Huddersfield Town – Luton Town

På mandag er det klart for nok en TV-kamp, når Luton besøker tabellnabo og play-off jagende Huddersfield. Begge lag vil nyte godt av tre poeng, i en ligainnspurt som garantert blir en thriller. Heldigvis gikk de fleste resultatene på lørdag i Lutons favør, bortsett fra at formlaget Nottingham tok tre poeng mot Birmingham. Dessverre blir det ikke noe gjensyn med Matty Pearson, da han skal ha pådratt seg en alvorlig kneskade på trening.

 

Byen Huddersfield

Huddersfield er en by med ca 163 000 innbyggere, som historisk er mest kjent for å være en stor markedsby. Etter at den lokale tekniske høyskolen ble oppgradert til Universitetet i Huddersfield, blir byen omtalt som en universitetsby. Byen Huddersfield ligger i den engelske regionen Yorkshire & Humber, og ligger omtrent 30 km sørvest for Leeds, mens Bradford er nærmeste naboby, 6,6 km sør for Huddersfield.

 

Huddersfield Town FC

Huddersfield Town Football Club ble stiftet i 1908, og ble valgt inn i The Football League i 1910. Ikke overraskende, anses Leeds United og Bradford City som rivalklubbene til Huddersfield. Kampene mellom disse tre lagene kalles The West Yorkshire derby.

 

John Smith`s Stadium

«The Terriers», som er kallenavnet til Huddersfield Town, spiller i dag hjemmekampene sine på John Smith´s Stadium, som er det offisielle sponsornavnet. Stadionanlegget som opprinnelig heter Kirklees Stadium, har en tilskuerkapasietet på 24 121 tilskuere. Frem til 1994 spilte klubben på banen Leeds Road, hvor tilskuerrekorden var 67 037 tilskuere fra sjette runde i FA-cupen i 1932.

 

Historie

Huddersfield Town var den første klubben i England som vant ligaen (det øverste nivået i Englend) tre år på rad. Dette skjedde i sesongene 1923/24, 1924/25 og 1925/26, og ble nummer to de to påfølgende sesongene. De tre stjernene i klubbens emblem, symboliserer de tre ligaseirene. Huddersfield Town har en FA Cup-seier fra 1922, og har i tillegg tapt fire finaler, henholdsvis 1920, 1928, 1930 og 1938. Laget var blant Englands beste i perioden frem til krigen, og med unntak av en sesong, spilte Huddersfield på øverste nivå frem til og med sesongen 1956/1957. Huddersfields beste prestasjon i ligacupen, kom i 1968 hvor de spilte seg frem til semifinalen.

Huddersfield var tilbake på øverste nivå i sesongen 1970/71, men rykket ned sesongen etter. Nå fulgte et langvarig opphold i de lavere divisjoner og med stadige økonomiske problemer. Bunnen ble nådd i 1975, da Huddersfield, som det første laget som har vunnet ligaen, befant seg på nivå 4. Oppholdet varte i fire sesonger. Laget spilte på nivå 2 fra 1983 – 1988 og 1995 -2001. I denne siste perioden ble det satset mye på å rykke opp til Premier League igjen, noe som på nytt førte klubben ut i alvorlige økonomiske problemer, og klubben var en periode satt under økonomisk administrasjon. Sesongen 2003/2004 var Huddersfield Town for andre gang nede på nivå 4, men denne gangen ble det med en enkelt sesong.

Fra 2008 begynte pilene å peke oppover igjen. Den lokale forretningsmannen Dean Hoyle, som har vært Huddersfield supporter siden 1979, kom inn i styret og overtok etterhvert eierskapet til klubben, som nå ble drevet etter en mer forretningsmessig modell. I 2011/12 ble det på nytt opprykk til Championship. De neste sesongene ble likevel en kamp for å overleve i divisjonen med plasseringer mellom 16. og 19. plass. Hoyle innså etter hvert at noe måtte gjøres for å bryte ut av denne situasjonen, som utvilsomt etterhvert ville ha brakt klubben tilbake til League One.

Høsten 2015 ble tysk-amerikanske David Wagner engasjert som ny hovedtrener. Wagner kom fra Borussia Dortmund, der han hadde vært trener for andrelaget. Jürgen Klopp, nåværende hovedtrener i Liverpool FC og Dortmunds tidligere hovedtrener, er en god venn av Wagner og deler samme fotballfilosofi.

Sommeren 2016 ble det hentet inn en rekke nye spillere til klubben, og mange fra nivå 2 i Tyskland. I tillegg ble det gjort avtale med Chelsea, Liverpool og Manchester City om lån av unge lovende spillere som trengte erfaring på Championship-nivå. Resultatene viste seg snart. Huddersfield holdt seg i toppen gjennom hele sesongen, og lå lenge an til direkte opprykk. Etter formsvikt på slutten av den ordinære ligasesongen, endte klubben på femteplass og var dermed klar for play-off.

