Wigan Athletic – Luton Town

Halvannen uke siden sist Luton Town møtte Wigan er det klart for dobbeltoppgjør mot Wigan. Begge på DW Stadium. Derfor blir dette et preview for begge oppgjørene, med et lite tillegg for helgens kamp. Kveldens møte er omkamp i FA-cupen, mens lørdagens oppgjør er sesongens andre ligaoppgjør.

Byen Wigan

Wigan er en stor by i grevskapet Stor-Manchester i det nordvestlige England. Den ligger ved elven Douglas, og er lokalisert midt mellom Manchester og Liverpool, 13 km sørvest for Bolton, 16 km nord for Warrington, og 25,7 km vest-nordvest for Manchester. I henhold til folketellingen i 2011, har byen en befolkning på snaue 104 000 innbyggere, mens det større distriktet Wigan, har en befolkning på ca 321 000 innbyggere.

I løpet av den industrielle revolusjon fikk Wigan en dramatisk økonomisk ekspansjon og en rask vekst i befolkningen. Selv om framstilling av porselen og produksjon av klokker hadde vært en betydelig virksomhet for byen, ble Wigan et stort senter for kullgruvevirksomhet og produksjon av bomullstekstiler. Den første kullgruven ble etablert i 1450, og på det meste var det rundt 1000 gruvesjakter innenfor 8 km av byens sentrum. Gruvedriften var så omfattende at et byrådsmedlem bemerket at «en kullgruve i bakgården ikke var uvanlig i Wigan».

Den store butikkjeden Marks & Spencer ble grunnlagt i byen, og hovedkvarteret lå i Wigan de tre første årene. To viktige kanalsystemer møtes ved Wigan, og Wigan var derfor et transportknutepunkt. Det viktigste kaianlegget er Wigan Pier, som nå er en samling av varehus og et senter for lokal kulturarv og kultur.

Wigan Athletic

Wigan Athletic ble stiftet i 1932, og ble først valgt inn i The Football League i 1978. Klubben ble stiftet etter at klubben Wigan Borough gikk konkurs, og Wigan Athletic ble dermed det femte forsøket på å få i gang en fotballklubb i byen.

Wigans historie

Som nevnt, ble Wigan klar for The Fotball League først i 1978. Dette gjorde de etter å ha blitt nummer to i ligaen på femte nivå. Wigan slo bra fra seg i sin første sesong i The Football League, da de ble nummer seks, kun seks poeng fra direkte opprykk til nivå tre.

Wigan spilte fire sesonger på nivå fire, før de i 1981/82, under ledelse av den tidligere Liverpool spilleren Larry Lloyd, sikret opprykk til nivå tre for første gang i klubbens historie. Dette gjorde de med å bli nummer tre i ligaen. Wigan tilbrakte ti sesonger på nivå tre, før de igjen i 1992/93 sesongen avsluttet på 23.plass og rykket ned til nivå fire.

1995 ble et merkeår for Wigan, ettersom finansmannen Dave Whelan kjøpte klubben. Whelan var eier av JJB sports, som var en sportskjede som gikk konkurs i 2012. Whelan satset mange penger på klubben, og bygde blant annet et nytt stadion og fikk hentet inn flere kvalitetsspillere til klubben for å få Wigan så høyt som mulig i ligapyramiden i England.

I 1996/97 sesongen så man de første tegn på storsatsningen, da Wigan vant Third Division (nivå fire), og rykket opp igjen til Second Division (nivå tre). Wigan ble ligamestere, selv om de hadde et mål dårligere målforskjell enn Fulham som havnet på andre plass. Derimot hadde Wigan scoret tolv mål fler enn Fulham, og antall scorede mål var den gang avgjørende for å skille lag med lik poengsum.

Wigan tilbrakte seks sesonger i Third Division, hvor de aldri ble dårligere enn nummer elleve. Tre ganger kvalifiserte Wigan seg til Play-off, før de i 2002/03 sesongen ble ligamestere i Third Division og rykket for første gang opp til Second Division (nivå to).

