Coventry City – Luton Town

På årets første dag, skulle Luton spilt kamp mot Coventry, men på grunn av korona situasjonen i England og smitte i Luton, ble kampen utsatt. Kampen som spilles på The Coventry Building Society Arena, har avspark på tirsdag kl 2045 norsk tid.

Coventry
Byen Coventry ligger i den engelske regionen Vest- Midlands, omtrent tre mil øst for Birmingham. Coventry er i dag den tiende største byen i England og den trettende største i Storbritannia. Byen er også den nest største byen i regionen West Midlands etter Birmingham, med en befolkning på 337 400 i 2014. Bortimot en halv million mennesker lever innenfor 16 km av Coventrys bysentrum.

Coventry City FC
Coventry City Football Club ble stiftet i 1883, og ble valgt inn i The football league i 1919.

Coventrys historie
Coventry City spilte sammenhengende på øverste nivå i England fra 1967 til de rykket ned til Championship i 2001. I 2001 var det kun Arsenal, Everton og Liverpool som sammenhengende hadde spilt lengre på øverste nivå i England. Etter nedrykket til Championship i 2001, har det vært mange tunge år med skuffende resultater både økonomisk og sportslig.

I 2007 var Coventry nær ved å havne under administrasjon. 20 minutter før tidsfristen gikk ut, ble klubben solgt til et selskap som umiddelbart satte i gang store sparetiltak. Klubben fortsatte uten sportslig suksess og ble heller ikke tilført frisk kapital. De ”trange tidene” fortsatte.

Etter å ha vært nær nedrykk fra Championship flere sesonger på rad, var det klart at Coventry rykket ned til League One etter 2011/12 sesongen. Det gjorde Coventry etter å ha havnet på 23. plass, åtte poeng fra 21. plass som ville gitt fornyet kontrakt. Coventry skulle spille på nivå tre for første gang siden 1963/64 sesongen.

Krisen fortsatte året etter, da Coventry ble trukket ti poeng på grunn av at klubben ble satt under administrasjon midt i 2012/13 sesongen. Coventry ble igjen trukket ti poeng før 2013/14 sesongen skulle starte, men klarte å unngå nedrykk, da de avsluttet sesongen på en 15.plass. I 2016/17 sesongen toppet nedturen seg ved at Coventry havnet på 23.plass i League One og rykket ned til League Two. For øvrig var det første gang Coventry spilte på fjerde nivå siden 1959. Coventry var elleve poeng fra 20. plassen som ville gitt fornyet kontrakt i League One.

2017/18 sesongen, var Luton og Coventry de eneste lagene i League Two som hadde hvert sitt ”Major trophy” i ”moderne tid”. Luton vant ligacupen i 1988, mens Coventry vant FA cupen i 1987 etter at de slo Tottenham 3-2 på Wembley. Samme år vant Coventry FA Youth Cup. Coventry er et av fem lag som har vunnet FA cupen og FA Youth cup samme år.

I utgangspunktet ville seier i FA cupen gitt Coventry plass i UEFA cupen. Men i 1988 fikk ikke lag fra England delta i UEFA cupen. Derimot deltok Coventry i UEFA cupen i 1970/71 sesongen, da de havnet på sjette plass på øverste nivå i 1969/70 sesongen. Coventry ble slått ut i andre runde av Bayern München. Sjette plassen i 1969/70 sesongen på øverste liga nivå, er Coventrys beste ligaplassering noensinne.

Som nevnt, i 2017/18 sesongen spilte Coventry i League Two sammen med Luton. Luton rykket direkte opp til League One, etter å ha blitt nummer to. Coventry havnet på sjette plass i League Two og kvalifiserte seg for Play-off. I semi-finalen vant Coventry 5-2 sammenlagt over Notts County, før de vant 3-1 i Play-off finalen mot Exeter.

Sesongen etter havnet Coventry på åttende plass i Legue One, mens Luton vant ligaen og gjorde et «back to back» opprykk til Championship. Sommeren 2020 ble Coventry ligamestere i League One, og rykket opp til The Championship, fem poeng foran Rotherham, og åtte poeng foran Wycombe som havnet på tredje plass. Dette etter omregning, ettersom League One ble stanset grunnet Korona pandemien.

