Swansea City – Luton Town

På lørdag drar Luton sørvestover for andre gang denne uken, men denne gang krysser de grensen til Wales for å besøke Swansea. Luton har ennå ikke vunnet i årets Championship, mens Swansea ikke har vunnet en eneste kamp på hjemmebane.

 

Swansea by

Det bor ca 245 000 innbyggere i kystbyen Swansea, som ligger i det sørlige Wales, omtrent sju mil vest for den walisiske hovedstaden Cardiff. Man mener at navnet Swansea kommer fra norrøn «Sveinsey» («Sveins øy»), og ble innført i perioden da vikinger plyndret kysten av Wales. Byen fikk status som city så sent som i 1969, i forbindelse med innsettelsen av prins Charles som fyrste av Wales.

Utenfor byen er det fine strender og vakkert kystlandskap, og den tidligere fiskerlandsbyen Mumbles (også kjent som Oystermouth) har blitt et turiststed med flere gode restauranter. Mumbles betyr forøvrig mumler på norsk.

De fleste bygninger i sentrum er moderne, da Swansea ble bombet flere ganger under andre verdenskrig. Swansea var spesielt utsatt for tyske bombeflyangrep, ettersom byen hadde en viktig havn for anløp av viktige forsyninger til britisk krigsmateriell. Byen hadde også en viktig rolle med sin krigsindustri. Spesielt omtalt er «Swansea Blitz», hvor tyskerne bombet byen mer eller mindre konstant i tre dager mellom den 19. til den 21. februar i 1941.

 

Swansea City

Swansea som fotballklubb ble stiftet i 1912 som Swansea Town, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Swansea Town skiftet navn til Swansea City i 1969, ettersom byen Swansea ble oppgradert til city.

 

Swanseas historie

Frem til midten av syttitallet, vekslet Swansea mellom å spille på nivå fire og nivå to i det engelske ligasystemet. I 1977/78 sesongen ansatte Swansea den tidligere Liverpool spilleren John Toshack, som i en alder av 28 år, ble den yngste manageren i The Football League. Toshacks asistent, Harry Griffiths, hadde bygget opp laget, men trakk seg som manager da han mente han ikke hadde kvalitetene til å føre Swansea enda høyere i ligasystemet.

1977/78 sesongen endte dramatisk for Swansea, ettersom assistent Griffiths døde av hjerteinfarkt like før opprykket til Division Three var sikret. Swansea ble til slutt nummer tre og rykket opp til Division Three. Påfølgende sesong ble ikke noe dårligere, og Swansea rykket direkte opp til Division Two, en divisjon som Swansea ikke hadde spilt i på fjorten år. Den spillende manageren Thosack, sikret opprykket ved at han kom inn fra benken og scoret vinnermålet mot Chesterfield.

Første sesong i Division Two endte Swansea på 12. plass. Derimot ble sesongen 1980/81 suksessfull igjen, ettersom Swansea ble nummer tre og rykket opp til øverste nivå (Division One) for første gang i klubbens historie. Swansea hadde dermed klart kunststykket å rykke opp fra fjerde nivå til øverste nivå på fire år, som også er rekord. En rekord de deler med den tidligere klubben FC Wimbledon.

Første sesong i Division One holdt på å bli en kjempesuksess, ettersom Swansea lenge lå ann til å bli ligamestere allerede første sesong. Derimot ble Swansea rammet av skader på nøkkelspillere mot slutten av sesongen, og klubben avsluttet sesongen på sjette plass. Denne sjette plassen er klubbens beste ligaplassering noensinne.

Neste sesong ble ingen suksess for Swansea, og klubben rykket ned til Division Two. Klubben hadde også store økonomiske problemer, ettersom Thosack hadde brukt mye penger på å hente klassespillere til klubben. Det skulle vise seg at sesongen etter også skulle bli fryktelig vanskelig for Swansea, da de rykket direkte ned til Division Three. Dessuten fikk Thosack sparken i mars 1984.

Første sesong i Division Three, 1984/85 sesongen, overlevde Swansea med et nødskrik, ettersom Swansea ble nummer 20. 1985/86 sesongen ble derimot fryktelig tung, og Swansea havnet desidert sist og rykket ned til Division Four. Dermed klarte Swansea kunststykket å også rykke ned fra øverste nivå til fjerde nivå på fire sesonger.

