Luton Town – Bristol City

På tirsdag tar Luton imot Bristol City på et flombelyst Kenilworth Road. En kamp som skulle vært spilt på «boxing day», men som ble utsatt grunnet koronasmitte i Luton stallen. Luton vil forhåpentligvis være sterkt motiverte før tirsdagens kamp, ettersom Luton på lørdag tapte 0-2 for Sheffield United, som for øvrig også var Luton første tap i 2022.

Bristol by
Bristol er en by i det sørvestlige England og ligger i regionen Sørvest-England. Byen ligger ved elven Avon, nær grensen til Wales og har ca 463 000 innbyggere. Byen ligger omtrent 14 mil sør for Birmingham og sju mil øst for Cardiff. Byen har en Katedral og to universiteter som benevnes som university of Bristol og The university of the West of England. Byen er også kjent for sin elektronikk og luftfarts industri. I 2014 og 2017 ble Bristol kåret av «The Sunday Times» til Storbritannias beste by å bo i.

Bristol City
Bristol City ble stiftet i 1897, og ble valgt inn i The Football League i 1901. Klubben hadde sin beste periode fra 1906 til 1911, hvor de spilte på det øverste nivået i det engelske ligasystemet, som også er eneste gang Bristol City har spilt på øverste liganivå.

I 1906/07 sesongen debuterte Bristol City på øverste nivå med en andre plass i ligaen, som også er klubbens beste plassering noensinne. Bristol City var finalist i FA cupen i 1909, mens de har klart å spille seg frem til semifinalen i Ligacupen ved to anledninger. Henholdsvis i 1971 og 1989. I sommer avsluttet Bristol City på 19. plass i The Championship, åtte poeng foran Wycombe Wanderers som til slutt havnet på 22.plass.

Foran fjorårets sesong ble Dean Holden ansatt som permanent manager i Bristol City, etter at Lee Johnson fikk sparken. Holden fikk sparken i februar i år etter å ha ledet Bristol City i seks tap på rad, og ble erstattet av Nigel Pearson, som sist var manager i Watford.

Rivaler
Bristol City er for tiden ”storebror” i byen Bristol, da de ligger to liganivå over ”lillebror” og byrival Bristol Rovers. Bristol Rovers rykket ned til League Two etter fjorårets sesong, da Rovers ble sist i League One.

«The Bristol Derby» er i en kåring kåret til det åttende mest intense rivaloppgjør i England. Både Rovers og City har slitt med hooligans, og det har skjedd mer enn en gang at disse rivaloppgjørene har endt med stygge episoder mellom klubbenes supportere.

Cardiff city er også en av de store rivalene til Bristol City, akkurat som Cardiff er rivaler til Bristol Rovers. Cardiff ligger som nevnt syv mil øst for Bristol, men som kjent i Wales. Kampene mellom Bristol lagene og Cardiff City har derfor en nasjonal dimensjon over seg, i tillegg til å ligge nær hverandre geografisk. Kampene kalles «The Severnside derby».

Ashton gate
«The Robins», som er kallenavnet til Bristol City, spiller hjemmekampene sine på Ashton Gate, noe de har gjort siden 1904. Ashton Gate har i dag en kapasitet på 21 500 tilskuere, mens rekorden er på 43 335 tilskuere. Denne rekorden ble satt den 16. februar i 1935 i en femterunde kamp i FA cupen mot Preston North End. I tillegg til fotballkamper har det blitt holdt flere store konserter på anlegget, blant annet med Rod Stewart, Rolling Stones, Bryan Adams, Elton John og The Who.

H2H
Luton og Bristol City har møtt hverandre 62 ganger. 22 ganger har Luton vunnet, mens Bristol City har vunnet 22 ganger. 18 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes, var i midten av september på Ashton gate. Kampen så lenge ut til å ende med hjemmeseier, ettersom Bristol City ledet 1-0 til det var spilt 91 minutter. Et minutt på overtid scoret Danny Hylton sitt første mål noensinne i The Championship, og sørget for at kampen endte 1-1.

Sist Luton fikk besøk av Bristol City på Kenilworth Road, var for omtrent et år siden, det vil si den 29.desember i 2020. Luton vant 2-1 etter scoringer av Glen Rea og Kiernan Dewsbury-Hall.

