Luton Town – Huddersfield Town

Tirsdag kl. 20:45 er det igjen klart for flomlyskamp og dugg i gresset på Kenilworth Road. Luton tar imot fjorårets playoffinalist Hudddersfield, som nådde Wembley på Lutons bekostning. Revansje er med andre ord overskriften!!!

 

Byen Huddersfield

Huddersfield er en by med ca 163 000 innbyggere, som historisk er mest kjent for å være en stor markedsby. Etter at den lokale tekniske høyskolen ble oppgradert til Universitetet i Huddersfield, blir byen omtalt som en universitetsby. Byen Huddersfield ligger i den engelske regionen Yorkshire & Humber, og ligger omtrent 30 km sørvest for Leeds, mens Bradford er nærmeste naboby, 6,6 km sør for Huddersfield.

 

Huddersfield Town FC

Huddersfield Town Football Club ble stiftet i 1908, og ble valgt inn i The Football League i 1910. Ikke overraskende, anses Leeds United og Bradford City som rivalklubbene til Huddersfield. Kampene mellom disse tre lagene kalles The West Yorkshire derby.

 

John Smith`s Stadium

«The Terriers», som er kallenavnet til Huddersfield Town, spiller i dag hjemmekampene sine på John Smith´s Stadium, som er det offisielle sponsornavnet. Stadionanlegget som opprinnelig heter Kirklees Stadium, har en tilskuerkapasietet på 24 121 tilskuere. Frem til 1994 spilte klubben på banen Leeds Road, hvor tilskuerrekorden var 67 037 tilskuere fra sjette runde i FA-cupen i 1932.

 

Historie

Huddersfield Town var den første klubben i England som vant ligaen (det øverste nivået i Englend) tre år på rad. Dette skjedde i sesongene 1923/24, 1924/25 og 1925/26, og ble nummer to de to påfølgende sesongene. De tre stjernene i klubbens emblem, symboliserer de tre ligaseirene. Huddersfield Town har en FA Cup-seier fra 1922, og har i tillegg tapt fire finaler, henholdsvis 1920, 1928, 1930 og 1938. Laget var blant Englands beste i perioden frem til krigen, og med unntak av en sesong, spilte Huddersfield på øverste nivå frem til og med sesongen 1956/1957. Huddersfields beste prestasjon i ligacupen, kom i 1968 hvor de spilte seg frem til semifinalen.

Huddersfield var tilbake på øverste nivå i sesongen 1970/71, men rykket ned sesongen etter. Nå fulgte et langvarig opphold i de lavere divisjoner og med stadige økonomiske problemer. Bunnen ble nådd i 1975, da Huddersfield, som det første laget som har vunnet ligaen, befant seg på nivå 4. Oppholdet varte i fire sesonger. Laget spilte på nivå 2 fra 1983 – 1988 og 1995 -2001. I denne siste perioden ble det satset mye på å rykke opp til Premier League igjen, noe som på nytt førte klubben ut i alvorlige økonomiske problemer, og klubben var en periode satt under økonomisk administrasjon. Sesongen 2003/2004 var Huddersfield Town for andre gang nede på nivå 4, men denne gangen ble det med en enkelt sesong.

Fra 2008 begynte pilene å peke oppover igjen. Den lokale forretningsmannen Dean Hoyle, som har vært Huddersfield supporter siden 1979, kom inn i styret og overtok etterhvert eierskapet til klubben, som nå ble drevet etter en mer forretningsmessig modell. I 2011/12 ble det på nytt opprykk til Championship. De neste sesongene ble likevel en kamp for å overleve i divisjonen med plasseringer mellom 16. og 19. plass. Hoyle innså etter hvert at noe måtte gjøres for å bryte ut av denne situasjonen, som utvilsomt etterhvert ville ha brakt klubben tilbake til League One.

Høsten 2015 ble tysk-amerikanske David Wagner engasjert som ny hovedtrener. Wagner kom fra Borussia Dortmund, der han hadde vært trener for andrelaget. Jürgen Klopp, nåværende hovedtrener i Liverpool FC og Dortmunds tidligere hovedtrener, er en god venn av Wagner og deler samme fotballfilosofi.

Sommeren 2016 ble det hentet inn en rekke nye spillere til klubben, og mange fra nivå 2 i Tyskland. I tillegg ble det gjort avtale med Chelsea, Liverpool og Manchester City om lån av unge lovende spillere som trengte erfaring på Championship-nivå. Resultatene viste seg snart. Huddersfield holdt seg i toppen gjennom hele sesongen, og lå lenge an til direkte opprykk. Etter formsvikt på slutten av den ordinære ligasesongen, endte klubben på femteplass og var dermed klar for play-off.

