Preview FA-Cupens fjerde runde, Chelsea FC – Luton Town

Søndag drar Luton igjen til London, men denne gang til Stamford Bridge for å måle krefter mot et «rustent» Chelsea og en hardt presset Frank Lampard.

Chelsea FC
Chelsea FC ble stiftet 10.mars i 1905 på The Rising Sun Pub (nå The Butchers Hook), og ble valgt inn i The Football League samme år. London klubben ligger i bydelen Hammersmith & Fulham, sørvest i London.

Kallenavn
Chelsea, eller «The Blues», ble før kalt «The Pensioners» (til 1952) på grunn av sitt første emblem, som var en pensjonert soldat. De gamle britiske soldatene ble nemlig behandlet på sykehuset i Chelsea. Siden 1953 har Chelseas emblem bestått av en blå løve. Denne løven er bakgrunnen for Chelseas uoffisielle kallenavn «The Blue Lions», som er et slags sekundært kallenavn etter «The Blues». «The Blue Lions» er mest brukt muntlig blant Chelsea-fans, men noen supportergrupper innad i Chelsea har valgt å kalle seg nettopp «The Blue Lions». Hovedsakelig blir dette kallenavnet brukt for å skille Chelsea fra andre blåfargede klubber, ettersom «The Blues» er et kallenavn som blir brukt av flere klubber, som Birmingham City, Everton, Ipswich og andre.

Chelseas historie
Chelsea har alltid spilt på øverste og nest øverste nivå. Allikevel måtte klubbens supportere vente helt til 1950-tallet før de fikk se klubbens første trofe. Den tidligere Arsenal og England-spissen, Ted Drake, ble manager i 1952 og begynte å modernisere klubben. Han fjernet klubbens «Pensioners»-klubbmerke, gjorde tiltak i junioravdelingene, og satte opp nye treningsstrukturer. Det var Drake som var manager da Chelsea vant sitt første «major trophy», ligagullet i 1954-55.

Chelsea fortsatt å jakte trofeer, men ble ofte nummer to, før de også måtte en tur nedom nivå to i 1962/63 sesongen. Chelsea rykket rett opp igjen, og i 1965 kunne Chelsea løfte trofe nummer to, da de vant ligacupen. I 1970 vant Chelsea FA-cupen, men først etter omkamp mot Leeds. Det var to harde kamper med mange harde taklinger, som også skapte et rivaliserende forhold mellom de to klubbene. Chelsea vant sitt første europacup-trofé ved å slå Real Madrid i UEFA-cupfinalen i 1971.

På slutten av 1970-tallet og begynnelsen av 1980-tallet ble det igangsatt en ambisiøs oppgradering av Chelsea sin hjemmebane, Stamford Bridge, og det gikk utover den finansielle situasjonen til klubben. Stjernespillere ble solgt, og Chelsea rykket ned til nivå to. Chelsea hadde også problemer med hooligans, og «Chelsea Headhunters» var blant de mest beryktede hooligans i England.

I 1982 ble Chelsea overtatt av finansmannen Ken Bates, som kjøpte klubben for ett pund. De sportslige resultatene lot vente på seg, og klubben var nær ved å rykke ned til 3. divisjon for første gang. I 1983 klarte manager John Neal å bygge opp et nytt lag til tross for den anstrengte økonomien. Chelsea vant 2. divisjon i 1985, og rykket opp til øverste nivå. Laget rykket ned igjen i 1988, for så å rykke rett opp igjen neste sesong, og har spilt på øverste nivå siden 1989.

I 1994 møttes Luton og Chelsea i FA-cupens semifinale på Wembley, som Chelsea vant 2-0. I forsvaret til Chelsea spilte nordmannen Erland Johnsen. FA-cupfinalen tapte Chelsea 0-4 mot Manchester United.

Ruud Gullit overtok som spillende manager i 1996, og hentet blant annet store internasjonale navn til klubben. I 1997 vant Clelsea FA-cupen, før Gullit ble erstattet av Gianluca Vialli i 1998. Med Vialli som manager vant laget både ligacupen og Cupvinnercupen i 1998. Med Claudio Ranieri som manager, vant Chelsea FA-cupen i 2000 og kom til kvartfinalen i Mesterligaen i 2002. Chelsea kvalifiserte seg også til Mesterligaen året etter.

