Reading – Luton Town

På onsdag besøker Luton Reading, og spiller en av to bortekamper denne uken. Reading, som i fjor feiret at klubben ble 150 år gammel, har slitt økonomisk de siste årene og ble i høst trukket seks poeng. Kampen skulle egentlig ha vært spilt den 18. desember, men ble utsatt grunnet Covid-19 smitte i Reading troppen.

Byen Reading
Byen Reading ligger i den engelske regionen Sørøst- England, omtrent seks mil vest for London, hvor det bor ca 145 000 innbyggere. Byen er, ved siden av London, et av de viktigste forretningssentra i det sørøstlige England, og flere store britiske og multinasjonale selskaper har sine hovedkvarter i byen. Byen var også kjent for produksjon av øl (India Pale Ale), planteknoller og kjeks.

Reading FC og Rivalisering
Reading FC ble stiftet i 1871, og er derfor en av de eldste fotballklubbene i England. Allikevel ble ikke Reading valgt inn i The Football League før i 1920. Reading har ingen spesielle erkerivaler, men det har alltid vært ekstra tenning blant Readingsupporterne når Reading møter Aldershot, Oxford og Swindon.

«The Biscuitsmen» og «The Royals»
Tidligere ble Reading FC kalt «The Biscuitsmen», som refererte til byens kjeksproduskjon. Spesielt ettersom en av verdens største kjeksprodusenter holdt til i Reading, nemlig Huntly and Palmers. I dag er kallenavnet til Reading «The Royals», som referer til at Reading ligger i «The Royal County of Berkshire», som tidligere het «The County of Berkshire». Ettersom Windsor Castle ligger i “The County of Berkshire”, bestemte dronningen I 1957 at navnet skulle endres til «The Royal County og Berkshire». Dermed «The Royals».

Readings historie
Reading har stort sett alltid spilt på nivå to til fire i det engelske ligasystemet, og har ingen «major trophy». Det nærmeste Reading har vært et «major trpohy», var i 2014/15 sesongen hvor Reading spilte seg frem til semi-finalen i FA-cupen. Championship-laget Reading, møtte ikke på Premier League motstand før de møtte Arsenal i semi-finalen på Wembley. Det måtte spilles ekstraomganger for å kåre en vinner, hvor Arsenal til slutt vant 2-1, etter at Reading utlignet til 1-1 i andre omgang.

I 2005/06 sesongen klarte endelig Reading å vinne Championship, og det med hele 106 poeng, som også er rekord for hva et engelske lag har klart å oppnå gjennom en hel sesong i «The Football League». I sin første sesong i Premier League imponerte Reading med å bli nummer åtte, som også er klubbens beste ligaplassering noensinne. Sesong nummer to ble mer utfordrende for Reading, da Reading ble nummer 18 med knappest mulig margin overfor Fulham. Både Fulham og Reading avsluttet sesongen med 36 poeng, men Reading ble nummer 18 med tre mål dårligere målforskjell enn Fulham, som dermed ble nummer 17.

Deretter ble det fire sesonger i The Championship, før Reading igjen rykket opp til Premier League etter å ha vunnet Championship i 2011/12 sesongen. Det ble med den ene sesongen, da Reading havnet på 19. plass i sin «comebacksesong». Reading har spilt i The Championship etter dette.

I august ifjor ble Veljko Paunovic ansatt som Readings manager, og er fortsatt dagens manager. Veljko Paunović menn vekslet i fjor mellom å ligge på fjerde til sjette plass, helt til den 10.april, da de falt ned til en syvende plass og utenfor Play-off. Mye skyldtes langvarig variabel form, og en elendig avslutning på 11 kamper, hvor den eneste tre-poengeren som Reading klarte på disse 11 kampene, var en 3-1 seier over Derby på Madejski Stadium den 5. april. Foruten seieren mot Derby, ble det poengdeling i syv av de andre kampene, inkludert en målløs kamp mot Luton. Dermed avsluttet Reading på en 7.plass i Championship, 7 poeng bak Bournemouth som havnet på sjette plass. Reading avsluttet åtte poeng foran Luton som avsluttet på 12.plass.

Den 17. november i år ble det klart at jubilanten Reading ble trukket seks poeng, da de har driftet med for store underskudd de tre siste årene.

Flere rekorder
Ved siden av å ha rekorden for å ha klart flest poeng på en sesong, har også Reading rekorden for å ha vunnet flest kamper på rad siden seriestart. I 1985/86 sesongen spilte Reading på nivå tre og spilte 13 kamper på rad fra seriestart uten å avgi poeng. Reading vant nivå tre denne sesongen, og rykket opp til nivå to. Luton har også en unik rekord i det engelske seriesystemet. Det vil si at Joe Payne har denne rekorden, men som Lutonspiller. Den 13. april i 1936, scoret Payne 10 mål mot Bristol Rovers i en ligakamp på Kenilworth Road. De ti scorede målene av Payne i en og samme kamp, er rekord i de fire øverste liganivåene i England.