I play-off ble det to ganger uavgjort mot Sheffield Wednesday, med seier på straffer, og deretter finale mot Reading på Wembley 29. mai 2017. Finalen endte 0-0 etter ekstraomganger. Huddersfield vant straffesparkkonkurransen, og dermed var den gamle storklubben klar for Premier League for første gang, og øverste nivå for første gang siden sesongen 1971/1972.

 

Huddersfield i Premier League og manager kaos

I sin første sesong i Premier League, havnet Huddersfield på en 16. plass, fire poeng foran Swansea som rykket ned etter å ha havnet på 18. plass. 2018/19 sesongen ble en katastrofe for Huddersfield, og Huddersfield havnet desidert sist med sine 16 poeng. Nedrykket var klart allerede 30.mars, selv om det sto igjen seks serierunder av sesongen. Dette var tangering av rekorden til Derby og Ipswich som begge ble klare for nedrykk fra Premier League når det sto igjen seks serierunder. Huddersfield klarte kun å vinne tre ligakamper gjennom hele sesongen, og siste seier kom 26.februar hvor Huddersfield vant 1-0 over Wolverhampton. Allikevel må det nevnes at Huddersfield klarte et sterkt hjemmeresultat mot Manchester United i nest siste serierunde, hvor de klarte 1-1 mot Ole Gunnar Solskjærs menn.

Derby opplevde også å være var nedrykksklare når det sto igjen seks serierunder i 2007/08. De avsluttet sesongen med en seier som kom i sjette serierunde. Med andre ord spilte Derby 32 Premier League kamper på rad uten å vinne, og rykket ned med kun 11 poeng.

2018/19 sesongen ble som nevnt et antiklimaks for manager Wagner, som hadde fått Huddersfield tilbake til Premier League. Etter å ha spilt 22 kamper, og kun kapret 11 poeng (2 seiere, fem uavgjort og 15 tap), fikk Wagner sparken 14. januar 2019. Igjen hentet Huddersfield sin nye manager fra Borussia Dortmund, og igjen hentet Huddersfield andrelags treneren til Borussia Dortmund. Denne gang Jan Siewert.

Huddersfield startet 2019/20 sesongen i Championship veldig svakt. Etter kun å ha tatt et poeng mot QPR, og tapt mot Derby, Fulham Cardiff, Reading og league One laget Lincoln i Carabao cupens (ligacupen) første runde, fikk manager Siewert sparken. Da hadde manager Siewert ledet Huddersfield i 13 kamper på rad uten seier. Siewert fikk totalt 19 kamper som manager for Huddersfield, hvor tre av kampene endte uavgjort, mens de vant 1-0 mot Wolverhampton i februar. Mark Hudson, som egentlig var trener for U23 laget til Huddersfield, fikk ansvaret for å lede A-laget til ny manager kom på plass. Hudson var også midlertidig manager for Huddersfield når Wagner fikk sparken i januar.

9.september 2019 ble Danny Cowley ansatt som Huddersfields nye manager. Cowley kom til Huddersfield fra Lincoln, som i august 2019 slo ut Huddersfield fra Carabao cupen, og var «spikeren i kista» for Siewert. Foruten å slå ut Huddersfield av Carabao cupen, hadde Cowley stor suksess med Lincoln. I 2016 ledet Cowley Lincoln til seriemesterskap i National League (conference league/nivå fem), hvorpå det senere ble seriemesterskap i League two i april 2019. Cowley ledet også Lincoln når de vant EFL Trophy i april 2018. Dette er forøvrig Lincolns eneste besøk på Wembley.

Cowley hadde heller ingen suksess med Huddersfield, og Huddersfield var stort sett med i nedrykkskampen gjennom hele 2019/20 sesongen. I nest siste serierunde, den 17.juli, vant Huddersfield en overraskende 2-1 seier over West Bromwich, og sikret med det at Luton og Huddersfield også møttes i 2020/21 sesongen i The Championship.

Etter Koronapausen ledet Cowley Huddersfield til to seiere, tre poengdelinger og tre tap. Til tross for at Cowley ledet Huddersfield til ny sesong i The Championship, var ikke dette nok til at han også fikk lede Huddersfield i 2020/21 sesongen. 48 timer etter at Cowley hadde ledet Huddersfield til en overraskende seier over West Bromwich, fikk Cowley sparken den 19.juli, ni dager etter at Luton slo Huddersfield 2-0. Cowley ble erstattet av Carlos Corberan, som ble hentet fra trenerteamet i Leeds.

