West Bromwich Albion – Luton Town

På lørdag besøker Luton West Bromwich som ledes av en hardt presset Steve Bruce. West Brom, som for to sesonger siden spilte i Premier League, har fått en dårlig start på sesongen, selv om de kun har tapt fire kamper. Derimot er syv kamper endt uavgjort, og kun en kamp har endt med tre poeng.

 

Byen West Bromwich

Byen West Bromwich ligger i den engelske regionen Vest-Midlands, 8 km nordvest for Birmingham. Det bor drøye 75 000 innbyggere i West Bromwich.

 

West Bromwich Albions historie

West Bromwich Albion ble stiftet i 1878, og var en av tolv klubber som startet The Football League i 1888. West Bromwich ble seriemester på øverste nivå i 1919/20 sesongen, mens de vant Ligacupen i 1966. FA-cupen har West Bromwich vunnet fem ganger, hvor de første gang vant i 1888 og siste gang i 1968.

West Bromwich sin lengste sammenhengende periode på øverste nivå, var i perioden 1949 til 1973 (24 år). Deres lengste periode uten å spille i det gjeveste selskap, var i perioden 1986 til 2002 (16 år), hvor også West Bromwich måtte en tur ned på nivå tre i det engelske ligasystemet ifra 1991 til 1993.

Etter å ha spilt åtte sammenhengende sesonger i premier League, rykket West Bromwich ned fra Premier League etter 2017/18 sesongen. Dette gjorde de etter å ha havnet sist i Premier League, fem poeng bak Southampton som havnet på 17.plass. Manager Alan Pardew ble i april 2018 erstattet med Darren Moore som «caretaker manager», før Moore i mai 2018 ble ansatt på permanent basis. I august 2018 ansatte Moore Lutons forrige manager, Graeme Jones, som sin assistent. I mars 2019, fikk duoen sparken, og Graeme Jones ble deretter ansatt som Luton sin manager våren 2019, for så å bli erstattet av Nathan Jones våren 2020.

Caretaker James Shan, tok over etter Moore, og ledet West Bromwich til fjerde plass i Championship. West Bromwich var ni poeng bak Sheffield United som havnet på andre plass, og derved kapret den siste direkte opprykksplassen. West Bromwich møtte Aston Villa i

play-off semi-finalen, som West Bromwich tapte 3-4 på straffespark, etter at det sto 2-2 etter at to kamper var spilt. Stefan Johansen spilte for øvrig for West Bromwich fra 31.januar til 31.mai. Han fikk 14 kamper og scoret to mål for West Brom.

Slaven Bilic` tok over West Bromwich i juni 2019, og ledet West Bromwich til direkte opprykk ved å bli nummer to i The Championship sommeren 2020. West Bromwich endte ti poeng bak seriemester Leeds United, mens de var to poeng foran Brentford og Fulham. De fleste husker Lutons «great escape», hvor Luton vant 3-2 over Blackburn i siste serierunde, i tillegg til å huske Barnsleys 2-1 seier på overtid over Brentford, som gjorde at West Bromwich rykket opp til Premier League i stedet for Brentford. West Bromwich skulle dermed spille sin 82.sesong i det gjeveste fotballselskapet i England.

Etter en dårlig start på Premier League tilværelsen i 2020/21 sesongen, fikk Bilic` sparken og ble erstattet av Sam Allerdyce. «Big Sam» klarte ikke å redde West Bromwich, som til slutt ble nummer 19, 13 poeng bak Burnley som ble nummer 17.  «Big Sam» trakk seg som manager, og ble erstattet av Valérian Ismaël før fjorårets sesong i Championship.

Den 2.februar var det Valérian Ismaël sin tur til å bli sparket, bare åtte måneder etter at han ble ansatt. Mye av grunnen til at Ismaël fikk sparken, skyldtes først og fremst at West Bromwich kun klarte å ta fem poeng (1V, 2U) på åtte kamper i tidsrommet 17. desember til 29.januar. Ismaël ble erstattet av dagens manager, Steve Bruce, som i sommer avsluttet sesongen med en 10.plass, ni poeng bak Luton.

 

Rivaler

West Bromwich, som ligger rett utenfor Birmingham, har naturlig nok sine argeste rivaler i Aston Villa og Birmingham. Men også kamper mot Wolverhampton spisser engasjementet ekstra hos West Bromwich fansen. Ikke så rart, ettersom det kun er 14 km mellom klubbene. Dette derbyet kalles forøvrig «The Black Country Derby», og er et av de lengstlevende derbyene på «balløya» med over 150 møter mellom klubbene. Et tredje lag inngår også i dette derbyet, nemlig Walsall. Walsall ligger 7 km i luftlinje unna West Bromwich. Walsall har som regel spilt på lavere nivå enn Wolverhampton og West Bromwich, slik at det kun har vært noen titalls derbys som har innbefattet Walsall.