I sin første sesong i The Championship, avsluttet Coventry sesongen på en 16.plass, syv poeng bak Luton som avsluttet på 12. plass. Coventry var 12 poeng bedre enn Wycombe, som til slutt avsluttet på 22. plass.

The Coventry Building Society Arena
«The Sky Blues», som er kallenavnet til Coventry City, er endelig tilbake på sin egentlige hjemmebane, The Coventry Building Society Arena (nytt sponsornavn, som tidligere het Ricoh Arena). Frem til i fjor sommer, spilte Coventry sine hjemmekamper på St Andrew’s Trillion Trophy Stadium i Birmingham (st Andrews), som også er hjemmebanen til Birmingham City.

Inntil mai 2019, var nevnte Ricoh Arena i Coventry, Coventrys hjemmebane. Coventry leide Ricoh Arena av rugbyklubben Wasps, som overtok eierskapet av stadionanlegget i november 2014. Ricoh Arena-navnet ble kjøpt opp av hovedsponsor av stadionanlegget i 2005, som var den Japanske elektrogiganten Ricoh, som i utgangspunktet hadde en ti-års avtale på sponsornavnet. Dette sponsornavnet ble imidlertid beholdt helt frem til i sommer, da Coventry Building Society skrev under på en ti-års avtale om sponsornavnet The Coventry Building Society Arena.

Som følge av sportslig nedturer og en meget anstrengt økonomi, ble det nødvendig for Coventry å sette inn sparetiltak for å klare å overleve. Blant annet var leieprisen på Ricoh Arena altfor høy, og klubben så ingen annen utvei enn å reforhandle leieprisen med det daværende eierselskapet av Ricoh Arena. De kom aldri til enighet, og det hele endte med at før 2013/14 sesongen flyttet Coventry City 45 km østover til Sixfield Stadium, som er hjemmebanen til Northampton Town FC.

Løsningen ble imidlertid kun for en sesong, ettersom Ricoh Arena ble kjøpt opp av rugby klubben Wasps. Coventry City ble enige med de nye eierne og flyttet tilbake til Ricoh Arena til 2014/15 sesongen. Det ble inngått en to-års avtale, som igjen ble fornyet med to nye år.

I juni 2019, ble det klart at eierne av Coventry City (Joy Seppala (Otium Entertainment Group)) og Wasps, ikke hadde klart å bli enige om ny leieavtale på Ricoh Arena. Coventry kom til enighet med Birmingham City om at de kunne spille sine hjemmekamper på St Andrew’s Trillion Trophy Stadium, med en opsjon på at Coventry kunne få spille sine hjemmekamper i ytterligere to år om det ble nødvendig.

Sommeren for to år siden, ble det klart at Coventry hadde inngått et samarbeid med The University of Warwick, hvor planen var å bygge et nytt stadionanlegg på området til universitetet som ligger like utenfor Coventry. Derimot, i mars i fjor, ble Wasps og Coventry City enige om en ti års lang leieavtale, slik at Coventry City endelig kunne spille sine hjemmekamper igjen på deres opprinnelige hjemmebane. I leieavtalen er det derimot skrevet inn en klausul som sier at om Coventry City får bygd et nytt stadionanlegg på området til University of Warwick, kan de bryte leieavtalen og ta i bruk sitt nye stadionanlegg.

The Coventry Building Society Arena har i dag en kapasitet på 32 753 tilskuere, hvor rekorden er på 32 019. Rekorden ble satt i mai 2015 i en rugbykamp mellom Wasps og Leicester Tigers.

Fra 1899 var Highfield Road Stadium hjemmebanen til Coventry City. Highfield Road var for øvrig det første stadionanlegget i England som var et såkalt ”all-seater stadium”. Dette skjedde i 1981. Anlegget hadde en kapasitet på 23 489 tilskuere når det ble revet i 2006, som følge av at Coventry flyttet til Ricoh Arena i 2005.

