Luton Town – West Bromwich

Lørdag får Luton besøk av formlaget West Bromwich Albion. WBA, som for to sesonger siden spilte i Premier League, fikk en dårlig start på sesongen men har virkelig fått sving på sakene etter at Steve Bruce ble sparket to dager etter at de møtte Town i oktober.

 

Byen West Bromwich

Byen West Bromwich ligger i den engelske regionen Vest-Midlands, 8 km nordvest for Birmingham. Det bor drøye 75 000 innbyggere i West Bromwich.

 

West Bromwich Albions historie

West Bromwich Albion ble stiftet i 1878, og var en av tolv klubber som startet The Football League i 1888. West Bromwich ble seriemester på øverste nivå i 1919/20 sesongen, mens de vant Ligacupen i 1966. FA-cupen har West Bromwich vunnet fem ganger, hvor de første gang vant i 1888 og siste gang i 1968.

West Bromwich sin lengste sammenhengende periode på øverste nivå, var i perioden 1949 til 1973 (24 år). Deres lengste periode uten å spille i det gjeveste selskap, var i perioden 1986 til 2002 (16 år), hvor også West Bromwich måtte en tur ned på nivå tre i det engelske ligasystemet ifra 1991 til 1993.

Etter å ha spilt åtte sammenhengende sesonger i premier League, rykket West Bromwich ned fra Premier League etter 2017/18 sesongen. Dette gjorde de etter å ha havnet sist i Premier League, fem poeng bak Southampton som havnet på 17.plass. Manager Alan Pardew ble i april 2018 erstattet med Darren Moore som «caretaker manager», før Moore i mai 2018 ble ansatt på permanent basis. I august 2018 ansatte Moore den tidligere Luton manageren, Graeme Jones, som sin assistent. I mars 2019, fikk duoen sparken, og Graeme Jones ble deretter ansatt som Luton sin manager våren 2019, for så å bli erstattet av Nathan Jones våren 2020.

Caretaker James Shan, tok over etter Moore, og ledet West Bromwich til fjerde plass i Championship. West Bromwich var ni poeng bak Sheffield United som havnet på andre plass, og derved kapret den siste direkte opprykksplassen. West Bromwich møtte Aston Villa i

play-off semi-finalen, som West Bromwich tapte 3-4 på straffespark, etter at det sto 2-2 etter at to kamper var spilt. Stefan Johansen spilte for øvrig for West Bromwich fra 31.januar til 31.mai. Han fikk 14 kamper og scoret to mål for West Brom.

Slaven Bilic` tok over West Bromwich i juni 2019, og ledet West Bromwich til direkte opprykk ved å bli nummer to i The Championship sommeren 2020. West Bromwich endte ti poeng bak seriemester Leeds United, mens de var to poeng foran Brentford og Fulham. De fleste husker Lutons «great escape», hvor Luton vant 3-2 over Blackburn i siste serierunde, i tillegg til å huske Barnsleys 2-1 seier på overtid over Brentford, som gjorde at West Bromwich rykket opp til Premier League i stedet for Brentford. West Bromwich skulle dermed spille sin 82.sesong i det gjeveste fotballselskapet i England.

Etter en dårlig start på Premier League tilværelsen i 2020/21 sesongen, fikk Bilic` sparken og ble erstattet av Sam Allerdyce. «Big Sam» klarte ikke å redde West Bromwich, som til slutt ble nummer 19, 13 poeng bak Burnley som ble nummer 17. «Big Sam» trakk seg som manager, og ble erstattet av Valérian Ismaël.

Den 2.februar var det Valérian Ismaël sin tur til å bli sparket, bare åtte måneder etter at han ble ansatt. Mye av grunnen til at Ismaël fikk sparken, skyldtes først og fremst at West Bromwich kun klarte å ta fem poeng (1V, 2U) på åtte kamper i tidsrommet 17. desember til 29.januar. Ismaël ble erstattet av Steve Bruce, som i sommer avsluttet sesongen med en 10.plass, ni poeng bak Luton.

Etter en elendig start, og West Brom plassert tredje sist i The Championship, fikk Steve Bruce sparken den 10. oktober i høst, som også var to dager etter at West Brom spilte målløst mot Luton på The Hawthorns. Den 25. oktober ble Carlos Corberán ansatt som etterfølgeren til Steve Bruce. Carlos Corberán var for øvrig manageren som ledet Huddersfield når de møtte Luton i Play-off semi-finalen våren 2022. Etter å ha tapt play-off finalen mot Nottingham Forest, valgte Corberán å forlate Huddersfield til fordel for Olympiakos, som han fikk sparken ifra allerede den 18. september.

