Luton Town – Bournemouth

Lørdag kl. 16:00 skandinavisk tid tar Luton Town imot Bournemouth på Kenilworth Road.

På lørdag innleder Luton Town sesongavslutningen for alvor, hvor de får besøk av Bournemouth i Pelly Ruddock-Mpanzus kamp nummer 400 for Luton Town. En kamp som kan vise seg å bli svært viktig i serieinnspurten, hvor Luton Town aller helst bør ta tre poeng for å knappe inn på lagene som ligger foran. Det bør ikke stå på motivasjon, da vi alle husker det forsmedelige 3-4 tapet som Bournemouth påførte The Hatters nå nylig i mars.

På onsdag tapte The Hatters 0-2 for Arsenal på The Emirates, og dermed så endte rekken med kamper på rad hvor Luton Town hadde scoret, med 18 kamper på rad.

Byen Bournemouth

Bournemouth er en ung kystby i grevskapet Dorset på sørkysten i England. Byen ligger i regionen Sørvest-England, og har vokst raskt i moderne tid. Fra å ha ca 17 000 innbyggere i 1880, til ca 60 000 innbyggere rundt 1900, for i dag å ha snaue 164 000 innbyggere. Bournemouth er et populært turistmål, og er spesielt kjent for sitt milde klima, alle sine solskinnsdager og for den fine og lange sandstranden. Byen har også gode overnattings- og underholdningstilbud, samt at byen ligger like ved det populære turistmålet Jurassic Coast, som også er listet opp som et verdensarvsted.

AFC Bournemouth

AFC Bournemouth ble stiftet i 1899 som Boscombe FC, og ble valgt inn i The football league i 1923. For å gjenspeile hele byen, endret klubben navn til Bournemouth and Boscombe Athletic FC i 1923. For øvrig samme år som klubben ble valgt inn i The Football League. I 1972 endret klubben igjen sitt navn, til det nåværende navnet, AFC Bournemouth.

Bournemouths historie

Frem til 1987, spilte Bournemouth på nivå tre og fire. I 1986/87-sesongen vant Bournemouth Division Three (nivå tre), og rykket opp til Division Two (nivå to) for første gang i klubbens historie. Det ble med tre sesonger, da Bournemouth ble nummer 22 i ligaen i 1989/90-sesongen og rykket ned igjen til Division Three.

2007/08-sesongen ble tøff for Bournemouth, akkurat som den ble for Luton Town. Begge lag ble satt under administrasjon og trukket ti poeng. For Bournemouth dreide det seg om gjeld på over 4 millioner pund som de ikke klarte å nedbetale, samt annen rot med økonomien.

Sammen med Luton Town, rykket Bournemouth ned til nivå fire etter å ha blitt nummer 21, mens Luton Town ble desidert sist. Før 2008/09-sesongen ble klubben truet med oppløsning hvis de ikke fikk skikk på økonomien, samt at de måtte få på plass nye eiere. Bournemouth fikk allikevel lov til å delta i ligaen, men ble trukket 17 poeng før sesongstart som straff for at økonomi og overtakelse ikke var helt på plass. Luton Town startet sesongen med minus tretti poeng.

Daværende Manager Bond fikk sparken tidlig i sesongen, og tidligere spiller Jimmy Quinn overtok. Quinn forlot klubben etter noen måneder, og tidligere spiller Eddie Howe, overtok. Klubben lå da 10 poeng under nedrykksstreken. I en alder av 31 år ble Eddie Howe tidenes yngste manager i Bournemouth, og bidro til at Bournemouth klarte å berge plassen. Bournemouth avsluttet sesongen på 21.plass, fem poeng foran Grimsby som havnet på 22. plass, og ni poeng foran Chester som havnet på 23.plass og som rykket ned. Forøvrig vant Bournemouth sesongens siste hjemmekamp 2-1 mot tabellnabo Grimsby, i tillegg til at klubben fikk på plass nye eiere i juni 2009. Som de fleste vet, så rykket Luton Town ned til Conference League, etter å ha havnet sist, femten poeng bak Grimsby. 