På mange måter kan man dele inn historien til Chelseas i to, tiden før og etter 2003. I juni 2003 slet klubben økonomisk, og Ken Bates solgte klubben til den russiske oljemilliardæren Roman Abramovitsj for 140 millioner pund. Abramovitsj brukte ca. 800 millioner kroner på spillerkjøp, og foretok store endringer. Da Ranieri ikke klarte å etterkomme den nye eierens krav om trofeer, ble han erstattet av portugiseren José Mourinho, som året før hadde vunnet Mesterligaen og den portugisiske ligaen med Porto.

Under Mourinho vant Chelsea Premier League i 2005 og 2006, samt FA-cupen i 2007, mens Chelsea og Mourinho vant ligacupen i 2005 og 2007. Mourinho og Abramovitsj kom ikke overens, og de ble enige om at deres veier skulle skilles høsten 2007. Mourinhos siste kamp som manager for Chelsea, var i Champions league mot Rosenborg, som også endte 1-1.

Daværende sportsdirektør Avram Grant ble ansatt som ny manager, og han tok Chelsea til lagets første Mesterliga-finale, som endte med tap for Manchester United. Grant ble sparket etter sesongen, og erstatteren Luiz Felipe Scolari var manager fra juli 2008 til februar 2009. Guus Hiddink tok over som manager ut sesongen, hvor Chelsea vant FA-cupen 2009.

Carlo Ancelotti ble ansatt som manager for Chelsea foran 2009/10 sesongen, og i Ancelottis første sesong som manager, vant Chelsea «The double». Chelsea ble det første laget i toppdivisjonen, siden 1963, som scoret over hundre mål på en sesong, da de endte på 103 scorede mål. Ancelotti fikk sparken 22. mai 2011 etter sesongens siste kamp som endte med 1-0-tap for Everton.

Etter at Ancelottio fikk sparken, ble André Villa-Boas ansatt som ny manager, men ble erstattet i mars 2012 av assistentmanageren Roberto Di Matteo. Di Matteo snudde negative resultater til positive resultater, og oppnådde en av de mest suksessrike sesongene i klubbens historie. Di Matteo tok Chelsea til sitt syvende FA-cup-trofé, og det fjerde i løpet av de siste seks sesongene, i tillegg til at han tok Chelsea til finalen i Mesterligaen. I finalen møtte de Bayern München, hvor vinneren måtte kåres på straffesparkkonkurranse, ettersom det sto 1-1 etter ekstraomganger. Didier Drogba satte inn den avgjørende straffen i mål, og Chelsea vant Mesterligaen for første gang i klubbens historie.

Etter en serie svake resultater, fikk Roberto Di Matteo sparken som manager den 22. november 2012. Rafael Benitez overtok som midlertidig manager samme dag, og signerte kontrakt frem til sommeren. Med Benitez som manager, vant Chelsea Europaligaen i 2013. Etter at kontrakten til Benitez gikk ut, ble José Mourinho ansatt som manager igjen, og med Mourinho som manager, vant Chelsea sitt 5. seriegull etter 2014/15 sesongen. Deretter tok Antonio Conte over som manager og sikret Chelsea ligatittelen etter 2016/17 sesongen, og nytt FA-Cupgull i 2018.

FA-Cupgull var ikke godt nok, da Conte «kun» hadde ledet Chelsea til en femte plass i ligaen i 2018. Conte fikk sparken og ble erstattet av Maurizio Sarri. Sarri ledet Chelsea til klubbens andre Europa League triumf, etter å ha vunnet finalen 4-1 mot London rival Arsenal. Sarri forlot Chelsea og overtok Juventus, og ble erstattet av Chelsea legenden Frank Lampard. Lampard avsluttet sesongen i fjor med en fjerde plass i Premier League, samtidig som de tapte FA-cupfinalen 1-2 mot Arsenal.

Totalt har Chelsea tatt imponerende 33 trofeer, hvor 19 av trofeene er «major trophy» (Ligamestere seks ganger, FA-cupen åtte ganger og Ligacupen fem ganger). Seks ganger har Chelsea klart «The double»: 1997-98 Ligacupen og Cupvinnercupen, 2004-05 Premier League og Ligacupen, 2006-07 FA-Cupen og Ligacupen, 2009-10 Premier League og FA-Cupen, 2011-12 Champions League og FA-Cupen, og til sist 2014-15 Premier League og Ligacupen.

