Brentford – Luton Town

Lørdag kl. 16:00 spiller Luton Town mot Brentford FC på Gtech Stadium i London.

Brentford har i moderne tid vært en vanskelig bortebane for The Hatters, og londonlaget, som har Kristoffer Ajer i stallen, vil nok være klare favoritter mot Bedfordshires fotballstorhet. Foruten Ajer som skandinavisk spiller i sin stall, har Brentford fire dansker i tillegg til at det er dansken Thomas Frank som er klubbens manager.

Brentfords historie og rivalisering

Brentford FC ble stiftet i 1889, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Brentford er et sted i bydelen Hounslow som ligger i det vestlige London. Ettersom klubben ligger i det vestlige London, er det naturlig at klubbene i Vest-London er hovedrivalklubbene til Brentford. Kampene mellom Brentford, Fulham, Queens Park Rangers og Chelsea kalles for “The West London Derby”, men er ikke av de mest intense derbykampene. Brentfordfansen har rangert Fulham som sin argeste rival, QPR er rangert som nummer to, mens Chelsea er nummer tre. Brentford og Chelsea har kun møtt hverandre ni ganger siden 1950, og Brentford har ikke tapt for Chelsea på de fire siste møtene. Av fem møter i Premier League, har Chelsea kun vunnet en gang over Brentford.

Brentford har ingen «major trophy», og vi må helt tilbake til 1930- årene for å finne klubbens mest suksessfulle periode. Brentford spilte på øverste liganivå i England i perioden 1935 til 1947, og i 1935/36 sesongen klarte Brentford en femte plass som også er klubbens beste ligaplassering noensinne. De to påfølgende sesongene klarte Brentford to sjette plasser. Klubben rykket ned til nivå to i 1947, og har ikke spilt på øverste liganivå før 2021.

Uwe Rösler, med fortid som spiller og manager i Norge, var trener for Brentford i to og en halv sesong i League One. Han førte laget til midt på tabellen i 2011/12 sesongen, og til 3.plass i sesongen 2012/13. De vant en dramatisk semifinale over to kamper mot Swindon Town, som ble avgjort på straffesparkkonkurranse, men tapte finalen på Wembley mot Yeovil. Midt i sesongen i 2013/14 gikk Rösler til Wigan Athletic, mens hans assistent Mark Warburton overtok som hovedtrener. Laget kom på andreplass i serien, og 21 år etter sist Brentford spilte på liganivå to, rykket laget direkte opp til Championship.

Brentford ledes som nevnt av dansken Thomas Frank, som i 2016 ble hentet inn i trenerteamet til Brentford fra sin jobb som manager i danske Brøndby. Brentford ble da ledet av Dean Smith, som ledet Brentford fra 2015, sammen med sin assistentmanager Richard O´Kelly. Smith og O´Kelly ble hentet til Aston Villa i oktober 2018, og Frank tok over managerjobben umiddelbart på permanent basis.

I sesongen 2019/20 var Brentford med i opprykkskampen helt til dommeren blåste i fløyten i aller siste sekund. I siste serierunde møtte opprykkskandidatene følgende lag: Brentford møtte Barnsley, Fulham møtte Wigan, mens West Bromwich møtte QPR. Både Barnsley og Wigan måtte vinne for å få ny kontrakt i The Championship, hvor Barnsley lå dårligst ann og hadde kun mulighet til å overleve ved å vinne. QPR hadde ingenting å spille for.

Hverken Fulham eller West Bromwich klarte å vinne, og Brentford hadde derfor rykket opp om de hadde vunnet over Barnsley på sin siste hjemmekamp noensinne på Griffin Park. Desperate Barnsley tok ledelsen på slutten av første omgang, mens Brentford utlignet i det 73 minutt ved Dasilva. Derimot hadde Barnsley alt å vinne, ettersom Wigan ikke klarte å vinne over Fulham, og seier over Brentford ville derfor sikre ny kontrakt i The Championship for Barnsley. Et minutt på overtid var overraskelsen et faktum, da Barnsleys Oduor satte inn det avgjørende målet som gjorde at Barnsley kunne spille Championship fotball også i 2020/21. Brentford måtte ta til takke med den sure tredje plassen, to poeng bak West Bromwich, som tok andre plassen og rykket dermed direkte opp. Om Brentford hadde vunnet, hadde de kapret andre plassen og rykket direkte opp, ettersom Brentford hadde en vesentlig bedre målforskjell enn West Bromwich. Fulham havnet på fjerde plass.