Rivaler
Coventrys rivaler er klubber som ligger rundt eller nært til Coventry. De argeste er Aston Villa og Leicester, mens det er litt mindre rivalisering mot Birmingham, Wolverhampton, West Bromvich og Northampton.

H2H
Luton og Coventry har møtt hverandre 85 ganger, hvor Luton har vunnet 26 ganger, 17 ganger har det endt uavgjort, mens Coventry har vunnet 41 ganger.

Sist lagene møttes, var til septembers siste kamp som også ble spilt på Kenilworth Road. Luton gjorde slutt på en rekke på seks kamper uten seier, da de «kjørte over» Coventry og vant hele 5-0. Lutons mål ble scoret av toppscorerne Elijah Adebayo (2 mål), Harry Cornick (2 mål) og Luke Berry (1 mål).

Høstens seier gjør at Luton ikke har tapt for Coventry på seks kamper, da Luton har vunnet tre av de siste seks kampene, mens de tre andre har endt uavgjort. Sist Coventry slo Luton, var i oktober 2017, hvor Coventry vant 3-0 på Kenilworth Road.

Coventry kan på ingen måte sies å være en by hvor Luton trives spesielt godt. Av 40 besøk, har Luton kun vunnet fire ganger, mens Coventry har vunnet 27 ganger. Ni ganger har det endt uavgjort i Coventry. Allikevel har ikke Luton tapt i Coventry på de tre siste besøkene. Forrige sesongs besøk i desember (2020) endte målløst, mens Lutons besøk i desember 2018 endte med 2-1 seier til Luton. James Collins og Matty Pearson scoret Lutons mål som var en League One kamp. Kampen før det, som var en League Two kamp og som ble spilt i mars 2018, endte 2-2 etter at Scott Cuthbert og James Collins snudde et 0-2 resultat til 2-2.

Coventrys form
Før Coventry møtte Luton den den 29. september, lå Coventry på 3 plass, 3 poeng bak West Brom som ledet The Championship. Ikke nok med det, men Coventry var også det gjerrigste laget i The Championship, med et gjennomsnitt på 0.66 innslupne mål per kamp. Selv om Luton vant hele 5-0 over Coventry den 29. september, klarte Coventry å mobilisere og ta poeng i de neste to kampene, før de igjen gikk på et tap. Videre tok Coventry syv poeng på de neste fire kampene, slik at Coventry lå på fjerde plass den 6. november.

Etter den 6.november gikk Coventry inn i en periode hvor de til tider fikk noen «korona pauser», men fikk også spilt enkelte kamper. Perioden ble sesongens tyngste for Coventry, og totalt spilte Coventry seks kamper ifra 20.november til den 29.desember. Fire av kampene endte uavgjort, mens de to andre kampene endte med tap. Det gjorde at Coventry falt helt ned på 10. plass den 29.desember.

Den 15.januar klarte Coventry igjen å vinne en kamp, da de vant en borteseier mot Peterborough, og frem til den 8.februar hadde Coventry tatt 7 av femten mulige poeng på fem kamper. Det gjorde at Coventry lå på 12. plass før de møtte Reading på bortebane den 12. februar. Coventry vant 3-2 over Reading, og har siden da vunnet tre av de siste seks kampene. Det ble 0-2 tap mot Cardiff i Wales, mens det ble 1-1 mot Preston i en hjemmekamp på februars siste kamp. På lørdag dro Coventry igjen til Wales, denne gang for å besøke Swansea. Igjen ble det tap i Wales, da Coventry tapte 1-3. Det gjør at før tirsdagens kamp så ligger Coventry på 11. plass med sine 51 poeng, tre poeng bak Luton som har 54 poeng.

På hjemmebane har Coventry nå spilt fire kamper på rad uten å tape. Blant annet ble det 1-0 seiere mot Stoke og Barnsley, mens det ble 1-1 mot Blackpool og Preston. Derimot er hjemmeseierne mot Barnsley og Stoke de eneste siden de vant 3-2 over Bristol City den 6.november. Den 23. november spilte Coventry målløst mot Birmingham, før Coventry gikk på tre strake hjemmetap West Brom, Millwall og QPR.