Fra 1984/85 sesongen til 2007/08 sesongen, spilte Swansea på nivå tre og nivå fire. Midt i sesongen 2006/07 sesongen, ble Roberto Martinez ansatt som klubbens manager, og som sin assistent manager ansatte han Graeme Jones. I sesongen 2007/08 ledet Martinez klubben til ligamesterskap i League One, og klubben var endelig klar for spill på nivå to (Championship) for første gang siden 1983/84 sesongen.

I juni 2009 forlot Martinez og Jones, Swansea, og tok over ansvaret i Wigan. Portugiseren Paulo Sousa tok over jobben etter Martinez, men tok over Leicester i juli 2010. Sousa ble erstattet av den nord-irske manageren Brendan Rodgers. Allerede i sin første sesong, 2010/11 sesongen, ledet han Swansea til en tredje plass i Championship. I semi-finalen i Play-off ble Nottingham Forest slått 3-1 sammenlagt, mens Reading ble slått 4-2 i Play-off finalen på Wembley. Dermed var Swansea klar for spill i Premier League for første gang i klubbens historie, men øverste nivå for andre gang. Swansea ble også det første Walisiske laget til å spille på øverste nivå, etter at Division One ble «døpt» til Premier League.

I juni 2012 forlot Rodgers Swansea for å bli manager i Liverpool, og ble erstattet av dansken Michael Laudrup. I februar 2013 vant Swansea deres eneste Major Trophy, ettersom Swansea vant ligacupfinalen over Bradford. Swansea vant 5-0, som også er den største seiersmarginen noensinne i en Ligacupfinale. Swansea ble med det det eneste «ikke engelske laget» som har vunnet en ligacupfinale i England. Cardiff er det eneste «ikke engelske laget» som har vunnet FA-cupen.

Ved å vinne ligacupfinalen, kvalifiserte Swansea seg for Europaleague for første gang i klubbens historie. Swansea kom seg igjennom gruppespillet med å bli nummer to i gruppe A, men ble slått ut i første utslagsrunde av Napoli, som Napoli vant 3-1 sammenlagt. Frem til 1995 fikk lag som spilte i The Football League, delta i den Walisiske cupen. Som Walisiske cupvinnere ti ganger, har derfor Swansea deltatt syv ganger i UEFA Cup Winners Cup, men aldri kommet lengre enn til andre runde.

Swansea rykket ned fra Premier League etter 2017/18 sesongen, etter å ha blitt nummer 18. I våres avsluttet Swansea sesongen på 15. plass, 14 poeng bak Luton som havnet på sjette plass.

Foruten Ligacup trofeet fra 2013, har Swansea vunnet The Football League Trophy ved to anledninger. Første gang var i 1994, mens de også vant i 2006.

Før fjorårets sesong, valgte Steve Cooper å trekke seg som manager for Swansea. Erstatteren ble hentet fra MK Dons, da MK Dons manager Russell Martin ble ansatt som Swanseas nye manager.

 

Rivaler

Swansea og erkerivalene Cardiff City FC, er de eneste walisiske klubbene som har spilt fotball på det øverste nivået i England. Kampene mellom Swansea og Cardiff kalles «The South Wales derbies», og er et av de mest intense derbyene på «balløya». Derbyet er blitt spilt over 100 ganger, og hadde et vennlig tilsnitt frem til 1980 tallet. Utover 1980 tallet, og spesielt 90-tallet, intensiverte rivaliseringen seg, og det oppsto flere episoder med voldelige sammenstøt mellom lagenes supportere.

Det hele toppet seg i 1993, hvor lagene møttes i Cardiff på Cardiffs tidligere hjemmebane, Ninian Park. Supportere mellom lagene gikk løs på hverandre på innsiden av stadion og på utsiden. Hendelsen har fått navnet «The Battle of Ninian Park». Det hele resulterte i at når lagene møttes innbyrdes, fikk ikke bortefans lov til å komme inn på stadion. Først fire år senere fikk lagenes bortefans komme inn på kampene.

 

Swansea.com Stadium

«The Swans», som er kallenavnet til Swansea City, spiller hjemmekampene sine på Swansea.com Stadium, som ble åpnet i 2005. Swansea.com Stadium, som er et sponsornavn, deler Swansea City med rugbylaget Ospreys og har en kapasitet på 21 088 tilskuere. Publikumsrekorden er fra 1.mai i 2016, hvor 20 992 tilskuer så Swansea spille mot Liverpool.