Dermed ble det Play-off for Brentford, hvor de i semi-finalen slo Swansea 3-2 over to kamper (0-1 i Wales og 3-1 på Griffin Park). I finalen tapte Brentford 1-2 over Fulham, etter at det sto 0-0 etter ordinær tid. Fulham tok ledelsen 1-0 i det 105. minutt, før de gikk opp til 2-0 i det 117. minutt. Dalsgaard reduserte til 1-2 fire minutter på overtid av andre ekstra omgang.

Derimot i sesongen 2020/21 klarte endelig Brentford å rykke opp. Det vil si, igjen måtte de igjennom Play-off, ettersom Brentford ble nummer tre, fire poeng bak Watford som ble nummer to. Norwich vant The Championship, seks poeng foran Watford.

I semi-finalen ble Bournemouth slått 3-2 sammenlagt, mens de i Play-off finalen slo Swansea 2-0.

I sin første sesong i Premier League noensinne, og sin første sesong på øverste nivå siden 1947, avsluttet Brentford på en 13. plass. I sommer avsluttet Brentford på 9. plass, tre poeng bak Brighton & Hove Albion som avsluttet på sjette plass og fikk spille Europacupfotball.

Brentford har tapt tre finaler i «The Football League Trophy», henholdsvis i 1985, 2001 og i 2011. 

Griffin Park og Brentford Community Stadium

«The Bees», som er kallenavnet til Brentford, spilte hjemmekampene sine på Griffin Park, som i likhet med Kenilworth Road, ligger midt i et boligområde. Stadionet hadde en kapasitet på 12.763 tilskuere, mens tilskuer-rekorden var på 38.678 i en kamp hvor Brentford møtte Leicester i februar 1949. Stadionanlegget er berømt for å være det eneste i hele England som hadde en pub på alle fire hjørnene.

Brentford har brukt Griffin Park som hjemmearena siden åpningen i 1904. Den 30.august 2020 var det slutt, og Brentford flyttet inn i det nye stadionanlegget Brentford Community Stadium, eller Gtech Community Stadium som stadionet heter i dag. Det nye anlegget har en kapasitet på 17 250 tilskuere.

H2H

Luton Town og Brentford har spilt 79 kamper mot hverandre. 28 ganger har Brentford vunnet, 36 ganger har The Hatters vunnet, mens 15 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes, var i januar 2021 i The Championship på Brentford Community Stadium, hvor Brentford vant 1-0. Dette var også første gang at The Hatters besøkte det nye stadionanlegget til Brentford. Motsatt oppgjør ble spilt i oktober 2020 på Kenilworth Road, hvor Brentford vant 3-0.

Siste seier mot Brentford, var i slutten av februar 2020, hvor Luton vant 2-1 på Kenilworth Road. Dette var også den siste hjemmeseieren til Luton før Coronapandemien satte en pause for sesongen, samt den siste Lutonseieren hvor Graeme Jones var manager. Det første målet var et selvmål av Brentford, mens 2-0 ble scoret av Martin Cranie. Brentford reduserte mot slutten av andre omgang.

The Hatters har besøkt Brentford og Griffin Park 37 ganger, mens de har besøkt Gtech Stadium (Brentford Community Stadium) en gang. 20 ganger har det endt med Brentford seier, 10 ganger har Luton Town vunnet, mens det åtte ganger har endt med poengdeling.

Sist Luton Town vant en bortekamp mot Brentford, var i en ompkamp i første runde i FA-Cupen i november 2007. The Hatters vant 2-0 etter scoringer av Chris Coyne og Jaroslaw Fojut. Vi må helt tilbake til september 1992 for å finne siste ligaseier til Luton Town på Griffin Park. Lagene møttes i en League Division One kamp (nivå to), hvor Luton vant 2-1. Ifølge Simon Pitts, var dette en sårt etterlengtet borteseier, da Luton ikke vant en eneste bortekamp gjennom 1991/92 sesongen. Etter seieren i 1992, har Luton besøkt Brentford ti ganger i ligasammenheng uten å vinne, hvor tre av disse ti kampene har endt uavgjort.

