Peterborough United – Luton Town

På tirsdag kveld er det igjen klart for kamp for Luton, da Luton besøker Peterborough, som Luton også sesongdebuterte mot. Inkludert tirsdagens kamp, har Luton syv kamper igjen av årets sesong, en sesong som til slutt kan bli kronet med Play-off spill til Premier League!!

Peterborough United og rivaler

Peterborough United ble stiftet i 1934, og ble valgt inn i The Football League i 1960, da de erstattet Gateshead FC. Rivalklubbene til Peterborough er i hovedsak Cambridge og Northampton. Men også Leicester og MK Dons er klubber som engasjerer Peterborough fansen ekstra.

Byen Peterborough

Katerdalbyen Peterborough ligger i den engelske regionen Øst-England og har drøye 183 000 innbyggere. Peterborough blir kalt en katedralby, ettersom Peterboroughkatedralen ligger i byen. Den flotte katedralen ble påbegynt i 1118, men sto ferdig først i 1237. Peterborough var tidligere en industriby, og var spesielt stor innenfor produksjon av murstein. Industrien har derimot blitt erstattet med finans- og distribusjonstjenester.

Weston Home Stadium

«The Posh», som er kallenavnet til Peterborough United, spiller hjemmekampene sine på Weston Home Stadium. Weston Home Stadium er et sponsornavn for stadionanlegget, som opprinnelig het London Road. Anlegget ble første gang tatt i bruk i 1913 og har i dag en tilskuerkapasitet på 15 314 tilskuere. Publikumsrekorden er på rundt 30 000 tilskuere fra den tiden det kun var ståtribuner.

Tidligere het stadionet Abax Stadium, hvor firmaet ABAX, som er et norsk teknologifirma som er lokalisert i Larvik, hadde sponsornavnet. Abax har blant annet spesialisert seg på elektroniske kjørebøker, digital utstyrskontroll og prosjektstyring. ABAX sitt hovedkontor i England er lokalisert på stadionanlegget i Peterborough.

Peterborughs historie

Peterborough har stort sett alltid spilt på nivå tre og fire i det engelske ligasystemet. Noen sesonger har de også spilt på nivå to. Klubbens beste ligaplassering er en tiende plass på nivå to som de oppnådde i sesongen 1992/93.

Sist Peterborough spilte i The Championship, var i 2012/13 sesongen. Peterborough rykket ned fra Championship etter å ha havnet på 22. plass, og spilte i League One etter dette.

Peterborough og Darren Ferguson avsluttet fjorårets sesong på andre plass i League One, hvilket gjorde at Peterborough rykket direkte opp til The Championship. I siste serierunde vant Peterborough 4-1 over Doncaster, mens ligaleder Hull tapte 0-1 over Charlton. Det gjorde at Peterborough havnet to poeng bak ligamester Hull, mens det var syv poeng ned til Blackpool som havnet på tredje plass.

Den 20.februar sa Darren Ferguson opp sin kontrakt med Peterborough, og forlot jobben som manager i Peterborough for tredje gang. Ferguson ledet også klubben ifra 2007 – 2009, samt i perioden 2011 – 2015. Den 24.februar ble det klart at en annen gammel kjenning i Peterborough var klar for å ta over, da også Grant McCann takket ja til å gå løs på sin tredje periode i klubben.

Grant McCann var også manageren som i fjor ledet Hull til ligatittelen i League One, foran Peterborough. McCann fikk sparken i Hull i januar, når Hull fikk nye eiere.

I 2014 vant Peterborough Football League Trophy, etter at de slo Chesterfield 3-1 på Wembley. I 1966 klarte Peterborough, som nivå tre lag, å spille seg frem til en semifinale i ligacupen. Året før var Peterborough med i sjette runde i FA-cupen, som også er rekord når det gjelder FA-cupen for Peterborough.

H2H

Luton og Peterborough har møtt hverandre 30 ganger. Åtte ganger har Peterborough vunnet, 11 ganger har Luton vunnet, mens elleve ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes, var under sesongens seriepremiere den 7. august, hvor Peterborough besøkte Kenilworth Road. Luton vant 3-0 etter at Eljah Adebabayio ga Luton ledelsen i første omgang, før Harry Cornick doblet ledelsen midtveis i andre omgang. Tre minutter senere scoret Fred Onyedinma kampens siste mål, og sitt aller første for Luton.

Luton har besøkt Peterborough 15 ganger, hvor Luton kun har vunnet tre av disse kampene. Syv ganger har det endt uavgjort, mens det har endt med hjemmeseier fem ganger.

Siste lagene møttes i Peterborough, var i en Football League Trophy kamp i november 2018. Peterborough vant 2-1, hvor Lutons mål ble scoret som et selvmål. Samme sesong, men i august, tapte Luton 1-3 i en Legaue One kamp. Luton reduserte til 1-3 i det 78. minutt ved Danny Hylton.

