Manchester City – Luton Town

Lørdag kl. 16:00 skandinavisk tid starter oppgjøret mellom Luton Town og Manchester City på Etihad Stadium.

Bare dager etter at Luton Town har feiret sitt 139. år som klubb, er Luton Town i Manchester for å utfordre sist sesongs trippelmester Manchester City. 

Manchester by:

Manchester er en industriby og ligger i nordvest-England. Manchester er kjernen i det seremonielle grevskapet Stor-Manchester og har drøye 520 000 innbyggere. I det 14. århundre kom flere vevere fra Flandern til byen, og startet en lang og viktig tradisjon med tøyproduksjon. Byen fortsatte å være en liten markedsby fram til den industrielle revolusjon. Da maskinene gjorde sitt inntog begynte byen å vokse kraftig, og var en tid det viktigste industrielle senter i verden. Nærheten til Liverpool bidro sterkt til dette, ettersom den store havnen i Liverpool gjorde det lett å eksportere varer fra Manchester. Byens økonomi er i dag i stor grad basert på service-tjenester, og var per 2007 den raskest voksende byen i Storbritannia. I 2007 ble byen rangert som det beste stedet å gjøre forretninger i Storbritannia.

Manchester Citys historie

Klubben ble først dannet i 1880, men da under navnet West Gorton Saint Marks, før de tok navnet Gordon FC etter å ha fusjonert med Gorton Athletics i 1884. I 1887 flyttet de til en ny fotballbane og tok navnet Ardwick AFC, før de valgt inn i The Football League i 1892. I 1894 gikk klubben konkurs, men den 16.april i 1894 etablerte klubben seg på nytt, og da tok klubben dagens navn, Manchester City. I klubbemblemet står forøvrig årstallet 1894.

I 1898/99 sesongen ble Manchetsr City seriemester for første gang, men da på nivå to. Allikevel en merkedag, da Manchester City sesongen etter skulle spille på øverste nivå for første gang. Manchester City har etter dette stort sett alltid spilt på øverste nivå, men har hatt noen sporadiske sesonger på lavere nivå, hvor de som regel har rykket rett opp igjen, med unntak av enkelte perioder hvor de har brukt to til tre sesonger på å rykke opp igjen. Med enda et unntak, og det var en periode på nitti tallet, som vi skal komme tilbake til.

I 1903/04 sesongen klarte klubben sitt første Major Trophy, hvor Manchester City vant FA-Cupen ved å slå Bolton Wanderers 1-0 i finalen. I 1933/34 sesongen klarte Manchester City igjen å vinne FA-Cupen og denne gang var det Portsmouth som ble slått, ettersom Manchester City vant finalen 2-1.

I 1936/37 ble Manchester City endelig seriemestere på øverste nivå, og sikret seg dermed sitt tredje Major Trophy. Sesongen etter vant Manchester City sitt første Charity Shield, men måtte også ta den tunge veien ned på nivå to etter å ha blitt nummer 21 i ligaen. Manchester City kom seg ikke opp igjen til øverste nivå igjen før andre verdenskrig, men vant nivå to første sesong som ligafotballen igjen begynte å rulle (1946/47).

Om man skal skive om Manchester City, kommer man ikke utenom Lee McDowall. McDowall var klubbens manager i tiden mellom juni 1950 og mai 1963. Til sammen ledet han de lyseblå i Manchester i hele 592 kamper, og er den lengstsittende manageren i Manchester City. I 1955/56 sesongen kunne han også legge til et major trophy til sin merittliste, ettersom Manchester City igjen ble FA-cupmestere, da de vant FA-cupfinalen mot Birmingham City, 3-1. Etter 1962/63 sesongen ble det nedrykk til nivå to for McDowell og Manchester City, og McDowell ga seg som manager for de lyseblå.

Det skal sies at den manageren som har vært Manchester City manager lengst i antall dager, er Will Wild. Wild var Manchester City manager mellom 14 mars 1932 og til 1. desember 1946. Men, ettersom det ikke ble spilt ligafotball under andre verdenskrig, ledet Wild de lyseblå i 352 kamper. Og som nevnt over, Wild ledet Manchester City til både FA-cuptriumf i 1934, og ligamesterskap på øverste nivå i sesongen 1936/37 sesongen.