Brentfords form

Forrige lørdag tapte Brentford 0-1 for Arsenal på Gtech Stadium. Dette var kamp nummer to på rad som Brentford tapte, i tillegg til å ikke score mål. Brentford tapte også siste kamp før siste landslagspause, da de tapte 0-3 for Liverpool på Anfield Road.

For ti serierunder siden, ble det 2-2 mellom Brentford og Bournemouth på Gtech Stadium. Den 16. september dro Brentford til Newcastle hvor de tapte 0-1, mens de kampen deretter tapte 1-3 for Everton hjemme i London.

Den 1. oktober dro Brentford på besøk til Nottingham hvor det ble poengdeling, etter at kampen endte 1-1. En uke senere dro The Bees på besøk til Manchester og Old Trafford, hvor de igjen gikk på et tap, og denne gang 1-2.

Første kamp etter landslagspausen endte med hjemmeseier for Brentford, ettersom de fikk besøk av Burnley. Brentford ga seg ikke før det sto 3-0 til hjemmelaget. Den 28. oktober var det klart for “The West London Derby”, ettersom Brentford dro på besøk til Stamford Bridge og Chelsea. Dette derbyet endte med 2-0 seier til bortelaget, og sikret også Brentfords andre seier på rad. Første kamp i november var nok et Londonderby, ettersom Brentford fikk besøk av West Ham United. Kampen endte med 3-2 seier til Brentford, og The Bees sikret dermed sin tredje seier på rad. Derimot tok seiersrekken slutt, ettersom Brentford som nevnt tapte de to siste kampene, henholdsvis mot Liverpool og Arsenal.

Fromrekken på de ti siste ligakampene er dermed: U – T – T – U – T – V – V – V – T – T Hjemmeformen denne sesongen er: U – U – U – T – V – V – T

Det plasserer Brentford på en 11. plass med sine 16 poeng. Det er åtte poeng opp til Manchester United på sjette plass, mens det er 11 poeng ned til Sheffield United på 18. plass. Det er syv poeng ned til Luton Town som ligger på 17. plass.

Lutons form

Forrige lørdag klarte Luton endelig å vinne en hjemmeseier i Premier League, etter at Crystal Palace ble sendt hjem med 1-2 tap. Målene til The Hatters ble scoret av Teden Mengi og Jacob Brown.

Luton Town startet sesongen med å tape 1- 4 for Brighton & Hove Albion på The Amex Stadium, før de 13 dager senere gikk på et 0-3 tap på Stamford Bridge. West Ham besøkte Luton Town den 1. september til den aller første Premier League kampen som noensinne er blitt spilt på Kenilworth Road, en kamp som West Ham vant 2-1.

Første kamp for Luton Town etter den første landslagspausen, spilte The Hatters på Craven Cottage som Fulham vant 1-0. I nestsiste ligakamp i september, fikk Luton besøk av Wolverhampton, en kamp som endte 1-1.

Deretter, en uke senere, vant The Hatters sin aller første seier i Premier League noensinne, ettersom The Hatters slo Everton 2-1 på Goodison Park. Tom Lockyer og Carlton Morris var de to spillerne som sørget for scoringene til The Hatters.

Etter seieren over Everton, fikk The Hatters besøk av Burnley i den utsatte kampen som egentlig skulle vært spilt i ligarunde nummer to. Burnley tok med seg alle tre poengene, ettersom de vant 2-1. Tottenham Hotspur besøkte Kenilworth Road den 7.oktober, og vant en knepen 1-0 seier, før The Hatters klarte 2-2 i Nottingham når de besøkte City Ground. Deretter besøkte The Hatters Aston Villa og deres hjemmebane Villa Park, en kamp som Villa vant 3-1.

