Sheffield United – Luton Town

På lørdag besøker Luton fjorårets premier league lag og tabellnabo Sheffield United, samt at vi nordmenn muligens får møte Sander Berge igjen. Både Luton og Sheffield United viser god form om dagen, samtidig som begge lag har like få kamper spilt grunnet utsatte «koronakamper».

Byen Sheffield
Byen Sheffield ligger i den engelske regionen Yorkshire & Humber, omtrent fem mil sør for Leeds. Historisk er Sheffield kjent for sin stålindustri, mens det i dag er økonomi og finans som dominerer arbeidsmarkedet i Sheffield. Med sine drøye 563 000 innbyggere, er Sheffield den niende største byen i England. Selve storbykommunen Sheffield, har drøye 1,5 millioner innbyggere.

Sheffield United FC
Sheffield United ble stiftet i 1889 som en avlegger av Sheffield United Cricket Club, og ble valgt inn i The Football League i 1892.

Sheffield Uniteds historie
Allerede I 1897/98 sesongen vant klubben deres første «major trophy», da de ble ligamestere på øverste nivå. Deretter vant de FA-cupen i 1899, 1902, 1915 og 1925, som også er klubbens siste «major trophy».

Sheffield United er en av fire klubber som har spilt på alle de fire øverste nivåene i det engelske fotballsystemet, og som har blitt seriemestere på alle fire nivåene. Luton mangler å vinne Premier League, så er de også medlem a dette «selskapet».

I tiden 1892 til 1979, spilte Sheffield United sammenhengende på nivå en og to. I 1979 havnet Sheffield United tredjesist på nivå to (Second Division), og rykket ned til nivå tre (Third Division). Elendigheten fortsatte, og i 1982 havnet klubben nest sist i Third Division, og rykket for første og eneste gang ned til nivå fire (Fourth Division). Sheffield United rykket direkte opp igjen til nivå tre.

Sheffield United spilte sammenhengende på nivå en og to fra 1989 til 2011, hvor fem av disse sesongene var på øverste nivå. Blant annet spilte Sheffield United i Premier Leagues første sesong i 1992/93, og var også det første laget som scoret mål i Premier League. Sheffield Uniteds, Brian Deane, scoret 1-0 målet på Bramell Lane mot Manchester United. En kamp som Sheffield United vant 2-1 mot klubben som til slutt skulle bli de første vinnerne av Premier League.

Perioden 2011 til 2017 spilte Sheffield United i Legeue One, som også er den lengste perioden til Sheffield United hvor de ikke har spilt på de to øverste liganivåene. Første sesong i League One var dessuten av det virkelig bitre slaget, da Sheffield United havnet på tredje plass, tre poeng bak byrival Sheffield Wednesday. Og enda bitrere, etter å ha spilt målløst i 120 minutter, tapte Sheffield United Play-off finalen 7-8 på straffespark mot Huddersfield.

I september 2013 kjøpte prins Abdullah av kongehuset i Saudi Arabia, 50% av aksjene til Sheffield United, og proklamerte også at Sheffield United skulle spille i Premier League så fort som mulig, og aller helst innen fem år. Prinsen spyttet også inn en del frisk kapital, ansatte Chris Wilder som manager, men måtte vente helt til 2017 før Sheffield United rykket opp til The Championship. I mellomtiden hadde Sheffield United spilt seg frem til semi-finalen i FA-cupen i 2014, hvor de tapte for Hull City, samt i ligacupen sesongen etter, hvor Tottenham ble for sterke.

I første sesong i The Championship, havnet Sheffield United på tiende plass, mens de året etter sikret direkte opprykk til Premier League ved å bli nummer to, tolv år etter at de sist spilte på øverste nivå i det engelske fotballhierarkiet.

Til tross for opprykk, var det en del uro i kulissene på Bramell Lane. I et par år hadde det pågått en rettstvist mellom prins Abdullah og den andre eieren, Kevin McCabe, da begge partene ønsket å kjøpe ut den andre eieren. Saken havnet i retten, og i september 2019 besluttet høyesterett at McCabe måtte selge sine aksjer til Prins Abdullah, som dermed satt med 100% av aksjene i Sheffield United.

