Preview Luton Town – Reading FC

På lørdag får Luton besøk av Reading, som tar turen på 91 km fra deres hjemmebane Madejski Stadium, og til Kenilworth Road. Luton spiser seg sakte, men sikkert inn på lagene foran seg på tabellen, og er nå tre poeng bak Stoke som nå besitter den siste sikre plassen i The Championship.

Byen Reading:
Byen Reading ligger i den engelske regionen Sørøst- England, omtrent seks mil vest for London. Det bor ca 145 000 innbyggere i byen. Byen er ved siden av London, et av de viktigste forretningssentra i det sørøstlige England, og flere store britiske og multinasjonale selskaper har sine hovedkvarter i byen. Byen var også kjent for produksjon av øl (India Pale Ale), planteknoller og kjeks.

Reading FC:
Reading FC ble stiftet i 1871, og er derfor en av de eldste fotballklubbene i England. Allikevel ble ikke Reading valgt inn valgt inn i The Football League før i 1920. Reading har ingen spesielle erkerivaler, men det har alltid vært ekstra tenning blant Readingsupporterne mot lag som Aldershot, Oxford og Swindon.

Readings historie:
Tidligere ble Reading FC kalt «The Biscuitsmen», som refererte til byens kjeksproduskjon. Spesielt ettersom en av verdens største kjeksprodusenter holdt til i Reading, nemlig Huntly and Palmers. I dag er kallenavnet til Reading «The Royals», som referer til at Reading ligger i «The Royal County of Berkshire», som tidligere het «The County of Berkshire». Ettersom Windsor Castle ligger i “The County of Berkshire”, bestemte dronningen I 1957 at navnet skulle endres til «The Royal County og Berkshire». Dermed «The Royals».

Reading har stort sett alltid spilt på nivå to til nivå fire i det engelske ligasystemet, og har ingen «major trophy». Det nærmeste Reading har vært et «major trpohy», kom i 2014/15 sesongen hvor Reading spilte seg frem til semi-finalen i FA-cupen. Championship laget Reading møtte ikke Premier League motstand, før de møtte Arsenal i semi-finalen på Wembley. Det måtte spilles ekstra omganger for å kåre en vinner, hvor Arsenal til slutt vant 2-1 etter at Reading utlignet til 1-1 i andre omgang.

I 2005/06 sesongen klarte endelig Reading å vinne Championship, og det med hele 106 poeng, som også er rekord for hva et engelske fotballag har klart å oppnå gjennom en hel sesong i «The Football League». I sin første sesong i Premier League imponerte Reading med å bli nummer åtte, som også er klubbens beste ligaplassering noensinne. Sesong nummer to ble mer utfordrende for Reading, da Reading ble nummer 18 med knappest mulig margin overfor Fulham. Både Fulham og Reading avsluttet sesongen med 36 poeng, men Reading ble nummer 18 med tre mål dårligere målforskjell enn Fulham som ble nummer 17.

Deretter ble det fire sesonger i Championship, før Reading igjen rykket opp til Premier League etter å ha vunnet Championship i 2011/12 sesongen. Det ble med den ene sesongen, da Reading havnet på 19. plass i sin «comebacksesong». Reading har spilt i Championship etter dette, og begge de to siste sesongene har Reading havnet på 20.plass. I fjor var Reading syv poeng bedre enn Roterham United som havnet på 22. plass og som derved rykket ned til League One.

Ved siden av å ha rekorden for å ha klart mest poeng på en sesong, har også Reading rekorden for å ha vunnet flest kamper på rad siden seriestart. I 1985/86 sesongen spilte Reading på nivå tre og spilte 13 kamper på rad fra seriestart uten å avgi poeng. Reading vant nivå tre denne sesongen, og rykket opp til nivå to. Luton har også en unik rekord i det engelske seriesystemet. Det vil si at Joe Payne har denne rekorden, men som Lutonspiller. Den 13. april i 1936, scoret Payne 10 mål mot Bristol Rovers i en ligakamp på Kenilworth Road. De ti scorede målene av Payne i en og samme kamp, er rekord i de fire øverste liganivåene i England.

Madejski Stadium:
Reading spiller hjemmekampene sine på Madejski Stadium som har en publikumskapasitet på 24 161 tilskuere. Rekorden er allikevel på 24 184 fra en kamp mot Everton som ble spilt i november 2012. Anlegget, som er kalt opp etter den tidligere styrelederen Sir John Madejski, sto klart til bruk før 1998/99 sesongen. Den 22.august ble første kamp spilt, og på motsatt side sto Luton som det aller første bortelaget som fikk besøke det flotte anlegget. Kampen ble spilt på liganivå tre, og Reading vant 3-0. Før Madejski Stadium, spilte Reading på Elm Park, som Reading hadde som hjemmebane fra 1896.