En av de første som hadde noe man kan kalle suksess som manager over flere år i Manchester City, er Joe Mercer. Mercer ble ansatt som Citys manager i juli 1965, da klubben spilte sin tredje sesong på nivå to. Mercer ledet City til seriemesterskap på nivå to allerede den første sesongen han ledet klubben, og rykket direkte opp til det gjeveste selskap. Mercer og Manchester City ble ligamestere på øverste nivå i sin andre sesong, og vant både Charity Shield og FA-cupen i påfølgende sesong. I Charity Shield finalen ble West Bromwich slått, mens Leicester ble slått i FA-cupfinalen.

I sin femte sesong som Manchester City manager, ledet Mercer klubben til nok et major trophy, ettersom West Bromwich igjen ble slått, men denne gang i Ligacupfinalen. Men kanskje enda større og enda viktigere, Mercer ledet Manchester City til sin første Europacup triumf, ettersom de slo det polske laget Gôrnik Zabrze 2-1 i den Europeiske finalen i Cupvinnercupen. Manchester City har kun vunnet en Europacuptriumf etter dette, og det var Champions League finalen forrige sesong.

I oktober 1971, og etter 340 kamper totalt med en vinnrate på 43,82 % (Pep Guardiola har en vinnrate på 72,47%), var det slutt for Mercer som Manchester City manager. Interne stridigheter mellom Mercer og hans assistent manager, Malcolm Allison, og en maktkamp mellom det sittende styret og et mulig nytt styre, endte med at det sittende styret som Mercer støttet, måtte gi fra seg sine styreplasser og Mercer måtte gi seg som klubbens manager. Malcolm Allison tok dermed over som manager og var klubbens manager i to år. Dermed var det slutt for regimet som hadde ledet Manchester City i sin beste periode noensinne. Noe klubben aldri har klart igjen, før i 2010/11 sesongen.

Bortsett fra Ligacuptriumfen over Newcastle i 1976, hvor City vant 2-1, har ikke Manchester City vært i nærheten av å vinne noe major trophy før i 2011. Og i perioden 1996 til 2002, opplevde Manchester City en av sine mørkeste perioder i klubbens historie, noensinne.

I 1995/96 sesongen opplevde Manchester City å bli nummer 18 i Premier League, og rykket ned til Division One, hvor de to sesonger senere ble nummer 22 og rykket ned til Division Two.

Joe Royle ble ansatt som klubbens manager, og fikk oppgaven å lede Manchester City opp igjen fra nivå tre. City endte på tredje plass i Division Two i 1998/99 sesongen, som også er klubbens svakeste ligaplassering noensinne, og klubben måtte gjennom Play-off for å evt rykke opp til Division One. I play-off finalen møtte de Gillingham, og kampen måtte avgjøres på straffer, ettersom det sto 2-2 etter 120 minutters spill. City vant den påfølrgende straffesparkkonkurransen 3-1. The Hatters endte på 12. plass i Division One denne sesongen.

Joe Royle og City gjennomførte et Back to back opprykk, ettersom de påfølgende sesong havnet på andre plass i Division One og rykket igjen opp til Premier League. Derimot ble det en tøff sesong i Premier League, og City avsluttet sesongen på en 18. plass og måtte igjen ned til nivå to. Det endte også med at Royle måtte gi seg som manager, og Kevin Keegan tok over. Keegan rykket rett opp igjen med City, og City har etter dette spilt i Premier League.