Corberan og Huddersfield avsluttet 2020/21 sesongen på en 20.plass, mens de i sommer avsluttet på en tredje plass. I play-off semifinalen vant Huddersfield over Luton, mens de tapte Play-off finalen over Nottingham Forest 0-1.

I juli sa Corberan opp sin jobb som Huddersfield manager, og i august tok han over som manager i Olympiakos.

Samme dag som Corberan sa opp sin jobb i Huddersfield, ansatte klubben Danny Schofield som klubbens nye manager. Etter kun å ha vunnet en kamp på de første åtte ligakampene, fikk Schofield sparken den 14. september. Førstelagstrenerne Paul Harsley og Narcis Pélach ledet kampen mot Cardiff den 17.september, før det ble klart at skotten Mark Fotheringham tok over manageransvaret den 28.september. Det betyr at det har vært 16 managere i Huddersfield siden 2012.

 

Huddersfield i Playoff

Hele ni ganger har Huddersfield kvalifisert seg til Playoff, og i motsetning til Luton, har Huddersfield klart å rykke opp via Playoff, og det ved fire anledninger.

Første gang det skjedde var i 1995, hvor Huddersfield spilte seg frem til finalen i Second division (tredje liganivå), hvor Huddersfield vant 2-1 over Bristol Rovers. Den andre gang Huddersfield vant en playoff finale, var i 2004 og da i Third Division (fjerde liganivå). Denne gang ble Mansfield slått 4-1 på straffespark, etter at det sto målløst etter 120 minutter. Den tredje finalen ble spilt i 2012 i playoff finalen for League One (liganivå tre), hvor Sheffield United ble slått. Huddersfield vant straffesparkkonkurransen 8-7, eter at denne finalen også endte 0-0 etter 120 minutter. Den fjerde playoff finalen som Huddersfield vant, var den tidligere nevnte finalen i 2017 i The Championship. Også denne finalen endte målløst etter 120 spilte minutter, men som Huddersfield vant 4-3 på straffer.

Huddersfield tapte 0-3 i playoff finalen i League One i 2011 mot Peterborough, i tillegg til Play-off finalen i sommer.

Når det gjelder Luton, har ikke Luton vunnet noen playoff finale, selv om de har kvalifisert seg for playoff ved fem anledninger. To ganger har Luton spilt seg frem til finalen, men begge gangene har Luton tapt. Redaktør Thomas Møller, har tidligere skrevet en utfyllende artikkel om Lutons playoff mareritt.

 

H2H

Luton og Huddersfield har møtt hverandre 30 ganger. 12 ganger har Luton vunnet, 11 ganger har Huddersfield vunnet, mens syv ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes var om sagt i våres i forbindelse med Play-off semifinalen. Første kamp som ble spilt på Kenilworth Road endte 1-1, hvor Sonny Bradley utlignet til 1-1 etter halvtimen. Motsatt oppgjør, som ble spilt på John Smiths Stadium, endte 0-1 etter at Huddersfield scoret kampens eneste mål i det 82. minutt.

Sist lagene møttes til ligakamp, var den 11. april på John Smith´s Stadium, hvor Huddersfield vant 2-0 etter å ha scoret begge sine mål i andre omgang. Dette var første gang Huddersfield vant over Luton, siden lagene møttes i en League One kamp i mai 2008 hvor Huddersfield vant 1-0 på The Kenilworth Road. Etter det har lagene møttes seks ganger, inkludert seieren til Huddersfield i april, hvor Luton først vant to kamper, før lagene spilte uavgjort i tre kamper på rad. Siste Lutonseier over Huddersfield på eget gress, skjedde i august 2019 i en Championship kamp hvor Luton snudde 0-1 til 2-1 seier etter scoringer av James Collins og Andrew Shinnie.

Huddersfield har besøkt Kenilworth Road 15 ganger hvor de har vunnet fem ganger. Det har endt med hjemmeseier seks ganger, og fire kamper har endt uavgjort mellom Luton og Huddersfield på Kenilworth Road. Luton har besøkt Huddersfield 15 ganger, hvor Luton og Huddersfield har vunnet seks ganger hver, mens det har endt uavgjort tre ganger.

 

Huddersfields form

Fjorårets Championship treer, sliter veldig i årets liga, og ligger nest sist med sine syv poeng. På de siste syv kampene er det kun 1-0 seieren over Cardiff den 17. september som har gitt poeng. For øvrig den kampen som førstelagstrenerne Paul Harsley og Narcis Pélach ledet midlertidig før Mark Fotheringham tok over som permanent manager.

