Preview Preston North End – Luton Town

Lørdag er det igjen klart for bortekamp for Luton, når Luton drar nordover for å besøke Deepdale Stadium hvor opprykksjagende Preston North End spiller sine hjemmekamper.

Byen Preston ligger i den engelske regionen Nordvest-England, omtrent fem mil nordvest for Manchester, og ligger ved elven Ribble. Preston som har en befolkning på drøye 114 000 innbyggere, fikk status som city i 2002, og ble Englands by nummer femti i det femtiende år av dronning Elisabeths IIs styre. Byen er også kjent for sin store busstasjon med 79 plattformer, samt at de har Englands høyeste sognekirke i St. Walburgas kirke. Preston er også historisk kjent for sin tekstilindustri, samt at byen er sentral i den britiske luftforsvars industrien.

Preston North End ble stiftet i 1881, og var en av tolv klubber som startet The Football League i 1888. Klubben satte sitt preg på The Football League de første sesongene og tok «the double» allerede den første sesongen. Preston imponerte stort denne første sesongen, ettersom Preston vant ligaen uten et enste tap, samtidig som laget ikke slapp inn et eneste mål i FA-Cupen. Preston ble også ligamestere påfølgende sesong, i 1889/90 sesongen.

Bortsett fra at Preston vant FA-cupen i 1938, har det ikke blitt noen ytterligere titler på Preston, selv om de spilte sammenhengende i to øverste divisjonene helt fram til 1970. Derimot var Preston tapende finalister i FA-cupfinalene i 1922, 1937, 1954 og i 1964.

Etter 1969/70 sesongen ble det for første gang nedrykk til nivå tre for Preston. Midt på 80-tallet hadde de sin tyngste periode, og i 1985/86 endte Preston nest sist på nivå fire (fourth division), og var nær ved å havne utenfor The Football League. Derimot ble de reddet av at man på den tiden valgte hvem som skulle spille i The Football League av de beste fra nivå fem og de dårligste på nivå fire. Siden den gang har det gått gradvis fremover, og i 1999/00 var laget igjen klar for den nest øverste divisjon i ligasystemet.

I sesongen 2004/05 og 2005/06, «snuste» Preston på Premier League spill, da de begge sesongene kvalifiserte seg til Play-off. I 2004/05 ble Preston nummer fem, og i semifinalen slo de ut Derby County. Derimot ble West Ham United for sterke i finalen. I 2005/06 endte Preston på en fjerde plass i ligaen, men ble slått ut av Leeds United i semifinalen. Deretter ble det noen svakere plasseringer i Championship, før det ble fire sesonger i League One fra 2011 til 2015. I fjor havnet Preston på en 14.plass.

Prestons primære rival klubb er Blackpool FC, og Lancashire-derbyet mellom de to klubbene har blitt spilt nesten 100 ganger på tvers av fire divisjoner i seriefotballen.

Preston har også lokale rivaliseringer med Lancashire klubbene Burnley og Blackburn Rovers og i mindre grad Bolton Wanderers og Wigan Athletic. De har også hatt sammenstøt med Derby County, som mange fans mener er deres største historiske rivaler, sammen med Carlisle United og Sheffield United. Preston har også en stor rivalisering med Leeds United, og spesielt etter at mange av førstelagsspillerne til Preston dro til Leeds United rundt 2004. Forholdet ble ikke noe bedre etter «play off» tapet i 2006, hvor Leeds vant 3-1 sammenlagt. Et av høydepunktene til Preston i moderne tid, skjedde i september 2010 når Preston beseiret Leeds 6-4 på Elland Road. Preston kom tilbake etter å ha ligget under 1-4, og vant som sagt 6-4. Preston skal være det første laget som noensinne har scoret seks mål på Elland Road.

«The Lillywhites», som er kallenavnet til Preston North End, spiller hjemmekampene sine på Deepdale i Preston. Deepdale Stadium ble bygget i 1860, men ble først brukt til fotball i 1878. Dert hevdes at Deepdale er den lengste kontinuerlig brukte fotballbane i verden, og i 2011 hadde Deepdale vært brukt i 135 år og regnes som verdens eldste hjemmebane. Etter en fullstendig ombygging mellom 1996 og 2009 har Deepdale nå en kapasitet på 23 408 seter. Det høyeste tilskuertallet er 42 684, som skjedde i april 1938 da motstanderen var Arsenal.

