Preview Stoke City – Luton Town

Tirsdagens kamp skulle bli kampen hvor Nathan Jones skulle møte sin gamle arbeidsgiver og sine gamle «elever», når Luton gjester BET 365 Stadium i Stoke-On-Trent. Dessverre blir det ikke slik, da Nathan Jones tidligere i høst fikk sparken fra sin jobb i Stoke. Luton må uansett ha fokus på å rette opp deres negative bortestatistikk med fem bortekamper på rad uten et eneste poeng, og spesielt etter det ydmykende 0-7 tapet mot Brentford for halvannen uke siden.

Stoke-on-Trent er en by ved elven Trent i midt- England, nærmere bestemt i grevskapet Staffordshire. Byen er en sammensmelting av de seks byene Stoke-Upon-Trent, Hanley, Burslem, Longton, Tunstall og Fenton. Sammenslåingen skjedde i 1910, og den nye enheten fikk status som City i1925. Det bor snaue 250 000 innbyggere i byen, som siden det 17.århundre har vært kjent for industrielt pottemakeri og porselensproduksjon.
Stoke City ble stiftet i 1863, og er en av de eldste fotballklubbene som fortsatt eksisterer, og var en av 12 klubber som var med å starte The Football League i 1888. Klubben holder til i bydelen Stoke i Stoke-on-Trent. På 1920 – tallet skiftet klubben navn fra «Stoke Football Club» til «Stoke City Football Club» etter at Stoke-on-Trent fikk status som City i 1922.

Klubben har i hele sin historie levd i skyggen av de beste lagene. De har rykket opp og ned mellom de to øverste nivåene, med sporadiske opphold på nivå tre. I 1972 vant klubben den engelske Ligacupen, samtidig som de i 1973/74 og !974/75 klarte to 5.plasser på rad. Dette er muligens den beste perioden i klubbens historie, selv om Stoke ble nummer fire i 1935/36 og i 1946/47. I 1977 rykket Stoke ned til nivå to, før de igjen rykket opp til det øverste liganivået to sesonger senere. Stoke fikk seks sesonger på øverste nivå, før de rykket ned igjen i 1985.

1998/99 sesongen tilbrakte Stoke i League One (nivå tre). I løpet av denne sesongen, ble Stoke kjøpt opp av Islandske finansmenn, og samtidig ble den islandske treneren Gudjon Thordarson ansatt som klubbens manager. Dette var forøvrig første gang at Stoke hadde ansatt en manager uten britisk pass. Thordarson fikk raskt suksess, ettersom Stoke vant The Football League Trophy i 2000. Dette var andre gang Stoke vant The Football League Trophy, da de også vant samme turnering i 1992.

I 2002 klarte endelig Thordarson å få Stoke tilbake til Division One (nivå to), men måtte gjennom Play-off, hvor seier over Brentford i Play-off finalen sikret opprykket. Til tross for opprykket, fikk ikke Thordarson lov til å fortsette som manager i Division One. Stoke gikk nå inn i en kaotisk periode med flere bytter og sparkinger av managere, deriblant Tony Pulis.

I mai 2006 tok forretningsmannen og grunnleggeren av Bet365, Peter Cotes, over aksjemajoriteten i klubben. Blant annet ansatte han Tony Pulis som klubbens manager, knapt et år etter et år etter at han hadde fått sparken av den tidligere islandske eieren.
I 2008 var det endelig klart. Tony Pulis og Stoke hadde endelig lyktes med å rykke opp til The Premier League, da Stoke avsluttet 2007/08 sesongen på andre plass. For første gang siden 1985, eller etter 23 år, skulle Stoke spille på øverste liganivå igjen. Majoriteten av disse 23 årene uten spill på øverste liganivå, spilte Stoke i Division one (nivå to). Men Stoke hadde også to perioder på tilsammen syv år i Division Two (nivå tre).

I 2011 klarte Stoke å spille seg frem til FA-Cupfinalen, etter at de vant 5-0 i semi-finalen mot Bolton. Selve finalen tapte Stoke 0-1 for Manchester City.

I mai 2013 ble Pulis erstattet med Mark Hughes og Hughes ledet Stoke til den beste plassering i Premier League noen gang, da Stoke avsluttet 2013/14 sesongen på en niende plass. Dette var også den beste ligaplasseringen til Stoke siden femte plassen i 1975.

Den 6.januar I 2018, var det slutt for Mark Hughes, etter en rekke dårlige resultater. «spikeren i kisten» var et tap i FA-Cupen for Coventry, som da spilte i League Two». Han ble erstattet av Paul Lambert, som ikke maktet å hindre at Stoke rykket ned til The Championship.

Lambert fikk ikke fortsette og ble erstattet av Gary Rowett. Til tross for å ha satset hele 50 millioner pund på nye spillere før 2018/19 sesongen, klarte ikke Rowett å få «sving på» på Stoke. Igjen fikk en manager i Stoke sparken i beguynnelsen av januar, og Rowett ble erstattet av Lutons Nathan Jones. Nathan Jones og Stoke avsluttet sesongen på en sekstende plass, og det etter at Stoke gjennom sesongen hadde spilt uavgjort hele 22 ganger. Årets sesong har startet elendig, og etter kun to seiere på fjorten kamper, fikk Nathjan Jones sparken den 1. november i år. Nathan Jones ble erstattet med den forrige Nord Irske landslagstreneren, Michael O´Neill.

