Luton Town – Brentford

På lørdag kl 1600 får Luton Town Besøk av Brentford!

På lørdag innleder Luton Town avslutningen på Premier League sesongen, med å ta imot Brentford på The Kenny. Med fem kamper igjen å spille, må The Hatters virkelig gå inn i seg selv og plukke så mange poeng som mulig om de skal ha noen mulighet til å overleve debutsesongen i Premier League.

Brentfords historie og rivalisering

Brentford FC ble stiftet i 1889, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Brentford er et sted i bydelen Hounslow som ligger i det vestlige London. Ettersom klubben ligger i det vestlige London, er det naturlig at klubbene i Vest-London er hovedrivalklubbene til Brentford. Kampene mellom Brentford, Fulham, Queens Park Rangers og Chelsea kalles for “The West London Derby”, men er ikke av de mest intense derbykampene. Brentfordfansen har rangert Fulham som sin argeste rival, QPR er rangert som nummer to, mens Chelsea er nummer tre. Brentford og Chelsea har kun møtt hverandre ti ganger siden 1950, og Brentford har ikke tapt for Chelsea på de siste fem møtene. Av seks møter i Premier League, har Chelsea kun vunnet en gang over Brentford.

Brentford har ingen «major trophy», og vi må helt tilbake til 1930- årene for å finne klubbens mest suksessfulle periode. Brentford spilte på øverste liganivå i England i perioden 1935 til 1947, og i 1935/36 sesongen klarte Brentford en femte plass som også er klubbens beste ligaplassering noensinne. De to påfølgende sesongene klarte Brentford to sjette plasser. Klubben rykket ned til nivå to i 1947, og har ikke spilt på øverste liganivå før 2021.

Uwe Rösler, med fortid som spiller og manager i Norge, var trener for Brentford i to og en halv sesong i League One. Han førte laget til midt på tabellen i 2011/12 sesongen, og til 3.plass i sesongen 2012/13. De vant en dramatisk semifinale over to kamper mot Swindon Town, som ble avgjort på straffesparkkonkurranse, men tapte finalen på Wembley mot Yeovil. Midt i sesongen i 2013/14 gikk Rösler til Wigan Athletic, mens hans assistent Mark Warburton overtok som hovedtrener. Laget kom på andreplass i serien, og 21 år etter sist Brentford spilte på liganivå to, rykket laget direkte opp til Championship.

Brentford ledes av dansken Thomas Frank, som i 2016 ble hentet inn i trenerteamet til Brentford fra sin jobb som manager i danske Brøndby. Brentford ble da ledet av Dean Smith, som ledet Brentford fra 2015 sammen med sin assistentmanager Richard O´Kelly. Smith og O´Kelly ble hentet til Aston Villa i oktober 2018, og Frank tok over managerjobben umiddelbart på permanent basis.

I sesongen 2019/20 var Brentford med i opprykkskampen helt til dommeren blåste i fløyten i aller siste sekund. I siste serierunde møtte opprykkskandidatene følgende lag: Brentford møtte Barnsley, Fulham møtte Wigan, mens West Bromwich møtte QPR. Både Barnsley og Wigan måtte vinne for å få ny kontrakt i The Championship, hvor Barnsley lå dårligst ann og hadde kun mulighet til å overleve ved å vinne. QPR hadde ingenting å spille for.

Hverken Fulham eller West Bromwich klarte å vinne, og Brentford hadde derfor rykket opp om de hadde vunnet over Barnsley på sin siste hjemmekamp noensinne på Griffin Park. Desperate Barnsley tok ledelsen på slutten av første omgang, mens Brentford utlignet i det 73 minutt ved Dasilva. Derimot hadde Barnsley alt å vinne, ettersom Wigan ikke klarte å vinne over Fulham, og seier over Brentford ville derfor sikre ny kontrakt i The Championship for Barnsley. Et minutt på overtid var overraskelsen et faktum, da Barnsleys Oduor satte inn det avgjørende målet som gjorde at Barnsley kunne spille Championship fotball også i 2020/21. Brentford måtte ta til takke med den sure tredje plassen, to poeng bak West Bromwich, som tok andre plassen og rykket direkte opp. Om Brentford hadde vunnet, hadde de kapret andre plassen og rykket direkte opp, ettersom Brentford hadde en vesentlig bedre målforskjell enn West Bromwich. Fulham havnet på fjerde plass.