Den 5. november spilte The Hatters en solid kamp når Liverpool gjestet Kenilworth Road. I det 81. minutt ga Tahith Chong The Hatters ledelsen, etter en glimrende kontring som ble igangsatt av Ross Barkley, hvor Issa Kabore var nest sist på ballen. Derimot utlignet Liverpool fem minutter på overtid ved Luis Diaz.

I siste kamp før landslagspausen, dro The Hatters til Old Trafford for å prøve seg mot Manchester United. Dessverre endte det med 0-1 tap, etter at Lindelöf satte inn kampens eneste mål i andre omgang.

Før lørdagens kamp mot Brentford, ligger The Hatters fortsatt på en 17. plass, men nå med sine ni poeng og fire poeng foran Sheffield United som ligger på 18. plass. Det er fem poeng ned til Everton som ligger på 19. plass, mens det også er fem poeng ned til Burnley som ligger på siste plass i dagens Premier League. Det er tre poeng opp til Bournemouth og Fulham som ligger på 16. og 15. plass.

Skandinavere i Brentford

Nordmenn: Kristoffer Ajer (nåværende).

Svensker: Fredrik Hammar, Pontus Jansson.

Dansker: Mikkel Andersen, Mads Bech, Mads Bidstrup, Andreas Bjelland, Henrik Dalsgaard, Mikkel Damsgaard (nåværende), Christian Eriksen, Mathias Jensen (nåværende), Nikolaj Kirk, Jonas Lössl, Emiliano Marcondes Camargo, Gustav Mogensen, Christian Nørgaard (nåværende), Luka Racic, Mads Roerslev, Japhet Sery Larsen, Justin Shaibu, Lasse Vibe, Mathias Jattah-Njie Jørgensen (nåværende).

Friendly faces

Følgende spillere har hatt en tilknytning til begge klubbene og hatt noe betydning for en av klubbene, eller begge:

Henry Bailey, Buster Brown, David Button, Steve Claridge, Billy Clarkson, David Court, Chris Coyne, Micky Droy, Lewis Emanuel, Tommy Finney, Fraser Franks, David Geddis, Clive Goodyear, Andre Gray, David Greene, Chris Kamara, John Lamb, Michael Leary, Alan McCormack, George McLeod, Jim McNichol, Adam Newton, Chiedozie Ogbene, Lloyd Owusu, Michael Spillane, George Stobbart, Wayne Turner, Rowan Vine,

Toppscorerne

Både Teden Mengi og Jacob Brown scoret sine første Premier League mål for The Hatters, når de forrige lørdag scoret Luton Towns to mål i kampen mot Crystal Palace. Tahith Chong kontret inn Lutons mål mot Liverpool, som også var Chong sitt første mål som Lutonspiller, samt at tre andre Hattersspillere har også scoret et ligamål denne sesongen. Elijaj Adebayo har scoret to ligamål, mens Carlton Morris er klubbens toppscorer med sine tre ligamål.

Jacob Brown har også scoret et mål i Ligacupen, noe også, Alfie Doughty og Cauley Woodrow har gjort, da de scoret hvert sitt mål i Ligacupkampen mot Gillingham. Luke Berry hadde målgivende pasninger til både Jacob Brown og Alfie Doughty i samme ligacupkamp.

Carlton Morris fikk registrert målgivende pasning på målet til Teden Mengi forrige lørdag, og har dermed to assists så langt denne sesongen. Chiedodozie Ogbene serverte Jacob Brown på ypperlig vis når han satte inn The Hatters andre scoring mot Palace, og noterte seg dermed for sin første assist for sesongen. Issa Kabore, Tom Lockyer, Reece Burke og Alfie Doughty har også hver sine målgivende pasninger i ligaen denne sesongen.

Fire av Lutons scoringer er scoret i åpent spill, mens fire scoringer er scoret på dødball. Chongs mål mot Liverpool ble kontret inn, mens et mål er scoret som selvmål. De to siste scoringene er scoret på straffespark av Carlton Morris.

For Brentford er det Bryan Mbeumo som er klubbens toppscorer med seks mål. Mathias Jensen og Yoane Wissa har scoret tre mål hver. Mathias Jensen og Bryan Mbeumo er også Brentfords servitører, da begge to har to målgivende pasninger, noe også Neal Maupay har.