Huddersfield innledet sesongen med å tape mot Blackburn og Birmingham, før de vant sesongens første kamp. Kampen som ble spilt på John Smith´s Stadium mot Stoke, endte med 3-1 seier til Huddersfield. Neste kamp endte med tap mot Norwich, mens det i neste kamp ble et poeng i hjemmekampen mot West Brom i slutten av august. Videre ble det tap mot Bristol City, Blackpool og Wigan, før den nevnte seieren mot Cardiff. På lørdag ble det 1-3 tap mot Reading. Totalt har det blitt to seiere, en uavgjort og syv tap. Målforskjellen er på 10-16.

Huddersfield er det eneste laget i The Championship som ennå ikke har tatt poeng på bortebane.

 

Lutons form

På fredag vant Luton sin andre kamp på rad, som også var sesongen første «back to back win», og har nå spilt tre kamper på rad uten å tape. På de siste syv kampene er det kun Wigan som har tatt tre poeng over Luton.

Luton innledet sesongen med å spille uavgjort mot Birmingham og Blackburn, før de gikk på to tap på rad, henholdsvis mot Preston og Bristol City. Deretter vant Luton sin første seier i Wales mot Swansea, før de spilte uavgjort 1-1 mot Sheffield United. Deretter dro Luton igjen til Wales, og igjen ble det seier i Wales, denne gang mot Cardiff.

De fire neste kampene endte som nevnt med tap mot Wigan, så uavgjort mot Coventry, før Luton vant de to siste kampene de har spilt.

På hjemmebane har Luton kun en seier denne sesongen, og den seieren kom mot Blackburn rett før landslagspausen. Hjemmekampene mot Birmingham, Sheffield United og Coventry endte uavgjort, mens det ble hjemmetap mot Preston og Wigan.

 

Clean sheet

Luton har nå spilt to kamper på rad hvor de har klart «clean sheet», noe de også har klart i ytterligere to kamper til denne sesongen. Etter 11 serierunder er dermed tallet 4 «clean sheets» for Ethan Horvath, mens Luton hadde klart tre «clean sheet» på elleve serierunder i fjor.

 

Nice to know, need to know

Huddersfield ble bøtelagt 70 000 pund etter at hjemmefansen stormet banen etter Play-off semi-finalen mot Luton

 

Skadesituasjon

Under pressekonferansen på onsdag før fredagens kamp mot Hull, kunne Nathan Jones fortelle at han mer eller mindre hadde en skadefri tropp til fredagens kamp, noe som betydde at Elijah Adebayo startet kampen mot Hull, samt at Harry Cornick, Pelly-Ruddock Mpanzu og Alfie Doughty var å finne på benken. Både Pelly-Ruddock Mpanzu og Harry Cornick fikk spilletid i andre omgang, mens Doughty satt hele kampen på benken.

Spennende blir det også å se om Luke Berry og Louie Watson vil være å finne i lagoppstillingen på tirsdag, da begge disse nylig har spilt reservelagsfotball.

Det har vært vanskelig å fremskaffe informasjon rundt skadesituasjonen til Reece Bruke, etter at han måtte byttes ut sent i første omgangen mot Hull grunnet en mulig strekk på baksiden av sitt lår. Derimot kunne Simon Pitts melde at Burke ganske sannsynlig ikke kom til å spille mot Huddersfield, da de fortsatt ventet på å få undersøkt skaden hans nærmere. Antagelig vil Gabe Osho erstatte Burke, selv om Simon Pitts kunne melde at kaptein Sonny Bradley er klar for tirsdagens kamp. Når det gjelder Cauley Woodrow, måtte han også stå over kampen mot Hull grunnet en skade, og ifølge Pitts ville tirsdagens kamp komme for tidlig også for han.

 

Toppscorerne

For Luton er det Carlton Morris som er klubbens toppscorer med seks mål, mens Reece Burke, Alan Campbell, Tom Lockyer, Carlos Mendes Gomes, Dan Potts, Luke Freeman, Gabriel Osho og Henry Lansbury har scoret et mål hver for Luton, uansett turnering.

Fred Onyedinma og James Bree er Lutons beste «servitører», da begge har 2 assists så langt denne sesongen.

Hos Huddersfield er det Jordan Rhodes som er klubbens toppscorer med tre mål, mens Faustino Anjorin, Tom Lees og Daniel Ward har scoret to mål hver. Daniel Ward var for øvrig

 

Som nevnt innledningsvis, har tirsdagens kamp avspark kl 2045 skandinavisk tid, og vises direkte på iFollow, og Simon Pitts vil kommentere kampen.

 

COYH!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 1

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!