Luton Town – Wigan Athletic

På lørdag skal Luton måle krefter mot Wigan i FA cupens tredje runde, en kamp som har avspark kl 1830 på Kenilworth Road. Luton har visst stor form i romjuls og nyttårs programmet, og vil med seier over Wigan, klare sin fjerde seier på rad.

Byen Wigan

Wigan er en stor by i grevskapet Stor-Manchester i det nordvestlige England. Den ligger ved elven Douglas, og er lokalisert midt mellom Manchester og Liverpool, 13 km sørvest for Bolton, 16 km nord for Warrington, og 25,7 km vest-nordvest for Manchester. I henhold til folketellingen i 2011, har byen en befolkning på snaue 104 000 innbyggere, mens det større distriktet Wigan, har en befolkning på ca 321 000 innbyggere.

I løpet av den industrielle revolusjon, fikk Wigan en dramatisk økonomisk ekspansjon og en rask vekst i befolkningen. Selv om framstilling av porselen og produksjon av klokker hadde vært en betydelig virksomhet for byen, ble Wigan et stort senter for kullgruvevirksomhet og produksjon av bomullstekstiler. Den første kullgruven ble etablert i 1450, og på det meste var det rundt 1000 gruvesjakter innenfor 8 km av byens sentrum. Gruvedriften var så omfattende at et byrådsmedlem bemerket at «en kullgruve i bakgården ikke var uvanlig i Wigan».

Den store butikkjeden Marks & Spencer ble grunnlagt i byen, og hovedkvarteret lå i Wigan de tre første årene. To viktige kanalsystemer møtes ved Wigan, og Wigan var derfor et transportknutepunkt. Det viktigste kaianlegget er Wigan Pier, som nå er en samling av varehus og et senter for lokal kulturarv og kultur.

 

Wigan Athletic

Wigan Athletic ble stiftet i 1932, og ble først valgt inn i The Football League i 1978. Klubben ble stiftet etter at klubben Wigan Borough gikk konkurs, og Wigan Athletic ble dermed det femte forsøket på å få i gang en fotballklubb i byen.Wigans historie

Som nevnt, ble Wigan klar for The Fotball League først i 1978. Dette gjorde de etter å ha blitt nummer to i ligaen på femte nivå. Wigan slo bra fra seg i sin første sesong i The Football League, da de ble nummer seks, kun seks poeng fra direkte opprykk til nivå tre.

Wigan spilte fire sesonger på nivå fire, før de i 1981/82, under ledelse av den tidligere Liverpool spilleren Larry Lloyd, sikret opprykk til nivå tre for første gang i klubbens historie. Dette gjorde de med å bli nummer tre i ligaen. Wigan tilbrakte ti sesonger på nivå tre, før de igjen i 1992/93 sesongen avsluttet på 23.plass og rykket ned til nivå fire.

1995 ble et merkeår for Wigan, ettersom finansmannen Dave Whelan kjøpte klubben. Whelan var eier av JJB sports, som var en sportskjede som gikk konkurs i 2012. Whelan satset mange penger på klubben, og bygde blant annet et nytt stadion og fikk hentet inn flere kvalitetsspillere til klubben for å få Wigan så høyt som mulig i ligapyramiden i England.

I 1996/97 sesongen så man de første tegn på storsatsningen, da Wigan vant Third Division (nivå fire), og rykket opp igjen til Second Division (nivå tre). Wigan ble ligamestere, selv om de hadde et mål dårligere målforskjell enn Fulham som havnet på andre plass. Derimot hadde Wigan scoret tolv mål fler enn Fulham, og antall scorede mål var den gang avgjørende for å skille lag med lik poengsum.

Wigan tilbrakte seks sesonger i Third Division, hvor de aldri ble dårligere enn nummer elleve. Tre ganger kvalifiserte Wigan seg til Play-off, før de i 2002/03 sesongen ble ligamestere i Third division og rykket for første gang opp til Second Division (nivå to).

Wigan mer eller mindre «feide» igjennom Second division, og ble nummer syv i debutsesongen. Sesongen etter ble Wigan nummer to i ligaen som hadde fått nytt navn til The Championship. Dermed var Wigan klar for The Premier League for første gang i klubbens historie.

Det ble åtte sesonger i premier League, hvor en tiende plass ble klubbens beste plassering. Tiende plassen klarte Wigan i debut sesongen, mens de resten av sesongene kjempet for å overleve. I 2013 var det slutt, og Wigan rykket ned til Championship etter å ha blitt nummer 18, tre poeng etter Sunderland som ble nummer 17.