Fra 1912 og frem til 2005, spilte Swansea på The Vetch Field. Når Swansea flyttet til The Liberty Stadium, hadde det gamle anlegget en publikums kapasitet på 11 475 tilskuere. Rekorden var på 32 796 tilskuere, som ble oppnådd i en kamp mot Arsenal i februar 1968. 31.januar 2011 begynte rivningen av det gamle stadionanlegget.

 

H2H

Luton og Swansea har møtt hverandre 56 ganger. Swansea har vunnet 21 ganger, 23 ganger har Luton vunnet, mens 12 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes, var 1.februar i vinter. Luton vant 1-0 etter at Harry Cornick satte inn vinneren i det 72. minutt. Motsatt oppgjør ble spilt i september i fjor på Kenilworth Road, hvor kampen endte 3-3 etter at Luton gikk til pause med en behagelig 3-0 ledelse. Alle Lutons mål ble scoret i løpet av de 23 første minuttene, og ble scoret av Luke Berry og Elijah Adebayo (2). Swansea reduserte til 1-3 i det 63.minutt, før de igjen reduserte til 2-3 i det 86.minutt. To minutter på overtid utlignet Joel Piroe til 3-3.

Dermed har ikke Luton vunnet over Swansea på Kenilworth Road siden oktober 2001 i en League Division three kamp (nivå fire). Luton vant 3-0 etter scoringer av Dean Crowe, Russell Perrett og Adrian Forbes. Etter det har Swansea besøkt Kenilworth Road fire ganger og vunnet tre ganger, mens fjorårets resultat ble det første uavgjortresultatet mellom lagene siden 2001.

Før vinterens seier, var siste seier over Swansea den 27.juni i 2020. Luton dro til Wales og The Liberty Stadium, hvor Luton vant 1-0 etter scoring fra Elliott Lee, som også var Lutons første seier og poeng over Swansea på fem kamper, og den første seieren på Swansea nye stadion anlegg.

Seieren i vinter var av det sjeldne og historiske slaget, ettersom når Luton har besøkt Swansea, har det sjeldent endt med tre bortepoeng. Av 28 forsøk i Swansea, har det kun skjedd seks ganger at Luton har vunnet. Syv ganger har det endt uavgjort når Luton har besøkt Swansea, mens 15 ganger har det endt med hjemmeseier.

 

Swanseas form

Før tirsdagens kamp mot Luton, ligger Rusell Martins menn på 12.plass med sine 5 poeng. Swansea startet sesongen med å ta et bortepoeng mot Rotherham, før de i hjemmekampen helgen etter tapte 0-3 for Blackburn. Lørdagen etter vant Swansea bortekampen mot Blackpool 1-0, mens Swansea på tirsdag fikk besøk av Millwall. Swansea ledet 2-0 etter at 12 minutter var spilt, men Swansea rotet bort sesongens første hjemmeseier på overtid, da Swansea klarte å score to selvmål.

Som Luton, ble Swansea også slått ut i Carabaocupens første runde. Swansea besøkte Oxford, og etter 90 minutters spill sto det 2-2. Den påfølgende straffesparkkonkurransen Tapte Swansea 3-5.

 

Lutons form

Heller ikke på tirsdag klarte Luton å score mål eller ta poeng, da Bristol City vant 2-0 på Ashton Gate. Dermed ligger Luton nest sist i The Championship etter fire serierunder med sine to poeng.

Bak Luton finner vi Coventry med sitt ene poeng, men de har kun spilt to bortekamper denne sesongen. Alle hjemmekampene til Coventry er hittil blitt utsatt, da deres gressteppe på hjemmebanen Coventry Building Society Arena, er i elendig forfatning. Dette da anlegget ble brukt i syv rugbykamper i Commonwealth Games, noe gressmatten ikke tålte og blir byttet ut i disse dager.

Luton startet sesongen med å ta imot Birmingham på Kenilworth Road, hvor kampen endte målløst. Helgen etter besøkte Luton Turf Moore og Burnley, hvor Dan Potts ga Luton ledelsen og scoret Lutons hittil eneste mål. Kampen endte 1-1. Forrige lørdag fikk Luton besøk av Preston, en kamp som Preston vant 1-0, mens på tirsdag ble det som nevnt 0-2 tap mot Bristol City

Luton ble også slått ut av første runde i Carabaocupen, ettersom Newport vant kampen på Kenilworth Road 3-2.