Vi må fem bortekamper tilbake i tid, nærmere bestemt februar 2004, for å finne siste seier for Luton i Peterborough. Luton vant 2-1 i en League Division 2 kamp (nivå tre), etter scoringer av Steve Howard og Ahmet Brkovic.

Peterboroughs form:

Siden nyttår har Peterborough tre seiere, hvor forrige helgs 3-1 seier over QPR er den eneste ligaseieren siden nyttår. Det vil si, det er den eneste ligaseieren til Peterborough siden de slo Millwall 2-1 på hjemmebane den 11. desember. Den 8.januar ble det også seier, da Peterborough slo Bristol Rovers 2-1 i tredje runde i FA-cupen. Den 5.februar ble det også seier over QPR, da Peterborough vant 2-0 i fjerde runde i FA-cupen. Den 1.mars var FA-cup eventyret over for denne gang, da Manchester City vant femte rundekampen 2-0.

Siden den 11. desember har Peterborough spilt 17 ligakamper, hvor fire av kampene har endt uavgjort, mens 12 av kampene har endt med tap. Nevnte bortekamp mot QPR, er altså den eneste seieren til Peterborough siden hjemmeseieren mot Millwall den 11. desember. Målforskjellen på disse 17 ligakampene er på skuffende 13-39.

På lørdag tapte Peterborough 0-4 for Middlesbrough på Riverside Stadium, som gjør at Peterborough på de siste fem kampene har spilt to kamper uavgjort, tapt to kamper og vunnet en kamp. På hjemmebane har Peterborough spilt åtte kamper siden de vant mot Millwall den 11.desember, hvor uavgjortkampene mot Reading og Stoke er de eneste poengene de har fått på hjemmebane.

Peterborough og Grant McCanns menn ligger på siste plass i årets Championship med sine 26 poeng, åtte poeng bak Reading som ligger 21.plass. Peterborough har en målforskjell på 32 – 80.

Lutons form:

Nok en gang ble det poengtap på Kenilworth Road mot Millwall, da det på lørdag ble 2-2, og Millwall kunne dra hjem for sjette gang på rad uten å tape på Kenilworth Road. Luton har vist sterk moral denne sesongen, og nok en gang klarte Luton å komme tilbake etter å ha ligget under, og denne gang skjedde det to ganger. Først Utlignet Eljah Adebayo til 1-1, før Millwalls Cooper satte Snodgrass sitt frispark i eget mål.

Det gjør at Luton ligger på fjerde plass i The Championship med sine 64 poeng. Det er tre poeng ned til Nottingham på syvende plass, mens det er to poeng opp til Huddersfield på tredje plass. Det er åtte poeng opp til Bournemouth som ligger på andre plass, men Bournemouth har to kamper mindre spilt enn Luton.

Med sine 14 pluss mål, har Luton den fjerde beste målforskjellen i The Championship. Fulham og Bournemouth, som ligger foran Luton på tabellen, har klart bedre målforskjell enn Luton. I tillegg har Nottingham, med sine 21 plussmål, bedre målforskjell enn Luton. Det er også verdt å merke seg at Luton har scoret 58 mål denne sesongen. Det er kun Bournemouth med sine 62 mål og Fulham med sine 92 mål, som har scoret flere mål enn Luton.

Luton har nå spilt tre kamper på rad uten å tape, hvor Luton først vant 4-0 mot Preston, før de vant 3-1 over Hull før Landslagspausen. Første kamp etter landslagspausen endte altså 2-2.

Siden nyttår har Luton spilt 17 kamper, hvor Luton kun har tapt fire av disse. Tre av disse fire tapene er kommet mot Birmingham, Middlesbrough og QPR, og er en del av de siste ti kampene, hvor Luton har vunnet seks av de andre kampene.

På bortebane har Luton på de siste ti kampene tapt mot Sheffield United i januar, før de også tapte i februar Birmingham. Første bortekamp i mars endte med 1-2 tap for Middlesbrough. Den eneste uavgjortkampen til Luton på de siste ti bortekampene, er den målløse kampen mot Nottingham i november, mens det har blitt borteseiere mot Blackpool, Reading, Swansea, Stoke, Coventry og Hull.

Felles linker mellom Peterborough og Luton

Peterborough har i dag den tidligere Lutonkeeperen, Mark Tyler, som keepertrener. Tyler var spillende keepertrener for Peterborough, men la opp etter fjorårets sesong. Tyler som i dag er 44 år gammel, spilte 257 kamper for Luton i fra 2009 til 2016. Før Tyler kom til Luton, hadde Tyler en lang periode for Peterborough. Fra 1994 – 2009 spilte han over 400 kamper for «The Posh», som også resulterte i en Testimonial kamp i 2007. Kampen ble spilt mot Liverpool foran nesten 10000 tilskuere. Tyler slapp ikke inn en eneste ball, slik at Kampen endte 0-0. Etter returen fra Luton i 2016, har det blitt seks kamper for Tyler som sisteskanse for Peterborough, hvor tre av kampene som spillende keepertrener.