Keegan la opp som manager i mars 2005, og Stuart Pearce overtok lederansvaret. Pearce var Citys manager frem til og med mai i 2007, før svensken Sven-Göran Eriksson overtok lederansvaret. Eriksson fikk en sesong som City-manager, og avsluttet sesongen på en niende plass. Eriksson var også den første manageren siden 1969/70 sesongen som vant begge Manchesterderbyene på en og samme sesong. Allikevel var ikke dette nok, da Eriksson etter endt sesong fikk sparken. Blant annet skal det ha oppstått dårlig kjemi mellom spillerne og Eriksson, samt at Eriksson og City hadde flere svake prestasjoner og resultater. Blant annet tapte de 1-8 for Middlesbrough i den aller siste serierunden, som også er Erikssons største tap noensinne som manager.

Etter Eriksson ble det et halvannet år med Mark Hughes, og det var mens Hughes var manager at klubben ble solgt til Abu Dhabi United Group fra De Forente Arabiske Emirater, nærmere bestemt den 1.september i 2008.

De nye eierne «sprøytet inn» enorme pengesummer i klubben, og Hughes kunne nærmest signere hvem han ville til klubben. Han avsluttet sin første sesong som City-manager på 10. plass, og fortsatte å kjøpe inn kvalitetsspillere til sin andre sesong. Sesongen startet bra, og City hadde flere seiere på rad, hvor alle kampene også var clean sheet. I tillegg ledet han City frem til semifinalen i Ligacupen, som også var første gang City spilte en semifinale i en av de to store cupene siden 1981. Derimot kom en periode i ligaen hvor City kun klarte å vinne to av 11 kamper på rad, og den 19. desember 2009 var det slutt for Waliseren. Etterfølgeren ble Italieneren Roberto Mancini.

Mancini skulle endelig få slutt på trofetørken til City, da han i 2011 ledet Manchester City til sitt første Major Trophy på 35 år, ettersom Manchester City vant FA-cupfinalen over Stoke City, 1-0. Sesongen etter ble det enda en triumf, da Manchester City endelig vant Premier League. Å bli seriemester på øverste nivå hadde ikke City klart siden 1967/68 sesongen. Det å vinne Charity Shield påfølgende sesong, bli nummer to i Premier League, eller å bli tapende finalist i FA-cupen, var ikke nok for kravstore eiere og nå et kravstort publikum. Mancinin fikk sparken, og Chileneren Manuel Pellegrini ble ansatt som klubbens nye manager.

Pellegrini ledet Manchester City i tre sesonger, og i 2014 vant Manchester City the double for første gang i klubbens historie, da City ble ligamestere i Premier League, samt at de også vant Ligacupen. 2014/15 sesongen ble trofeløst for City, mens de i 2015/16 sesongen vant Ligacupen. Å nå semi-finalen i Champions league var ikke nok, og i juni 2016 var det også slutt for Pellegrini.

Juli 2016 ble Pep Guardiola ansatt som klubbens nye manager, og han skulle føre og lede Manchester City inn i klubbens mest suksessfulle periode noensinne. Det startet dårlig, da hans første sesong ble trofeløst. Derimot vant City det double i 2017/18, da de igjen vant både Premier League og Ligacupen. I sesongen 2018/19 gjorde Manchester City «rent bord», da de vant the treble ved å vinne alle de tre store trofeene man kan vinne i England, i tillegg til å vinne Charity Shield.

2019/20 sesongen ble det «kun» et major trophy, da de «kun» vant Ligacupen, men de vant også Charity Shield. I ligaen ble de nummer to bak Liverpool.

City tok the double i 2020/21, da de vant Ligacupen og ligaen. Det skal også sies at Manchester City var tapende Champions League finalist denne sesongen, da de tapte 0-1 for Chelsea. I 2021/22 sesongen ble det «kun» et major trophy, da City vant Premier League.

Fjorårets sesong ble Manchester Citys mest suksessfulle sesong noensinne, mye takket være klubbens nye toppscorer, Erling Braut Haaland. Ikke bare ble City ligamestere i Premier League og vant FA-cupfinalen, men de vant også the treble for andre gang i klubbens historie, men denne gang ved at de vant Champions League for første gang i klubbens historie. I finalen ble Milan slått, etter at Rodri scoret kampens eneste mål.

Hittil denne sesongen har Manchester City vunnet den europeiske Supercupen, da de slo Sevilla 5-4 på straffespark, etter at det sto 1-1 etter 120 spilte minutter.

