Luton Town – Queens Park Rangers

På søndag får Luton besøk av rival og liganabo Queens Park Rangers (QPR), en kamp som er plukket ut til å bli sendt på TV. Kampstart er søndag kl 13 og kan ses på VIAPLAY og Vsport2.

 

Queens Park Rangers

Queens Park Rangers ble stiftet i 1882, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Queens Park Rangers, som ofte forkortes QPR, er en Londonklubb som har sitt utspring fra distriktet White city og Sheperd´s Bush i bydelen Hammersmith and Fulham i det vestlige London.

 

Rivaler

Når det gjelder QPR sine rivaler, er de fleste lag fra London å anse som rivaler. Også Luton anses som en rivalklubb, og det har vært flere episoder med voldelige episoder mellom klubbene supportere.

De klubbene som QPR rivaliserer mest med, er klubbene som nevnes i det såkalte «The West London derby». Dette er benevnelsen på de innbyrdes kampene mellom lagene Chelsea, Brentford, Fulham og QPR, som alle er lokalisert vest i London. For QPR er Chelsea den klubben de ønsker aller mest å vinne over, mens Fulham og Brentford rangeres deretter. Grunnet at de fire lagene ofte har spilt i forskjellige divisjoner, er ikke «The west London derby» de mest prestisjefylte derbyene i England.

 

QPR sin historie

QPR har et Major Trophy, da de vant Ligacupen i 1967 etter å ha beseiret West Bromwich 3-2. QPR tapte FA cupfinalen i 1982, mens de tapte ligacupfinalen i 1986. Beste ligaplassering fikk QPR i 1975/76 sesongen, hvor de havnet på andre plass, et poeng bak Liverpool. QPR var dermed kvalifisert for Europacup for første gang. I første runde slo de ut Brann, etter å ha vunnet 4-0 i Bergen og 7-0 i London. QPR spilte seg helt frem til kvartfinalen, hvor de møtte AEK Athen. QPR vant 3-0 i London, men tapte 0-3 i returoppgjøret i Athen, for å tape den avgjørende straffesparkkonkurransen. Også i 1984/85 sesongen fikk QPR prøve seg i Europa, men da stanset Europaeventyret allerede i andre runde etter at Partizan Beograd scoret flere bortemål enn QPR.

Sist QPR spilte i Premier League, var i sesongen 2014/15. Året før rykket QPR opp til Premier League, etter å ha vunnet over Derby i Play-off finalen. Kampen ble avgjort i kampens siste minutt etter at Bobby Zamora scoret kampens eneste mål. Sesongen etter havnet QPR sist i Premier League med sine 30 poeng. QPR var åtte poeng unna Aston Villa som havnet på 17.plass og kapret den siste trygge plassen i Premier League. Etter det har QPR spilt i Championship, og i sommer avsluttet QPR på en niende plass, ni poeng bak Bournemouth som havnet på sjette plass, og seks poeng foran Luton som havnet på 12.plass.

 

Lofthus Road/ Kiyan Prince Foundation Stadium

«Super Hoops» eller «The R´s», som er kallenavnene til Queens Park Rangers, spiller hjemmekampene sine på Loftus Road eller Kiyan Prince Foundation Stadium, som stadionanlegget ble omdøpt til i juni 2019.

Frem til 1917 spilte QPR på fem forskjellige hjemmebaner før de flyttet inn på Lofthus Road i 1917. Fra 1931 til 1933 spilte QPR på White City Stadium, som også var et offisielt OL stadion under London OL i 1908, før de igjen brukte Lofthus Road som sin hjemmebane frem til 1962. Igjen spilte QPR to sesonger på White City Stadium, før Lofthus Road ble klubbens hjemmebane igjen. Lofthus Road er i dag et kombinert fotball- og rugbystadion, og QPR deler anlegget med rugbylaget London Wasps Rugby Union. Lofthus Road har i dag en kapasitet på 18 682 tilskuere, mens publikumsrekorden er på 35 353 tilskuere fra en kamp som ble spilt mellom QPR og Leeds i april 1974. White City stadium ble revet i 1984.

