Luton Town – Bournemouth

På lørdag vil Sky sine kameraer innta Kenilworth Road, når Luton får besøk av ligaleder Bournemouth. Kampen som har avspark kl 1330 norsk tid, vil kunne streames fra VIAPLAY plattformen, i tillegg til at kampen sendes på VSport2. Arnstein Friling vil kommentere kampen.


Byen Bournemouth
Bournemouth er en ung kystby i grevskapet Dorset på sørkysten i England. Byen ligger i regionen Sørvest-England, og har vokst raskt i moderne tid. Fra å ha ca 17 000 innbyggere i 1880, til ca 60 000 innbyggere rundt 1900, for i dag å ha snaue 164 000 innbyggere. Bournemouth er et populært turistmål, og er spesielt kjent for sitt milde klima, alle sine solskinnsdager og for den fine og lange sandstranden. Byen har også gode overnattings- og underholdningstilbud, samt at byen ligger like ved det populære turistmålet Jurassic Coast, som også er listet opp som et verdensarvsted.

AFC Bournemouth
AFC Bournemouth ble stiftet i 1899 som Boscombe FC, og ble valgt inn i The football league i 1923. For å gjenspeile hele byen, endret klubben navn i 1923 til Bournemouth and Boscombe Athletic FC. For øvrig samme år som klubben ble valgt inn i The Football League. I 1972 endret klubben igjen sitt navn, til det nåværende navnet, AFC Bournemouth.

Bournemouths historie
Frem til 1987, spilte Bournemouth på nivå tre og fire. I 1986/87 sesongen, vant Bournemouth Division Three (nivå tre), og rykket opp til Division Two (nivå to) for første gang i klubbens historie. Det ble med tre sesonger, da Bournemouth ble nummer 22 i ligaen i 1989/90 sesongen og rykket ned igjen til Division Three.

2007/08 sesongen ble tøff for Bournemouth, akkurat som den ble for Luton. Begge lag ble satt under administrasjon og trukket ti poeng. For Bournemouth dreide det seg om gjeld på over 4 millioner pund som de ikke klarte å nedbetale, samt annen rot med økonomien.

Sammen med Luton, rykket Bournemouth ned til nivå fire etter å ha blitt nummer 21, mens Luton ble desidert sist. Før 2008/09 sesongen ble klubben truet med oppløsning hvis de ikke fikk skikk på økonomien, samt at de måtte få på plass nye eiere. Bournemouth fikk allikevel lov til å delta i ligaen, men ble trukket 17 poeng før sesongstart som straff for at økonomi og overtakelse ikke var helt på plass. Luton startet sesongen med minus tretti poeng.

Daværende Manager Bond fikk sparken tidlig i sesongen og tidligere spiller Jimmy Quinn overtok. Quinn forlot klubben etter noen måneder, og tidligere spiller Eddie Howe, overtok. Klubben lå da 10 poeng under nedrykksstreken. Howe ble tidenes yngste manager i Bournemouth, i en alder av 31 år, og bidro til at Bournemouth klarte å berge plassen. Bournemouth avsluttet sesongen på 21.plass, fem poeng foran Grimsby som havnet på 22. plass, og ni poeng foran Chester som havnet på 23.plass og som rykket ned. Forøvrig vant Bournemouth sesongens siste hjemmekamp 2-1 mot tabellnabo Grimsby, i tillegg til at klubben fikk på plass nye eiere i juni 2009. Som de fleste vet, så rykket Luton ned til Conference League, etter å ha havnet sist, femten poeng bak Grimsby.

Howe hadde stor suksess i sin første fulle sesong som manager i Bournemouth, da Bournemouth ble seriemestre i League Two allerede i 2009/10 sesongen. I januar 2011 ble Howe manager i Burnley, og tidligere spiller Lee Bradbury overtok, og førte Bournemouth til play-off hvor de tapte på straffesparkkonkurranse mot Huddersfield. 2011/12 sesongen havnet laget på 11.-plass og Bradbury fikk sparken mot slutten av sesongen. Trener for ungdomslaget, Paul Groves, overtok og ledet laget i 2012/13 sesongen. Groves fikk også sparken i oktober og Howe kom tilbake. Laget lå langt nede på tabellen da han overtok, men klarte å snu resultatene og presterte å vinne League One. Dermed rykket Bournemouth opp til Championship for andre gang i klubbens historie. Laget kom på 10.-plass i 2013/14 sesongen, noe som da var klubbens beste plassering noensinne. Bournemouth vant The Championship i 2014/15 sesongen og rykket opp til øverste nivå og Premier League for første gang i klubbens historie.