Chelsea er den eneste klubben i verden som har vunnet både Champions League og Europaligaen i løpet av 365 dager. Chelsea er også den eneste engelske klubben som har vunnet de fire forskjellige europeiske turneringene, Chamipons League, Europaligaen, UEFA Super Cup, og den gamle «Cupvinnercupen» som ikke finnes lenger.

Stamford Bridge
Hjemmebanen til Chelsea er Stamford Bridge og ble offisielt åpnet den 28. april 1877. Stamford Bridge er dermed den eldste stadion i Premier League, som i dag har en kapasitet på 42 055 tilskuere. Tilskuer rekorden er på 82 905 tilskuere, og ble satt i en kamp mellom Chelsea og Arsenal i oktober 1935.

Rivalisering
Chelsea sin nærmeste nabo er Fulham, og regnes som Chelseas lokalrival. Likevel er det mange Chelsea-fans som ikke ser på Fulham som sine største rivaler, da Chelsea og Fulham i mange år har spilt i forskjellige divisjoner. En undersøkelse foretatt av Planetfootball.com i 2004, viser at mange Chelsea-fans ser på London-rivalene Arsenal og Tottenham som sine aller største rivaler. I mindre grad er også Manchester United rivaler, grunnet flere års kniving om ligagullet og andre trofeer. Queens Park Rangers er en annen klubb fra Vest-London, men anses ikke som store rivaler for Chelsea.

Nordmenn i Chelsea
Tre nordmenn har spilt i Chelsea, og den første som spilte i den blå drakten var Erland Johnsen. Johnsen ble kjøpt fra Bayern München i 1989, og fikk til sammen 136 kamper på Stamford Bridge før han gikk til Rosenborg i 1997. Johnsen scoret et mål. Frode Grodås ble hentet fra Lillestrøm av Ruud Gullit i september 1996. Grodås fikk 21 kamper for Chelsea, før han i januar 1998 gikk til Tottenham. Grodås sto i mål for Chelsea når de på selveste 17.mai i 1997 vant FA-Cupen. Sommeren 1997 ble Tore Andre Flo solgt til Chelsea for en billig penge fra brann. Flo fikk 163 kamper for Chelsea hvor han scoret 50 mål, før han ble solgt til Glasgow Rangers i 2000.

H2H
Luton og Chelsea har møtt hverandre 43 ganger. 14 ganger har Luton vunnet, 17 ganger har Chelsea vunnet, mens 12 ganger har det endt uavgjort.

Som nevnt var siste møte mellom lagene semi-finalen i FA-Cupen i april 1994. Kampen ble spilt på Wembley, som Chelsea vant 2-0. Erland Johnsen spilte i Chelseas forsvarsrekke.

Luton har besøkt Stamford Bridge 21 ganger. 11 ganger har det endt med hjemmeseier, fire ganger har Luton vunnet, mens seks ganger har det endt uavgjort.

Vi må tilbake til september 1986 for å finne sist Luton vant over Chelsea på Stamford Bridge. Kampen, som var en League Division One kamp (øverste nivå), endte med 3-1 seier til Luton. Det spesielle med denne seieren, var at det var Kerry Dixon som scoret Chelseas mål. Senere spilte Dixon 75 kamper for Luton i perioden 1993 til 1995. Sist Luton slo Chelsea, skjedde på Kenilworth Road i desember 1991, hvor Luton vant 2-0.

Chelseas form
Chelsea ligger på åttende plass i Premier League med sine 29 poeng. De ligger tre poeng bak Everton som ligger på sjette plass (Europa League plass), mens de ligger fem poeng bak Liverpool som ligger på fjerde plass (Champions League plass). Det er elleve poeng opp til Manchester United som leder Premier League.

I ligaen har Chelsea kun en seier på de siste fem kampene, og den kom mot Fulham på sist lørdag. Chelsea vant 1-0 i lokalderbyet på Craven Cottage, mens de tapte 0-2 for Leicester på tirsdag på King Power Stadium. Før seieren mot Fulham, tapte Chelsea mot Arsenal og Manchester City, mens det ble 1-1 mot Aston Villa. På de siste åtte kampene har Chelsea tapt til sammen fem kamper.

På Stamford Bridge er det kun Manchester City som har slått Chelsea på de siste ni kampene. Dette skjedde den tredje januar, mens det ble uavgjort mot Aston Villa, Tottenham og Southampton. Det ble seier mot Crystal Palace, Sheffield United, Leeds og West Ham.

Chelsea kom seg videre til fjerde runde i FA-Cupen ved å slå Morecambe på Stamford Bridge i Tredje runde.