Maine Road og Etihad Stadium

Maine Road var Manchester Citys hjemmebane fra stadionet åpnet i 1923, til laget flyttet til det langt mer moderne City of Manchester Stadium i 2003. Maine Road var ved åpningen den største klubbarena i England, med plass til 80 000 tilskuere. Bare Wembley Stadium, som åpnet få måneder tidligere, var større, med 127 000 plasser. Av den grunn fikk stadionet, grunnet sin høye kapasitet, tilnavnet «Wembley of the North». Kapasiteten ved den siste kampen på Maine Road, var nede i 35 150 tilskuere.

De første årene etter andre verdenskrig delte byens to store fotballklubber Maine Road, som en følge av skader på Old Trafford etter et tysk angrep i 1941. Frem til 1949 spilte Manchester United sine hjemmekamper på Maine Road, mot en årlig leie på £5 000 og deling av publikumsinntektene. Det var i dette tidsrommet Maine Road satte sin publikumsrekord under en ligakamp i engelsk serie, da 83 260 tilskuere så United spille mot Arsenal i januar 1948. Dette er forøvrig ikke publikumsrekorden på Maine Road, da den var på 84 569 tilskuere fra en FA-cupkamp mellom Manchester City og Stoke City i 1934.

Forøvrig ble den siste kampen på Maine Road spilt den 11. mai 2003 mot Southampton, en kamp som The Saints vant 1-0.

Etihad Stadium er navnet på dagens stadion som Manchester City spiller på. Arenaen, som ble åpnet 25. juli 2002 og da som City of Manchester Stadium, ble den 8. juli 2011 omdøpt fra City of Manchester, til Etihad Stadium, da de nye sponsorene hadde dette som krav. Manchester City FC tjente 1,3 milliarder norske kroner på dette navnebyttet. Anlegget har i dag en kapasitet på 55 097 tilskuere, mens tilskuerrekorden er på 54 693 tilskuere som ble satt i en ligakamp mot Leicester den 6. februar i 2016.

H2H

Luton Town og Manchester City har møtt hverandre 51 ganger, hvor The Hatters har vunnet 14 ganger, mens City har vunnet 22 ganger. 15 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes var den 27. februar i femte runde i FA-cupen på Kenilworth Road. Manchester City vant 6-2, hvor Erling Braut Haaland scoret fem mål for The City. Jordan Clark scoret målene til The Hatters, når han reduserte til 1-3 og 2-3. Lagene har dermed møttes åtte ganger i FA-cupen, hvor The Hatters har vunnet to ganger, fem ganger har Manchester City vunnet, mens det en gang har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes i ligaspill var like før jul, nærmere bestemt den 10. desember, også det på Kenilworth Road. Manchester City vant Premier League kampen 2-1, etter at Elijah Adebayo ga The Hatters ledelsen 1-0 to minutter på overtid i andre omgang. Scoringer av Citys Bernardo Silva og Jack Grealish i løpet av fire minutter omtrent midtveis i andre omgang, sørget for at City dro fra The Kenny med tre poeng.

Ligaseieren i desember var første gang Manchester City slo The Hatters på The Kenny siden september 1980, da City vant 2-1 i Ligacupens tredje runde, hvor Antic scoret Towns mål. Før seieren i desember hadde City besøkt The Kenny åtte ganger på rad uten å vinne, hvor de fire siste av disse åtte endte uavgjort. Om vi tenker ligakamper, var seieren i desember Manchester City sin første ligaseier på The Kenny siden 9.september 1959 (!), da City vant 2-1 på The Kenny i en League Division One kamp hvor Brown var The Hatters målscorer. City har besøkt The Hatters 14 ganger (inkludert cupseieren i 1980) siden september 1959.