Dermed ble det Play-off for Brentford, hvor de i semi-finalen slo Swansea 3-2 over to kamper (0-1 i Wales og 3-1 på Griffin Park). I finalen tapte Brentford 1-2 over Fulham, etter at det sto 0-0 etter ordinær tid. Fulham tok ledelsen 1-0 i det 105. minutt, før de gikk opp til 2-0 i det 117. minutt. Dalsgaard reduserte til 1-2 fire minutter på overtid av andre ekstra omgang.

Derimot i sesongen 2020/21 klarte endelig Brentford å rykke opp. Det vil si, igjen måtte de igjennom Play-off, ettersom Brentford ble nummer tre, fire poeng bak Watford som ble nummer to. Norwich vant The Championship, seks poeng foran Watford.

I semi-finalen ble Bournemouth slått 3-2 sammenlagt, mens de i Play-off finalen slo Swansea 2-0.

I sin første sesong i Premier League noensinne, og sin første sesong på øverste nivå siden 1947, avsluttet Brentford på en 13. plass. I fjor avsluttet Brentford på 9. plass, tre poeng bak Brighton & Hove Albion som avsluttet på sjette plass og fikk spille Europacupfotball.

Brentford har tapt tre finaler i «The Football League Trophy», henholdsvis i 1985, 2001 og i 2011.

Griffin Park og Brentford Community Stadium

«The Bees», som er kallenavnet til Brentford, spilte hjemmekampene sine på Griffin Park, som i likhet med Kenilworth Road, ligger midt i et boligområde. Stadionet hadde en kapasitet på 12.763 tilskuere, mens tilskuer-rekorden var på 38.678 i en kamp mot Leicester i februar 1949. Stadionanlegget er berømt for å være det eneste i hele England som hadde en pub på alle fire hjørnene.

Brentford har brukt Griffin Park som hjemmearena siden åpningen i 1904. Den 30.august 2020 var det slutt, og Brentford flyttet inn i det nye stadionanlegget Brentford Community Stadium, eller Gtech Community Stadium som stadionet heter i dag. Det nye anlegget har en kapasitet på 17 250 tilskuere.

H2H

Luton Town og Brentford har spilt 80 kamper mot hverandre. 29 ganger har Brentford vunnet, 36 ganger har The Hatters vunnet, mens 15 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes, var den andre desember på G-Tech Stadium i London. Brentford vant 3-1 etter at det sto 0-0 til pause. Brentford tok tidlig 2-0 ledelse i andre omgang, før Jacob Brown reduserte til 1-2 i det 76. minutt. Sist lagene møttes på Kenilworth Road, var i oktober 2020, hvor Brentford vant 3-0.

Siste seier mot Brentford, var i slutten av februar 2020 hvor Luton Town vant 2-1 på Kenilworth Road i en Championship kamp. Dette var også den siste hjemmeseieren til Luton før Coronapandemien satte en pause for sesongen, samt den siste Lutonseieren hvor Graeme Jones var manager. Det første målet var et selvmål av Brentford, mens 2-0 ble scoret av Martin Cranie. Brentford reduserte mot slutten av andre omgang.

Sist Luton Town vant en bortekamp mot Brentford, var i en ompkamp i første runde i FA-Cupen i november 2007. The Hatters vant 2-0 etter scoringer av Chris Coyne og Jaroslaw Fojut. Vi må helt tilbake til september 1992 for å finne siste ligaseier til Luton Town på Griffin Park. Lagene møttes i en League Division One kamp (nivå to), hvor Luton vant 2-1. Ifølge Simon Pitts, var dette en sårt etterlengtet borteseier, da Luton ikke vant en eneste bortekamp gjennom 1991/92 sesongen. Etter seieren i 1992, har Luton besøkt Brentford 11 ganger i ligasammenheng uten å vinne, hvor tre av disse 11 kampene har endt uavgjort.