Til tross for uroen, klarte Chris Wilders menn å kapre en imponerende niende plass i sin første sesong i Premier League. Derimot, sesongen etter var det slutt, og Wilder måtte forlate klubben etter fem år som manager i klubben han elsket. Klubbledelsen så ingen annen utvei enn å løse Wilder fra sin kontrakt, ettersom Sheffield United kun hadde vunnet en kamp på atten forsøk. Paul Heckingbottom fullførte sesongen som «care-taker», og havnet desidert sist med 23 poeng (totalt 7 seiere), 16 poeng bak Burnley som havnet på 17.plass. I mai i fjor ble den tidligere Fulham manageren, Slavisa Jokanovic, ansatt som klubbens manager, men fikk sparken den 25.november. Igjen ble Paul Heckingbottom ansatt som manager, men denne gangen med en fire års kontrakt.

Totalt har Sheffield United spilt på nivå en i 62 sesonger, 44 sesonger på nivå to, 11 sesonger på nivå tre, mens de spilte en sesong på nivå fire.

Rivalisering
Hovedrival til Sheffield Wednesday, er Sheffield United. Kampene mellom disse to lagene kalles for «The Steel city derby», og har blitt spilt 131 ganger. Første derby ble spilt i 1890, hvor Wednesday vant 2–1. Sheffield United har vunnet derbyet 46 ganger, 43 ganger har det endt uavgjort, mens Wednesday har vunnet 42 ganger. Siste møte mellom Sheffield United og Sheffield Wednesday ble spilt i mars 2019 på Hillsbrough, hvor kampen endte 0-0. Etter endt sesong i 2019, rykket Sheffield United opp til Premier League etter å ha havnet på andre plass i The Championship. Som kjent rykket Sheffield Wednesday ned til League One før årets sesong.

Bramall Lane
«The Blades», som er kallenavnet til Sheffield United, henspiller på byens stålproduksjon, og spiller hjemmekampene sine på Bramall Lane. Sheffield United har spilt på Bramell Lane siden klubben ble etablert, og har i dag en kapasitet på 32 702 tilskuere. Banen ble først åpnet den 30.april i 1855, men som en cricketbane. Den første fotballkampen ble spilt 29.desember i 1862, mellom Sheffield FC og Hallam FC. Kampen ble spilt for å samle inn til et veldedighetsformål, og endte 0-0. Tilskuerrekorden på 68 287 tilskuere, stammer fra en femterunde kamp i FA-cupen mot Leeds som ble spilt i 1936.

Verdens eldste fotballklubb
Sheffield er ikke bare kjent for å ha de to rivaliserende klubbene Sheffield United og Sheffield Wednesday. Byen er også kjent for å ha verdens eldste fotballklubb, som fortsatt eksisterer og spiller ligafotball, nemlig Sheffield FC. Klubben ble etablert 24.oktober 1857, og spiller i dag i Northern Premier League Division One East, som utgjør nivå åtte i det engelske ligasystemet. Ved å søke opp “The Oldest Club In The World: Sheffield FC” på Youtube, vil man finne en hyggelig liten video om klubben, som i 2007 feiret sitt 150 års jubileum. Selveste Pelé og dengang FIFA president Sepp Blatter, besøkte klubben i forbindelse med klubbens jubileumsarrangementer. Blant annet ble det arrangert «anniversary celebration matches» på Bramall Lane mot Inter og Ajax. Sheffield FC var også en av klubbene som var med å danne «The Sheffield Rules», som var et utgangspunkt til regelsett for hvordan fotball skal spilles, slik vi kjenner fotballen i dag.

H2H
Luton og Sheffield United har møtt hverandre 43 ganger, hvor Sheffield United har vunnet 18 ganger, Luton har vunnet 15 ganger, mens lagene har spilt uavgjort ved 10 anledninger. Det blir stort sett alltid mål når lagene møtes, selv om det ble historiens andre målløse oppgjør mellom lagene når Sheffield United gjestet Kenilworth Road i august. Det forrige målløse oppgjøret mellom lagene fant sted på Kenilworth Road i september 1950.

Sist lagene møttes på Bramall Lane, var i november 2005. Kampen endte 4-0 til Sheffield United, som også rykket opp til øverste nivå etter endt sesong, mens Luton endte på tiende plass, som også er den beste ligaplasseringen som Luton har hatt siden nedrykket fra øverste nivå i 1992.

Siste seier over Sheffield United kom på Kenilworth Road i januar 1996 i en League Division 1 kamp (nivå to), hvor Luton vant 1-0. Det har ikke lyktes å få tak i hvem som ble matchvinner for Luton, men Luton havnet sist i ligaen denne sesongen, og rykket ned til nivå tre. Lagene har møttes fire ganger etter seieren i 1996, hvor Sheffield United har vunnet to ganger, mens de to siste møtene ha endt uavgjort.