Wigan mer eller mindre «feide» igjennom Second Division, og ble nummer syv i debutsesongen. Sesongen etter ble Wigan nummer to i ligaen som hadde byttet navn til The Championship. Dermed var Wigan klar for The Premier League for første gang i klubbens historie.

Det ble åtte sesonger i Premier League, hvor en tiende plass ble klubbens beste plassering. Tiende plassen klarte Wigan i debutsesongen, mens de resten av sesongene kjempet for å overleve. I 2013 var det slutt, og Wigan rykket ned til Championship etter å ha blitt nummer 18, tre poeng etter Sunderland som ble nummer 17.

Til tross for nedrykk, klarte Wigan å kvalifisere seg til UEFA Europa League, ettersom Wigan vant FA-cupen i 2013. Wigan vant FA-cupfinalen på Wembley ved å vinne 1-0 over Manchester City, etter at Bern Thomson scoret det avgjørende målet i ekstraomgangene. En morsom kuriositet er at den tidligere Lutonspilleren, Callum McMannaman, som da spilte for Wigan, ble kåret til «Man of the match».

I denne perioden ble Wigan ledet av Roberto Martinez fra 2009 til 2013, hvor den tidligere Luton manageren Graeme Jones, var hans assistent. Til tross for nedrykket til Championship, fikk ikke Martinez sparken i Wigan. Derimot var Martinez ønsket av Everton, og i begynnelsen av juni 2013 var det klart at Martinez ble Evertons nye manager. Martinez og Graeme Jones hadde utviklet et veldig godt samarbeid, og Graeme Jones ble derfor også utnevnt som Martinez assistentmanager i Everton. Graeme Jones spilte også for Wigan fra 1996 til 1999, og fikk 96 kamper hvor han scoret 44 mål.

Wigan spilte også finalen i Ligacupen i 2006, hvor Manchester United vant 4-0, samt at Wigan vant Football League Trophy i 1985 og i 1999.

Wigans deltakelse i gruppespillet i UEFA Europa League påfølgende sesong, endte med at Wigan havnet sist i sin gruppe med fem poeng. Poengene fikk de ved å vinne 3-1 over Zulte Waregam, mens det ble uavgjort mot Zulte Waregem i Belgia. Wigan spilte også 1-1 mot gruppevinner Rubin Kazan.

Deretter ble det to sesonger i Championship, før de i 2015 rykket ned til League One etter å ha blitt nummer 23. Wigan vant League One påfølgende sesong, før de sesongen etter igjen havnet på 23.plass og rykket ned til League One. Igjen ble det med en sesong i League One, da de vant League One på direkten.

2019/20 sesongen ble en kaotisk sesong for Wigan, ikke bare på grunn av utsettelsen av ligaen grunnet Korona pandemien, men også på grunn av at klubben hadde mye gjeld. I tillegg oppsto det mye rot i forbindelse med eierskifte på tampen av sesongen. De nye eierne nektet å dekke gjelden som Wigan hadde, og etter mye frem og tilbake, endte det hele med at klubben ble satt under administrasjon og trukket 12 poeng.

Om ikke Wigan hadde blitt trukket tolv poeng, hadde Wigan avsluttet sesongen på 59 poeng, og en 13. plass. Istedet avsluttet Wigan med 47 poeng og 23.plass, to poeng bak Barnsley som havnet på 21. plass. I siste serierunde møtte Wigan Fulham, som kjempet om opprykk til Premier League. Wigan tok ledelsen i første omgang, men Fulham utlignet til 1-1 i andre omgang, som også ble sluttresultatet. Hadde Wigan vunnet kampen, hadde de ikke rykket ned, men kapret 21. plassen til Barnsley på bedre målforskjell.

Også sesongen 2020/21 var kaotisk. Klubben ble værende under administrasjon, og gjennom hele sesongen ble det jobbet med å skaffe nye eiere. Mot slutten av sesongen ble det endelig klart at det hadde lyktes å skaffe nye eiere, som også hadde betalte ut gjelden. På fotballbanen var det også dramatisk, da Wigan gjennom hele sesongen kjempet i bunn av tabellen. Til tross for kun to poeng på de fire siste kampene, unngikk Wigan nedrykk til League Two med et poengs margin.