The Hatters har besøkt Brentford og Griffin Park 37 ganger, mens de har besøkt Gtech Stadium (Brentford Community Stadium) to ganger gang. 21 ganger har det endt med Brentford seier, 10 ganger har Luton Town vunnet, mens det åtte ganger har endt med poengdeling.

Brentford har besøkt The Kenny ved 41 anledninger. 26 ganger har det endt med seier til The Hatters, mens det åtte ganger har endt med borteseier. Syv ganger har det endt likt når Brentford har besøkt Kenilworth Road.

Brentfords form

Forrige lørdag vant Brentford 2-0 over Sheffield United på G-tech Stadium, som også var Brentfords første seier på ti kamper. På en annen side har Brentford nå spilt fire kamper på rad uten å tape, da de tre kampene før seieren på lørdag endte uavgjort.

Forrige seier, før lørdagens seier, kom på The Molineux den 10. februar da Brentford vant 2-0 over Wolverhampton. Siden den 10. februar har Brentford tapt fem kamper, mens det har blitt uavgjort for Chelsea, Manchester United, Brighton & Hove Albion og Aston Villa.

Siste hjemmeseier før forrige lørdagens hjemmeseier, kom den 20. januar da Brentford vant 2-0, som forøvrig var den siste seieren siden Brentford slo The Hatters 3-1 på G-tech Stadium den 2. desember. Med andre ord, på de siste 20 ligakampene, har det kun blitt fire ligaseiere på Brentford, mens fire ligakamper har endt uavgjort.

Siste borteseier kom som sagt på The Molienux mot Wolverhampton den 10. februar. Deretter fulgte fire bortekamper som endte med tap, henholdsvis mot Manchester City, West Ham, Arsenal og Burnley. Den 6. april endte bortekampen mot Aston Villa 3-3, etter at Brentford snudde 0-2 til 3-2 ledelse. Derimot utlignet Aston Villas Olllie Watkins til 3-3 i det 80. minutt.

Det gjør at Brentford ligger på 15. plass med sine 32 poeng, syv poeng foran The Hatters. Det er et poeng opp til Crystal Palace på plassen foran Brentford, mens det er 10 poeng opp til Bournemouth på 13. plass. I forhold til lagene som kjemper om nedrykk, er Brentford det laget som har scoret flest mål med sine 47 scorede mål. Med sine -11 mål, har Brentford den beste målforskjellen av lagene som kjemper om nedrykk. Derimot har Brentford kun scoret et mål mer enn The Hatters, men sluppet inn 12 mål mindre.

Luton Towns form

Som forventet tapte The Hatters for Manchester City forrige lørdag på Etihad, men dessverre ble sifrene noe høye da det ble et 1-5 tap. Ross Barkley tente et lite håp i andre omgang når han reduserte til 1-3.

På lørdag for to uker siden, klarte endelig Luton Town å vinne en fotballkamp igjen, ettersom The Hatters vant hjemmekampen mot Bournemouth 2-1. Dermed endte rekken med kamper uten seier, med ti kamper. Dette er forøvrig den lengste rekken uten seier siden 2007/08 sesongen, da The Hatters spilte 15 kamper på rad uten å vinne. The Hatters havnet sist i League One denne sesongen og rykket ned til League Two.

Siste seier før seieren mot Bournemouth, kom mot Brighton & Hove Albion den 30. januar hvor The Hatters vant 4-0 på Kenilworth Road. Siste borteseier kom mot Sheffield United på boxing day hvor The Hatters vant 3-2. I mellom seieren den 30. januar og forrige lørdags seier mot Bournemouth, har The Hatters kapret tre poeng. Poengene fikk de ved å spille uavgjort mot Newcastle, Crystal Palace og Nottingham Forest.

Som nevnt kom siste hjemmeseier mot Brighton & Hove Albion den 30 januar, da de vant 4-0. Etter det tapte The Hatters tre hjemmekamper på rad, henholdsvis mot Sheffield United (1-3), Manchester United (1-2) og Aston Villa (2-3). Den 16. mars ble det 1-1 mot Nottingham Forest, før det for 14 dager siden ble 2-1 seier over Bournemouth.