Til tross for nedrykk, klarte Wigan å kvalifisere seg til UEFA Europa League, ettersom Wigan vant FA-cupen i 2013. Wigan vant FA-cupfinalen på Wembley ved å vinne 1-0 over Manchester City, etter at Bern Thomson scoret det avgjørende målet i ekstra omgangene. En morsom kuriositet er at den tidligere Lutonspilleren, Callum McMannaman, som da spilte for Wigan, ble kåret til «Man of the match».

I denne perioden ble Wigan ledet av Roberto Martinez fra 2009 til 2013, hvor den tidligere Luton manageren Graeme Jones, var hans assistent. Til tross for nedrykket til Championship, fikk ikke Martinez sparken i Wigan. Derimot var Martinez ønsket av Everton, og i begynnelsen av juni 2013 var det klart at Martinez ble Evertons nye manager. Martinez og Graeme Jones hadde utviklet et veldig godt samarbeid, og Graeme Jones ble derfor også utnevnt som Martinez assistentmanager i Everton. Graeme Jones spilte også for Wigan fra 1996 til 1999, og fikk 96 kamper hvor han scoret 44 mål.

Wigan spilte også finalen i Ligacupen i 2006, hvor Manchester United vant 4-0, samt at Wigan vant Football League Trophy i 1985 og i 1999.

Wigans deltakelse i gruppespillet i UEFA Europa League påfølgende sesong, endte med at Wigan havnet sist i sin gruppe med fem poeng. Poengene fikk de ved å vinne 3-1 over Zulte Waregam, mens det ble uavgjort mot Zulte Waregam i Belgia. Wigan spilte også 1-1 mot gruppevinner Rubin Kazan.

Deretter ble det to sesonger i Championship, før de i 2015 rykket ned til League One etter å ha blitt nummer 23. Wigan vant League One påfølgende sesong, før de sesongen etter igjen havnet på 23.plass og rykket ned til League One. Igjen ble det med en sesong i League One, da de vant League One på direkten.

2019/20 sesongen ble en kaotisk sesong for Wigan, ikke bare på grunn av utsettelsen av ligaen grunnet Korona pandemien, men også på grunn av at klubben hadde mye gjeld. I tillegg oppsto det mye rot i forbindelse med eierskifte på tampen av sesongen. De nye eierne nektet å dekke gjelden som Wigan hadde, og etter mye frem og tilbake, endte det hele med at klubben ble satt under administrasjon og trukket 12 poeng.

Om ikke Wigan hadde blitt trukket tolv poeng, hadde Wigan avsluttet sesongen på 59 poeng, og en 13. plass. Istedet avsluttet Wigan med 47 poeng og 23.plass, to poeng bak Barnsley som havnet på 21. plass. I siste serierunde møtte Wigan Fulham, som kjempet om opprykk til Premier League. Wigan tok ledelsen i første omgang, men Fulham utlignet til 1-1 i andre omgang, som også ble sluttresultatet. Hadde Wigan vunnet klampen, hadde de ikke rykket ned, men kapret 21. plassen til Barnsley på bedre målforskjell.

Også sesongen 2020/21 var kaotisk. Klubben ble værende under administrasjon, og gjennom hele sesongen ble det jobbet med å skaffe nye eiere. Mot slutten av sesongen ble det endelig klart at det hadde lyktes å skaffe nye eiere, som også hadde betalte ut gjelden. På fotballbanen var det også dramatisk, da Wigan gjennom hele sesongen kjempet i bunn av tabellen. Til tross for kun to poeng på de fire siste kampene, unngikk Wigan nedrykk til League Two med et poengs margin.

I fjor sommer avsluttet Wigan som ligamestere i League One, tre poeng foran Milton Keynes Dons som havnet på tredje plass.

 

Rivaler

Historisk er det Chorley FC som er hovedrivaklubben til Wigan. Derimot har ikke lagene møttes siden 1972 og Chorley spiller nå i National League North, som tilsvarer nivå seks i det engelske ligasystemet. I dag er det først og fremst kamper mot Bolton som engasjerer fansen mest. Også kamper mot Preston North End, Blackburn Rovers, Oldham Athletic, Manchester City, Bury og Rochdale er klubber som er regnet som rivaliserende klubber.

 

DW Stadium

«The Latics», som er kallenavnet til Wigan Athletic, spiller hjemmekampene sine på DW Stadium. DW stadium har en publikumskapasitet på 25 138 tilskuere, og tilskuerrekorden er på 23 575 som ble satt i en ligakamp mot Chelsea i august 2005. DW Stadium ble kalt JJB Stadium fra det ble åpnet i 1999 og fram til august 2009. I 2009 overtok DW Sports Fitness sponsingen av stadionet fra kriserammede JJB. Wigan deler stadionet med den lokale rugby klubben Wigan Warriors.