Tidligere Luton manager, David Pleat, avsluttet sin profesjonelle fotballkarriere i Peterborough United. Han spilte 28 kamper for «The Posh» fra 1970 til 1971. Det må også nevnes at den tidligere Luton spilleren Barry Fry, hadde en lang karriere som manager for Peterborough som varte fra 1996 til 2005. Han er nå sportsdirektør i klubben. De tidligere Lutonspillerne Shane Blackett, Claude Gnapka, Liam Hatch, Adam Newton og Alan White, har også spilt for Peterborough før de gikk til Luton i Conference league.

Den siste «linken» mellom Peterborough og Luton som må nevnes, er Jack Marriott. Jack Marriott ble solgt fra Luton til Peterborough etter 2016/17 sesongen. I Peterborough oppnådde Marriott stor suksess da han scoret 27 mål på 44 kamper på sin ene sesong i klubben. Suksessen endte med at han ble solgt til Derby County, som da ble styrt av Frank Lampard.

1.juli ifjor sommer, signerte Marriott en tre årskontrakt med Peterborough, og dermed var det klart for runde nummer to for Marriott i Peterborough. På sine tre sesonger i Derby, ble det 69 kamper og ti mål, samt 12 kamper på lån i Sheffield Wednesday i fjor, men ingen scoringer.

Storscorerne

Elijah Adebayo scoret sitt 16. mål for sesongen, uansett turnering, når han reduserte til 1-1 mot Millwall. I tillegg har Adebayo fire målgivende pasninger. Harry Cornick har scoret 11 mål og har fire målgivende pasninger denne sesongen, mens Luke Berry står bokført med syv mål, i tillegg til å ha to målgivende pasninger. Kal Naismith har seks målgivende pasninger, i tillegg til sitt ene ligamål. Cameron Jerome har scoret tre mål i tillegg til å ha vært nest sist på fem mål denne sesongen, mens James Bree scoret et fantastisk mål når han scoret sitt første mål for sesongen på frispark mot Hull. Bree står også med seks målgivende pasninger denne sesongen, hvor fler er kommet som følge av sin presise dødballfot.

For Peterborough er det Jonson Clarke-Harris som er klubbens toppscorer med sine 10 mål. Den tidligere Luton spilleren, Jack Marriott, har scoret seks mål, mens Siriki Dembele har scoret fem mål.

Nice to know, need to know

Om kaptein Sonny Bradley spiller mot Millwall på lørdag, vil han spille sin kamp nummer 150 for Luton.

Skadde spillere

Det foreligger ingen informasjon om skadde spillere før tirsdagens kamp, men det er god grunn til å tro at Nathan Jones har litt fler spillere å velge mellom enn før landslagspausen, da flere sentrale spillere ikke var tatt ut til lørdagens kamp mot Millwall. Spesielt gledelig var det å se at Sonny Bradley var tilbake på benken, selv om det ikke ble noen spilleminutter på Lutons kaptein.

Innspurten

Luton går nå inn i en hektisk avslutning på sesongen, hvor Play-off er så absolutt det store målet. Først ut er bunnlaget Peterborough, før Luton går inn i et ganske så utfordrende påskeprogram. Først ut er bortekamp mot liganabo og ligatreer Huddersfield på mandag etter Palmehelgen, før Luton får besøk av målfarlige Nottingham på Langfredag. Andre påskedag skal Luton besøke James Collins og Cardiff, som har lite å spille for, ettersom de ligger på 17.plass og kan kun spille om best mulig plassering. Derimot har Cardiff vist seg å være et vanskelig lag for Luton, da Luton ikke har vunnet en ligakamp mot Cardiff på de siste åtte kampene. Vi må helt tilbake til 2005 for å finne siste seier, da Luton vant 2-1 i Wales.

Luton avslutter sesongen med å spille tre lørdagskamper på rad, og først ut er hjemmekamp mot Blackpool som heller ikke har all verdens å spille for. Nest siste kamp er mot dagens ligaleder, Fulham, og kampen spilles på Craven Cottage. Sesongen avsluttes på Kenilworth Road, og Reading. Reading ligger i skrivende stund på den siste sikre plassen i The Championship, men med fem poengs margin til Barnsley som ligger på 22. plass.

Luton er tildelt 3600 billetter til tirsdagens kamp, og omtrent alle bortebillettene er solgt til bortekampen som spilles 96,9 km nord for Kenilworth Road. Om det blir sesongens andre seier mot Peterborough, kan du få med deg live ved å logge inn på iFollow på tirsdag kl 2045 skandinavisk tid. Simon Pitts kommenterer kampen som vanlig.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!