Vi må helt tilbake til november 1988 for å finne sist The Hatters slo Manchester City. Lagene møttes i Ligacupens fjerde runde på Kenilworth Road, som The Hatters vant 3-1 etter scoringer av David Oldfield og Roy Wegerle (2). Etter det har lagene møttes ti ganger, hvor City har vunnet seks ganger mens det har endt uavgjort fire ganger (alle på Kenilworth Road). Sist The Hatters vant en ligakamp over Manchester City, var den 27. september i 1986. Brian Stein scoret kampens eneste mål i League Division One kampen som ble spilt på Kenilworth Road.

Manchester City har besøkt Kenilworth Road 27 ganger, hvor de har vunnet åtte ganger. Åtte ganger har det endt uavgjort, mens The Hatters har vunnet 11 ganger.

The Hatters har besøkt Manchester City 24 ganger, hvor hjemmelaget har vunnet 14 ganger. Syv ganger har det endt uavgjort, mens The Hatters kun har vunnet tre ganger når de har besøkt Manchester City.

The Hatters har besøkt de lyseblå seks ganger siden sist de vant på Maine Road, hvor City har vunnet de fire siste oppgjørene, mens de to oppgjørene før det endte uavgjort. Siste seier for The Hatters på Maine Road, kom i mai 1983, hvor The Hatters vant 1-0 etter scoring av Jugoslaven Radomir Antic fire minutter før full tid. Antics dramatiske scoring rett før full tid, sørget for at The Hatters ikke rykket ned fra toppdivisjonen.

En morsom kuriositet er at siste seier til The Hatters på Maine Road før det, kom den 16. september 1959, en uke etter at Manchester City vant sin forrige ligakamp på Kenilworth Road. Luton vant 2-1 etter to scoringer av Billy Bingham. 

Citys form 

På onsdag spilte Manchester City første kvartfinale kamp mot Real Madrid, en kamp som ble spilt på Estadio Santiago Bernabéu og som endte 3-3.

Forrige lørdag dro Manchester City på tur til London, hvor de besøkte Selhurst Park og hjemmelaget Crystal Palace. Ikke uventet ble det en oppskriftsmessig borteseier, da City vant 4-2. Det betyr at City har spilt 18 ligakamper på rad, uten å tape. Siste lag som slo Manchester City var Aston Villa, som slo Manchester City 1-0 på Villa Park den 6. desember. City kom raskt på vinnersporet igjen etter tapet for Villa, ettersom City vant 2-1 over The Hatters tre dager senere.

I perioden etter 6. desember har fire lag klart å spille uavgjort mot City. Første laget som klarte dette var Crystal Palace som den 16. desember klarte 2-2 mot fjorårets ligamester på Ethiad, mens Chelsea klarte 1-1 mot City den 17. februar, det også på Etihad.

Den 10. mars besøkte Manchester City Liverpool og Anfield, hvor det ble 1-1, mens det ble målløst mellom City og Arsenal på Etihad den 31. mars. Manchester City har ikke tapt en eneste hjemmekamp denne sesongen, uansett turnering.

Det gjør at Manchester City med sine 70 poeng, ligger på tredje plass i årets Premier League. Det er et poeng opp til Liverpool og Arsenal, mens det er ti poeng ned til Tottenham Hotspur som ligger på tredje plass.

Manchester City er fortsatt med i FA-cupen, hvor de møter Chelsea på Etihad i semi-finalen. I kvartfinalen slo de ut Newcastle hjemme på Etihad, ettersom de vant 2-0. 

The Hatters form 

Forrige lørdag klarte endelig Luton Town å vinne en fotballkamp igjen, ettersom The Hatters vant hjemmekampen mot Bournemouth 2-1. Dermed endte rekken med kamper på rad uten seier, med ti kamper. Dette er forøvrig er den lengste rekken uten seier siden 2007/08 sesongen, da The Hatters spilte 15 kamper på rad uten å vinne. The Hatters havnet sist i League One denne sesongen og rykket ned til League Two.

Siste seier før lørdagens seier mot Bournemouth, kom mot Brighton & Hove Albion den 30. januar hvor The Hatters vant 4-0 på Kenilworth Road. Siste borteseier kom mot Sheffield United på boxing day hvor The Hatters vant 3-2. I mellom seieren den 30. januar og forrige lørdags seier mot Bournemouth, har The Hatters kapret tre poeng. Poengene fikk de ved å spille uavgjort mot Newcastle, Crystal Palace og Nottingham Forest.