Luton og Preston har møtt hverandre 44 ganger, hvor Luton har vunnet 11 av møtene, 24 ganger har det endt med Preston seier, mens ni ganger har det endt uavgjort. Kun en gang har det endt målløst mellom Luton og Preston. Sist lagene møttes var i en Championship kamp på Kenilworth Road i desember 2006. Luton vant 2-0 etter scoringer av Rowan Vine og Carlos Edwards. Motsatt oppgjør, som ble spilt i november samme år, endte med 3-0 seier til Preston. Deepdale Stadium er på ingen måte noen god bortearena som Luton har pleid å plukke med seg poeng fra. Av 21 besøk, har det kun endt med Luton seier ved to anledninger, mens det har endt uavgjort fire ganger. Luton har nå besøkt Deepdale syv ganger på rad uten å ha fått med seg noen poeng i det hele tatt, og vi må helt tilbake til januar 1972, eller 11 forsøk, for å finne siste borteseier for Luton over Preston. Luton vant 1-0.

Før helgens møte med Luton, ligger Alex Neils menn på sjette plass, et poeng foran Brentford som ligger på syvende plass. Det er tolv poeng opp til West Bromwich og Leeds som ligger på de to øverste plassene. Med sine 33 scorede mål i The Championship, er det kun West Bromwich og Bristol City som har scoret flere mål enn Preston denne sesongen. Daniel Johnson er Prestons topp scorer med åtte mål.

På tirsdag vant Preston en etterlengtet seier over Fulham, når Preston vant 2-1. Før tirsdagens seier, hadde Preston tapt fire kamper på rad, og med en målforskjell på 0-8. Preston er hjemmelaget over alle hjemmelag i Championship, ettersom de kun har et tap på hjemmebane denne sesongen. Hjemmetapet kom i første kamp i desember, da de tapte 0-1 for serietoer West Bromwich. Utover tapet mot West Bromwich, har det blitt åtte hjemmeseiere og to uavgjort. Preston scorer også mange mål på hjemmebane, ettersom de har scoret 24 mål på hjemmebane, av totalt 33 mål.

Luton ligger på 21. plass, tre poeng foran Stoke på 22.plass, som også Luton tapte 0-3 imot på tirsdag. Med sine 27 scorede mål, har Luton scoret flest mål av de ti nederste lagene i The Championship. James Collins er Lutons toppscorer med seks mål, hvor de øvrige målene til Luton fordeler seg på 12 andre Lutonspillere. Kun Cardiff og West Bromwich har flere forskjellige målscorere enn Luton. Av totalt 44 innslupne mål, er 28 av disse sluppet inn på bortebane.

Med seier mot Preston, kan Luton klatre tre plasser på tabellen. På de siste ti kampene, har syv av kampene endt med tap, og spesielt er det på bortebane at Luton har tapt flest kamper. Luton har nå spilt seks bortekamper på rad uten å ha klart å ta et eneste poeng, og med en målforskjell på 3-20 på disse seks kampene, er det vanskelig å få poeng. Sist Luton vant og fikk poeng på bortebane, var 28. september på Ewood Park hvor Luton vant 2-1 over Blackburn.

Det er usikkert om Brendan Galloway, Dan Potts eller Luke Bolton klarer å bli skadefrie og klare til lørdagens kamp. Derimot er det sikkert at Izzy Brown ikke rekker lørdagens kamp etter at Brown pådro seg en skade i 0-7 tapet mot Brentford.

Lørdag kl 16 er det klart for avspark i Preston, bhvor Luton har fått tilgang på 1354 billetter til borteseksjonen. Kampen streamer du som vanlig via iFollow tjenesten som du finner på hjemmesiden til Luton Town. Simon Pitts kommenterer kampen som vanlig,

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!