Preview Luton Town – Stoke City

Lørdag er det igjen klart for engelsk ligafotball, etter at de europeiske ligaene har hatt landslagspause. Luton Town får besøk av fjorårets nedrykks rival Stoke City, som også var den forrige arbeidsgiveren til Lutons manager Nathan Jones. Som de fleste husker, var også forrige sesongs supportertur, nettopp hjemmekampen mot Stoke, som også var sesongens siste hjemmekamp med publikum på Kenilworth Road, før serien tok en pause grunnet Coronapandemien.

 

Fjorårets supportertur hadde i utgangspunktet en ekstra dimensjon over seg, ettersom man trodde at Stokekampen ville bli ledet av Nathan Jones. Slik ble det ikke, da han i fjor høst fikk sparken fra sin jobb i Stoke, og ble erstattet av den daværende Nord irske landslagsmanageren Michael O´Neill. Planen var at O´Neill skulle lede det nordirske landslaget frem til UEFA Euro 2020 kvalifiseringen var over. Men, ettersom de siste kvalifiseringsrundene ble utsatt, trakk O´Neill seg fra landslagsoppdraget og fokuserer nå kun på Stoke City.

Stoke- on- Trent

Stoke-on-Trent er en by ved elven Trent i midt- England, nærmere bestemt i grevskapet Staffordshire. Byen er en sammensmelting av de seks byene Stoke-Upon-Trent, Hanley, Burslem, Longton, Tunstall og Fenton. Sammenslåingen skjedde i 1910, og den nye enheten fikk status som City i1925. Det bor snaue 250 000 innbyggere i byen, som siden det 17.århundre har vært kjent for industrielt pottemakeri og porselensproduksjon.
Stoke City

Stoke City ble stiftet i 1863, og er en av de eldste fotballklubbene som fortsatt eksisterer, og var en av 12 klubber som var med å starte The Football League i 1888. Klubben holder til i bydelen Stoke i Stoke-on-Trent. På 1920 – tallet skiftet klubben navn fra «Stoke Football Club» til «Stoke City Football Club» etter at Stoke-on-Trent fikk status som City i 1922.

Stoke Citys historie

Klubben har i hele sin historie levd i skyggen av de beste lagene. De har rykket opp og ned mellom de to øverste nivåene, med sporadiske opphold på nivå tre. I 1972 vant klubben den engelske Ligacupen, samtidig som de i 1973/74 og 1974/75 klarte to 5.plasser på rad på øverste liganivå. Dette er muligens den beste perioden i klubbens historie, selv om Stoke ble nummer fire i 1935/36 og i 1946/47. I 1977 rykket Stoke ned til nivå to, før de igjen rykket opp til det øverste liganivået to sesonger senere. Stoke fikk seks sesonger på øverste nivå, før de rykket ned igjen i 1985.

1998/99 sesongen tilbrakte Stoke i League Division Two (nivå tre). I løpet av denne sesongen, ble Stoke kjøpt opp av Islandske finansmenn, og samtidig ble den islandske treneren Gudjon Thordarson ansatt som klubbens manager. Dette var forøvrig første gang at Stoke hadde ansatt en manager uten britisk pass. Thordarson fikk raskt suksess, ettersom Stoke vant The Football League Trophy i 2000. Dette var andre gang Stoke vant The Football League Trophy, da de også vant samme turnering i 1992.

I 2002 klarte endelig Thordarson å få Stoke tilbake til League Division One (nivå to), men måtte gjennom Play-off, hvor seier over Brentford i Play-off finalen sikret opprykket. Til tross for opprykket, fikk ikke Thordarson lov til å fortsette som manager i League Division One. Stoke gikk nå inn i en kaotisk periode med flere bytter og sparkinger av managere, deriblant Tony Pulis.

I mai 2006 tok forretningsmannen og grunnleggeren av Bet365, Peter Cotes, over aksjemajoriteten i klubben. Blant annet ansatte han Tony Pulis som klubbens manager, knapt et år etter at han hadde fått sparken av den tidligere islandske eieren.
I 2008 var det endelig klart. Tony Pulis og Stoke hadde endelig lyktes med å rykke opp til The Premier League, da Stoke avsluttet 2007/08 sesongen på andre plass. For første gang siden 1985, eller etter 23 år, skulle Stoke spille på øverste liganivå igjen. Majoriteten av disse 23 årene uten spill på øverste liganivå, spilte Stoke i League Division one (nivå to). Men Stoke hadde også to perioder på tilsammen syv år i League Division Two (nivå tre).

I 2011 klarte Stoke å spille seg frem til FA-Cupfinalen, etter at de vant 5-0 i semi-finalen mot Bolton. Selve finalen tapte Stoke 0-1 for Manchester City.