Det gjør at The Hatters fortsatt ligger under streken på en 18. plass med sine 25 poeng, et poeng bak Nottingham Forest som ligger på plassen over streken. Forrige lørdags 1-5 tap gjør at The Hatters har -24 i målforskjell, mens Forest har -16. To poeng foran Luton Town ligger Everton, mens lørdagens motstander, Brentford, ligger på 15. plass med 32 poeng. Crystal Palace ligger på 14. plass med 33 poeng

Med sine 46 scorede mål i Premier League denne sesongen, er det fem lag som har scoret mindre mål enn Luton Town denne sesongen. Lørdagens motstander, Brentford, har scoret et mål mer enn The Hatters.

Skandinavere i Brentford

Nordmenn: Kristoffer Ajer (nåværende).

Svensker: Fredrik Hammar, Pontus Jansson.

Dansker: Mikkel Andersen, Mads Bech, Mads Bidstrup, Andreas Bjelland, Henrik Dalsgaard, Mikkel Damsgaard (nåværende), Christian Eriksen, Mathias Jensen (nåværende), Nikolaj Kirk, Jonas Lössl, Emiliano Marcondes Camargo, Gustav Mogensen, Christian Nørgaard (nåværende), Luka Racic, Mads Roerslev, Japhet Sery Larsen, Justin Shaibu, Lasse Vibe, Mathias Jattah-Njie Jørgensen (nåværende).

Friendly faces

Følgende spillere har hatt en tilknytning til begge klubbene og hatt noe betydning for en av klubbene, eller begge:

Henry Bailey, Buster Brown, David Button, Steve Claridge, Billy Clarkson, David Court, Chris Coyne, Micky Droy, Lewis Emanuel, Tommy Finney, Fraser Franks, David Geddis, Clive Goodyear, Andre Gray, David Greene, Chris Kamara, John Lamb, Michael Leary, Alan McCormack, George McLeod, Jim McNichol, Adam Newton, Chiedozie Ogbene, Lloyd Owusu, Michael Spillane, George Stobbart, Wayne Turner, Rowan Vine,

Toppscorerne og statistikk

Carlton Morris og Elijah Adebayo har scoret ni ligamål denne sesongen, men Ross Barkley forrige lørdag scoret sitt femte ligamål for sesongen. Tahith Chong og Chiedozie Ogbene har scoret fire ligamål denne sesongen, mens Jakob Brown og Gabriel Osho har scoret to ligamål så langt denne sesongen. Åtte stykker har scoret et ligamål for The Hatters.

Alfie Doughty har syv assists i ligaen denne sesongen, mens Carlton Morris og Ross Barkley har fire assists. Reece Burke og Andros Townsend har tre assists, mens Issa Kabore og Albert Sambi Lokonga har to hver. Fem andre spillere har én assist hver.

The Hatters har scoret 23 av sine 45 ligamål i åpent spill, mens de har scoret 13 mål på dødballer (fjerde flest i Premier League). Carlton Morris har scoret fire ligamål på straffe, mens tre mål er kontret inn, samt at tre mål er scoret som selvmål.

43 av The Hatters 70 innslupne mål er sluppet inn i åpent spill. 15 mål er sluppet inn på dødball, mens fem mål er sluppet inn på kontring. The Hatters har også sluppet inn fire selvmål, mens tre mål er sluppet inn på straffe.

Luton Town er desidert farligst i løpet av andre omgang, hvor de har scoret 63 % av sine mål (29 mål). Aller farligst er The Hatters i løpet av kampens siste 15 minutter og overtid, hvor de har scoret 39 % av sine mål, som igjen tilsvarer smått imponerende 18 mål! 66 % av Luton Towns innslupne mål slippes inn i andre omgang (46 mål). The Hatters slipper inn flest mål mellom 61 til 75 minutters spill, hvor de har sluppet inn 26 % av sine mål (18 mål). 21 % av målene som The Hatters slipper inn, blir sluppet inn i løpet av kampens siste 15 minutter (15 mål).

I snitt scorer The Hatters 1,39 mål per kamp, mens gjennomsnittet i Premier League er på 1,62 per kamp. Luton Town slipper inn i snitt 2,12 mål per kamp, mens gjennomsnittet er på 1,62 per kamp. I 30 % av sesongens kamper har The Hatters scoret først, mens motstanderen har scoret først i 70 % av kampene.