Howe hadde stor suksess i sin første fulle sesong som manager i Bournemouth, da Bournemouth ble seriemestre i League Two allerede i 2009/10-sesongen. I januar 2011 ble Howe manager i Burnley, og tidligere spiller Lee Bradbury, overtok og førte Bournemouth til play-off hvor de tapte på straffesparkkonkurranse mot Huddersfield. 2011/12-sesongen havnet laget på 11.-plass og Bradbury fikk sparken mot slutten av sesongen. Trener for ungdomslaget, Paul Groves, overtok og ledet laget i 2012/13-sesongen. Groves fikk også sparken i oktober og Howe kom tilbake. Laget lå langt nede på tabellen da han overtok, men klarte å snu resultatene og presterte å vinne League One. Dermed rykket Bournemouth opp til Championship for andre gang i klubbens historie. Laget kom på 10.-plass i 2013/14-sesongen, noe som da var klubbens beste plassering noensinne. Bournemouth vant The Championship i 2014/15-sesongen og rykket opp til øverste nivå og Premier League for første gang i klubbens historie.

I sin første sesong i Premier League, kom Bournemouth på 16.plass, mens de i 2017 avsluttet sesongen med en niende plass, som også er klubbens beste ligaplassering noensinne.

Sommeren 2020 var det spenning til siste serierunde vedr om Bournemouth ville rykke ned til The Championship eller ikke. Om Aston Villa og Watford tapte og Bournemouth vant, ville Bournemouth beholde plassen i The Premier League. Bournemouth vant 3-1 over Everton på Goodison Park, samt at Watford tapte 2-3 mot Arsenal på The Emirates. Derimot klarte Aston Villa 1-1 mot West Ham, og berget dermed plassen, og Bournemouth avsluttet på en 18. plass og rykket ned til The Championship.

I august 2020 ble det klart at Eddie Howe forlot Bournemouth etter å ha styrt klubben i tilsammen elleve år, fordelt på to perioder (3 år + 8 år). Eddie Howe ble erstattet av sin assistent, Jason Tindall, men Tindall fikk sparken i februar 2021 og ble erstattet av caretaker Jonathan Woodgate. Woodgate klarte å manøvrere Bournemouth fra en midt på tabellen tilværelse, til en sjette plass og play-off, men i play-off tapte Bournemouth 2-3 sammenlagt for Brentford.

I juni 2021 ble det klart at den tidligere Fulham manageren, Scott Parker, ble ansatt som ny manager. Scott Parker ledet Bournemouth gjennom 2021/22-sesongen, og manøvrerte klubben frem til en andre plass og direkte opprykk til Premier League. Parker og Bournemouth fikk en dårlig start på sin comebacksesong i det gjeveste selskap, i tillegg til at Parker havnet på kant med klubbens ledelse. Bedre ble det ikke at Bournemouth tapte 0-9 for Liverpool på Anfield Road i fjerde ligarunde, som i sum gjorde at Parker fikk sparken allerede etter fire ligarunder.

Førstelags trener Gary O´Neil tok over som midlertidig manager, men han fikk «skuta på rett kjøl» og ble ansatt permanent i slutten av november 2022. O´Neil og Bournemouth avsluttet sesongen på en 15.plass, fem poeng foran Leicester City som havnet på 18.plass og rykket ned.

Den 13 desember 2022 ble Bournemouth solgt til et amerikansk selskap, og sist sommer ble det klart at Gary O´Neil ble erstattet med spanjolen Andoni Iraola.

Bournemouth kan ikke skryte av noe cupsuksess, da deres beste cupprestasjon kom i 1956/57 hvor klubben ble slått ut i sjette runde (kvartfinalen). Forøvrig en prestasjon som Bournemouth kopierte i 2018/19-sesongen. Forskjellen var bare at i 1956/57 spilte Bournemouth på nivå tre. I ligacupen har også Bournemouth kommet til kvartfinalen, noe som har skjedd tre ganger (2014/15, 2017/18 og 2018/19).