Som en kuriositet kan nevnes, at kampen på Ashton Gate sesongen før, også ble spilt den 29.desember. Da vant Bristol City en sjelden seier over Luton, da de vant 3-0. Dette er den eneste seieren Bristol City har over Luton på de siste 12 møtene mellom lagene, da Bristol City vant 3-1 over Luton den 28.april i 2001 i en League Division Two kamp (nivå tre).

Luton og Bristol City har spilt mot hverandre på Kenilworth Road 32 ganger. 15 ganger har Luton vunnet, syv ganger har det endt med borteseier, mens ti ganger har det endt uavgjort. Luton har ikke tapt på de siste seks hjemmekampene mot Bristol City, da siste seier for Bristol City på Kenilworth Road kom i november 2000. Bristol City vant 3-0 i en League Division two kamp (nivå tre).

Bristol City form
Før høstens oppgjør, lå Bristol City på plassen foran Luton i The Championship på en 11. plass. Luton ligger denne gang på 13.plass med sine 35 poeng, mens Bristol City ligger på 16.plass med sine 33 poeng, men med to kamper mer spilt enn Luton.

På de siste ti kampene har Bristol City vist veldig variabel form, da de har tapt fire kamper, spilt to uavgjort og vunnet fire kamper. På de siste fem kampene har det blitt seier mot Millwall, samt sist en etterlengtet 3-2 seier på lørdag over rivalene Cardiff i «The Servernside derby». Det ble et-måls tap mot Huddersfield og QPR, samt at Bristol City forrige lørdag tapte hele 2-6 for Fulham på Craven Cottage. Også helgen før ble det tap for Fulham, da Fulham slo ut Bristol City fra FA-cupen ved å vinne 1-0 på Ashton Gate.

Bristol City har vært noe bedre på Ashton Gate, enn de hare vært på reise. Av 33 poeng, har bare 13 av disse poengene blitt tatt på bortebane. Poengene har de fått ved å vinne fire bortekamper, alle med knappest mulig margin, samt at bortekampen mot Hull endte uavgjort. Bristol City har tapt syv av kampene de har spilt borte fra Ashton Gate.

Selv om Bristol city har scoret et mål mindre enn Luton, som gjør at Bristol City er blant de syv mest scorende i The Championship, slipper også Bristol City inn mange mål. Med sine 47 innslupne mål, er det kun Peterborough som har sluppet inn fler mål. Spesielt er det på bortebane at Bristol City har sluppet inn mange mål, da de har sluppet 28 mål når de har vært på reise. Igjen er det kun Peterborough som har sluppet inn flere bortemål.

Etter siste borteseier, som var mot Peterborough den 2. oktober, har Bristol City spilt seks bortekamper hvor poenget mot Hull den 11.desember er det eneste poenget som Bristol City har tatt på disse seks bortekampene. Målforskjellen på disse fem bortekampene er svake 6-19.

Lutons form
På lørdag tapte Luton 0-2 for Sheffield United, som dermed satte et punktum for Lutons ubeseirede rekke på fem kamper, uansett turnering. Spesielt spilte Luton en svak andre omgang, og i løpet av tre minutter lå Luton under 0-2. Dermed falt Luton ned til 13. plass med sine 35 poeng. Luton har 25 kamper spilt, mens de fleste andre lagene i The Championship ligger på 26 til 28 kamper. Det er ni poeng opp til Huddersfield på sjette plass.

Før lørdagens tap, hadde Luton spilt fem kamper på rad uten å tape, inkludert 4-0 seieren over Harrogate i FA-cupen. Siste tap før lørdagens tap, var mot Cardiff på Kenilworth Road den 27.november.

Inkludert seieren mot Harrogate, har Luton spilt tre hjemmekamper på rad uten å tape. Først spilte Luton 1-1 mot Fulham i november, før de vant over Harrogate. Forrige lørdag ble det 3-2 seier over Bournemouth. Før disse tre kampene, tapte Luton hjemmekampene mot Cardiff og Stoke. Før disse to hjemmetapene, spilte Luton seks kamper på rad uten å tape. Tre hjemmekamper endte uavgjort, mens tre hjemmekamper endte med seier.

Nordmenn i Bristol City
En nordmann er spesielt kjent for å ha spilt for Bristol City, og dette er dagens Mjøndalentrener, Vegard Hansen. Den tidligere forsvarsspilleren står oppført med 37 kamper for Bristol City, som fordeler seg på to sesonger fra 1994 til 1996. Hansen scoret ikke mål for Bristol City.