På de siste syv kampene (alle ligakampene i mars), har The Hatters tapt fire kamper, hvor tre av dem med et mål. Alle tre et-målstapene er blitt tapt i løpet av de siste seks ordinære spilleminuttene. Det spesielle er også at to kamper i mars har endt uavgjort, hvor The Hatters har reddet uavgjort i kampens siste spilleminutt, eller på overtid. Ikke nok med det, forrige lørdag scoret Carlton Morris seiersmålet i kampens siste ordinær spilleminutt. Hvem har sagt det er kjedelig å følge The Hatters denne sesongen?

Som nevnt kom siste borteseier mot Sheffield United på boxing day. Etter det har The Hatters spilt syv bortekamper, hvor de har tapt mot Liverpool, Bournemouth, Tottenham og Arsenal, mens det har blitt uavgjort mot Burnley, Newcastle og Crystal Palace. U-U-T-U-T-T-T

Det gjør at The Hatters fortsatt ligger under streken på en 18. plass med sine 25 poeng, men med like mange poeng som Nottingham Forest. The Hatters har -20 i målforskjell, mens Forest har -16. To poeng foran Luton Town og Forest ligger Everton, som denne uken ble trukket ytterligere to poeng. Brentford ligger på 15. plass med 29 poeng, mens Crystal Palace ligger på 14. plass med 30 poeng

Med sine 45 scorede mål i Premier League denne sesongen, er det seks lag som har scoret mindre enn Luton Town denne sesongen. Det er verdt å merke seg at Manchester United også har scoret 45 mål, noe også Brentford og Bournemouth har gjort. Med sine 65 innslupne mål, har The Hatters sluppet inn tredje flest mål.

Skandinavere i City 

Nordmenn:

Oscar Bobb (nåværende), Omar Elabdellaoui, Erling Braut Haaland (nåværende), Alf-Inge Håland, Åge Hareide, Abdislam Ibrahim, Eirik Johansen, Egil Østenstad, Kåre Ingebrigtsen 

Svensker:

John Guidetti, Andreas Isaksson, 

Dansker:

Mikkel Bischoff, Ronnie Ekelund, Niclas Jensen, Kasper Schmeichel, Peter Schmeichel, Kevin Stuhr-Ellegaard,

I tillegg har Trevor Morley og Uwe Rõsler spilt for Manchester City, to spillere som har en nær tilknytning til Norge. 

Friendly faces 

Følgende spillere er verdt å nevne som har spilt for både Luton Town og Manchester City: Andy Dibble, Paul Dickov, Paul Futcher, Ron Futcher, Tony Grealish, Carl Griffiths, Alan Harper, Issa Kabore (nåværende Lutonspiller), David Oldfield, Tommy Tait og Paul Walsh

Skadesituasjon i Luton Town 

Under fredagens pressekonferanse kunne Rob Edwards meddele at skadesituasjonen i stallen heller ikke denne uken var blitt noe bedre. Tvert imot var den blitt ytterligere forverret, og Edwards kan risikere å måtte se bort ifra hele 13 spillere til lørdagens kamp. Spesielt er det fryktelig vanskelig i de bakre rekker, da ingen av Luton Towns syv midtstopper har trent denne uken.

Edwards forklarte at Teden Mengi og Reece Burke kan være aktuelle, men begge er svært usikre etter at begge to spilte med smerter i kampen mot Bournemouth. Det vil ikke bli tatt noen beslutning rundt Mengi og Burke før tett opp til avspark på lørdag. I tillegg må Rob Edwrads klare seg uten Issa Kabore, da Kabore er under kontrakt med Manchester City og lånt ut til The Hatters. Med andre ord, Rob Edwards må muligens tenke helt nytt, evt komponere en helt ny forsvarstrio til lørdagens kamp.