Luton har besøkt Bramell Lane ved 23 anledninger. 12 ganger har det endt med hjemmeseier til Sheffield United, seks ganger har det endt uavgjort, mens fem ganger har det endt med seier til Luton.

Sist Luton vant på Bramell Lane var i oktober 1994 hvor Luton vant 3-1, også det i en League Division 1 kamp. Lutons mål ble scoret av Gayle (selvmål), Kerry Dixon og Julian James. Luton havnet på 16.plass i ligaen denne sesongen. Luton har besøkt Bramell Lane to ganger etter 1994.

Sheffield Uniteds form
Som nevnt innledningsvis, er Sheffield United et av formlagene i The Championship, samtidig som laget ligger på plassen bak Luton (12.plass) med sine 33 poeng. Både Luton og Sheffield United har spilt 24 kamper hver, mens de andre lagene i ligaen har spilt 25 til 27 kamper. Swansea har spilt færrest kamper med sine 23 kamper.

Før møtet i august, lå Sheffield United nest sist i The Championship etter en elendig start på sesongen. Uavgjort resultatet mot Luton i femte serierunde var det andre poenget som Sheffield United klarte å ta. Billy Sharps scoring i 1-2 tapet mot Peterborough i fjerde serierunde, var også det eneste målet som Sheffield United klarte å score, før de vant 6-2 over Peterborough i sjette serierunde. Deretter ble det ytterligere tre kamper på rad uten tap.

På de siste syv kampene, eller etter at Paul Heckingbottom tok over manageransvaret, har Sheffield United tapt en kamp, og det skjedde på lørdag mot Wayne Rooneys menn på Pride Park, hvor Sheffield United tapte 0-2.

Den 20. november spilte Sheffield United 0-0 på Bramall Lane mot Coventry, før de tirsdagen etter vant 1-0 over Reading i Reading. Den 28 november fikk Sheffield United besøk av Bristol City, hvor hjemmelaget vant 2-0. En uke senere ble det 3-2 seier i Cardiff. Deretter ble det 16 dager «korona pause», før Sheffield United besøkte Fulham og vant en sterk 1-0 seier.

Igjen ble det «korona pause», og Sheffield United spilte ikke kamp igjen før den 9.januar hvor de tapte 0-3 for Wolverhampton på Molineux stadium i FA-cupen. Forrige lørdag tapte som nevnt Sheffield United 0-2 for Derby, før de på tirsdag besøkte Preston og mistet en 2-0 ledelse i andre omgang, hvor også Preston utlignet til 2-2 i det 89. minutt.

På hjemmebane har Sheffield United vunnet fire kamper, tapt fire og delt poengene ved to anledninger. Når det gjelder hjemmeform, var siste hjemmekamp mot Bristol City som Sheffield United vant 2-0. Hjemmekampen før det var mot Coventry, som endte målløst. De to hjemmekampene før det var mot Blackpool og Millwall, hvor begge kampene endte med tap.

Lutons Form
På lørdag vant Luton en dramatisk, men også en imponerende 3-2 seier over Bournemouth, før Luton på onsdag vant en sjelden seier i Reading, da Reading ble beseiret med 2-0. Det gjør at Luton klarte sesongens første «back to back win» (to seiere på rad), samt at Luton klarte sesongens ellevte «clean sheet», og James Sheas fjerde «clean sheet» av seks mulige. Tar vi med FA-cupkampen mot Harrogate, som Luton vant 4-0, er Luton ubeseiret etter «koronapausen».

Det gjør at Luton ligger på 11. plass med sine 35 poeng. Det er syv poeng opp til Middlesbrough på sjette plass, som har to kamper mer spilt enn Luton, mens det er seksten poeng ned til Peterborough på 22. plass. Med sine 7 pluss mål, har Luton den sjette beste målforskjellen i The Championship. Til sammenligning har Sheffield United minus en som målforskjell på plassen bak Luton.

På bortebane har Luton vunnet fire kamper, spilt fire uavgjort og tapt fire kamper. På de fire siste kampene er Luton ubeseiret, da Luton har vunnet tre kamper og spilt uavgjort mot Fulham. Luton har vunnet mot Blackpool, Bournemouth og Reading. Før disse fire kampene, spilte Luton fire kamper på rad uten seier, hvor det ene poenget mot Nottingham var det eneste poenget som Luton klarte.

På bortebane har Luton spilt tre kamper på rad uten å tape, Da Luton spilte 0-0 mot Nottingham, før de vant siste bortekamp før koronapausen mot Blackpool 3-0. På onsdag ble det 2-0 seier over Reading på Select Car Leasing Stadium.