 

Rivaler

West Bromwich, som ligger rett utenfor Birmingham, har naturlig nok sine argeste rivaler i Aston Villa og Birmingham. Men også kamper mot Wolverhampton spisser engasjementet ekstra hos West Bromwich fansen. Ikke så rart, ettersom det kun er 14 km mellom klubbene. Dette derbyet kalles for øvrig «The Black Country Derby», og er et av de lengstlevende derbyene på «balløya» med over 150 møter mellom klubbene. Et tredje lag inngår også i dette derbyet, nemlig Walsall. Walsall ligger 7 km i luftlinje unna West Bromwich. Walsall har som regel spilt på lavere nivå enn Wolverhampton og West Bromwich, slik at det kun har vært noen titalls derbys som har innbefattet Walsall.

 

The Hawthorns

«The Baggies», «The Albions», eller «West Brom» som er tre kallenavn til West Bromwich, spiller hjemmekampene sine på The Hawthorns. The Hawthorns ble åpnet 3. september 1900, og er den høyestliggende fotballbanen i England med sine 168 moh. Tilskuerkapasiteten er på 27 877 tilskuere, mens tilskuerrekorden er på 64 815 i tilskuere. Rekorden ble satt i FA-Cupens sjette runde mot Arsenal i 1937, hvor West Bromwich vant 3-1.

 

H2H

Luton og West Bromwich har møtt hverandre 48 ganger. 27 ganger har West Bromwich vunnet, 12 ganger har Luton vunnet, mens 10 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes var på The Hawthorns den 8.oktober nå i høst, hvor kampen endte målløst. Statistisk sett må man se på dette resultatet som bra, da The Hawthorns aldri har vært noen enkel bane for Luton. Av 25 besøk på The Hawthorns, har Luton kun vunnet tre ganger og spilt uavgjort ved tre anledninger. Sist Luton vant på The Hawthorns, var i 1996 hvor Luton vant 2-0.

Sist lagene møttes på Kenilworth Road, var i fjor den 19.februar, hvor Luton vant 2-0. Lutons mål ble scoret av Cameron Jerome og Alan Campbell, og begge målene ble scoret i andre omgang. Dette var det tiende forsøket fra Luton til å endelig vinne over West Brom igjen, da Luton ikke hadde vunnet over West Brom siden borteseieren i 1996.

West Brom har besøkt Kenilworth Road 24 ganger, og gått av banen med seier ved åtte anledninger. Luton har vunnet ni ganger når de har hatt hjemmefordel, mens det har endt uavgjort syv ganger

 

West Bromwich form

Carlos Corberán startet sin West Brom karriere med å tape 0-2 for Sheffield United, men det er ingen tvil om at Corberán har fått orden på West Brom. Etter 0-2 tapet for Sheffield United, er det kun Coventry som har klart å ta tre poeng fra West Brom på de siste ni kampene. Det gjør at West Brom har klatret opp på niende plass med sine 38 poeng, et poeng bak Luton som ligger på syvende plass.

Ikke bare er det blitt åtte seiere på disse ni kampene, men det har også blitt syv «clean sheets» da det kun er Sunderland og Coventry som har klart å score på West Brom. Dette er smått imponerende, da West Brom hadde sluppet inn 18 mål når de møtte Luton i oktober, og var det laget som hadde sluppet inn nest flest mål i hele The Championship. Huddersfield var det eneste laget som hadde sluppet inn flere mål, da de hadde sluppet inn et mål mer enn West Brom.

Derimot måtte West Broms reservekeeper, David Button, hente ut tre baller fra West Broms mål på lørdag. West Brom spilte 3-3 mot National League laget (nivå fem) Chesterfield i FA-cupens tredje runde, på Chesterfields hjemmebane Technique Stadium.

Under Steve Bruce, spilte West Brom syv bortekamper på rad uten å vinne. Fire av bortekampene endte uavgjort, mens West Brom tapte tre kamper. I mellom Steve Bruce og Carlos Corberán, hadde U23 manager Richard Beale, ansvaret for West Broms førstelag. Det endte med sesongens første borteseier for West Brom, da West Brom slo Reading 2-0. I bortekampen deretter ble det derimot 1-2 tap for Millwall på The Den. Etter at Carlos Corberán tok over ansvaret, har det blitt fire borteseiere, samt tap for Coventry.

 

Lutons form

Rob Edvards og Luton hadde en fantastisk form i julen, hvor de vant tre av tre mulige ligakamper. Dessverre ble det ikke en fjerde seier på rad forrige lørdag, da Luton spilte 1-1 i FA-cupkampen mot Wigan på Kenilworth Road. Ligaresultatene i i romjulen og nyttår, gjør at Luton klatret opp på syvende plass med sine 39 poeng, men på lik poengsum som Middlesbrough og Millwall som ligger på femte og sjette plass. Watford ligger på fjerde plass med 40 poeng, mens det er tre poeng opp til Blackburn på tredje plass. Det er et poeng ned til Sunderland og West Brom som ligger på plassene bak Luton. Luton ligger tolv poeng bak Sheffield United på andre plass, mens det er ytterligere fem poeng opp til Burnley som leder ligaen. Det er syv poeng som skiller Swansea på 15.plass og Blackburn på tredje plass.