Rivalisering 

Rivalene til Bournemouth er først og fremst Southampton som ligger øst for Bournemouth, eller 53 km med bil. Portsmouth og Brighton, som begge ligger enda litt lengre øst, er også to klubber som regnes som rivaler.

The Dean Court/Vitality Stadium

«The Cherries», som er kallenavnet til Bournemouth, spiller hjemmekampene sine på Dean Court, i dag kjent som Vitality Stadium av sponsormessige årsaker. I 1910 fikk klubben en leieavtale på et område ved siden av King’s Park som ble deres fotballbane. Det var daværende klubbpresident J.E. Cooper-Dean som eide området, og banen ble derfor kalt Dean Court, oppkalt etter den daværende klubbpresidenten. Det finnes to forklaringer på kallenavnet «The Cherries». Den røde fargen på draktene og at det ble dyrket kirsebær (cherries på engelsk) i områdene rundt Dean Court.

Dean Court ble som nevnt bygd i 1910, hvor tilskuerrekorden er på 28 799 tilskuere. Rekorden ble satt i en FA-cup kamp mot Manchester United i 1957. I 2001 ble anlegget bygd om, hvor banen ble snudd 90 grader. Da hadde anlegget fått tre tribuneseksjoner med en kapasitet på 9.600 tilskuere. Den siste seksjonen ble bygd i løpet av sommeren 2013, som gjør at anlegget i dag har en kapasitet på 11 307 tilskuere.

H2H

Luton Town og Bournemouth har møtt hverandre 65 ganger. 26 ganger har Bournemouth vunnet, 22 ganger har The Hatters vunnet, mens 17 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes, var den 13. mars hvor den utsatte kampen fra desember hvor Tom Lockyer segnet om med sine hjerteproblemer ble spilt. Som vi alle husker ledet The Hatters 3-0 etter første omgang, etter at Chong, Ogbene og Ross Barkley scoret Towns mål. Dessverre spilte Bournemouth en enda mer imponerende andre omgang, og anført av en brennhet Antonie Semenyo som scoret hat-trick, snudde Bournemouth kampen til 4-3 seier.

Sist lagene møttes på Vitality stadium, var i september 2021 hvor Bournemouth vant 2-1. Bournemouth ledet 2-0 etter en halv times spill, mens Bournemouths Lloyd Kelly scoret selvmål i det 64. minutt. Dette var den eneste seieren som Bournemouth hadde over The Hatters på seks kamper, før seieren i mars.

Den 16.januar 2021 var sist The Hatters vant på Vitality Stadium. Luton Town vant 1-0 etter scoring av Kiernan Dewsbury-Hall i andre omgang. Totalt har The Hatters besøkt Bournemouth 31 ganger, hvor The Hatters har vunnet 15 ganger, mens hjemmelaget har vunnet syv ganger. Ni ganger har det endt likt når Luton Town har besøkt Bournemouth.

Bournemouths form

I mars har Bournemouth møtt fem lag på nedre halvdel av tabellen, og Bournemouth har vist stor form på disse fem kampene. Det er kun Sheffield United som har klart å ta poeng fra Bournemouth på disse fem kampene, da de spilte 2-2 den 9. mars.

Den 3. mars besøkte Bournemouth Turf Moor og Burnley, hvor Bournemouth vant 2-0. Dette var forøvrig den første seieren til Bournemouth siden nyttår. Deretter fikk Bournemouth besøk av Sheffield United hvor United, som fikk med seg et poeng etter å ha klart 2-2 på Vitality Stadium. Fire dager senere, altså den 13. mars, besøkte The Hatters Vitality Stadium, som vi alle husker endte med 4-3 seier til hjemmelaget.

Første kamp etter landslagspausen fikk Bournemouth besøk av Everton, en kamp som Bournemouth vant 2-1. På tirsdag var det Crystal Palace som besøkte Vitality Stadium, hvor Crystal Palace ble slått 1-0.

Bournemouth spilte også fem kamper i februar, hvor de spilte uavgjort mot West Ham, Nottingham Forest og Newcastle, mens de tapte mot Fulham og Manchester City.