13 av Brentfords mål er scoret i åpent spill, mens to mål er scoret på dødball. To mål er også scoret på straffe, mens et mål er kontret inn. Brentford har også fått et mål servert som et selvmål.

Lutons skadesituasjon

På fredagens pressekonferanse kunne Rob Edwards bekrefte at Issa Kaboré var tilbake til lørdagens kamp, etter at han måtte stå over kampen mot Crystal Palace. Dessverre er ikke Marvelous Nakambas kneskade helt leget, og Nakamba vil derfor måtte stå over helgens kamp. Edwards kom også med optimistiske nyheter når det gjelder Sambi Lokongas hamstringskade, da Lokonga har trent for fullt denne uken.

Simon Pitts kunne meddele at Dan Potts satt sammen med han og kommenterte kampen mot Crystal Palace. Dan Potts hadde fortalt at han var tilbake i trening og forhåpentligvis ville snart være kampklar igjen. Simon Pitts mente vi måtte vente litt lengre på Mads Andersen, selv om han trener på gress. Det har ikke lyktes å få noe oppdatert informasjon rundt Reece Burke og Cauley Woodrows skadesituasjon.

Nice to know, need to know

I sin kamp nummer 250 som profesjonell fotballspiller, scoret Jacob Brown sitt første ligamål for Luton. Samtidig sikret han også Luton Towns første hjemmeseier i Premier League, og Luton Towns første hjemmeseier på øverste nivå siden april 1992. 

Det ble som kjent null poeng til The Hatters når de i høst møtte Chelsea og Fulham på Stamford Bridge og Craven Cottage. Som nevnt i tidligere previews har Luton Town hatt store problemer med å vinne bortekamper innenfor Londons bygrense på de to øverste liganivåene. Av de 68 siste bortekampene som The Hatters har spilt innenfor Londons bygrense på de to øverste liganivåene, har kun fem av disse kampene endt med Luton Town seier. Sist The Hatters vant i London, var mot QPR i romjulen i fjor. To mål av Carlton Morris, et mål av Alfie Doughty og clean sheet for Ethan Horvath, sørget for en sjelden seier i London, og en sjelden seier over QPR.

Den 30. november 2013, debuterte Pelly-Ruddock Mpanzu for The Hatters i den målløse FA Trophy kampen mot Staines Town. Ti år senere, fem divisjoner opp, og 384 kamper i Lutonskjorte, er Mpanzu høyaktuell for å få spilletid i Premier League-kampen mot Brentford.

On this date

Sist The Hatters spilte kamp den 2. desember, var i 2020. The Hatters fikk besøk av Norwich City, og Town vant 3-1 etter scoringer av George Moncur, Matty Pearson og James Collins. The Hatters har også spilt en kamp på øverste nivå den 2. desember, noe som skjedde i 1989, hvor Luton Town og Tottenham Hotspur spilte målløst på Kenilworth Road.

Town tipset

Hele 14 stykker kunne innkassere fem poeng etter å ha tippet at Luton Town ville vinne 2-1 over Crystal Palace forrige lørdag. Ytterligere 27 deltakere hadde tippet at The Hatters ville stikke av med alle tre poengene.

Tor Erik Hadland, som leder Town tipset med sine 39 poeng, fikk tre poeng forrige runde, mens Halvard Grina og Kenneth Blumensaath følger deretter med 33 poeng. Blumensaath var en av de som tippet korrekt resultat, mens Grina fikk null poeng forrige runde. Deretter følger Arild Jåsund og Thomas Cornelius Fåten med 31 poeng. Andreas Stensland prikket inn fem poeng mot Palace og gjorde et solid byks og ligger nå på sjette plass med sine 30 poeng.

Lørdagens kamp i London har avspark kl 1600 skandinavisk tid. Kampen streamer du som vanlig med livebilder fra VIAPLAY plattformen, samtidig som den vises på en av VIAPLAYS Premier League TV-kanaler. Kan du ikke se kampen med livebilder, kan du også streame radiostreamen fra Hatters Player hvor Simon Pitts vil kommentere kampen. 

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 4.8 / 5. Antall vurderinger: 4

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!