Nordmenn i Sheffield United
Flere nordmenn har spilt i Sheffield United, og Roger Nilsen er den mordmannen som har spilt lengst og har flest kamper for Sheffield United. Fra 1993 til 1999, spilte Nilsen 166 kamper for «The Blades», men scoret ikke et eneste mål. Jostein Flo spilte for klubben ifra 1993 til 1996, hvor han fikk 84 kamper og scoret 19 mål, mens Jan Åge Fjørtoft spilte 34 kamper og scoret 19 mål i perioden 1996 til 1998. I desember1998 ble Anders Jacobsen kjøpt fra Start til Sheffield United, hvor han fikk 12 kamper. Sesongen etter spilte han for Stoke.

I dag spiller Sander Berge for Sheffield United, som foran fjorårets sesong ble hentet fra den belgiske klubben Genk. Med en pris på 23 millioner euro, ble Berge Sheffield Uniteds dyreste spiller, i tillegg til å bli Norges dyreste spiller. Hittil har Berge spilt 39 kamper og scoret tre mål for Sheffield United. Martin Ødegårds overgang fra Real Madrid til Arsenal nå i august, ble ny norsk overgangsrekord, da overgangen til Arsenal skal ha kostet Londonklubben 35 millioner euro.

Spillere som har spilt for begge lag
Simon Pitts kunne liste opp følgende spillere om har spilt for begge klubbene: Peter Anderson, Alex Baptiste, Billy Barnes, Alan Birchenall, Billy Boyd, Cameron Carter-Vickers, Paul Connolly, Martin Cranie, Mervyn Day, Andy Dibble, Paul Furlong, Jack Gibson. Don Givens, Harry Gooney, Ryan Hall, Bob Hatton, Don Hutchison, Chris Kamara, Rhys Norrington-Davies, Paul Peschisolido, Jesse Pye, Bruce Rioch, Matthew Spring, Imre Vàradi.

Skadde spillere
Foran lørdagens kamp, ser det ut til at Nathan Jones fortsatt må klare seg uten Harry Cornick. Utover det, har ikke Nathan Jones nevnt noe om andre spilleres helsetilstand foran lørdagens kamp, men Nathan Jones har gitt klart utrykk for at han må bruke hele spillerstallens bredde fremover, da Luton går inn i en periode hvor de skal spille 10 kamper på 35 dager. Gledelig er det også at Admiral Muskwe vil være tilgjengelig, da Muskwe er tilbake fra Afrika mesterskapet.

Toppscorerne
Elijah Adebayo scoret ikke mot Reading, men var nest sist når Alan Campbell scoret i sin andre kamp på rad, og scoret sitt andre mål for sesongen.. Dermed blir scoringen mot Harrogate stående som det siste målet som Adebayo scoret, men er fortsatt Lutons toppscorer med elleve mål uansett turnering. Adebayo kan imidlertid legge til sin andre assist på målpoeng kontoen.

Harry Cornick har scoret syv mål i tillegg til å ha to målgivende pasninger, mens Luke Berry også scoret enda et mål mot Harrogate og har scoret fem mål, i tillegg til en målgivende pasning. Det er verdt å merke seg at forsvarsspilleren Kal Naismith er den farligste «servitøren» hos Luton, sammen med James Bree, da begge har fire målgivende pasninger i ligaen. Den fjerde «assisten» til Naismith kom på lørdag mot Bournemouth, da Naismith serverte Alan Campbell som scoret sitt første mål som Luton spiller.

Som en kuriositet kan nevnes at begge de første scoringene til Luton mot Bournemouth og Reading, var selvmål. Det gjør at tre av målene som Luton har scoret denne sesongen, er selvmål, da også reduseringsmålet i bortemøtet mot Bournemouth var et selvmål. Det vil si at to av fire mål som er scoret mot Bournemouth, er scoret som selvmål, og begge selvmålene er scoret av Lloyd Kelly.

Hos Sheffield United er det veteranen Billy Sharp som er toppscorer med sine åtte mål, mens Morgan Gibbs-White har scoret fem mål. Sander Berge har hittil scoret et mål. Sharp har for øvrig seks målgivende pasninger.

Luton har fått tilgjengelig 2725 billetter til lørdagens kamp, som du som vanlig kan streame med livebilder via iFollow tjenesten. Simon Pitts har som vanlig tatt turen for å kommentere kampen.

COYH!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!