Som en kuriositet kan nevnes at Lofthus Road, som første stadionanlegg i England, fikk kunstgress i 1981. Kunstgresset ble liggende frem til april 1988. Kenilworth Road fikk sitt kunstgress i 1985, og fikk erstattet kunstgresset med naturgress i 1991. Det engelske fotballforbundet innførte etterhvert restriksjoner og forbud mot kunstgress, og i 1994 var alle kunstgressbanene erstattet med naturlig gress. QPR har planer om å enten bygge ut Lofthus Road, eller å bygge et helt nytt stadion.

Før sesongen 2019/20 ble Loftus Road navnet endret til The Kiyan Prince Foundation Stadium. Dette ble gjort for å hedre Kiyan Prince som ble knivstukket og drept i London i mai 2006, bare 15 år gammel. Prince var sett på som et stort fotballtalent og var en del av QPR sin ungdomssatsning.

 

H2H

Luton og QPR har møtt hverandre 101 ganger, hvor QPR har vunnet 41 ganger, Luton har vunnet 31 ganger, mens 29 ganger har det endt uavgjort.

Heller ikke det 101. oppgjøret endte med Luton seier, da Luton i september tapte 0-2 for QPR på Kiyan Prince Foundation Stadium. Det gjør at Luton nå har spilt seks oppgjør mot QPR uten å ha vunnet. Siste seier var et returoppgjør i FA cupens tredje runde på Kenilworth Road i januar 2007 som Luton vant 1-0.

Siste ligaseier over QPR skjedde i januar 2006, hvor Luton vant 2-0 i en Championship kamp på Kenilworth Road. Lutons mål ble scoret av Markus Heikkinen og Steve Howard. Siden april 1988, har QPR og Luton møttes hele 24 ganger. De to nevnte seierne i 2006 og 2007, er de eneste seierne som Luton har over QPR siden april 1988.

QPR har vært bortelag mot Luton ved 50 anledninger. 25 ganger har det endt med hjemmeseier, 16 ganger har det endt likt, mens det ni ganger har endt med borteseier. Som nevnt vant Luton 1-0 i FA-cup oppgjøret i 2007. Siden da har QPR besøkt Kenilworth Road to ganger hvor lagene delte poengene etter 1-1 i juli 2020, mens QPR vant 2-0 i januar i fjor.

Selv om det på søndag er snakk om hjemmekamp, er det verdt å merke seg at på Lofthus Road, eller Kiyan Prince Foundation Stadium, ikke er noen lykkebane for Luton. Av 50 oppgjør som QPR har hatt fordelen av å ha hjemmebane, har det endt med hjemmeseier 31 ganger. 13 ganger har det endt uavgjort, mens Luton kun har klart å vinne seks ganger når de har besøkt QPR. Vi må tilbake til 1984, eller atten bortekamper mot QPR, for å finne sist Luton vant over QPR på Lofthus Road hvor Luton vant 3-2.

 

QPR form

Etter å ha spilt syv kamper på rad uten å tape i perioden 30 desember til 29 januar, og med det ligge på fjerde plass i ligaen, to poeng bak Blackburn som da lå på andre plass, ble det en mye tyngre periode for QPR ifra februar til i dag. I første nevnte periode vant QPR fem av seks ligakamper, mens det ble målløst mot Swansea. Februar startet med at QPR ble slått ut av Peterborough i FA-cupen, før QPR først spilte 2-2 mot Middlesbrough i London og tapte de to neste bortekampene mot Barnsley og Millwall. Deretter ble det 2-1 hjemmeseier mot Blackpool, før det ble 0-1 tap for Blackburn for to uker siden, samt 1-2 tap forrige helg for Cardiff.