I mai 2013 ble Pulis erstattet med Mark Hughes og Hughes ledet Stoke til den beste plassering i Premier League noen gang, da Stoke avsluttet 2013/14 sesongen på en niende plass. Dette var også den beste ligaplasseringen til Stoke siden femte plassen i 1975.

6.januar i 2018, var det slutt for Mark Hughes, etter en rekke dårlige resultater. «spikeren i kisten» var et tap i FA-Cupen for Coventry, som da spilte i League Two (nivå fire). Han ble erstattet av Paul Lambert, som ikke maktet å hindre at Stoke rykket ned til The Championship.

Lambert fikk ikke fortsette og ble erstattet av Gary Rowett. Til tross for å ha satset hele 50 millioner pund på nye spillere før 2018/19 sesongen, klarte ikke Rowett å få «sving på» på Stoke. Igjen fikk en manager i Stoke sparken i begynnelsen av januar, og Rowett ble erstattet av Lutons Nathan Jones. Nathan Jones og Stoke avsluttet sesongen på en 16. plass, og det etter at Stoke gjennom sesongen hadde spilt uavgjort hele 22 ganger. Fjorårets sesong startet elendig, og etter kun to seiere på fjorten kamper, fikk Nathan Jones sparken den 1. november 2019. Nathan Jones ble som kjent erstattet med den Nord Irske landslagstreneren Michael O´Neill, som i sommer avsluttet sesongen på 15.plass, fem poeng foran Luton. Stoke var lenge med i nedrykkskampen. Men en sterk innspurt hvor Stoke vant tre av de siste fire kampene, samt spilte uavgjort borte mot Bristol City, sikret Stoke fornyet kontrakt i The Championship.

Rivaler

Stoke sine argeste rivaler, er først og fremst byrival Port Vale. Stoke har sitt utgangspunkt fra bydelen Stoke-Upon-Trent, mens Port Vale har sitt utgangspunkt fra bydelen Burslem. «The Potteries Derby har blitt spilt 46 ganger, da klubbene som regel har spilt på ulike liganivå. Stoke har vunnet 19 ganger, mens Port Vale har vunnet 15 ganger. Også kamper mot Derby County, West Bromwich Alblion og Wolverhampton Wanderers blir ansett som rivaliserende lag.

BET365 Stadium

«The Potters», som er kallenavnet til Stoke, spiller hjemmekampene sine på BET365 Stadium. Tidligere het anlegget Britannia Stadium, men skiftet til sponsornavnet BET365 i juni 2016. Anlegget har en kapasitet på 30 089, hvor rekorden er på 30 022 tilskuere. Fra 1878 til 1997, spilte Stoke på Victoria Ground. Victoria Ground ble revet omtrent med en gang Stoke flyttet til Britannia Stadium. Asken til Sir Stanley Matthews er gravd ned på midtbanen til Bet365 Stadium. Legenden, som spilte profesjonell toppfotball på øverste nivå til han var over femti år gammel, spilte tilsammen 318 kamper for klubben i sitt hjerte og scoret 54 mål. Det var også han som offisielt åpnet det nye stadionanlegget den 30.august 1997.

H2H

Luton og Stoke har møtt hverandre 44 ganger. 18 ganger har Stoke vunnet, 11 ganger har Luton vunnet, mens 15 ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes var den 29.februar i vinter på Kenilworth Road, som også ble den siste hjemmekampen på Kenilworth Road før Corona pausen, og da også siste kamp med hjemmepublikum. Stoke tok tidlig ledelsen, mens James Collins sikret uavgjort på straffe et minutt på overtid i andre omgang. Luton og Stoke har nå møtt hverandre åtte ganger siden siste Luton seier, hvor Stoke har vunnet fem ganger, mens tre ganger har det endt uavgjort. På de siste seksten møtene mellom lagene har det kun endt med Luton seier ved to anledninger. Elleve ganger har det endt med Stoke seier, mens tre ganger har det endt uavgjort. Siste seier for Luton mot Stoke kom den 2. desember i 2000. Luton vant 3-1 i en League Division Two kamp (nivå tre) på Britannia Stadium etter scoringer av Paul Mclaren og Peter Thomsen (2). Siste seier på Kenilworth Road kom i februar sesongen før, hvor Luton vant 2-1 eter to scoringer av Phil Gray. Også det i en League Division Two kamp. Stoke har besøkt Kenilworth Road 23 ganger. Ni ganger har det endt med borteseier, åtte ganger har det endt uavgjort, mens seks ganger har det endt med hjemmeseier til Luton.