I fjor sommer avsluttet Wigan som ligamestere i League One, tre poeng foran Milton Keynes Dons som havnet på tredje plass.

Rivaler

Historisk er det Chorley FC som er hovedrivaklubben til Wigan. Derimot har ikke lagene møttes siden 1972 og Chorley spiller nå i National League North, som tilsvarer nivå seks i det engelske ligasystemet. I dag er det først og fremst kamper mot Bolton som engasjerer fansen mest. Også kamper mot Preston North End, Blackburn Rovers, Oldham Athletic, Manchester City, Bury og Rochdale er klubber som er regnet som rivaliserende klubber.

DW Stadium

«The Latics», som er kallenavnet til Wigan Athletic, spiller hjemmekampene sine på DW Stadium. DW stadium har en publikumskapasitet på 25 138 tilskuere, og tilskuerrekorden er på 23 575 som ble satt i en ligakamp mot Chelsea i august 2005. DW Stadium ble kalt JJB Stadium fra det ble åpnet i 1999 og fram til august 2009. I 2009 overtok DW Sports Fitness sponsingen av stadionet fra kriserammede JJB. Wigan deler stadionet med den lokale rugby klubben Wigan Warriors.

Før klubben flyttet til DW stadium, spilte Wigan sine hjemmekamper på Springfield Park, hvor Springfield Park på sitt største hadde en kapasitet på nesten 40 000 tilskuere. Springfield Park er også kjent for å ha rekorden i antall tilskuere i en Non-League kamp på et Non-League stadion, da det i 1953/54 sesongen var 27 526 tilskuere som overvar en tredjerunde kamp i FA cupen mellom Wigan og Hereford United. Springfield Park brukes i dag til blant annet reservelagskamper.

H2H

Luton og Wigan har møtt hverandre 18 ganger. Fem ganger har Luton vunnet, seks ganger har Wigan vunnet, mens syv ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes, var som de fleste husker på Kenilworth Road for halvannen uke siden. Kampen endte 1-1, etter at Harry Cornick utlignet på overtid i første omgang. Kampen før det, ble spilt i høst, og var hjemmekampen i årets liga. Wigan vant 2-1 etter at Luton tok ledelsen ved Carlton Morris. I det 80. minutt var Tom Lockyer uheldig å score selvmål, før Thelo Aasgaard avgjorde kampen til Wigans fordel i det 88. minutt.

Forrige gang lagene møttes i Wigan, var i en Championshipkamp i mars 2020 i Wigan, som endte målløst. Motsatt oppgjør på Kenilworth Road ble spilt i desember 2019, og endte med Lutonseier. Luton vant 2-1, etter at Wigan lenge hadde ledet 1-0. Tre minutter før full tid scoret Callum McMannaman mot sine tidligere lagkamerater, mens George Moncur avgjorde kampen tre minutter på overtid. Dette var Lutons andre seier mot Wigan i seriespill, da den første kom på Springfield Park i august 1998 hvor Luton vant 3-1. De tre andre seierne mot Wigan har kommet i cupspill, og da i ligacupen, henholdsvis i 1978, mens det i 1987 ble spilt dobbeltoppgjør for å kåre en vinner i ligacupen. Alle tre kampene endte med seier til Luton. Først i oktober 1997 møttes lagene til ligaspill. Både oppgjøret i oktober og i februar endte 1-1.

Mellom seieren i 2019 og seieren i 1998, har Luton og Wigan møtt hverandre åtte ganger. Wigan har vunnet fem ganger, mens de andre tre kampene har endt uavgjort.

Til sammen har Luton besøkt Wigan åtte ganger, hvor kun to av disse åtte kampene har endt med seier. Som nevnt vant Luton ligacupkampen i 1987 samt ligakampen i 1998. Totalt har tre kamper endt uavgjort, mens tre kamper har endt med tap. Etter seieren i 1998, har Luton besøkt Wigan fem ganger uten å vinne. De to siste kampene i Wigan har endt uavgjort.