Luton – Reading H2H:
Luton og Reading har møtt hverandre 52 ganger. Reading har vunnet 24 ganger, Luton har vunnet 20 ganger, mens åtte ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes, var i begynnelsen av november, hvor Reading vant 3-0. Sist lagene møttes på Kenilworth Road, var i februar 2006 hvor Luton vant 3-2 på Kenilworth Road. Rowan Vine scoret to mål, mens Dean Morgen scoret Lutons tredje mål. Reading har besøkt Kenilworth Road 25 ganger. På samme måte som at Madejski Stadium ikke er noen lykkebane for Luton, er Kenilworth Road en historisk vanskelig bane for Reading. 14 ganger har det endt med hjemmeseier når lagene har møttes på Kenilworth Road, fire ganger har det endt uavgjort, mens syv ganger har det endt med seier til Reading. Reading har besøkt Luton fire ganger siden sist de klarte å få med seg tre poeng fra Kenilworth Road, som skjedde i en League Division one kamp (andre nivå) i februar 1996. Reading vant 2-1, i en sesong hvor Luton havnet sist og rykket ned til nivå tre.

Readings form:
14 oktober ble Mark Bowen ansatt som Reading sin nye manager, etter at José Gomez fikk sparken. Da hadde Reading spilt seks kamper på rad, hvor de kun hadde tatt et poeng. Bowen har fått litt mer sving på Reading, som før lørdagens kamp ligger på 16.plass. Reading er ikke sikret ny kontrakt, da det er ni poeng som skiller Luton og Reading på tabellen. Reading er heller ikke i toppform, ettersom de kun har tatt et poeng etter «Corona pausen». PÅ de siste til kampene har Reading kapret elleve poeng, som fordeler seg på tre seiere (sist mot Birmingham den 7.mars), og to uavgjort. Reading har imponert på bortebane denne sesongen, da de 13 ganger har unngått tap på bortebane (seks seiere, syv uavgjort), mens syv ganger har det blitt null poeng når laget har vært på reise. Siste bortekamp var på lørdag, hvor det ble 1-2 tap mot Derby.

Lutons form:
Wigan ble fratatt 12 poeng, etter å ha havnet under administrasjon. Dermed ligger Wigan på siste plass, mens Luton ligger to poeng foran på nest siste plass. Luton har imponert stort etter «Corona pausen» og etter at Nathan Jones kom tilbake som manager. Luton har møtt tre opprykksjagende lag, og sist ligaleder Leeds på Elland Road. Luton står igjen med fem poeng av ni mulige, og ennå ikke tapt etter «Corona pausen». På de siste ni kampene har Luton kun tapt mot Charlton, hvor Luton tapte 1-3 i slutten av februar. Fire ganger har det endt uavgjort, mens fire ganger har det endt med seier. I Fire av kampene har Luton klart å holde nullen, mens fire ganger har Luton sluppet inn et mål. Vi må tilbake til februar for å finne sist et lag klarte å vinne på Kenilworth Road. Da vant Cardiff 0-1, mens det ble seier mot Sheffield Wednesday og Brentford. Deretter ble det 1-1 når både Stoke og Preston besøkte Kenilworth Road.

Nedrykksstriden:
Hva gjelder lagene som kjemper om å unngå nedrykk, får Charlton besøk av Millwall allerede på fredag. Charlton ligger seks poeng foran Luton, men kun fem poeng ned til Barnsley på 22.plass. På lørdag møter bunnlaget Wigan opprykksjagende Brentford, mens Huddersfield har hjemmekamp mot Preston. Aller mest spenning får vi i «seks poengs kampen» mellom Stoke og Barnsley. Drømmescenarioet er uavgjort mellom Barnsley og Stoke, og tre poeng til Luton mot Reading.

Skadesituasjon i Luton:
To som definitivt ikke er klar til lørdagens kamp er Brendan Galloway og Eunan O`Kane som fortsatt er ute med kneskader. Nathan Jones uttalte på pressekonferansen før kampen at Kazenga LuaLua nærmer seg å bli kampklar, og vil bli sjekket helt frem til kampstart. Luke Berry nærmer seg også å bli kampklar, men er usikker, noe også Glen Rea er. Rea plukket opp en skade under oppvarming til Leeds kampen, og vil også bli fulgt nøye frem til kampstart på lørdag.

Luton har fått forlenget sine låneavtaler ut sesongen med Izzy Brown, Cameron Carter-Vickers, James Bree og Eunan O`Kane. Luke Bolton spilte sin 28. og hittil siste kamp for Luton, når han ble byttet inn i kampen mot Leeds. Han returnerer hjem til sin «moderklubb, Manchester City.

Før lørdagens kamp, meldte Simon Pitts at han tror Nathan Jones kommer til å rotere noe på laget, slik at vi antagelig vil se James Collins, Harry Cornick og muligens Izzy Brown i startoppstillingen til lørdagens kamp. Kampen har som vanlig avspark kl 1600 norsk tid, og kan streames med livebilder fra iFollow tjenesten på hjemmesiden til Luton Town.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!