Selv om det ble 2-0 seier mot Burnley på Turf Moor den 3. mars, var dette den første borteseieren til Bournemouth siden de vant 3-2 over Nottingham Forest den 23. desember. I mellom borteseieren mot Forest og og Burnley, har Bournemouth tapt bortekampene for Tottenham (1-3) og Fulham (1-3), mens de har spilt uavgjort mot West Ham (1-1) og Newcastle (2-2).

Det plasserer Bournemouth på en 11. plass med sine 41 poeng. Et poeng bak Wolverhampton, mens det er to poeng opp til Brighton & Hove Albion som begge ligger på plassene foran Bournemouth. Det er et poeng ned til Chelsea som ligger på plassen bak Bournemouth.

Luton Towns form

Ikke uventet, tapte The Hatters for Arsenal, men mange hadde nok sett for seg at Arsenal skulle kjøre over Luton Town og vinne med relativt solide siffer. Spesielt med tanke på at The Hatters har en skadeliste som er uendelig lang. Det ble ikke et braktap som mange hadde ventet, selv om det ble et fortjent 0-2 tap.

På lørdag gikk The Hatters nok en gang på et sent et-måls tap, da de tapte 1-2 for Tottenham Hotspur på Tottenham Hotspur Stadium. Det betyr at The Hatters nå har spilt ti ligakamper på rad uten å vinne. Siste seier kom mot Brighton & Hove Albion den 30. januar, hvor The Hatters vant 4-0 på Kenilworth Road. Siste borteseier kom mot Sheffield United på boxing day hvor The Hatters vant 3-2. Etter seieren den 30. januar, har The Hatters kapret tre poeng, noe de gjorde ved å spille uavgjort mot Newcastle, Crystal Palace og Nottingham Forest.

På de siste seks kampene (alle ligakampene i mars), har The Hatters gått på tre et-måls tap hvor alle tre kampene er blitt tapt i løpet av de siste seks ordinære spilleminuttene, i tillegg til to-måls tapet mot Arsenal. Det spesielle er også at de to siste kampene i mars, som har endt uavgjort, har The Hatters reddet uavgjort i kampens siste spilleminutt eller på overtid. Hvem har sagt det er kjedelig å følge The Hatters denne sesongen? Bare så synd det bikker litt for ofte i feil favør.

Siden The Hatters tapte 1-3 for Brentford den 2. desember, har The Hatters tapt 11 kamper. Av disse 11 kampene, har det blitt syv et-måls tap, hvor fire av disse er tapt i kampens siste minutter. Fire kamper har endt uavgjort siden 2. desember, hvor tre av disse uavgjortresultatene er «reddet» i løpet av kampens siste minutter. Tre kamper har endt med seier.

Luton Towns hjemmeform er ikke spesielt imponerende, om man ikke ser bak resultatene. Den siste hjemmeseieren er nettopp kampen mot Brighton & Hove Albion den 30. januar, hvor The Hatters vant 4-0. Deretter ble det 1-3 tap for Sheffield United, før Manchester United vant 2-1 i neste hjemmekamp. Aston Villa vant deretter 3-2, før det ble 1-1 mot Nottingham Forest den 16. mars.

Det gjør at The Hatters fortsatt ligger under streken på en 18. plass med sine 22 poeng, tre poeng bak Nottingham Forest som slo Fulham 3-1 på City Ground på tirsdag. Foran Nottingham Forest ligger Everton med 26 poeng, mens Brentford ligger på 15. plass med 28 poeng. Burnley ligger på plassen bak The Hatters med sine 19 poeng, mens Sheffield United ligger på 20. plass med sine 15 poeng.

Med sine 43 scorede mål i Premier League denne sesongen, er det seks lag som har scoret mindre enn Luton Town denne sesongen. Derimot, med sine 64 innslupne mål, har The Hatters sluppet inn tredje flest mål.