For tre kamper siden møtte The Hatters Arsenal, hvor resultatet ble 0-2, hvilket var den første kampen som The Hatters ikke scoret i siden de tapte 0-1 for Manchester United den 11. november. Med andre ord, nederlagsdømte Luton Town scoret i atten kamper på rad før serieleder Arsenal stengte målet for The Hatters. Totalt har The Hatters scoret i 28 av 33 ligakamper så langt denne sesongen. Thomas Kaminski og co har kun klart clean sheet ved to anledninger denne sesongen, noe som skulle tilsvare 6 % av kampene. Snittet i Premier League ligger på 20%.

For Brentford er det Bryan Mbeumo og Yoane Wissa som er klubbens toppscorer med åtte mål. Neal Maupay har scoret seks mål, mens Ivan Toney har scoret fire mål. Mathias Jensen, Bryan Mbeumo, Neal Maupay og Sergio Reguilon er Brentfords servitører, da de har tre assists.

31 av Brentfords 47 ligamål er scoret i åpent spill, mens ni mål er scoret på dødball. Tre mål er også scoret på straffe, mens to mål er kontret inn. Brentford har også fått to mål servert som selvmål. 44 av 58 ligamål er sluppet inn i åpent spill, mens 7 mål er sluppet inn på dødball. Fem mål er blitt kontret inn, mens to ganger har Brentford sluppet inn mål på straffespark. Brentford har ennå ikke scoret selvmål denne sesongen.

Nedrykkskampen

Det er fem ligarunder igjen av årets sesong for de fleste lag, mens det for noen få lag er seks og syv ligakamper igjen. Deriblant har Lutons nedrykksrivaler Crystal Palace og Everton, seks ligakamper igjen. Det er få lag som levner Sheffield United og Burnley noen sjanse til å overleve årets Premier League. Derimot er det fortsatt håp for begge to, selv om United ligger ti poeng bak Nottingham Forest, mens Burnley ligger seks poeng bak Forest.

Vi konsentrerer oss derfor om lagene Crystal Palace, Brentford, Everton, Nottingham Forest og Luton Town om den siste nedrykksplassen, da det skiller åtte poeng mellom The Hatters på den siste nedrykksplassen (18.plass) og Crystal Palace på 14. plass. Men primært konsentrerer vi oss om Everton, Nottingham Forest og Luton Town i denne omgang.

Luton Town har tre hjemmekamper og to bortekamper igjen denne sesongen, hvor bortekampen mot West ham (8.plass) i nest siste ligarunde er muligens den mest utfordrende kampen for The Hatters i sesongavslutningen.

Everton, som tapte 0-6 for Chelsea på mandag, har som nevnt seks kamper igjen, hvor fire av de seks gjenværende kampene skal spilles på hjemmebane. Til helgen møter de nedrykksrival Nottingham Forest, før de møter Liverpool og Brentford, alle tre kampene på Goodison Park. Deretter skal Everton besøke Kenilworth Road og Luton Town den 3. mai, før de avslutter sesongen mot Sheffield United hjemme og Arsenal borte.

Nottingham Forest har kun to igjen foran eget publikum, og det er mot Manchester City og Chelsea. På bortebane skal de møte nedrykksrivalene Everton, Sheffield United og Burnley, men må virkelig gjøre noe med borteformen, ettersom de kun har vunnet tre av sine 34 siste bortekamper (to bortekamper denne sesongen).

Denne helgen møtes som kjent Luton Town og Brentford på Kenilworth Road, mens Nottingham Forest og Everton møtes i Liverpool på Goodison Park på søndag. Crystal Palace har også søndagskamp, da de skal møte Europacupjagende West Ham til Londonderby hjemme på Selhurst Park.

Lutons skadesituasjon

På fredagens pressekonferanse kunne Rob Edwards meddele at mange av de skadde spillerne gjorde store fremskritt om dagen, men at det kun var Teden Mengi som gjorde såpass med fremskritt at han muligens ville bli klar til kampen mot Brentford.