Før klubben flyttet til DW stadium, spilte Wigan sine hjemmekamper på Springfield Park, hvor Springfield Park på sitt største hadde en kapasitet på nesten 40 000 tilskuere. Springfield Park er også kjent for å ha rekorden i antall tilskuere i en Non-League kamp på et Non-League stadion, da det i 1953/54 sesongen var 27 526 tilskuere som overvar en tredjerunde kamp i FA cupen mellom Wigan og Hereford United. Springfield Park brukes i dag til blant annet reservelagskamper.

 

H2H

Luton og Wigan har møtt hverandre 17 ganger. Fem ganger har Luton vunnet, seks ganger har Wigan vunnet, mens seks ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes var i høst på Kenilworth Road. Wigan vant 2-1 etter at Luton tok ledelsen ved Carlton Morris. I det 80. minutt var Tom Lockyer uheldig å score selvmål, før Thelo Aasgaard avgjorde kampen til Wigans fordel i det 88. minutt.

Forrige gang lagene møttes, var i en Championshipkamp i mars 2020 i Wigan, som endte målløst. Motsatt oppgjør på Kenilworth Road ble spilt i desember 2019, og endte med Lutonseier da Luton vant 2-1, etter at Wigan lenge hadde ledet 1-0. Tre minutter før full tid scoret Callum McMannaman mot sine tidligere lagkamerater, mens George Moncur avgjorde kampen tre minutter på overtid. Dette var Lutons andre seier mot Wigan i seriespill, da den første kom på Springfield Park i august 1998 hvor Luton vant 3-1. De tre andre seierne mot Wigan, har kommet i cupspill, og da i ligacupen, henholdsvis i 1978, mens det i 1987 ble spilt dobbeltoppgjør for å kåre en vinner i ligacupen. Alle tre kampene endte med seier til Luton. Først i oktober 1997 møttes lagene til ligaspill. Både oppgjøret i oktober og i februar endte 1-1.

Mellom seieren i 2019 og seieren i 1998, har Luton og Wigan møtt hverandre åtte ganger. Wigan har vunnet fem ganger, mens de andre tre kampene har endt uavgjort.

Totalt har Wigan besøkt Kenilworth Road ni ganger, hvor det tre ganger har endt med hjemmeseier. Tre ganger har det endt uavgjort, mens tre ganger har Wigan vunnet. Hjemmeseieren i 2019 er den eneste gangen Luton har slått Wigan i ligakamp på Kenilworth Road, da de to første kampene, som begge endte med hjemmeseier, var kamper i ligacupen.

 

Wigans form

Som ventet sliter Wigan i sin comebacksesong, og ligger sist i årets The Championship med sine 24 poeng. Det er tre poeng opp til Rotherham som ligger på 21. plass. Wigan er også det laget som har sluppet inn flest mål i The Championship, da de har sluppet inn 46 mål. Luton har sluppet inn 26 mål.

Den 29.november ble Kolo Tourė ansatt som ny manager i Wigan, og ansettelsen kan ikke sies å ha hatt noen umiddelbar suksess. Tourė har ledet Wigan i fem kamper, og kun 1-1 kampen mot Millwall den 10. desember har gitt poeng. I kampen etter ble 1-2 tap for Sheffield United, før alle tre kampene i romjulen og nyttår endte med 1-4 tap, henholdsvis mot Middlesbrough, Sunderland og Hull.

Wigan har gjort det best på bortebane denne sesongen, da de har vunnet fire av sine seks seiere på bortebane, inkludert seieren mot Luton. Totalt har Wigan spilt 12 bortekamper i ligaen denne sesongen. Siste borteseier fikk Wigan mot Rotherham den 1. oktober, hvor Wigan vant 2-0. Etter det har Wigan tapt fem bortekamper, mens det har blitt uavgjort mot Swansea og Millwall.

 

Lutons form

Luton viste enorm form i romjulen og nyttår, og vant alle sine tre kamper. Det gjør at Luton og Rob Edvards klatret opp til syvende plass, på like mange poeng som Millwall og Middlesbrough, men begge lag med bedre målforskjell enn Luton.

Sist Luton tapte, var i bortekampen mot Middlesbrough, som også var Rob Edvards debutkamp som Lutons manager. Luton tapte 1-2 etter at Jordan Clark ga Luton ledelsen i det 34. minutt.

På Kenilworth Road har Luton nå spilt åtte kamper på rad uten å tape. Fem av disse kampene har endt uavgjort, mens hjemmekampene mot Blackburn, QPR og sist mot Norwich, har endt med hjemmeseiere.

Luton har også gjort det til vane å score mål på hjemmebane, da det av disse åtte kampene, kun er i den målløse kampen mot Reading at Luton ikke har scoret mål. Derimot har det kun skjedd tre ganger denne sesongen at Luton har klart «clean sheet» på Kenilworth Road. Totalt har Luton klart ni «clean sheet» etter 25 serierunder, mens Luton hadde 11 «clean sheet» på samme tidspunkt i fjor (25 serierunder).