Det gjør at Mark Warburtons menn, for første gang siden 2.januar, ligger utenfor Play-off og på syvende plass med sine 56 poeng, et poeng bak Luton som ligger på plassen foran.

QPR har nå spilt tre bortekamper på rad hvor de har tapt. Først ble det et 0-1 tap for Barnsley, så tapte QPR 0-2 for byrival Millwall, før de for to uker siden tapte 0-1 for Blackburn på Ewood Park. Før disse tre bortetapene, spilte QPR seks bortekamper på rad uten å tape. Først ble det 1-0 seier mot Cardiff i novembers første kamp, før det ble 1-1 mot Blackpool. Deretter ble det fire 2-1 seiere på rad, henholdsvis mot Derby, Bristol City, Birmingham og Coventry.

 

Lutons form

På tirsdag ble det 1-0 seier for Luton over Coventry, som gjør at Luton har vunnet begge kampene mot Coventry denne sesongen. Med det klarte Nathan Jones menn å slå tilbake med en gang, etter at de på lørdag tapte 1-2 for Middlesbrough på Riverside Stadium. Dermed tok Luton tilbake sjette plassen i årets Championship, et poeng foran søndagens motstander QPR.

Med tirsdagens 1-0 seier over Coventry, har Luton dermed vunnet syv av de siste ti kampene. Det ble målløst mot Blackburn, mens Luton tapte 0-3 for Birmingham og 1-2 for Middlesbrough.

Luton har nå spilt syv hjemmekamper på rad uten å tape, hvor de eneste poengene som er tapt, er i uavgjortkampene mot Fulham og Blackburn. Hjemmeseierne kom mot Bournemouth, Bristol City, Barnsley, West Bromwich og Derby. Før disse syv kampene, ble det først hjemmetap mot Stoke, for at det også ble hjemmetap mot Cardiff i hjemmekampen etter.

Med tirsdagens Clean sheet mot Coventry, har Luton klart imponerende 15 clean sheet I ligaen denne sesongen, som er like mange «clean sheets» som Luton klarte i hele fjorårssesongen. Det er fortsatt 11 kamper igjen av sesongen. Søndagens motstander QPR, har klart ni clean sheet. Bournemouth, som i fjor havnet på sjette plass i The Championship, og kapret den siste Play-off plassen, hadde 16 «clean sheet» når sesongen ble avsluttet.

 

Petter Vaagan Moen og Stefan Johansen

Petter Vaagan Moen signerte for QPR i januar 2011, og fikk deretter syv kamper i Championship, hvor QPR ble seriemestre og rykket opp til Premier League. Påfølgende sesong ble veldig tung for Vaagan Moen. Det ble bare reservelagsfotball, ettersom han ikke var blant de 25 som ble registrert i QPR troppen som skulle spille i Premier League. Vaagan Moen ble løst fra kontrakten med QPR i januar 2012, og signerte deretter for Lillestrøm.

Den 26.januar i fjor ble det klart at den tidligere norske landslagskapteinen, Stefan Johansen, ble lånt ut fra sin moderklubb Fulham til QPR. Johansen spilte 21 kamper for QPR mens han var lånt ut, og scoret sitt fjerde QPR mål mot Luton i sesongens siste kamp. Sitt første mål scoret han for QPR den 20. februar hvor QPR vant 2-1 over Bournemouth. Den 24. juli i sommer var det klart at Stefan Johansen hadde signert en permanent avtale med QPR, og hittil denne sesongen har han spilt 27 kamper og scoret et mål for QPR. I tillegg til har også Stefan Johansen vært kaptein i flere kamper for QPR.

 

«Nice to know, need to know”

På tirsdag spilte Harry Cornick sin kamp nummer 200 for Luton. Cornick har scoret 33 mål for Luton, siden han kom fra Bournemouth i august 2017.

Elijah Adebayo jubilerte også mot Coventry, da han spilte sin kamp nummer 50 for Luton. Adebayo markerte også jubileet med å score sitt 14. mål for sesongen, og sitt 19. totalt for Luton.