I play-off ble det to ganger uavgjort mot Sheffield Wednesday, med seier på straffer, og deretter finale mot Reading på Wembley 29. mai 2017. Finalen endte 0-0 etter ekstraomganger. Huddersfield vant straffesparkkonkurransen, og dermed var den gamle storklubben klar for Premier League for første gang siden sesongen 1971/1972.

 

Huddersfield i Premier League og manager kaos

I sin første sesong i Premier League, havnet Huddersfield på en 16. plass, fire poeng foran Swansea som rykket ned etter å ha havnet på 18. plass. 2018/19 sesongen ble en katastrofe for Huddersfield, og Huddersfield havnet desidert sist med sine 16. poeng. Nedrykket var klart allerede 30.mars, selv om det sto igjen seks serierunder av sesongen. Dette var tangering av rekorden til Derby og Ipswich som begge ble klare for nedrykk fra Premier League når det sto igjen seks serierunder. Huddersfield klarte kun å vinne tre ligakamper gjennom hele sesongen, og siste seier kom 26.februar hvor Huddersfield vant 1-0 over Wolverhampton. Allikevel må det nevnes at Huddersfield klarte et sterkt hjemmeresultat mot Manchester United i nest siste serierunde, hvor de klarte 1-1 mot Ole Gunnar Solskjærs menn.

Derby opplevde også å være var nedrykksklare når det sto igjen seks serierunder i 2007/08. De avsluttet sesongen med en seier som kom i sjette serierunde. Med andre ord spilte Derby 32 Premier League kamper på rad uten å vinne, og rykket ned med kun 11 poeng.

2018/19 sesongen ble som nevnt et antiklimaks for manager Wagner, som hadde fått Huddersfield tilbake til Premier League. Etter å ha spilt 22 kamper, og kun kapret 11 poeng (2 seiere, fem uavgjort og 15 tap), fikk Wagner sparken 14. januar 2019. Igjen hentet Huddersfield sin nye manager fra Borussia Dortmund, og igjen hentet Huddersfield andrelags treneren til Borussia Dortmund. Denne gang Jan Siewert.

Huddersfield startet 2019/20 sesongen i Championship veldig svakt. Etter kun å ha tatt et poeng mot QPR, og tapt mot Derby, Fulham Cardiff, Reading og league One laget Lincoln i Carabao cupens (ligacupen) første runde, fikk manager Siewert sparken. Da hadde manager Siewert ledet Huddersfield i 13 kamper på rad uten seier. Siewert fikk totalt 19 kamper som manager for Huddersfield, hvor tre av kampene endte uavgjort, mens de vant 1-0 mot Wolverhampton i februar. Mark Hudson, som egentlig var trener for U23 laget til Huddersfield, fikk ansvaret for å lede A-laget til ny manager kom på plass. Hudson var også midlertidig manager for Huddersfield når Wagner fikk sparken i januar.

9.september 2019 ble Danny Cowley ansatt som Huddersfields nye manager. Cowley kom til Huddersfield fra Lincoln, som i august 2019 slo ut Huddersfield fra Carabao cupen, og var «spikeren i kista» for Siewert. Foruten å slå ut Huddersfield av Carabao cupen, hadde Cowley stor suksess med Lincoln. I 2016 ledet Cowley Lincoln til seriemesterskap i National League (conference league/nivå fem), hvorpå det senere ble seriemesterskap i League two i april 2019. Cowley ledet også Lincoln når de vant EFL Trophy i april 2018. Dette er forøvrig Lincolns eneste besøk på Wembley.

Cowley hadde heller ingen suksess med Huddersfield, og Huddersfield var stort sett med i nedrykkskampen gjennom hele 2019/20 sesongen. I nest siste serierunde, den 17.juli, vant Huddersfield en overraskende 2-1 seier over West Bromwich, og sikret med det at Luton og Huddersfield også møttes i 2020/21 sesongen i The Championship.

Etter Koronapausen ledet Cowley Huddersfled til to seiere, tre poengdelinger og tre tap. Til tross for at Cowley ledet Huddersfield til ny sesong i The Championship, var ikke dette nok til at han også fikk lede Huddersfield i fjor. 48 timer etter at Cowley hadde ledet Huddersfield til en overraskende seier over West Bromwich, fikk Cowley sparken den 19.juli, ni dager etter at Luton slo Huddersfield 2-0. Cowley ble erstattet av dagens manager Carlos Corberan, som ble hentet fra trenerteamet i Leeds.