Madejski Stadium/Select Car Leasing Stadium
Reading spiller hjemmekampene sine på Madejski Stadium, eller Select Car Leasing Stadium, som anlegget heter i dag grunnet sponsornavn. Dagens publikumskapasitet er på 24 161 tilskuere, hvor rekorden er på 24 184 fra en kamp mot Everton som ble spilt i november 2012.

Anlegget, som er kalt opp etter den tidligere styrelederen Sir John Madejski, sto klart til bruk før 1998/99 sesongen. Den 22.august ble første kamp spilt, og på motsatt side sto Luton som det aller første bortelaget som fikk besøke det flotte anlegget. Kampen ble spilt på liganivå tre, og Reading vant 3-0. Før Madejski Stadium, spilte Reading på Elm Park, som Reading hadde som hjemmebane fra 1896.

H2H
Luton og Reading har møtt hverandre 56 ganger. Reading har vunnet 26 ganger, Luton har vunnet 22 ganger, mens ni ganger har det endt uavgjort.

Forrige sesong møttes Reading og Luton fire ganger, og siste møte var i The Championship den 21. april på Kenilworth Road, som endte 0-0. Før det møttes lagene den 9.januar i FA-cupen på Kenilworth Road, som Luton vant 1-0 etter scoring av George Moncur i det 30. minutt. Luton tapte 1-3 i neste runde for FA-cupfinalist Chelsea på Stamford Bridge, som også ble siste kamp for Chelsea manager Frank Lampard.

Lagene møttes også på Madejski Stadium på selveste «boxing day» i fjor, hvor Reading vant 2-1 etter at Kazenga LuaLua reduserte for Luton i det 90.minutt. Dermed står fortsatt Luton uten ligaseier over Reading siden 3-2 seieren i The Championship i februar 2006 på Kenilworth Road. Da var det Rowan Vine som scoret to mål, mens Dean Morgen scoret Lutons tredje mål.

Det første møtet mellom lagene forrige sesong, var i september i andre runde i Carabao cupen på Madejski Stadium. I potten lå en hjemmekamp mot selveste Manchester United, og Jordan Clark scoret kampens eneste mål, som også er Lutons andre seier noensinne på Madejski Stadium, siden Reading flyttet inn i sitt nye stadionanlegg i 1998. Sist Luton vant en ligaseier i Reading, og den første på Madejski Stadium, var i august 1999 hvor Luton vant 2-1 etter scoringer av «Andy» Fotiadis og Liam George.

Totalt 25 ganger har Luton besøkt Reading, hvor Luton har vunnet syv ganger.18 ganger har det endt med hjemmeseier, mens fire ganger har det endt uavgjort

Readings form
Før onsdagens kamp ligger Reading på 21. plass, tre poeng foran Peterborough som ligger på 22. plass. Reading har spilt 25 kamper, mens Peterborough har spilt 24 kamper. Det er ti poeng opp til Luton som ligger på 13. plass. Om Reading hadde fått beholde sine seks poeng, ville de ha ligget 18. plass med lik poengsum som Hull og Swansea, men med dårligere målforskjell. Hva gjelder målforskjell, har Reading sluppet inn 45 mål, som er nest flest innslupne mål i årets The Championship. Dette er like mange innslupne mål som Bristol City, mens Peterborough har sluppet inn flest mål med sine 48 innslupne.

Fra 20.oktober til andre november, spilte Reading fire kamper på rad uten å ta poeng. Tapene kom mot Blackpool, Blackburn, Bournemouth og Millwall, og de scoret kun to mål som de scoret i 2-3 tapet mot Blackpool. Det ble 0-2 tap mot Blackburn og Bournemouth, mens de tapte 0-1 mot Millwall.

Etter de fire tapte kampene, ble det litt bedre for Reading, da de vant mot Birmingham og Swansea, mens det ble uavgjort mot Nottingham Forest og Hull. Videre ble det 0-1 tap mot Sheffield United, mens det ble 0-1 tap mot West Brom på The Hawthorns, før Reading måtte ta en ufrivillig Korona pause.

Reading kom igang igjen med ligaspill den 3.januar, hvor de spilte 2-2 mot Derby på Select Car Leasing Stadium. Deretter tapte Reading 1-2 i bortekampen i FA-cupens tredje runde mot Kidderminister Harriers. Kidderminister spiller til vanlig i Vanarama National League North, som vil si på nivå seks i den engelske fotball pyramiden.

Deretter fikk Reading besøk av Fulham, en kamp som Reading tapte hele 0-7. På lørdag besøkte Reading Riverside Stadium, hvor Reading tapte 1-2. Det vil si at Reading har vunnet to av de siste ti kampene de har spilt, mens de har tapt fem kamper. Tre av kampene har endt uavgjort.
På hjemmebane har Reading nå spilt syv kamper på rad uten å vinne. Det startet med 2-3 tap mot Blackpool, før det ble et 0-2 tap mot Bournemouth. Deretter ble det 1-1 mot Nottingham Forest, før Sheffield United vant 1-0 på Select Car Leasing Stadium. Deretter ble det poengdeling mot Hull, før det som nevnt ble poengdeling mot Derby, før det stygge 0-7 tapet mot Fulham. Før disse syv kampene ble det tre hjemmeseiere på rad, henholdsvis mot Peterborough, Middlesbrough og Barnsley.