Status i troppen ser dermed slik ut: Chiedozie Ogbene, Sambi Lokonga, Gabe Osho, Elija Adabayo, Mads Andersen, Marvelous Nakamba, Tom Lockyer, Dan Potts, Jacob Brown, og Amari`I Bell er alle ute med skade, hvor Marvelous Nakamba, Jacob Brown, Amari’i Bell og Dan Potts er ute resten av sesongen. Reece Burke og Teden Mengi er høyst usikre, mens Issa Kabore må stå over lørdagens kamp mot sin moderklubb.

Storscorerne og målstatistikk

Forrige lørdag scoret Jordan Clark sitt første Premier League mål noensinne når han utlignet til 1-1 mot Bournemouth. Carlton Morris sitt mål var hans niende mål denne sesongen, og tangerte dermed Elijah Adebayo som også har scoret ni ligamål denne sesongen. Tahith Chong, Chiedozie Ogbene og Ross Barkley har scoret fire ligamål denne sesongen, mens Jakob Brown og Gabriel Osho har scoret to ligamål så langt denne sesongen. Åtte stykker har scoret et ligamål for The Hatters.

Alfie Doughty har syv assists i ligaen denne sesongen, mens Carlton Morris og Ross Barkley har fire assists. Reece Burke og Andros Townsend har tre assists, mens Issa Kabore og Albert Sambi Lokonga har to hver. Fem andre spillere har én assist hver.

The Hatters har scoret 22 av sine 45 ligamål i åpent spill, mens de har scoret 13 mål på dødballer (tredje flest i Premier League). Carlton Morris har scoret fire ligamål på straffe, mens tre mål er kontret inn, samt at tre mål er scoret som selvmål.

41 av The Hatters 65 innslupne mål er sluppet inn i åpent spill. 14 mål er sluppet inn på dødball, mens fem mål er sluppet inn på kontring. The Hatters har også sluppet inn tre selvmål, mens To mål er sluppet inn på straffe.

Luton Town er desidert farligst i løpet av andre omgang, hvor de har scoret 62 % av sine mål (28 mål). Aller farligst er The Hatters i løpet av kampens siste 15 minutter og overtid, hvor de har scoret 38 % av sine mål, som igjen tilsvarer smått imponerende 17 mål! Kun Liverpool har scoret fler mål denne sesongen i løpet av de siste 15 minuttene. 65 % av Luton Towns innslupne mål slippes inn i andre omgang (42 mål). The Hatters slipper inn flest mål mellom 61 til 75 minutters spill, hvor de har sluppet inn 26 % av sine mål (17 mål). 18% av målene som The Hatters slipper inn, blir sluppet inn i løpet av kampens siste 15 minutter (12 mål).

I snitt scorer The Hatters 1,41 mål per kamp, mens gjennomsnittet i Premier League er på 1,62 per kamp. Luton Town slipper inn i snitt 2,03 mål per kamp, mens gjennomsnittet er på 1,62 per kamp. Thomas Kaminski og co har kun klart clean sheet ved to anledninger denne sesongen, noe som skulle tilsvare 6 % av kampene. Snittet i Premier League ligger på 20%. I 31 % av sesongens kamper har The Hatters scoret først, mens motstanderen har scoret først i 69 % av kampene.

For Manchester City er det Erling Braut Haaland som er klubbens toppscorer i ligaen med sine 19 ligamål. Phil Foden har scoret 14 ligamål, mens Julián Álvarez har scoret åtte ligamål.  Julián Álvarez har åtte assists å langt denne sesongen, mens Phil Foden og Rodri har syv assists hver. Jėrėmy Doku og Kevin De Bruyne har seks assists, mens Erling Braut Haaland har fem assists.

Manchester city har scoret 52 av sine 71 ligamål i åpent spill, mens 12 mål er scoret på dødball. Fire mål er scoret på straffe, mens to mål er kontret inn. Et mål er scoret som selvmål. 18 mål av 31 innslupne mål er sluppet inn i åpent spill, mens City er kontret på ved syv anledninger hvor det også er blitt mål. Tre mål er sluppet inn på straffespark, mens to mål er sluppet inn etter dødball. Et mål er scoret i eget nett. 