 

Nordmenn i Wigan

To nordmenn har ikledd seg Wigan drakt. I 2006/07 sesongen ble Kristoffer Hæstad lånt ut fra Start til Wigan. Hæstad fikk totalt 97 minutter på tre måneder, som fordelte seg på to kamper. Han scoret ingen mål. Erik Hagen ble lånt ut fra Zenit St. Petersburg i 2008, hvor han fikk en kamp i et bortetap mot Portsmouth.

 

Lutons skadesituasjon

Ifølge Simon Pitts, kunne Rob Edvards melde på pressekonferansen at Henri Lansbury er tilbake på treningsfeltet etter sin skade, mens Fred Onyedinma også skal være nær å kunne begynne å trene igjen. Når det gjelder kaptein Sonny Bradley, er han fortsatt et stykke unna å bli kampklar igjen. Simon Pitts mente at Jordan Clark ville bli klar til lørdagens kamp, selv om han måtte stå over kampen mot Huddersfield med en mindre skade.

Gabriel Osho vil være tilgjengelig igjen, etter at han sonet ferdig sine to kamper han fikk i karantene etter at han fikk to gule kort i kampen mot Norwich.

 

Toppscorerne

Carlton Morris scoret to fantastisk flotte mål mot QPR, som også var de første scoringene til Morris siden han scoret mot Sunderland den 29.oktober. Med sine to scoringer mot QPR har Morris scoret 10 mål. Elijah Adebayo har scoret tre mål, men har ikke scoret siden 3-1 seieren over QPR. Reece Burke scoret sitt andre mål for sesongen når han scoret 2-1 målet mot Huddersfield, og er dermed på samme antall mål som Alan Campbell, Luke Freeman, Jordan Clark og Luke Berry.

Carlton Morris er ikke bare Lutons toppscorer, da han også er Lutons «servitør» med sine fem assists. Jordan Clark og James Bree har tre målgivende pasninger, mens Fred Onyedinma, Allan Campbell, Alfie Doughty og Harry Cornick har 2 assists så langt denne sesongen. Totalt er 23 av Lutons mål registrert med assists av Lutons 31 mål, hvilket betyr at de andre åtte målene er scoret uten at ballen er «servert» av en medspiller.

For Wigan er det den angrepsvillige midtbanespilleren Will Keane, som er toppscorer med ni mål. I fjorårets jubelsesong for Wigan, scoret Keane 27 mål for Wigan, uansett turnering. Nathan Broadhead har scoret fem mål. James McClean har fem assists så langt denne sesongen.

 

Nice to know, need to know

7.januar har vist seg å ikke være den beste datoen for Luton å spille FA-cup, da Luton kun har vunnet en av 12 FA-cup kamper som er blitt spilt på denne datoen. Den eneste FA-cup seieren til Luton den 7.januar kom i 1961 mot Northampton på Kenilworth Road, hvor Luton vant tredjerundekampen 4-0. Ellers har det blitt syv tap og fire uavgjort når Luton har spilt FA-cup den 7.januar.

Sist Luton spilte den 7.januar var i 2017, også det i en FA-cup kamp. Luton, som da spilte i League Two, møtte ligarival Accrington Stanley i tredje runde, som Luton tapte 1-2. Jake Gray scoret Lutons mål. Siste seier for Luton den 7. januar, kom i 2012 mot Newport County. Kampen, som var en ligakamp i Conference League (nivå fem), vant Luton 2-0 etter scoringer av O´Connor og Crow.

Mange husker sikkert kampen som Luton spilte den 7.januar i 2006. Luton møtte et sterkt Liverpool på Kenilworth Road i FA-cupens tredje runde, som Luton til slutt tapte 3-5. Liverpool, med stjerner som John Arne Riise, Xabi Alonso og Steven Gerrard, tok oppskriftsmessig ledelsen mot Luton, men lå under 1-3 etter 60 minutters spill. Lutons mål ble scoret av Steve Howard, Steve Robinson og Kevin Nicholls. Derimot snudde Liverpool kampen og scoret fire mål i løpet av de siste 30 minuttene.

Rob Edvards har meldt at han kommer til å rokkere litt på laget som skal møte Wigan på lørdag, men har også sagt at han ikke vil gjøre for mange bytter, da han mener det er viktig å opprettholde momentum og rytmen i det gode spillet og formen som Luton viser om dagen. Hvilke spillere som får starte i lørdagens kamp, kan du få med deg live ved å streame kampen på VIAPLAY plattformen kl 1830 skandinavisk tid. Om du ikke kan se kampen live, er det også mulig å streame radiostreamen til Simon Pitts som du finner på iFollow tjenesten.

 

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!