Stoke sin form

Med sine fem poeng, ligger Stoke på en 14. plass etter at fire serierunder er spilt i The Championship. Stoke innledet sesongen ved å spille målløst mot Millwall på The Den, mens det ble 0-2 tap for ligaleder Bristol City på BET 365 stadium. I tredje serierunde vant Stoke 1-0 mot Preston på The Deepdale, mens det ble 1-1 mot Birmingham på BET 365 Stadiumfør landslagspausen. Stoke har gjort det veldig godt i Carabao cupen, og er klare for kvartfinalen som skal spilles den 22.desember mot Tottenham. I første runde i Carabao cupen ble Blackpool slått 5-4 på straffespark, etter at det sto 0-0 etter ordinær tid. I Andre runde ble Wolverhampton slått 1-0 på The Moulineux, før Gillingham ble slått 1-0 i tredje runde hjemme på BET 365 Stadium. Deretter dro Stoke til Villa Park hvor Stoke vant 1-0 mot Aston Villa.

Luton sin form

Luton har hatt en god start på sesongen, og står med ni poeng på de første fire ligakampene. Kun fjorårets Premier League lag, Watford, har klart å ta poeng og slå Luton i The Championship. Barnsley, Derby og Wycombe måtte alle se seg slått av The Hatters. Også i Carabao cupen har det blitt seiere, ettersom Luton slo Norwich og Reading, før de tapte 0-3 mot Manchester United i tredje runde. Det betyr at Luton har vunnet syv kamper i The Championship siden Nathan Jones tok over som manager etter Corona pausen, fire kamper har endt uavgjort, mens to kamper ar endt med tap (Watford og Reading). Merk også at Luton vant mot Brentford og spilte uavgjort mot Stoke og Wigan som de tre siste kampene før Corona pausen. Om Luton vinner mot Stoke på lørdag, har Luton for første gang siden februar 1996, vunnet tre hjemmekamper på rad på «topp to liganivå». Om vi tar med seieren mot Blackburn den 22. juli, har Luton vunnet tre hjemmekamper på rad på «topp to liganivå». I 1996 vant Luton fire hjemmekamper på rad, som er sist Luton vant mer enn tre hjemmekamper på rad på «topp to liganivå».

Spillernytt og skader:

Eunan O´Kane og Brendan Galloway er fortsatt langtidsskadd, mens kampen mot Stoke kommer for tidlig for Dan Potts og James Bree. Det er mulig Tom Lockyer rekker kampen mot Stoke, men sannsynligvis må han fortsatt vente på å få sin ligadebut fra start.

I går ble det også klart at Luton hentet inn den Walisiske landslagsspilleren Joe Morrell fra ligaleder og ligarival Bristol City. Morrell, som primært er en midtbanespiller, har ikke spilt noen kamper for Bristol City denne sesongen. Morrell står bokført med ni kamper for det Walisiske landslaget siden 2019, og håper nok å få fart på landlagskarrieren sin igjen ved å spille for Luton.

Ettersom Nathan Jones har styrket stallen vesentlig i dette overgangsvinduet, blant annet med tre Walisiske landslagsspillere, vil enkelte spillere bli overflødige og få mindre kamper enn ønsket. Peter Kioso imponerte stort mot Manchester United, men lånes ut til league One klubben Bolton, for å sikre god matching og sikre at utviklingen går riktig vei. Det ryktes også at Andrew Shinnie muligens lånes ut til League One klubben Charlton. Ryktene skal også ha det til at den tidligere Wolverhampton og Bournemouth spilleren Andrew Surman, skal trene med Luton. Surman ble løst fra sin kontrakt med Bournemouth i sommer, etter at Bournemouth rykket ned til The Championship. Midtbanespilleren, som har fire kamper for Englands U21 lag, har spilt 149 kamper for Bournemouth og scoret fem mål i perioden 2014 til 2020. Og til slutt, kun få timer før overgangsvinduet stenger,  har Luton signert MK Dons spissen Sam Nobe, først på lån ut sesongen, men med opsjon på kjøp.

Vi gratulerer også Rhys Norrington- Davies med sin landslagsdebut på onsdag, hvor han spilte hele kampen på Wales sin midtbane. Wales vant Nations League kampen 1-0, som ble spilt borte mot Bulgaria. Simon Sluga fortsatte sin benketilværelse for Kroatia, når Kroatia på onsdag tapte 1-2 for Frankrike. Nathan Jones skal ha utrykt seg kritisk til at Sluga også måtte «slite» benken i vennskapskampen mot Sveits, som Kroatia vant 2-1 onsdag 7. oktober.

Lørdagen kamp kan du følge live ved å streame kampen fra iFollow tjenesten som du finner på Luton Town sine hjemmesider. Simon Pitts har lovet undertegnede at han vil kommentere kampen som vanlig, som forhåpentligvis kan ende med Lutons første seier mot Stoke, på ni forsøk.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!