Wigans form

Som ventet sliter Wigan i sin comebacksesong, og ligger sist i årets The Championship med sine 25 poeng. Det er fire poeng opp til Cardiff som ligger på 21. plass, et Cardiff som Wigan møtte på lørdag. Cardiff tok ledelsen i det 83. minutt, mens Will Kean utlignet for Wigan i det 90. minutt. Wigan er også det laget som har sluppet inn flest mål i The Championship, da de har sluppet inn 47 mål. Luton har sluppet inn 29 mål.

Den 29.november ble Kolo Tourė ansatt som ny manager i Wigan, og ansettelsen kan ikke sies å ha vært noen umiddelbar suksess. Tourė har ledet Wigan i syv kamper, inkludert FA-cup kampen mot Luton, og kun 1-1 kampene mot Millwall, Luton og Cardiff, har ikke endt med tap. Kampen mot Sheffield United endte med 1-2 tap, mens alle tre kampene i romjulen og nyttår endte med 1-4 tap, henholdsvis mot Middlesbrough, Sunderland og Hull.

Wigan har gjort det best på bortebane denne sesongen, da de har vunnet fire av sine seks seiere på bortebane, inkludert seieren mot Luton. Totalt har Wigan spilt 13 bortekamper i ligaen denne sesongen. Siste borteseier fikk Wigan mot Rotherham den 1. oktober, hvor Wigan vant 2-0. Etter det har Wigan tapt fem bortekamper, mens det har blitt uavgjort mot Swansea, Millwall og Cardiff.

Den 11. oktober kom den første hjemmeseieren til Wigan, da de vant 1-0 over Blackburn. Den andre, og siste hjemmeseieren, kom den 12. november mot Blackpool når Wigan vant 2-1. Etter seieren over Blackpool har Wigan spilt tre hjemmekamper, alle i desember, hvor alle tre kampene har endt med tap. Også de fire hjemmekampene før seieren over Blackpool endte med tap. Tre kamper i august endte uavgjort for Wigan på DW Stadium, mens Wigan totalt har tapt ni av 14 hjemmekamper.

Lutons form

Luton viste enorm form i romjulen og nyttår, og vant alle sine tre kamper. På lørdag ledet Luton 2-0 etter ni minutter over formlaget West Brom, men tapte til slutt 2-3 på Kenilworth Road. Det gjør at Luton og Rob Edvards ligger på niende plass med sine 39 poeng, to poeng bak West Brom som klatret opp på sjette plass etter seieren over Luton. Luton har like mange poeng som Millwall og Norwich, men ligger bak på dårligere målforskjell.

Luton har hittil vunnet syv bortekamper denne sesongen, mens to av kampene har endt uavgjort. Lenge var det kun Bristol City og Watford som var de eneste lagene som hadde forsvart sin egen hjemmebane når Luton kom på besøk, men både Nathan Jones sin siste bortekamp og Rob Edwards debutkamp, endte med tap. Heldigvis endte bortekampen mot QPR med 3-0 seier, samt at Luton snudde 0-1 til 2-1 seier når de besøkte Huddersfield på første nyttårsdag. På de siste ti bortekampene har Luton vunnet seks kamper, spilt en uavgjort og tapt tre kamper.

Noe bekymringsfullt er det at Luton har hatt ledelsen i syv ligakamper denne sesongen, og tapt til sammen 19 poeng på disse syv kampene. Kun to ganger har Luton ligget under denne sesongen og allikevel klart å kjempe til seg poeng. Mot Rotherham lå Luton under 0-1 til Luke Berry utlignet til 1-1 i det 90.minutt. I bortekampen mot Huddersfield første nyttårsdag, lå Luton under 0-1, men snudde kampen i andre omgang til 2-1 seier.

Nordmenn i Wigan

To nordmenn har ikledd seg Wigan drakt. I 2006/07 sesongen ble Kristoffer Hæstad lånt ut fra Start til Wigan. Hæstad fikk totalt 97 minutter på tre måneder, som fordelte seg på to kamper. Han scoret ingen mål. Erik Hagen ble lånt ut fra Zenit St. Petersburg i 2008, hvor han fikk en kamp i et bortetap mot Portsmouth.