QPR sin manager, Mark Warburton‚ debuterte som QPR manager i august i 2019 med å vinne 2-1 over Stoke på Bet 365 Stadium, og da med Nathan Jones som Stoke manager. Dette var første gang en nyansatt QPR manager vant en debutkamp siden Neill Warnock vant sin debutkamp i 2010.

Hva gjelder innbyrdes oppgjør mellom Warburton og Nathan Jones, har ennå ikke Nathan Jones vunnet mot Warburton. Fire seiere til Warburton og to uavgjort resultat (inkludert perioden til nathan Jones i Stoke), er det foreløpige forholdet mellom managerne.

Siden Nathan Jones kom tilbake som manager, har Luton klart 35 «clean sheet».

 

Skadesituasjonen

Under fredagens pressekonferanse, var det Mick Harford som stilte ifra trenerapparatet, da Nathan Jones og flere i trenerapparatet har vært smittet av korona. Nathan Jones skal ganske sikkert lede søndagens kamp.

Når det kommer til skader i Luton troppen, var det kun to navn som ble nevnt som definitivt ikke ville komme til å spille søndagens kamp. Sonny Bradley har begynt så smått å trene etter å ha måttet stå over tolv kamper på grunn av skade, mens Gabriel Osho har slitt med en hamstring skade. Kal Naismith er meldt som mulig kampklar, etter at han sto over kampen mot Coventry.

Når det kommer til Jed Steer, mente Simon Pitts at Steer ville være ute en stund med sin akilles skade. Derimot er det ingen som har uttalt seg om hvor alvorlig skaden er, eller eksakt hvor lenge han vil være ute.

Hvem som står i mål for Luton på søndag, er også usikkert. Enten vil James Shea bli klar, eller så vil Luton bli nødt til å forlenge «emergency» lånet av Alex Palmer.

 

Friendly faces:

QPR sin spiss, Andre Gray, spilte for Luton fra 2012 til 2014 og scoret 57 mål på sine 111 kamper. Gray er denne sesongen lånt ut fra Watford til QPR, hvor han har scoret seks mål på 22 kamper.

 

Toppscorerne

Elijah Adebayo scoret et glimrende mål mot Coventry på tirsdag, etter et glimrende utspill fra Lutons keeper Alex Palmer, og har dermed scoret 14 mål denne sesongen, uansett turnering. Adebayo har også tre målgivende pasninger. Harry Cornick scoret reduserings målet mot Middlesbrough, i tillegg til at han scoret 2-1 målet til Luton mot Chelsea, og står dermed med ti mål og tre målgivende pasninger denne sesongen, uansett turnering. Luke Berry står bokført med fem mål, i tillegg til å ha to målgivende pasninger. Kal Naismith har seks målgivende pasninger, i tillegg til sitt ene ligamål. Cameron Jerome har vært nest sist på fem baller denne sesongen, i tillegg til å ha scoret to mål. James Bree har også fem målgivende pasninger.

Som i fjor er det Ilias Chair og London Dykes som er QPR sine mest målfarlige spillere, ettersom Dykes har scoret ni mål, mens Chair har scoret åtte mål. Christopher Willock har scoret syv mål, mens Charlie Austin og den tidligere Luton spilleren, Andre Gray, har scoret seks mål. Stefan Johansen har scoret et mål denne sesongen.

 

Søndagens kamp, som er en «sell out», vil ikke bli sendt med live bilder på iFollow. Kampen er derimot plukket ut til å bli sendt på TV, og vil bli sendt live på Vsport2 og VIAPLAY med Arnstein Frilling som kommentator. For de som ikke har anledning til å se kampen på norsk TV og streaming plattform, kan streame radiostreamen med Simon Pitts fra iFollow. Kampstart er søndag kl 1300 norsk tid. 

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 2

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!