 

The Hawthorns

«The Baggies», «The Albions», eller «West Brom» som er tre kallenavn til West Bromwich, spiller hjemmekampene sine på The Hawthorns. The Hawthorns ble åpnet 3. september 1900, og er den høyestliggende fotballbanen i England med sine 168 moh. Tilskuerkapasiteten er på 27 877 tilskuere, mens tilskuerrekorden er på 64 815 i tilskuere. Rekorden ble satt i FA-Cupens sjette runde mot Arsenal i 1937, hvor West Bromwich vant 3-1.

 

H2H

Luton og West Bromwich har møtt hverandre 47 ganger. 27 ganger har West Bromwich vunnet, 12 ganger har Luton vunnet, mens ni ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes var på Kenilworth Road den 19.februar, hvor Luton vant 2-0. Lutons mål ble scoret av Cameron Jerome og Alan Campbell, og begge målene ble scoret i andre omgang. Dette var det tiende forsøket fra Luton til å endelig vinne over West Brom igjen, da Luton ikke hadde vunnet over West Brom siden 1996.

Motsatt oppgjør ble spilt den 14. august 2021 på The Hawthorns, hvor West Bromwich til slutt vant 3-2 etter å ha ledet 3-0. Kal Naismith var uheldig med å gi West Bromwich ledelsen, mens Harry Cornick reduserte til 1-3 i det 70. minutt, før Pelly-Ruddock Mpanzu scoret kampens siste mål åtte minutter på overtid.

The Hawthorns er ikke noen «lykkebane» for Luton. Av 24 besøk på The Hawthorns, har Luton kun vunnet tre ganger og spilt to uavgjortkamper. Sist Luton vant på The Hawthorns, var den nevnte seieren i 1996 hvor Luton vant 2-0.

Siden seieren i 1996, har lagene møttes ti ganger, hvor Luton har tapt fem ligakamper (alle i The Championship), tapt tre ligacupkamper, mens Luton vant 2-0 i en football league trophy kamp på Kenilworth Road i oktober 2016, i tillegg til ligaseieren i februar.

 

West Bromwich form

På onsdag tapte West Brom 0-1 for Reading på Deepdale, som gjør at West Brom ligger under streken på 22.plass før helgens serierunde med sine 10 poeng. Det er to poeng opp til Blackpool på 21. plass.

West Brom, som spilte i Premier League for to sesonger siden, har nå spilt syv ligakamper på rad uten å vinne. Deres eneste seier denne sesongen kom mot Hull den 20.august, hvor West Brom vant hele 5-2 på The Hawthornes. Før seieren spilte West Brom tre kamper uavgjort, mens de tapte 1-2 i bortekampen mot Blackburn.

Etter seieren over Hull, spilte West Brom uavgjort i tre kamper på rad, mens det ble 2-3 tap i neste kamp, men da mot Birmingham. West Brom løftet seg i neste kamp og spite 1-1 mot Norwich på Carrow Road, før de tapte de to siste kampene 2-3, henholdsvis mot Swansea og Reading.

På hjemmebane startet West Brom sesongen med å ikke tape de fire første kampene. Det vil si, West Brom spilte 1-1 mot Watford, for så å spille målløst mot Cardiff. Den tredje hjemmekampen var kampen hvor West Brom vant 5-2 over Hull, før West Brom spilte 1-1 mot Burnley. De to siste hjemmekampene endte begge med 2-3 tap mot Birmingham og Swansea.

West Brom har sluppet inn hele 18 mål denne sesongen, og det er kun Huddersfield som har sluppet inn fler mål med sine 19 innslupne mål. Derimot scorer også West Brom mange mål. Med sine 17 mål er det kun fire lag i The Championship som har scoret fler mål enn West Brom.

Av de tolv ligakampene som West Brom har spilt denne sesongen, har det kun skjedd tre ganger at West Brom har tatt ledelsen først. Dette skjedde i den målløse kampen mot Cardiff, i 5-2 seieren over Hull, og i uavgjortkampen mot Norwich. Med andre ord, har West Brom sluppet inn mål først, har kampen enten endt med tap, eller uavgjort.

 

Lutons form

På tirsdag åpnet endelig Elijah Adebayo sesongens målkonto, når han scoret to av Lutons tre mål i 3-3 kampen mot Huddersfield. Jordan Clark scoret det tredje målet for Luton.