Lutons form
Til tross for en heroisk og bra andre omgang mot Brentford, klarte ikke Luton å score. Dermed ble det nok et tap i London, og denne gang 0-1.

Det gjør at Luton kun har tatt fattige 11 poeng på de siste ti kampene og ligger på 13. plass i The Championship med sine 33 poeng. Det er nå ni poeng opp til Play-off, mens det er 13 poeng ned til Rotherham som ligger på 22.plass.

Siden Luton vant 3-0 over Preston, har Luton vekslet mellom annenhver kamp hvor de har tatt poeng og tapt. Med andre ord har det blitt fire tap, tre seiere og en uavgjort.

Luton fikk en opptur i Bournemouth når de både scoret mål og vant på bortebane. Derimot er dette den eneste borteseieren som Luton har på de siste åtte bortekampene, og det tredje målet på de samme antall kamper. Luton har også sluppet inn elleve bortemål i samme periode.

Luton gikk videre fra tredje runde i FA-cupen etter at George Moncur scoret kampens eneste mål mot Reading på Kenilworth Road.

Friendly faces
Jeg har ikke full oversikt over spillere som har spilt for både Luton og Chelsea, men tre stykker skal jeg ta for meg. I perioden 1983 til 1992 spilte Kerry Dixon 335 kamper for Chelsea, hvor han scoret 147 mål i samme periode. I perioden 1993 til 1995 spilte Dixon 75 kamper for Luton og scoret 19 mål. Dixon spilte hele semi- finalen mot Chelsea i 1994.

Lutonlegenden Mick Harford ble solgt fra Luton til Chelsea i august 1992 for 300 000 pund. Det ble med litt under en sesong i Chelsea, hvor han spilte 28 kamper og scoret ni mål, før han ble solgt til Sunderland i mars 1993. Harford hadde to perioder i Luton, hvor den første perioden var ifra 1984 til 1990 hvor Harford spilte 139 kamper og scoret 57 mål. Den andre perioden var ifra 1991 til 1992 hvor han spilte 29 kamper og scoret tolv mål, før han som nevnt ble solgt til Chelsea.

Harford var også høyaktuell for Manchester United, og sir Alex Ferguson har uttalt at han har angret veldig på at han ikke kjøpte Harford. Manchester United var nær å vinne tittelen i 1992, men mangel på mål i andre halvdel av sesongen, kostet dem tittelen. Ferguson har uttalt at han tror at nettopp Harford hadde kunne gjort en positiv forskjell i kampen om ligatittelen.

Izzy Brown, om eies av Chelsea, ble i fjor lånt ut til luton. Brown som har en kamp for Chelsea, spilte i fjor 25 kamper for Luton, og scoret et mål.

Skader, suspensjoner, overganger og lån
Per nå har jeg ingen informasjon om skadesituasjonen i Luton, og kan derfor ikke si noe om Martin Cranie vil være klar til søndagens kamp.

Gledelig er det å registrere at Lutons protest mot Tom Lockyers røde kort på lørdag, ble tatt til følge. Lockyer fikk direkte rødt kort på overtid i andre omgang på lørdag, etter en episode mot Brentfords spiss Ivan Toney. Toney fikk sitt andre gule kort i samme episode, og ble også utvist.

Før helgen ble det klart at Gabriel Osho blir lånt ut igjen, og denne gang til League One klubben Rochdale, hvor han skal tilbringe resten av sesongen. Det er også klart at skadeutsatte Brendan Galloway ikke vil få fornyet sin kontrakt i Luton, og får lov til å dra i dette overgangsvinduet om en ny klubb skulle melde sin interesse.

Spennende blir det å se om Chelsea supporter Harry Cornick bidrar til og kanskje scorer nmot sitt favoritt lag. I så fall kan det være at Luton igjen gjør det vanskelig for en hardt presset manager å «overleve» en «cupbombe». Som norske Luton supportere, glemmer vi ikke så lett hva som skjedde med Ståle Solbakken når han var manager i Wolverhampton og tapte for «non legaue» laget Luton i samme cup. Kampen mot Chelsea har avspark kl 1300 norsk tid, og vil bli sendt på Viaplay plattformen som stream, samt på Vsport1. Roar Stokke står oppført som kommentator. Kampen blir også sendt med radiostream fra iFollow tjenesten, hvor Simon Pitts vil kommentere kampen.

COYH!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!