Friendly faces

Følgende spillere har hatt en tilknytning til både Bournemouth og Luton Town, og har hatt innflytelse for den ene eller begge klubbene:

Trevor Aylott, Cameron Carter-Vickers, Brian Chambers, Steve Claridge, Richard Cooke, Harry Cornick, Martin Cranie, Warren Feeney, David Forde, Don Givens, John Groves, Sammy Igoe, Trésor Kandol, Josh McQuoid, Garreth O’Connor, Eunan O’Kane, John O’Rourke, Mark Ovendale, Russell Perrett, Andy Petterson, Marc Pugh, Stephen Robinson, Keith Rowland, Jack Russell, Jack Stacey (nå Norwich), Marek Štěch, Mark Stein, Jayden Stockley, Tommy Tait, Paul Telfer.

Skandinavere i Bournemouth

Nordmenn: Joshua King, Ørjan Håskjold Nyland, Jo Tessem.

Dansker: Phillip Billing (nåværende), Emiliano Marcondes (nåværende).

Skader

På fredagens pressekonferanse kunne Rob Edwards meddele at Reece Burke muligens ville bli klar til lørdagens kamp. Med andre ord, The Hatters må fortsatt klare seg uten en rekke faste spillere, og angivelig minst ti spillere. Om Burke ikke spiller, vil sannsynligvis forsvarsrekken bestå av en midtstopper og fire vingbacker.

Foruten at Burke mest sannsynlig ville bli klar til lørdagens kamp, kunne Edwards fortelle at de muligens så for seg at Sambi Lokonga ville bli klar til kampen mot Brentford den 20. april. Chiedozie Ogbene og Elijah Adebayo kan også rekke å bli skadefrie for å kunne rekke de siste kampene for The Hatters.

Skadelisten ser dermed slik ut: Chiedozie Ogbene, Sambi Lokonga, Gabe Osho, Elija Adabayo, Mads Andersen, Marvelous Nakamba, Tom Lockyer, Dan Potts, Jacob Brown, og Amari`I Bell. Marvelous Nakamba, Jacob Brown, Amari’i Bell og Dan Potts er ute resten av sesongen. 

Storscorerne og målstatistikk

Elijah Adebayo er fortsatt Luton Towns toppscorer med sine ni ligamål. Carlton Morris har scoret åtte ligamål, som også er nest flest for Luton Town så langt denne sesongen. Tahith Chong ga The Hatters ledelsen mot Tottenham, og scoret sitt fjerde ligamål for sesongen. Det er like mange ligamål som Chiedozie Ogbene og Ross Barkley. Jakob Brown og Gabriel Osho har scoret to ligamål så langt denne sesongen. Syv stykker har scoret et ligamål for The Hatters, inkludert Luke Berry som scoret utligningsmålet mot Nottingham Forest. Berry har dermed scoret i alle de fire øverste ligaene i England.

Alfie Doughty har syv assists i ligaen denne sesongen, mens Carlton Morris og Ross Barkley har fire assists. Reece Burke og Andros Townsend har tre assists, mens Issa Kabore og Albert Sambi Lokonga har to hver. Tre andre spillere har én assist hver.

The Hatters har scoret 20 av sine 43 ligamål i åpent spill, mens de har scoret 13 mål på dødballer (tredje flest i Premier League). Carlton Morris har scoret fire mål på straffe, mens tre mål er kontret inn, samt at tre mål er scoret som selvmål.

40 av The Hatters 64 innslupne mål er sluppet inn i åpent spill. 14 mål er sluppet inn på dødball, mens fem mål er sluppet inn på kontring. The Hatters har også sluppet inn tre selvmål, mens To mål er scoret på straffe.

Luton Town er desidert farligst i løpet av andre omgang, hvor de har scoret 60 % av sine mål (26 mål). Aller farligst er The Hatters i løpet av kampens siste 15 minutter og overtid, hvor de har scoret 37 % av sine mål (16 mål). 64 % av Luton Towns innslupne mål slippes inn i andre omgang (41 mål). The Hatters slipper inn flest mål mellom 61 til 75 minutters spill, hvor de har sluppet inn 27 % av sine mål (17 mål). 19% av målene som The Hatters slipper inn, blir sluppet inn i løpet av kampens siste 15 minutter (12 mål).