Dermed har Luton spilt fire kamper på rad uten å tape, og på de siste åtte kampene er det kun Wigan som har tatt tre poeng mot Luton. På de siste åtte kampene har Luton vunnet fire kamper, spilt uavgjort i tre kamper, mens de som nevnt tapte mot Wigan (V, U, V, T, U, V, V, U)

På bortebane har Luton nå vunnet tre kamper på rad. Derimot startet de sesongen med å spille uavgjort mot Burnley, før de tapte mot Bristol City, som også er sesongens eneste bortetap. Luton fulgte så opp med to borteseiere i Wales mot Swansea og Cardiff, før Hull ble slått på MKM Stadium.

Det gjør at Luton ligger på niende plass med sine 17 poeng, et poeng bak Swnasea som ligger på sjette plass. Det er syv poeng ned til West Brom som ligger under streken på 22. plass.

 

Skader og sykdom

På torsdagens pressekonferanse før lørdagens kamp, kunne Nathan Jones meddele at skadesituasjonen i Luton ser litt bedre ut enn den så ut mot Huddersfield på tirsdag.

Nathan Jones kunne bekrefte at Reece Burke, som ble skadet rett før pause i kampen mot Hull, vil bli ute i noen uker.

Sonny Bradley fikk noen minutter i kampen mot Huddersfield, mens Alfie Doughty fortsatt må vente på sin debut, til tross for at han har sittet på benken til Luton i noen kamper. Når det gjelder Luke Berry, Louie Watson, Cauley Woodrow, Luke Freeman, Cameron Jerome, Mendes Gomes og Gabe Osho, har ikke Nathan Jones sagt noe spesifikt rundt disse spillerne, annet enn at de ikke har vært tilgjengelige av ulike grunner. Derimot kunne han meddele at flere ville være tilgjengelige til lørdagens kamp.

Mange ble bekymret når Henri Lansbury ble byttet ut med Pelly-Ruddock Mpanzu i pausen mot Huddersfield. Grunnen til at Lansbury ble byttet ut, var ikke grunnet skade, men å gi Lansbury litt mindre kampbelastning. Nathan Jones forklarte at Lansbury trenger noe hvile der det er mulig å gi, da han ikke er helt klar til å spille nitti minutter i samtlige kamper i et hektisk kampprogram. Spesielt ettersom han nylig er kommet tilbake fra skade, og fikk en noe begrenset sesongoppkjøring. Ifølge Nathan Jones skal Lansbury være klar til lørdagens kamp. I tillegg trenger Pelly-Ruddock Mpanzu kamptrening, etter sitt lange skadeavbrekk.

 

Toppscorerne

For Luton er det Carlton Morris som er klubbens toppscorer med seks mål, mens Elijah Adebayo scoret sine to første mål for sesongen mot Huddersfield. Syv spillere har scoret et mål denne sesongen, uansett turnering.

Fred Onyedinma og James Bree er Lutons beste «servitører», da begge har 2 assists så langt denne sesongen. Totalt er det 10 mål registrert som assist av Lutons 16 mål, hvilket betyr at de andre seks målene er scoret uten at ballen er «servert» av en medspiller.

For West Bromwich er det fjorårets toppscorer, Karlan Grant, som har scoret flest mål, da han har scoret fire mål så langt denne sesongen. Fem spillere har scoret to mål, mens tre spillere har scoret et mål hver. Den kreative vingen, Grady Diangana, må også passes på, da han har fem målgivende pasninger så langt denne sesongen. Diangana scoret også to mål mot Luton i august 2019.

 

Nice to know, need to know

På torsdag ble Carlton Morris kåret til månedens spiller i The Championship. Rekordsigneringen fra Barnsley, har prestert godt for Luton denne høsten, og har blant annet scoret fire mål på fire kamper i september.

Kampen mot Huddersfield ble Dan Potts sin kamp nummer 200 for Luton!!

Sannsynligheten for at et av lagene oppnår «clean sheet» på lørdag, er mindre sannsynlig. Kun to ganger denne sesongen har det endt med «clean sheet» i en ligakamp som West Brom har spilt.

Kun en gang denne sesongen har en kamp for West Brom endt med mer enn et måls differanse, og det var seieren til West Brom over Hull. Alle andre kamper har enten endt uavgjort, eller med et måls tap.

West Brom har ikke vunnet en ligakamp siden 20. august. Vil Luton kunne påføre West Brom enda mer «smerte» og gjøre Steve Bruce sin fremtid enda mer usikker? Alt dette får du svar på ved å følge kampen live ved å streame kampen via iFollow tjenesten kl 16 skandinavisk tid. Simon Pitts er som vanlig til stede og kommenterer kampen.

 

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 1

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!