Siden 0-4 tapet for Watford den 23. oktober, har Luton spilt ni ligakamper, hvor Stoke og Middlesbrough er de to lagene som har slått Luton. Det har blitt uavgjort mot Sunderland, Reading og Rotherham, mens Luton vant mot Blackpool, Norwich, QPR og Huddersfield.

Kenilworth Road har blitt et lite «fort» for Luton, da Luton nå har spilt åtte ligakamper på rad uten å tape på eget gress. Siste lag som slu Luton på Kenilworth Road, var Wigan som vant 2-1 den 3. september. Derimot har kun tre av disse åtte hjemmekampene endt med seier, da fem av kampene har endt uavgjort. Om vi tar med lørdagens FA-cupkamp, har seks av de siste ni hjemmekampene endt uavgjort. Av 14 hjemmekamper, har Luton kun klart tre «clean sheets» på Kenilworth Road.

 

Skader og sykdom

På torsdagens pressekonferanse før lørdagens kamp, kunne Rob Edvards fortelle at Tom Lockyer er friskmeldt etter at han sto over FA-cupkampen mot Wigan med en mindre skade, samt at Jordan Clark er tilbake i trening etter å ha stått over de to siste kampene. Dessverre var det ikke like lystige nyheter rundt Luke Freeman. Skaden som Freeman fikk i kampen mot QPR, så utgangspunktet ut til å være bagatellmessig. Derimot ble Freeman operert for noen dager siden, og vil trenge noen uker for å bli bra igjen. Edvards nevnte ingenting om skadesituasjonen til Sonny Bradley, Henri Lansbury og Fred Onyedinma, og det er derfor grunn til å tro at disse tre fortsatt er å anse som utilgjengelige til lørdagens kamp.

 

Friendly faces

Lutons Amari`i Bell var en del av ungdomssystemet til West Brom, før han flyttet seg videre til Birmingham sitt akademi i 2011. Vi husker også at West Broms keeper, Alex Palmer, ble ifjor lånt ut på et «nødlån» til Luton. Palmer fikk to kamper, før han ble kalt tilbake til West Brom. Palmer har vært førstevalget til Corberán, og hittil har Palmer spilt femten kamper denne sesongen og klart åtte «clean sheets».

 

Toppscorerne

Carlton Morris har scoret 10 mål så langt denne sesongen, mens Elijah Adebayo har scoret tre mål. Adebayo har ikke scoret siden borteseieren over QPR den 15.oktober, som også vil si at Luton har spilt 12 kamper på rad uten at fjorårets toppscorer har funnet nettmaskene. Reece Burke scoret sitt andre mål for sesongen når han scoret 2-1 målet mot Huddersfield, og er dermed på samme antall mål som Alan Campbell, Luke Freeman, Jordan Clark og Luke Berry. På lørdag scoret endelig Harry Cornick sitt første mål for sesongen i FA-cupkampen mot Wigan, og er en av syv spillere som har scoret et mål denne sesongen.

Carlton Morris er ikke bare Lutons toppscorer, da han også er Lutons «servitør» med sine seks assists. Jordan Clark og James Bree har tre målgivende pasninger, mens Fred Onyedinma, Allan Campbell, Alfie Doughty og Harry Cornick har 2 assists så langt denne sesongen.

For West Bromwich er det Brendan Thomas-Asante som er klubbens toppscorer med sine fem mål. Han vil imidlertid ikke spille mot Luton, da han fikk tre kampers karantene etter FA-cupkampen mot Chesterfield. Jed Wallace har scoret fire mål, mens fjorårets toppscorer, Karlan Grant, har scoret tre mål, noe også Grady Diangana, Okay Yokusiu og John Swift har gjort

John Swift og Jed Wallace har fem målgivende pasninger denne sesongen.

 

Nice to know, need to know

17 ganger har Luton spilt kamp den 14.januar og ved fem anledninger har det endt med Luton seier. 10 ganger har Luton tapt den 14. januar, mens det har endt uavgjort ved to anledninger.

Sist Luton spilte kamp den 14.januar, var i 2017 hvor Luton spilte bortekamp mot Crewe Alexandra i League Two. Luton vant 2-1 etter at Jack Marriott og Jake Gray snudde kampen i andre omgang.

 

Kenilworth Road meldes å være utsolgt når et av ligaens formlag, West Brom, kommer på besøk. Simon Pitts kommenterer kampen som du som vanlig kan streame med live bilder via iFollow tjenesten.

 COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 1

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!