Mot Manchester City måtte Edwards klare seg uten 12 førstelagsspillere, men mot Brentford kan han i hvert fall ta med Issa Kaboré som måtte stå over forrige helgs kamp grunnet at han er lånt ut fra Manchester City. Med andre ord, forsvarsrekken til lørdagens kamp kan bestå av en midtstopper, og resten vingbacker og vinger.

Ifølge Edwards var Sambi Lokonga, Gabe Osho, Chiedozie Ogbene og Elijah Adebayo ikke så langt unna å kunne bli tatt ut, men ikke friske nok til kampen mot Brentford. Også Dan Potts og Mads Andersen kan klare å bli bra igjen slik at de kan bidra helt på tampen av sesongen.

Chiedozie Ogbene, Sambi Lokonga, Gabe Osho, Elija Adabayo, Mads Andersen, Marvelous Nakamba, Tom Lockyer, Dan Potts, Jacob Brown, og Amari`I Bell er alle ute med skade, hvor Marvelous Nakamba, Jacob Brown og Amari’i Bell er ute resten av sesongen.

Nice to know, need to know

Den 30. november 2013, debuterte Pelly-Ruddock Mpanzu for The Hatters i den målløse FA Trophy kampen mot Staines Town. 11 år senere og fem divisjoner opp, spilte Pelly forrige helg sin kamp nummer 400 for The Hatters. Dette bringer Pelly inn på listen bestående av 10 andre spillere som har spilt 400 kamper for The Hatters, hvor Fred Hawkes, med sine 625 kamper, er den som har spilt aller flest kamper for Luton Town.

Som en kuriositet kan nevnes at Pelly også scoret mål sist The Hatters spilte kamp den 20. april, nærmere bestemt mot Accrington Stanley hvor han scoret to mål. Om han også scorer i sin kamp nummer 401 for The Hatters som spilles den 20. april, har Pelly klart kunststykket å score mål for en og samme klubb på alle de fem øverste liganivåene i England, noe ingen andre har gjort.

Brentford har ikke vunnet på bortebane over et nyopprykket lag denne sesongen, da de tapte 0-1 for Sheffield United på Bramell Lane, og 1-2 for Burnley på Turf Moor.

On this date

Sist The Hatters spilte kamp den 20. april, var i 2019 hvor The Hatters besøkte Accrington Stanley på deres hjemmebane Crown Ground. Kampen som var en League One kamp, endte med 3-0 seier til The Hatters, hvor James Collins scoret mål fra straffesparkmerket, mens Pelly Ruddock Mpanzu som nevnt scoret to mål.

Det er også verdt å merke seg at den 20. april i 2013 spilte Luton Town mot Southport i Conference league. Bortekampen endte med 3-1 seier til The Hatters hvor Matt Robinson scoret et mål, mens Andre Gray scoret to mål.

Den 20. april i 1992 var sist The Hatters spilte kamp på øverste nivå på nevnte dato. Luton Town møtte QPR på Lofthus Road, hvor laget fra Bedfordshire tapte 1-2. Mark Pembridge scoret målet for The Hatters på straffe.

The Hatters har aldri vunnet på øverste nivå den 20. april.

Town tipset

Carl Kyllingstad (nummer 24), Ruben Edland (nummer 33) og Vidar Frydenborg (nummer 38), var alle så freidige og pessimistiske at de tippet 5-1 seier til Manchester City forrige lørdag. Alle tre er blitt belønnet med fem poeng. Hele 47 stykker hadde tippet at City kom til å slå Luton Town og ble belønnet med tre poeng.

Det gir følgende topp fem: 1. Tor Erik Hadland 85 poeng, 2. Andreas Stensland 82 poeng, 3. Rune Fjørtoft 79 poeng, 3. Halvard Grina 79 poeng, 5. Per Axel Pettersen 75 poeng.

Lørdagens kamp på The Kenny har avspark kl 1600 skandinavisk tid. Kampen streamer du som vanlig med livebilder fra VIAPLAY plattformen, samtidig som den vises på TV kanalen V sport PL. Kan du ikke se kampen med livebilder, kan du også streame radiostreamen fra Hatters Player hvor Simon Pitts vil kommentere kampen.