I sin første sesong i Premier League, kom Bournemouth på 16.plass, mens de i 2017 avsluttet sesongen med en niende plass, som også er klubbens beste ligaplassering noensinne.

Sommeren 2020 var det spenning til siste serierunde vedr om Bournemouth ville rykke ned til The Championship eller ikke. Om Aston Villa og Watford tapte og Bournemouth vant, ville Bournemouth beholde plassen i The Premier League. Bournemouth vant 3-1 over Everton på Goodison Park, samt at Watford tapte 2-3 mot Arsenal på The Emirates. Derimot klarte Aston Villa 1-1 mot West Ham, og berget dermed plassen, og Bournemouth avsluttet på en 18. plass og rykket ned til The Championship.

I august i fjor ble det klart at Eddie Howe forlot Bournemouth etter å ha styrt klubben i til sammen elleve år, fordelt på to perioder (3 + 8). Eddie Howe ble erstattet av sin assistent, Jason Tindall. Tindall fikk sparken i februar i fjor, og ble erstattet av caretaker Jonathan Woodgate. Woodgate klarte å manøvrere Bournemouth fra en midt på tabellen tilværelse, til en sjette plass og play-off. I play-off tapte Bournemouth 2-3 sammenlagt for Brentford. I juni ble det klart at den forrige Fulham manageren, Scott Parker, ble ansatt som ny manager.

Bournemouth kan ikke skryte av noe cupsuksess, da deres beste cupprestasjon kom i 1956/57 hvor klubben ble slått ut i sjette runde. I ligacupen har Bournemouth kommet til fjerde runde to ganger, henholdsvis i 1961/62 og i 1963/64.

Rivalisering og rekorder
Rivalene til Bournemouth er først og fremst Southampton som ligger øst for Bournemouth, eller 53 km med bil. Portsmouth og Brighton, som begge ligger enda litt lengre øst, er også to klubber som regnes som rivaler.

Bournemouth har også rekorden i det raskeste scorede hat-tricket som er scoret i The Football League. James Hayter scoret dette hat-tricket i 6-0 seieren over Wrexham i 2003, hvor han kun brukte 2 minutter og 20 sekunder på å score sine tre mål. Og det etter å ha kommet inn fra benken da Bournemouth ledet 3-0.

The Dean Court/Vitality Stadium
«The Cherries», som er kallenavnet til Bournemouth, spiller hjemmekampene sine på Dean Court, i dag kjent som Vitality Stadium av sponsormessige årsaker. I 1910 fikk klubben en leieavtale på et område ved siden av King’s Park som ble deres fotballbane. Det var daværende klubbpresident J.E. Cooper-Dean som eide området, og banen ble derfor kalt Dean Court, oppkalt etter den daværende klubbpresidenten. Det finnes to forklaringer på kallenavnet «The Cherries», den røde fargen på draktene og at det ble dyrket kirsebær (cherries på engelsk) i områdene rundt Dean Court.

Dean Court ble som nevnt bygd i 1910, hvor tilskuerrekorden er på 28 799 tilskuere. Rekorden ble satt i en FA-cup kamp mot Manchester United i 1957. I 2001 ble anlegget bygd om, hvor banen ble snudd 90 grader. Da hadde anlegget fått tre tribuneseksjoner med en kapasitet på 9.600 tilskuere. Den siste seksjonen ble bygget i løpet av sommeren 2013, som gjør at anlegget i dag har en kapasitet på 11 329 tilskuere.

Nordmenn i Bournemouth
I Bournemouth er det spesielt en nordmann som har gjort seg bemerket i Bournemouthdrakten, og det er Joshua King. King signerte for Bournemouth den 28.mai 2015, og var den første signeringen som Eddie Howe gjorde etter at Bournemouth ble klar for The Premier League. King debuterte for Bournemouth 8.august mot Aston Villa, og scoret sitt første mål mot Swansea 21. november samme år, hvor sluttresultatet ble 2-2. King fikk til sammen 173 kamper for Bournemouth, og scoret 48 mål.

Før årets sesong, signerte den norske keeperen, Ørjan Nyland, for Bournemouth. Nyland har stort sett blitt foretrukket som reservekeeper, men sto i mål i ligakampen mot Hull (0-0), samt et par cupkamper, sist mot Yeovil.