Lutons form
På lørdag kom endelig Luton i gang igjen med ligaspill igjen, etter at Luton har vært forhindret å spille fotballkamper grunnet Covid 19 smitte. Det vil si, Luton spilte også forrige helg, da Luton vant 4-0 over Harrogate, og avanserte til FA-cupens fjerde runde hvor de skal møte Cambridge.

På lørdag vant Luton en sterk 3-2 seier i en høydramatisk kamp mot Bournemouth på Kenilworth Road. Luton tok ledelsen ved at Bournemouths Kelly scoret selvmål, før Allen Campbell satte inn 2-0 til Luton rett før pause. Bournemouth reduserte til 1-2 i det 51. minutt, før de utlignet til 2-2 i det 78. minutt. Allikevel, var det akkurat som om det var skrevet i stjernene, at «jubilanten» Kal Naismith, skulle score det avgjørende målet på kampens siste spark i det 96. minutt, på dagen et år etter at han signerte for Luton. Dermed vant Luton 3-2 og klatret opp til en 13.plass i The Championship med sine 23 kamper. Med Luton sine 32 poeng, er det ti poeng opp til Middlesbrough som ligger på sjette plass, som har spilt 26 kamper.

Luton, Sheffield United og Swansea er fortsatt de tre lagene som har spilt minst kamper i The Championship med sine 23 kamper, mens de andre lagene ligger på 24 til 27 kamper.

Etter en svak periode med fire kamper på rad uten seier, hvor poenget mot Nottingham var det eneste poenget, har Luton nå spilt tre sterke ligakamper hvor Luton først vant 3-0 over Blackpool, for så å spille 1-1 mot ligaleder Fulham. Deretter ble det som nevnt en sterk 3-2 seier mot Bournemouth på lørdag. I tillegg vant som nevnt Luton 4-0 over League Two laget Harrogate i FA-cupen.

På bortebane har Luton spilt på det jevne. Dog har Luton tapt på bortebane mot de opprykksjagende lagene West Brom, Bournemouth og QPR, samt at det ble bortetap mot Preston. Det er blitt poengdeling mot Blackburn, Bristol City og Derby, samt i kampen mot Nottingham. Borteseiere ble det mot Barnsley, Millwall og sist mot Blackpool. Det vil si at Luton ikke har tapt på de siste to bortekampene (Nottingham og Blackpool). Når det er sagt, er det lenge siden Luton var på reise, da kampen mot Nottingham ble spilt den 23. november, mens kampen mot Blackpool ble spilt 4.desember.

Skader
Tirsdagens pressekonferanse ble holdt av førstelagstrener Paul Hart, som kunne meddele at Harry Cornick gjorde gode fremskritt med sin leggskade, men at de ikke ønsket å forhaste seg og ta noen sjanser med Cornick. Når det gjelder Reece Burke og Alan Campbell, måtte begge byttes ut med skader i kampen mot Bournemouth. Begge vil bli vurdert på onsdag om de er klare for spill mot Reading.

På tirsdag ble det også bestemt at Luton henter tilbake Peter Kioso fra Milton Keynes.

Topp scorerne
Elijah Adebayo scoret ikke mot Bournemouth, og dermed blir scoringen mot Harrogate stående som det siste målet han scoret, men er fortsatt Lutons toppscorer med elleve mål uansett turnering. Harry Cornick har scoret syv mål i tillegg til å ha to målgivende pasninger, mens Luke Berry også scoret enda et mål mot Harrogate og har scoret fem mål i tillegg til en målgivende pasning. Det er verdt å merke seg at forsvarsspilleren Kal Naismith er den farligste «servitøren» hos Luton, da han har fire målgivende pasninger i ligaen. Den fjerde «assisten» kom på lørdag mot Bournemouth, når Naismith serverte Alan Campbell som scoret sitt første mål som Luton spiller.

John Swift er Readings toppscorer med åtte mål, mens Ayotomiwa Dele-Bashiru har scoret fire mål. Den tidligere Premier League spilleren og storscoreren Andy Carroll, har scoret tre mål for Reading, etter at han kom til klubben den 15.november på en korttids kontrakt. Carroll spilte sin foreløpige siste kamp for Reading på lørdag mot Middlesbrough, og scoret også Readings eneste mål i kampen de tapte 1-2. Ryktene skal ha det til at Carroll nå kan være på vei til Burnley.

Luton har fått 1 554 billetter til onsdagens kamp, som har avspark kl 2100 norsk tid. Jeg er usikker på om vi skandinaviske supportere kan streame kampen med live bilder, ettersom kampen er en utsatt kamp, og det visstnok er opp til arrangerende klubb om de vil produsere TV bilder. Reading skal visstnok ha sagt at de ikke kommer til å produsere TV bilder. Det som er sikkert er at Simon Pitts vil sitte ringside og kommenterer kampen via radiostream, som vil være tilgjengelig via iFollow tjenesten.


COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!