Lutons form
På lørdag innledet Luton marsmåned med å tape sin første kamp, etter å ha vunnet tre kamper på rad, ettersom Middlesbrough vant 2-1. Det gjør at Luton falt ned til åttende plass med sine 54 poeng, et poeng bak Middlesbrough, som gikk forbi Luton og inntok sjette plassen.

Siden seieren mot Blackpool den 4.desember, har Luton vunnet ni kamper, spilt to uavgjortkamper, og tapt bortekampene mot Sheffield United, Birmingham og Middlesbrough.

På bortebane har Luton på de siste seks bortekampene vekslet mellom å vinne og tape annenhver kamp. Det startet med 2-0 seier over Reading, før det ble 0-2 tap mot Sheffield United. Deretter ble det 1-0 seier over Swansea, før Luton tapte 0-3 for Birmingham. Onsdag, for litt under to uker siden, vant Luton 2-1 over Stoke, før det på lørdag ble 1-2 tap for Middlesbrough.

Nordmenn i Coventry
Tre nordmenn har ikledd seg den lyseblå drakten til Coventry. Den første nordmannen som spilte for Coventry, var Trond Egil Soltvedt. Daværende Coventrymanager, Gordon Strachan, kjøpte Soltvedt fra Rosenborg i juli 1997. Soltvedt spilte 57 kamper og scoret tre mål, før han i august 1999 signerte for Southampton.

Gordon Strachan hentet enda en nordmann, da han i 1999 hentet Runar Normann fra Lillestrøm. Normann fikk 13 kamper for Coventry og scoret et mål på sine fire år han var i Coventry.

Den norske stopperen, Leo Østigård, var i fjor på utlån fra Brighton Hove & Albion til Coventry. Østigård spilte 39 kamper for Coventry, og scoret to mål. Denne sesongen er Østigård lånt ut til Stoke City.

Skader
Det gikk til tider hardt for seg mot Middlesbrough, som igjen førte til at Gabriel Osho, Kal Naismith og Allan Campbell måtte gå av banen med skader. Informasjon om hvor alvorlige disse skadene er, foreligger ikke. Fra før er også Pelly-Ruddock Mpanzu, Sonny Bradley, James Shea og Jed Steer ute med skader, og det foreligger heller ingen informasjon om noen av disse vil bli klare til tirsdagens kamp. Det gjør at Nathan Jones får en stor utfordring før tirsdagens kamp, da han har en mindre tropp å velge fra, samt at han fortsatt må ta høyde for at Luton er inne i en veldig hektisk periode.

På grunn av den prekære keeper situasjonen i Luton grunnet skader, fikk Luton lov til å gjøre et nødlån og hentet i forrige uke keeperen Alex Palmer fra West Brom. Reglene er slik at en spiller som hentes på nødlån, må spille kampene har er lånt ut til. Derfor ble Harry Isted henvist til benken. For øvrig er det første gang siden 2002/03 sesongen at Luton må bruke fem keepere eller fler på en sesong.

Toppscorerne
Elijah Adebayo står fortsatt oppført med sine 13 mål denne sesongen, uansett turnering, samt tre målgivende pasninger. Harry Cornick scoret reduserings målet mot Middlesbrough, i tillegg til at han scoret 2-1 målet til Luton mot Chelsea, og står dermed med ti mål og tre målgivende pasninger denne sesongen. Luke Berry står bokført med fem mål, i tillegg til å ha to målgivende pasninger. Kal Naismith har seks målgivende pasninger, i tillegg til sitt ene ligamål. Cameron Jerome har vært nest sist på fem baller denne sesongen, i tillegg til å ha scoret to mål. James Bree har også fem målgivende pasninger.

Coventry har to spillere som spesielt scorer mange mål, da svensken Viktor Gyokeres har scoret 13 mål og Matt Godden har scoret 10 mål.

For fjerde kamp på rad mellom Luton og Coventry, spilles kampen under flomlys og med dugg i gresset som en midtukekamp. Kampen har avspark kl 20.45 norsk tid, og kan som vanlig streames med livebilder fra iFollow. Simon Pitts kommenterer kampen som vanlig, og vil være sammen med potensielt 2 940 Luton fans.


COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!