Jo Tessem hadde også et halvt år i Bournemouth, da han signerte en korttids avtale med Bournemouth i januar 2008. Tessem fikk elleve kamper for Bournemouth i League One, men fikk ikke fornyet kontrakt, ettersom Bournemouth rykket ned til League Two etter endt sesong.

H2H
Luton og Bournemouth har møtt hverandre 62 ganger. 25 ganger har Bournemouth vunnet, 21 ganger har Luton vunnet, mens 17 ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes var i september på Vitality Stadium, hvor Bournemouth vant 2-1. Bournemouth ledet 2-0 etter en halv tines spill, mens Bournemouths Lloyd Kelly scoret selvmål i det 64. minutt.

Sist lagene møttes på Kenilworth Road, var den 19.desember i 2020 hvor lagene spilte en målløs kamp. Lagene møttes også i 2008 på Kenilworth Road, hvor kampen endte 3-3. Lutons mål ble scoret av Kevin Gallen og Paul McVeigh. Mens det tredje målet var et selvmål. Kampen deretter, var sist Bournemouth vant på Kenilworth Road. Kampen var en League One kamp i februar 2008, som Bournemouth vant 4-1 og Lutons mål ble scoret av Lewis Emanuel. Som nevnt, rykket begge lag ned fra League One til League Two i 2008. Sist Luton vant over Bournemouth på Kenilworth Road, var i møtet før det igjen. Kampen var en League One kamp i 2004, hvor Kevin Nicholls scoret kampens eneste mål. Av 30 besøk på Kenilworth Road av Bournemouth, har Bournemouth vunnet syv ganger, mens ni ganger har det endt uavgjort. 14 ganger har Luton vunnet.

Som en kuriositet kan nevnes at lagene møttes den 16.januar i fjor på Vitality Stadium, hvor Luton vant 1-0 etter scoring av Kiernan Dewsbury-Hall i andre omgang. 364 dager senere møtes altså lagene igjen, men denne gang på Kenilworth Road. Før seieren i januar i fjor, hadde Luton og Bournemouth møttes seks ganger siden sist Luton slo Bournemouth. Forrige seier kom i en League One kamp i april 2005 på Dean Court, hvor Luton vant 1-0 etter scoring av Enoch Showunmi. Dette var for øvrig den første seieren Luton hadde i Bournemouth etter at stadionanlegget til Bournemouth ble renovert i 2001.

Bournemouths form
Som i september, er Bournemouth fortsatt serieleder i The Championship. Bournemouth har 25 kamper spilt, og 49 poeng. På andre plass ligger Blackburn med like mange kamper spilt, men med tre poeng mindre enn Bournemouth. Fulham ligger på tredje plass med 45 poeng, men med 23 kamper spilt.

Bournemouth startet sesongen bra, og spilte hele femten ligakamper på rad uten å tape. Elleve av kampene endte med seier, mens fire av kampene endte med poengdeling. 3.november gikk Bournemouth på sitt første tap, når Preston North End vant en sterk 2-1 seier på Vitality Stadium. Riktignok vant Bournemouth den påfølgende hjemmekampen mot Swansea hele 4-0, men de neste seks kampene maktet ikke Bournemouth å vinne. Først tapte Bournemouth bortekampen mot Derby 2-3, før de spilte uavgjort mot Millwall (b) og Coventry (H). Deretter ble det 1-1 i toppoppgjøret mot Fulham på Craven Cottage, før de tapte 0-2 for Blackburn på Vitality Stadium den 11. desember. Siste ligatap kom mot Middlesbrough den 18. desember på Riverside Stadium, da juleprogrammet endte med to seiere for Bournemouth. Først vant Bournemouth 1-0 over QPR i London den 27.desember, mens de også vant hjemmekampen mot Cardiff hele 3-0 den 30.desember.

Romjulens 1-0 seier over QPR, var Bournemouths første borteseier etter å spilt fire bortekamper på rad uten å vinne. Det ble som nevnt bortetap mot Derby og Middlesbrough, mens det endte 1-1 i bortekampene mot Millwall og Fulham. Før disse fire bortekampene uten seier, hadde Bournemouth vunnet seks bortekamper, samt at det ble målløse borteoppgjør mot Hull og Peterborough.

På lørdag avanserte Bournemouth til tredje runde i FA-cupen, etter å ha vunnet 3-1 over National Leauge klubben Yeovil Town på Huish park.

