de har tapt to hjemmekamper. Det ble hjemmeseier mot Sheffield Wednesday, mens det ble 0-1 tap mot Swansea. Deretter ble det 2-0 seier mot Coventry, før Luton tapte 1-2 mot Barnsley. På lørdag ble det som nevnt hjemmeseier mot Watford.

Skader
Harry Cornick og Sam Nombe sto over lørdagens kamp mot Watford grunnet skade. Jeg har ikke klart å finne noen oppdaterte opplysninger hva gjelder skadesituasjonen til Luton, så er derfor usikker på om Cornick eller Nombe vil være klare for kampen mot Reading. Det vi vet er at Tom Lockyer og Tom Ince er ute resten av sesongen.

Topp scorerne
På lørdag satte Lutons toppscorer, James Collins, inn den avgjørende straffen mot Watford. Det gjør at Lutons toppscorer har scoret ni ligamål og 13 mål totalt, uansett turnering.

Readings toppscorer er Lucas Joao med 19 ligamål, og 22 mål uansett turnering. Det gjør at Joao er nummer fire på toppscorerlisten i The Championship.

Denne sesongen har Luton og Nathan Jones brutt flere barrierer, som ved å vinne borte mot Preston og endelig vinne mot Watford. På onsdag er det igjen på tide å endelig slå Reading i en ligakamp! Om Luton endelig slår Reading igjen, om Luton kan vinne tre kamper på rad for første gang denne sesongen, og om Luton vil komme enda et skritt nærmere å bli bedre enn nummer ti i The Championship, kan du får med deg ved å streame kampen live fra iFollow onsdag kl 2045 norsk tid. Simon Pitts sitter som vanlig ringside og kommenterer kampen.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!