Nice To know, need to know

Når Luton Town vant 2-1 forrige lørdag, var dette første gang denne sesongen at The Hatters vant en kamp etter å ha først ligget under. Sist dette skjedde var mot Middlesbrough den 24. April i forårets sesong i The Championship, hvor Middlesbrough ledet 1-0 til pause. The Hatters kom tilbake i andre omgang og snudde til 2-1 seier takket være scoringer av Tom Lockyer og Carlton Morris. Forøvrig var scoringen til Carlton Morris Luton Towns første scoring på straffespark i fjorårets sesong.

Jordan Clarks scoring mot Bournemouth var som nevnt hans første scoring i Premier League, og hans første scoring for The Hatters siden han scoret utligningmålet mot Coventry i Play-off finalen på Wembley i mai. Hans forrige scoring før det, kom i debutkampen til Rob Edwards mot Middlesbrough den 10. desember i 2022. Da sørget Jordan Clark for at The Hatters tok ledelsen i første omgang, men Middlesbrough snudde kampen og fastsatte sluttresultatet til 2-1 seier i det 90.minutt.

Publikumsoppmøtet på 11,797 tilskuere mot Bournemouth på lørdag, er det høyeste antall tilskuere som har vært på Kenilworth Road på 32 år. I april 1992 så 13,410 tilskuere kampen mellom Luton Town og Manchester United.

Den siste City spilleren som scoret mål på Maine Road, var Kameruneren Marc-Vivien Foé, som scoret Citys tredje mål i 3-0 seieren over Sunderland den 21.april 2003. Tragisk nok døde Foé 45 dager senere grunnet en hjertefeil når han representerte sitt landslag i Confederation cup 2003.

Luton har aldri møtt Manchester City på City of Manchester Stadium eller Ethiad, men har allikevel spilt en kamp på det flotte anlegget. I 2011 møtte The Hatters AFC Wimbledon til Play-off finalen i Conference, en finale som The Hatters tapte 3-4 på straffespark, etter at det sto 0-0 etter 120 minutters spill. 

On this date

Sist The Hatters spilte kamp den 13. april var i 2019 hvor Luton Town tapte 1-3 for Charlton Athletic. Harry Cornick scoret målet til The Hatters i kampen som ble spilt på The Valley i London.

I 2010 kom siste seier når The Hatters spilte kamp den 13. april. Luton Town hadde Histon på besøk på The Kenny i en Conference Premier League kamp, hvor Town vant 6-3. Jake Howells scoret to mål, Tom Craddock scoret hat-trick, mens Kevin Gallen scoret Town sitt siste mål.

Sist Luton Town spilte kamp på nevnte dato på øverste nivå, var i 1991 hvor de møtte Wimbledon på The Kenny hvor Wimbledon scoret kampens eneste mål. The Hatters har aldri vunnet noen kamp på øverste nivå den 13. april.

Town tipset

Hele 16 stykker hadde tippet at Luton Town ville vinne 2-1 over Bournemouth forrige lørdag. Ytterligere 31 stykker hadde tippet at hjemmelaget ville vinne.

De fem beste fordeler seg dermed slik: Tor Erik Hadland 82 poeng (3 poeng), Andreas Stensland 79 poeng (3 poeng), Halvard Grina 76 poeng (0 poeng), Rune Fjørtoft 75 poeng (3 poeng), Per Axel Pettersen 72 poeng (3 poeng).

Luton Town har fått tildelt 3065 billetter til lørdagens kamp på Etihad Stadium, hvor alle billettene er solgt. Kampen har avspark kl 1600 skandinavisk tid, og kan streames med livebilder fra VIAPLAY plattformen. Kampen sendes også direkte på TV3+. Har du ikke tilgang på VIAPLAY, kan du høre kampen live ved å lytte til radiostreamen på Hatters Player hvor Simon Pitts kommenterer kampen.

COYH!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 2

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!