Forrige sesong gikk ikke veldig mye bedre, da Huddersfield avsluttet sesongen på en 20. plass, seks poeng bedre enn Wycombe som til slutt avsluttet på 22.plass.

 

H2H

Luton og Huddersfield har møtt hverandre 27 ganger. 12 ganger har Luton vunnet, ni ganger har Huddersfield vunnet, mens seks ganger har det endt uavgjort.

Sist Huddersfield vant over Luton, var i en League One kamp i mai 2008, hvor Huddersfield vant 1-0 på The Kenilworth Road. Etter det har lagene møttes fem ganger hvor Luton først vant to kamper, mens de tre siste har endt uavgjort. Sist lagene møttes, den 2.oktober, endte kampen målløst, mens begge kampene i 2020/21 sesongen endte 1-1.

Luton har besøkt Huddersfield 13 ganger, hvor Luton har vunnet seks ganger, Huddersfield har vunnet fire ganger, mens det har endt uavgjort tre ganger. Som nevnt, endte forrige sesongs kamp i Huddersfield 1-1, hvor George Moncur ga Luton ledelsen omtrent midtveis i første omgang.

 

Huddersfields form

Forrige fredag vant Huddersfield 1-0 over Hull på The MKM Stadium, som også var Huddersfields første seier etter å ha spilt tre kamper uten å vinne. Den 11. mars ble det 2-2 mot West Bromwich på The Hawthorns, før det ble 0-2 tap mot Millwall i London. I siste kamp før landslagspausen, hadde Huddersfield besøk av Bournemouth, en kamp som Bournemouth vant 3-0.

I perioden fra 4.desember og til 4.mars spilte Huddersfield 16 ligakamper på rad uten å tape. Ni av kampene endte med seire, hvor seks av kampene endte med etmåls seier, mens syv av kampene endte med poengdeling.

Det gjør at Huddersfield ligger på fjerde plass, et poeng foran Luton. Det er tre poeng ned til Blackburn som ligger på syvende plass, mens det er syv poeng opp til Bournemouth på andre plass, men som også har en kamp mindre spilt enn Huddersfield.

Hjemmetapet for Bournemouth rett før landslagspausen, var det første hjemmetapet for Huddersfield på ni kamper. Hjemmekampen mot Coventry den 11. desember endte 1-1, før Huddersfield vant hjemmekampen mot Blackpool 3-2. Deretter fulgte to hjemmekamper hvor sluttresultatet ble 1-1, henholdsvis mot Swansea og Stoke. Hjemmekampen mot Derby ble vunnet 2-0, før det ble målløst mot Sheffield United. Deretter ble Cardiff slått 2-1, før Peterborough ble slått 3-0.

 

Lutons form

Selv om forrige helgs uavgjortkamp mot Peterborough føyer seg inn i rekken på fire kamper på rad uten tap, var det to poeng tapt i kampen om play-off, og spesielt ettersom Luton ikke imponerte stort mot bunnlaget.

Før mandagens kamp ligger Luton på femte plass med sine 65 poeng, to poeng bak Nottingham som ligger på tredje, og et poeng bak mandagens lag, Huddersfield. Nottingham har spilt 39 kamper, og vil ha to kamper mindre spilt enn Luton etter mandagens kamp. Det er åtte poeng opp til Bournemouth på andre, som også kun har spilt 39 kamper. Bournemouth og Nottingham møtes for øvrig den 3.mai.

Det er to poeng ned til Blackburn på syvende, mens det er tre poeng ned til Middlesbrough på åttende, som også har en kamp mindre spilt enn Luton.

Som nevnt har Luton nå spilt fire kamper på rad uten å tape, da siste tap var mot QPR på Kenilworth Road den 13. mars hvor Luton tapte 1-2. På de siste ti kampene har også Luton tapt mot Middlesbrough på Riverside Stadium, mens de to siste kampene har endt uavgjort. Det har blitt seiere mot West Brom, Stoke, Derby, Coventry, Preston og Hull. Luton har ikke vunnet etter landslagspausen.

Luton har prestert brukbart på bortebane denne sesongen, og har tatt 29 av sine 65 poeng på bortebane. På de siste ti bortekampene, har Luton vunnet seks av kampene, tapt tre, og spilt uavgjort mot Peterborough. Luton har ikke tapt på de tre siste bortekampene, da de også vant bortekampene mot Coventry og Hull.

 

Clean sheet

Luton spiller sjeldent kamper uten å score mål, og Luton har faktisk scoret i alle sine ti siste kamper. «Clean sheet» kan derfor vise seg å bli viktig i ligainnspurten og kampen om «play off», i tillegg til at målforskjell kan bli avgjørende når «play-off» skal avgjøres.