Lutons form
På lørdag spilte endelig Luton kamp igjen, etter at Luton ble rammet av Covid-19 smitte i troppen. Luton vant en oppskriftsmessige 4-0 seier i FA-cupens tredje runde mot League Two laget Harrogate Town, uten å imponere stort. Selv om Luton ikke imponerte stort og på ingen måte overkjørte Harrogate, var kampen både viktig og nødvendig, og Luton fikk en god gjennomkjøring før lørdagens kamp mot serielederen. Dessuten ble det sesongens tiende «clean sheet», og det tredje «clean sheet» av fem mulige for James Shea.

Luton har ikke spilt en offisiell ligakamp siden 11. desember, og med sine 22 kamper, er Luton, Swansea og Sheffield United de tre lagene som har spilt færrest kamper i The Championship. De andre lagene ligger mellom 23 og 26 spilte kamper.

Med sine 29 poeng, ligger Luton på 16.plass i The Championship. Det er 11 poeng opp til Huddersfield på sjette plass som har 26 kamper spilt, mens det er 10 poeng ned til Peterborough på 22. plass, som har 23 kamper spilt.

Etter en svak periode med fire kamper på rad uten seier, hvor poenget mot Nottingham var det eneste poenget, har Luton spilt to sterke ligakamper hvor Luton først vant 3-0 over Blackpool, for så å spille 1-1 mot ligaleder Fulham.

Poenget mot Fulham for litt over en måned siden, var det første poenget til Luton på hjemmebane på tre kamper. Før Fulham kampen, ble det først hjemmetap mot Stoke, Før det også ble hjemmetap mot Cardiff. Før disse to tapene, spilte Luton seks kamper på rad uten å tape. Først spilte Luton uavgjort mot Sheffield United og Swansea, før de vant 5-0 over Coventry. Deretter spilte Luton målløst mot Huddersfield, før Luton vant hjemmekampene mot Hull og Middlesbrough.

Skader og utilgjengelige spillere
På torsdagens pressekonferanse, opplyste Nathan Jones at Lutons tropp var mer eller mindre skadefri. Unntaket er Harry Cornick som Nathan Jones antydet at trengte minst en uke til for å bli helt skadefri. Både Danny Hylton og Tom Lockyer har vært nevnt som usikre til lørdagens kamp, men begge skal være skadefrie.

Admiral Muskwe er også utilgjengelig, da han representerer sitt Zimbabwe i Afrikamesterskapet.

Overgangsrykter
Det har versert noen rykter den siste måneden om at Elijah Adebayo kunne være nær en overgang til Newcastle. Simon Pitts var av den oppfatning at ettersom Newcastle brukte 25 millioner pund på Burnleys spiss, Chris Wood, ville ikke Newcastle komme til å legge inn noe bud på Lutons toppscorer. Derimot mente Pitts at det kunne være noe i ryktene om at Luton ville komme til å få til en eller annen overgang med Newcastles unge offensive midtbanespiller, Elliot Anderson. Nathan Jones har også avkreftet ryktene om at Luton skulle være interessert i den nord irske landslagsvingen, Jordan Jones, som til vanlig spiller i League One klubben Wigan.

Topp scorerne
Elijah Adebayo scoret igjen mot Harrogate, og trygget sin plass som Lutons toppscorer med elleve mål uansett turnering. Harry Cornick har scoret syv mål i tillegg til å ha to målgivende pasninger, mens Luke Berry også scoret enda et mål mot Harrogate og har scoret fem mål i tillegg til en målgivende pasning.

For Bournemouth er det Dominic Solanke som er den suverene topp scoreren med sine 19 mål, uansett turnering (18 i ligaen). Phillip Billing har scoret åtte mål, mens Jaidon Anthony har scoret seks mål.

Friendly faces
Den tidligere Luton spilleren, Jack Stacey, spiller fortsatt i Bournemouth. Jack Sacey ble solgt fra Luton til Bournemouth for 4 mill pund før 2019/20 sesongen, og har hittil spilt 66 kamper og scoret et mål for klubben. Stacey startet de fleste kampene på benken, inkludert kampen mot Luton i september, men har stort sett spilt alle kampene etter dette. I Luton har Harry Cornick spilt for Bournemouth.

Som nevnt innledningsvis, er lørdagens kamp plukket ut til å bli sendt på TV. Kampstart er satt til kl 1330 norsk tid, og kan streames direkte på VIAPLAY plattformen. Kampen blir også sendt på VSport 2, med Arnstein Friling som kommentator. Simon Pitts vil også kommentere kampen via radiolink som du kan streame via iFollow. Om du ønsker Simon Pitts sine kommentarer til TV bildene, lar det seg utmerket gjøre i 2022 å trykke pause på et av mediene for å synke TV bilder og radiostream.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!