 

Friendly faces

Lutons trener i akdemiet, Adrian Forbes, spilte 79 kamper for Luton i perioden 2001 til 2004, hvor han også scoret 19 mål. Forbes gikk deretter til Swansea hvor han spilte 80 kamper og scoret 12 mål for Swansea. Inkludert det aller siste målet som ble scoret på The Vetch.

Den tidligere Ipswich spilleren Flynn Downes, ble lånt ut til Luton i januar 2018 og spilte 10 kamper i sesongen hvor Luton sikret opprykket til League One. Downes ble ifjor sommer hentet til Swansea, hvor han spilte 37 kamper og scoret et mål. Han ble i sommer klar for West Ham.

Paul Price spilte 230 kamper for Luton ifra 1971 til 1981, og scoret åtte mål, mens han også fikk 50 kamper for Swansea etter at han signerte for klubben i januar 1985.

 

Skader

Det har ikke blitt arrangert noen pressekonferanse foran lørdagens kamp. Det er derfor vanskelig å si noe eksakt rundt skadesituasjonen til Luton. Nathan Jones har derimot utrykt bekymring i flere medier, da det tette kampprogrammet fører til høy kampbelastning og stor slitasje på de spillerne han har til rådighet, spesielt på midtbanespillerne. Med flere midtbanespillere enten skadde eller usikre, er skaderisikoen enda større for de midtbanespillerne som er skadefrie, ettersom Nathan Jones ikke får rullert like mye som han ønsker, og gitt flere spillere nok hvile.

Nathan Jones har ramset opp følgende spillere som skadde, skadeplaget eller susikre: Harry Cornick, Fred Onyedinma, Luke Berry, Alfie Doughty, Henri Lansbury og Pelly-Ruddock Mpanzu. Alle sentrale spillere som også ville være naturlige i en rullering av spillere som vil kunne starte kamper for Luton.

Harry Cornick fikk en føling med en mulig strekkskade på fredagens trening før kampen mot Preston, og ble derfor ikke risikert i kampen mot Preston. Han var heller ikke klar til tirsdagens kamp, og vil også være usikker til kampen mot Swansea, selv om Simon Pitts hadde et håp om at han muligens ville bli klar til lørdagens kamp. Utover det må vi ta utgangspunkt i hva som ble sagt på torsdagens pressekonferanse før kampen mot Preston, da Nathan Jones meldte at Alfie Doughty fortsatt ville trenge litt mer tid før han var skadefri, men var litt mer optimistisk når det gjelder Fred Onyedinma. Pelly-Ruddock Mpanzu er på treningsfeltet og skal nærme seg å bli kampklar. Allikevel tar nok ikke trenerteamet sjansen på å forhaste seg med Mpanzu, da Nathan Jones ikke trenger enda en ny langtidsskade på Mpanzu, eller en midtbanespiller for øvrig. Det har ikke lyktes å skaffe informasjon om de andre spillerne som Nathan Jones har ramset opp.

 

Topp scorere

For Luton er det Dan Potts som har scoret Lutons eneste mål i ligaen denne sesongen, mens Carlos Mendes Gomes og Tom Lockyer har scoret Lutons mål i Carabaocupen.

For Swansea er det seks spillere som har scoret et mål hver.

 

Nice to know, need to know

Luton har ikke vunnet en offisiell ligakamp siden 1-0 seieren over Reading den 7.mai på Kenilworth Road, som da teller seks ligakamper på rad uten seier, inkludert de to play-off kampene mot Huddersfield. Tre av kampene har endt uavgjort, mens tre av kampene har endt med tap. Seks kamper uten seier er tangering av fjorårets rekke med kamper uten seier, som utspant seg i perioden 21. august til 25. september. Forskjellen fra årets rekke uten seier til fjorårets, er at fire av disse seks kampene endte uavgjort. Derfor er årets rekke av kamper uten seier, Nathan Jones dårligste periode som manager i Luton noensinne.

I 2016/17 sesongen ledet Nathan Jones Luton i fem ligakamper på rad uten å vinne, hvor Luton tapte to kamper og spilte tre kamper uavgjort.

 

Luton er tildelt 986 billetter til lørdagens kamp. Om Luton tar sesongens første seier i Swansea, eller om Swansea vinner sin første hjemmekamp for sesongen, kan du få med deg med livebilder ved å logge inn på iFollow kl 1600 skandinavisk tid. Simon Pitts kommenterer kampen.

 

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 3 / 5. Antall vurderinger: 1

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!