Lutons skadesituasjon

Før tirsdagens omkamp mot Wigan, har Rob Edvards utalt at han skal stille et så sterkt lag som mulig, da han ønsker avansement i FA-cupen. Med andre ord vil det ganske sannsynlig bli noen bytter etter lørdagens kamp mot West Brom, og Luke Berry, som er tilbake i trening etter at han måtte stå over kampen mot West Brom, skal være aktuell. Noe også Reece Burke skal være, da han ble hvilt i kampen mot West Brom grunnet sitt lange skadefravær, og var ubenyttet reserve mot West Brom.

Dessverre kan det se ut til at Luke Freeman vil være ute i noen måneder med sin skade som han fikk i bortekampen mot QPR. Skaden, s0m i utgangspunktet så bagatellmessig ut, viste seg å være så alvorlig at Freeman ble operert like etter nyttår . Edvards hadde ingen nye nyheter rundt skadesituasjonen til Sonny Bradley, annet enn at Bradley fortsatt vil være ute en god stund til. Både Henri Lansbury og Fred Onyedinma er tilbake og trener på gress, og har respondert bra på opptreningen de har gjennomført. Begge to er tilbake og trener sammen med førstelaget, men Edvards var mest optimistisk på at Onyedinma var den som var nærmest å kunne spille førstelagsfotball igjen.

Toppscorerne

Både Carlton Morris og Elijah Adebayo scoret i kampen mot West Brom. Carlton Morris har dermed scoret 11 mål så langt denne sesongen, mens Elijah Adebayo har scoret fire mål, som også på lørdag scoret sitt første mål siden borteseieren over QPR den 15.oktober. Reece Burke scoret sitt andre mål for sesongen når han scoret 2-1 målet mot Huddersfield, og er dermed på samme antall mål som Alan Campbell, Luke Freeman, Jordan Clark og Luke Berry. Mot Wigan scoret endelig Harry Cornick sitt første mål for sesongen, og er en av syv spillere som har scoret et mål denne sesongen.

Carlton Morris er ikke bare Lutons toppscorer, da han også er Lutons «servitør» med sine seks assists. James Bree har fire målgivende, mens Jordan Clark har tre målgivende pasninger. Fred Onyedinma, Allan Campbell, Alfie Doughty og Harry Cornick har 2 assists så langt denne sesongen.

For Wigan er det den angrepsvillige midtbanespilleren Will Keane, som er toppscorer med ti mål. I fjorårets jubelsesong for Wigan, scoret Keane 27 mål for Wigan, uansett turnering. Nathan Broadhead har scoret fem mål. James McClean har fem assists så langt denne sesongen.

Nice to know, need to know

Den 17. januar i 2001, spilte Luton omkamp mot QPR i FA-cupen, som også er den eneste FA-cupkampen Luton har spilt på denne datoen. Luton tapte 1-2, hvor Mansell var Lutons målscorer.

Sist Luton spilte kamp den 17. januar, var i en bortekamp i 2015 mot Plymouth Argyle. Luton vant League Two kampen 1-0, etter at Adam Drury scoret kampens eneste mål.

Siste Luton spilte den 21. januar som er lørdagens dato, spilte Luton mot Wycombe Wanderers i 2017. Bortekampen endte 1-1, etter at Scott Cuthbert scoret Lutons mål.

Siste seier den 21.januar, kom i 2006 mot QPR. Championship kampen som ble spilt på Kenilworth Road, vant Luton 2-0 hvor Markus Heikkinen og Steve Howard scoret Lutons mål.

Tirsdagens kamp vil ikke være mulig å få med seg med livebilder, da iFollow ikke har rettigheter til FA-cupen. Lyd er imidlertid tilgjengelig; med Simon Pitts som kommentator. Avspark kl. 20:45 skandinavisk tid. Vinneren spiller hjemme mot Grimsby i 4. runde. Lørdagens ligakamp mot Wigan kan streames som vanlig via iFollow. Avspark kl. 16:00 skandinavisk tid.

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 2

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!