Stoke sine argeste rivaler, er først og fremst byrival Port Vale. Stoke har sitt utgangspunkt fra bydelen Stoke-Upon-Trent, mens Port Vale har sitt utgangspunkt fra bydelen Burslem. «The Potteries Derby har kun blitt spilt 46 ganger, da klubbene som regel har spilt på ulike liganivå. Stoke har vunnet 19 ganger, mens Port Vale har vunnet 15 ganger. Også kamper mot Derby County, West Bromwich Alblion og Wolverhampton Wanderers blir Ansett som rivaliserende lag.

«The Potters», som er kallenavnet til Stoke, spiller hjemmekampene sine på Bet365 Stadium. Tidligere het anlegget Britannia Stadium, men skiftet til sponsornavnet BET365 i juni 2016. Anlegget har en kapasitet på 30 089, hvor rekorden er på 30 022 tilskuere. Fra 1878 til 1997, spilte Stoke på Victoria Ground. Victoria Ground ble revet omtrent med en gang Stoke flyttet til Britannia Stadium. Asken til Sir Stanley Matthews er gravd ned på midtbanen til Bet365 Stadium. Legenden, som spilte profesjonell toppfotball på øverste nivå til han var over femti år gammel, spilte til sammen 318 kamper for klubben i sitt hjkerte og scoret 54 mål. Det var også han som offisielt åpnet det nye stadionanlegget den 30.august 1997.

Luton og Stoke har møtt hverandre 42 ganger. 17 ganger har Stoke vunnet, 11 ganger har Luton vunnet, mens 14 ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes, var i andre runde i ligacupen i august 2015. Kampen som ble spilt på Kenilworth Road endte 1-1 etter at 120 minutter var spilt. Cameron McGeehan utlignet for Luton i det 90.minutt, men tapte 7-8 på straffer. Sist lagene møttes i ligakamp, var i februar 2007, hvor lagene møttes på Brittania stadium. Kampen endte målløst, mens motsatt oppgjør på Kenilworth Road, endte 2-2. Leon Barnett utlignet til 1-1, mens Richard Langley ga Luton ledelsen 2-1.

Luton har vært på besøk hos Stoke 20 ganger. Åtte ganger har Stoke vunnet, fem ganger har Luton vunnet, mens det har endt uavgjort syv ganger. Sist Luton vant i Stoke-On-Trent, var i desember 2000 i en ligakamp i Division Two (nivå tre). Luton vant 3-1 etter scoringer av Paul Mclaren og Peter Thomsen (2). Dette er forøvrig sist Luton har vunnet mot Stoke. Stoke har slått Luton fire ganger, mens to oppgjør har endt uavgjort siden seieren i 2000.

Stoke, og da med Nathan Jones som manager, startet sesongen veldig dårlig. Stoke spilte hele ti ligakamper på rad uten å vinne en eneste en av disse, og sto med kun et poeng etter ti serierunder. Første seier kom mot Swansea i ellevte serierunde. Etter seieren mot Swansea, er det blitt ytterligere tre seiere, mens de har tapt seks kamper. Dette gjør at Stoke ligger på nest siste plass i The Championship, med sine fjorten poeng. Ingen lag i The Championshipo har tatt mindre poeng på hjemmebane enn Stoke denne sesongen. Kun syv poeng har Stoke klart å ta på hjemmebane hitil denne sesongen. Dette har de gjort ved at de først spilte 2-2. mot Derby i august, mens de vant 2-0 mot Fulham i oktober og 2-1 mot Wigan i slutten av november. Forrige hjemmekamp endte med 1-2 tap mot Blackburn. Totalt har Stoke tapt syv kamper på eget gress.

På lørdag vant Luton en viktig 2-1 seier over Wigan, selv om Luton vant på dramatisk vis. Igjen havnet Luton under, men igjen viste Luton sterk lagmoral og en enorm arbeidsinnsats når de snudde 0-1 til 2-1seier på overtid. Det gjør at Luton ligger på 20.plass før tirsdagens kamp. Luton ligger fire poeng foran Wigan som ligger på 22.plass, og kan med tre poeng på tirsdag, klatre to plasser i The Championship. På de siste ti kampene, har Luton en seier mindre en Stoke, da Luton har vunnet tre kamper, men tapt syv. Luton har nå spilt fem bortekamper på rad uten å ta et eneste poeng. Siste bortekamp mot Brentford, endte som de fleste vet med 0-7 tap.

Fior Luton er Dan Potts, Izzy Brown og Brendan Galloway ute med skade. I tillegg er fortsatt Danny Hylton ute med skade.

Derimot vet vi at Luton har fått tildelt 1278 billetter til sin borteseksjon. Simon Pitts sitter som vanlig «ringside» og kommenterer kampen, mens vi skandinavere kan streame kampen som vanlig via iFollow tjenesten som man kan abonnere på via Lutons offisielle hjemmsider.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!