Når det gjelder «clean sheet tabellen», leder Sheffield United denne med sine 18 «clean sheet». Luton står fortsatt med sine 16 kamper med «clean sheet», noe også Bournemouth, Huddersfield, Swansea og West Brom har. Blackburn, Preston og Fulham har 15 «clean sheet» denne sesongen.

 

Innspurten

Første kamp i påskeprogrammet er som nevnt liganabo Huddersfield på mandag, før Luton får besøk av formlaget og målfarlige Nottingham på Langfredag. Også denne kampen er plukket ut til å være TV-kamp. Andre påskedag skal Luton besøke James Collins og Cardiff, som har lite å spille for, ettersom de ligger på 17.plass og kan kun spille om best mulig plassering. Derimot har Cardiff vist seg å være et vanskelig lag for Luton, da Luton ikke har vunnet en ligakamp mot Cardiff på de siste åtte kampene. Vi må helt tilbake til 2005 for å finne siste seier, da Luton vant 2-1 i Wales.

Luton avslutter sesongen med hjemmekamp mot Blackpool som heller ikke har all verdens å spille for, før Luton møter ligaleder Fulham på Craven Cottage i nok en TV kamp på mandag 2.april kl 1815. Sesongen avsluttes på Kenilworth Road mot Ørjan Nyskjolds Reading. Reading ligger i skrivende stund på den siste sikre plassen i The Championship, men med åtte poengs margin til Barnsley som ligger på 22. plass

 

Nice to know, need to know

På tirsdag spilte Sonny Bradley sin kamp nummer 150 for Luton, når han kom inn som innbytter.

Dødballer kan bli en viktig faktor i kampen mot Huddersfield, da Huddersfield har scoret 16 mål på dødball denne sesongen, mens Luton har scoret 15. Fulham har scoret flest mål på dødball denne sesongen i The Championshipå, med sine 17 dødball mål. En statistikk som ikke inkluderer straffespark. I motsatt ende har Huddersfield kun sluppet inn åtte mål på dødball, mens Luton har sluppet inn 10 mål på dødball. Huddersfield skal også være det laget som produserer minst frispark i mot seg selv.

 

Skadesituasjon

Det har ikke blitt holdt noen pressekonferanse siden kampen mot Peterborough, og igjen er det derfor vanskelig å gi noen oppdatering på skadesituasjon i Luton. Derimot kunne Simon Pitts hjelpe til litt, da han i det minste har sett Jordan Clark på beina igjen, og regnet derfor med at hans skade ikke var av det mest alvorlige slaget. I følge Pitts, var grunnen til at Luke Berry ikke spilte mot Peterborough, at Berry var syk. Ifølge Pitts, skal det ikke ha dreid seg om Covid. Det er verdt å merke seg at Luton ikke vunnet etter landslagspausen, til tross for at flere spillere er meldt tilbake etter skade.

 

Toppscorerne

Elijah Adebayo har scoret 16 mål denne sesongen, i tillegg til å ha fire målgivende pasninger. Harry Cornick har scoret 11 mål og har fire målgivende pasninger denne sesongen, mens Luke Berry står bokført med syv mål, i tillegg til å ha to målgivende pasninger. Kal Naismith har seks målgivende pasninger, i tillegg til sitt ene ligamål. Cameron Jerome har scoret tre mål i tillegg til å ha vært nest sist på fem mål denne sesongen, mens James Bree scoret et fantastisk mål når han scoret sitt første mål for sesongen på frispark mot Hull. Bree står også med seks målgivende pasninger denne sesongen, hvor fler er kommet som følge av sin presise dødballfot. Alan Campbell har fire mål og to målgivende, mens Danny Hylton scoret sitt fjerde mål for sesongen mot Peterborough. Fred Onyedinma har scoret tre mål, og var nest sist for fjerde gang denne sesongen, når han serverte Danny Hylton på tirsdag mot Peterborough.

For Huddersfield er det Daniel Ward som er klubbens toppscorer med 13 mål, mens Duane Holmes og Danel Sinani har scoret seks mål hver. Josh Koroma og Tom Lees har scoret fem mål hver, mens Lutonyndlingen Matty Pearson, har scoret fire mål.

 

Luton har fått tildelt 1,210 billetter til mandagens kamp som har avspark kl 2045, som altså er plukket ut til å bli sendt direkte på TV. Kampen kan derfor ikke streames på iFollow med live bilder, men Simon Pitts har bekreftet at han skal ta den tre timers lange turen for å kommentere kampen på iFollows radiostream. Kampen sendes direkte på VIAPLAY plattformen og sendes også direkte på TV på VSport1 kl 2040. Arnstein Frilling kommenterer kampen.

 

COYH!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 3

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!