I en tidligere samtale med undertegnede, kunne Hansen bekrefte overfor LTSCS at de møtte Luton på Ashton Gate når han var i Bristol City. Hansen var ikke aktuell til å spille denne kampen, som Luton tapte 0-1, da han var skadet.

Hansen kunne også fortelle at når han spilte i Strømsgodset, var han en tur over til England. Dette var i perioden hvor nordmenn var veldig populære i engelske klubber, samt at han husket at dette var i perioden hvor Luton spilte på kunstgress. Hansen husker han var iført en overdel med merket til Strømsgodset, og ble kontaktet av et styremedlem fra Luton som lurte på om han var norsk fotballspiller. Når Hansen bekreftet dette, ble han tilbudt prøvespill for Luton Town, men avslo dette.

Markus Henriksen ble i januar 2020 lånt ut fra Hull til Bristol City, hvor han fikk fire kamper på Ashton Gate.

Foruten Vegard Hansen og Markus Henriksen, er det enda en person som har hatt tilknytning til Bristol City og norsk toppfotball, nemlig Benny Lennartson. Den tidligere Vikingtreneren, var manager for Bristol City i 1998/99 sesongen, men hadde ingen suksess. Bristol City endte desidert sist i Championship, og rykket ned til nivå tre. Lennartson fikk sparken etter endt sesong, og ble erstattet av Tony Pulis.

Friendly faces
Hos Bristol City spiller flere spillere som også har historikk hos Luton. Den Lutonfødte forsvarsspilleren Jay Dasilva, gikk ungdomsgradene i Luton ifra 2007 til 2012. I 2012 ble han solgt til Chelsea hvor han kun ble lånt ut til andre klubber. Foran 2019/20 sesongen signerte Dasilva en permanent kontrakt med Bristol City, men har vært mye plaget med skader.

Også spissen Chris Martin har historie knyttet til Luton. I 2008/09 sesongen ble Martin lånt ut fra Norwich til Luton, hvor han spilte 40 kamper og scoret 11 mål. Den 3. september i fjor signerte Martin for Bristol City, etter at Martin ble sluppet på free transfer fra Derby.

Mick Harford har en sesong i Bristol City i 1981/82 sesongen, hvor han spilt 30 kamper og scoret 11 mål.

Tyreeq Bakinson, som tilbrakte ungdomstiden i Luton, ble på søndag lånt ut til Ipswich, og skal spille for «the tractorboys» resten av sesongen.

Skader
Når det gjelder skader, har det ikke vært noen pressekonferanse før dette innlegget ble lagt ut. Det er allikevel grunn til å tro at tirsdagens kamp kommer for tidlig for Harry Cornick og James Bree, mens vi får håpe at Adebayo, som ble benket grunnet en mulig føling på baksiden av lårmuskulaturen, er klar for tirsdagens kamp. Simon Pitts kunne også melde at Tom Lockyer har slitt med en skade på baksiden av det ene låret, og at det er grunnen til at han ikke har vært aktuell på lenge. Ifølge Pitts skal han ha varmet opp mot Sheffield United, men meldt seg uaktuell rett før kampstart. Lockyer vil være veldig ønsket til tirsdag, da Reece Burke vil måtte stå over grunnet sitt røde kort mot Sheffield United.

Toppscorerne
Luton scoret ikke mål mot Sheffield United, dermed er Elijah Adebayo fortsatt Lutons toppscorer med elleve mål uansett turnering. Harry Cornick har scoret syv mål i tillegg til å ha to målgivende pasninger, mens Luke Berry også scoret enda et mål mot Harrogate og har scoret fem mål, i tillegg til en målgivende pasning. Det er verdt å merke seg at forsvarsspilleren Kal Naismith er den farligste «servitøren» hos Luton, sammen med James Bree, da begge har fire målgivende pasninger i ligaen.

For Bristol City er det Andreas Weimann med sine 13 mål som er toppscorer, mens Chris Martin har scoret syv mål.

Kampen på tirsdag kan du som vanlig få med deg ved å streame livebildene via iFollow tjenesten. Simon Pitts hilser og kommenterer kampen som vanlig og som har avspark kl 2045 norsk tid.

COYH!!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!