I snitt scorer The Hatters 1,39 mål per kamp, mens gjennomsnittet er på 1,61 per kamp. Luton Town slipper inn i snitt 2,06 mål per kamp, mens gjennomsnittet er på 1,61 % per kamp. Thomas Kaminski og co har kun klart clean sheet ved to anledninger denne sesongen, noe som skulle tilsvare 6 % av kampene. Snittet i Premier League ligger på 20%. I 32 % av sesongens kamper har The Hatters scoret først, mens motstanderen har scoret først i 68 % av kampene.

Med sine 16 ligamål så langt denne sesongen, er Dominic Solanke den ubestridte toppscoreren for Bournemouth så langt denne sesongen. Anotonio Semenyo har scoret syv ligamål, mens Justin Kluivert har scoret fem mål. Marcus Tavernier og Ryan Christie er klubbens «servitører» med fire assists så langt denne sesongen, mens Dominic Solanke og Lewis Cook har alle tre asists.

Med sine 16 ligamål, plasserer Dominic Solanke seg på en delt andre plass over Premier Leagues toppscorere sammen med Ollie Watkins og Mohamed Salah. Erling Braut Haaland leder toppscorer statistikken med sine 18 ligamål.

Bournemouth har scoret 44 ligamål så langt denne sesongen, som er et mer enn The Hatters. 28 ligamål er scoret i åpent spill, mens 10 ligamål er scoret på dødball. Fire ligamål er scoret på kontring, mens de har scoret et mål på straffespark, samt at et mål er scoret som følge av et selvmål.

Av 53 innslupne mål, er 37 ligamål sluppet inn i åpent spill. 10 mål er sluppet inn på dødball, mens 4 mål er sluppet inn etter straffespark. En gang har The Cherries blitt kontret på, mens en gang har Bournemouth scoret selvmål.

Nice to know, need to know 

Bournemouth har rekorden i det raskeste scorede hat-tricket som er scoret i The Football League. James Hayter scoret dette hat-tricket i 6-0 seieren over Wrexham i 2003, hvor han kun brukte 2 minutter og 20 sekunder på å score sine tre mål. Og det etter å ha kommet inn fra benken da Bournemouth ledet 3-0.

Om Pelly Ruddock-Mpanzu spoiller lørdagens kamp, vil dette bli hans kamp nummer 400 for Luton Town. Han vil dermed bli den 11. spilleren i Luton Town som passerer milepælen 400 kamper.

On this date 

Sist The Hatters spilte kamp den 6. april, var i 2019 hvor de møtte Blackpool i en League One kamp. James Collins og Jason Cummings sørget for målene til Town, i en kamp som endte 2-2.

Den 6. april i 2013 møtte The Hatters Gateshead i Coference league og tapte bortekampen 1-5.

Den 6.april i 1991 møtte The Hatters Chelsea på øverste nivå på Stamford Bridge. Scoringer av Elstrup, Farell og Black sørget for at kampen endte 3-3. Siste seier på øverste nivå for The Hatters den 3. april, skjedde i 1986. Mick Harfords to scoringer i Birmingham, sørget for 2-0 seier til Luton Town. 

Town tipset

Andreas Stensland, Knut-Walther Baldersheim og Thomas Cornelius Flåten, tippet alle at Arsenal skulle vinne 2-0, og ble dermed premiert med fem poeng. 42 stykker hadde tippet hjemmeseier og ble premiert med tre poeng.

De fem beste fordeler seg dermed slik: Tor Erik Hadland 79 poeng (3 poeng), Andreas Stensland 76 poeng (5 poeng), Halvard Grina 76 poeng (3 poeng), Rune Fjørtoft 72 poeng (3 poeng), Per Axel Pettersen 69 poeng (3 poeng).

På lørdag kl 1600 skandinavisk tid, er det avspark på Kenilworth Road hvor Luton Town tar imot Bournemouth. Som vanlig streames kampen med livebilder fra VIAPLAY plattformen, men kan også ses på TV-kanalen V sport PL 4. Har du ikke tilgang på VIAPLAY, kan du høre kampen live ved å lytte til radiostreamen til Hatters Player hvor Simon Pitts kommenterer kampen.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 4.8 / 5. Antall vurderinger: 6

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!