Preview Luton Town, Charlton Athletic FC

Tirsdag kveld får Luton besøk av Charlton, og må gjøre det de kan for endelig å få seg en seier igjen etter at de tapte sin femte kamp på rad mot Leeds på lørdag. Luton ligger nå under nedrykksstreken, med et mål dårligere målforskjell enn Middlesbrough som ligger på plassen foran Luton.

Charlton ligger i bydelen Royal Greenwich som ligger i det sørøstlige London. Charlton Athletics FC ble stiftet i 1905, og ble valgt inn i The Footbal league i 1921. Beste ligaplassering for Charlton kom i 1936/37 sesongen, da laget kom på andre plass på øverste nivå i det engelske ligasystemet. Charlton har et «major Trophy» som de vant i forbindelse med at de vant FA-cupen i 1947. Kampen ble spilt mot Burnley, som da spilte på nivå to, mens Charlton spilte på øverste nivå. Kampen gikk til ekstra omganger som Charlton vant 1-0. Året før klarte også Charlton å spille seg frem til FA-cup finalen hvor de møtte Derby. Også den første FA-cupfinalen etter krigen måtte avgjøres med ekstraomganger. Derby vant til slutt 4-1 foran 98 000 tilskuere på Wembley.

«The Addicks», som er kallenavnet til Charlton, spiller hjemmekampene sine på The Valley. The Valley har vært hjemmebanen til Charlton siden 1919, bortsett fra et lengre avbrekk mellom 1985 til desember 1992. Etter stadionbrannen på The Valley Parade i Bradford i 1985, ble det innført strengere sikkerhetskrav til stadionanlegg i England. I 1985 var Charlton satt under administrasjon grunnet stor gjeld, i tillegg til at The Valley var i dårlig forfatning og tilfredsstilte ikke de nye sikkerhetskravene. Ettersom klubben ikke hadde kapital til å utbedre The Valley, måtte klubben flytte. Helt i begynnelsen av 1985/86 ble Charlton derfor den første «groundshare klubben» i The football league, da de flyttet til Selhurst Park og delte stadion med Crystal Palace. I denne perioden ble forholdet mellom Charlton og Crystal Palace bare verre og verre, og rivaliseringen mellom klubbene ble ytterligere skjerpet. I 1992 flyttet Charlton til West Hams tidligere hjemmebane, Upton Park, i påvente av et nytt supporter-bygd The Valley stadion skulle stå ferdig. Den 5. november 1992 flyttet endelig Charlton hjem igjen til The Valley. The Valley har i dag en kapasitet på 27111 tilskuere, men klubben har et ønske om å bygge ut anlegget til 40000 tilskuere. Tilskuerrekorden på The Valley er på 75,031 tilskuere. Rekorden ble satt i en femterundekamp I FA-cupen mot Aston Villa i 1938.

De mest utpregede rivalklubbene til Charlton er Millwall, Crystal Palace og Wimbledon. Kampene mellom disse fire klubbene kalles «The South London Derby», og er spesielle grunnet at alle fire klubbene ligger i nærheten av hverandre. For Charlton sin del, er kampene mot Crystal Palace de mest intense, og spesielt etter perioden 1985 til 1992 hvor lagene delte stadionanlegg. Av kamper mellom Charlton og Crystal Palace, huskes spesielt kampen den 15.mai i 2005 på The Valley, som også var sesongens siste kamp. Crystal Palace måtte vinne om de skulle overleve i The Premier league. Det så lenge ut til at det skulle gå slik, da Crystal Palace ledet 2-1 til det var igjen syv minutter. Charltons forsvarsspiller Jonathan Fortune utlignet og sendte dermed Crystal Palace ned til The Championship. Fortunes utligning førte også til at Crystal Palace skrev seg negativt inn i historiebøkene, da Crystal Palace ble den første klubben i engelsk fotball som rykket ned fra øverste nivå fire ganger.

Av legender i Charlton, kommer man ikke utenom Alan Curbishley. Churbishley har 91 kamper for «The Addicks» og scoret seks mål. Churbishleys spillerkarriere i Charlton fordeler over på to perioder. Først fra 1984 til 1987 som spiller, mens han i perioden 1990 til 1993 først var spillende assistent manager frem til 1991 under Lennie Lawrence, før han i 1991 tok over som spillende manager etter Lawrence. Lawrence var Lutons manager fra 1995 til 2000. Til sammen ledet Churbishley klubben i hele femten år, helt frem til 2006, eller i 720 kamper. I 2003/04 sesongen klarte Churbishley å lede Charlton til en syvende plass i Premier League. I 2006 gikk Curbishley til West Ham, hvor han var manager frem til han fikk sparken i 2008.

Charlton rykket ned fra Premier League etter 2006/07 sesongen etter at de havnet på 19.plass. Dette var siste sesong som Charlton spilte i Premier League.

I slutten av 2010/11-sesongen tok den tidligere Charlton spilleren Chris Powell over som manager i Charlton. Charlton spilte da i League One for andre år på rad. Chris Powells uttalte mål var å bringe Charlton tilbake til «der de var da jeg spilte i Charlton», altså Premier League. Powell spilte i Charlton fra 1998 til 2004. Etter sesongslutt beholdt han kun fire spillere og skiftet ut nesten hele laget foran 2011/12 sesongen. Powells endringer førte til umiddelbare resultater, da Charlton dominerte League One og vant opprykk til Championship med overbevisende margin. Powell fikk derimot sparken i mars 2014, da Charlton lå sist i Championship. Det gikk rykter om at det var stor uenighet mellom Powell og den nye eieren av Charlton, Roland Duchâtelet, som var den egentlige årsaken til at Powell måtte gå. Blant annet skulle de være uenige om hvilket nivå Charlton burde ta sikte på å spille på, samt formasjon, taktikk og hvilke spillere som burde bli hentet inn til klubben. Powell ble erstattet av belgieren Jose Riga, som klarte å styre klubben til en 18. plass. Fornyet kontrakt ble sikret i april ved å slå Watford 4-1. Riga fikk ikke fornyet kontrakt, og tok over kriserammede Blackpool sesongen etter. Charlton rykket imidlertid ned til League One i 2015/16 sesongen etter å ha havnet på 22. plass med 40 poeng, ni poeng bak Roterham på 21.plass.

To norske spillere har spilt for Charlton. Thomas Myhre spilte i Charlton fra 2005 – 2007, hvor han fikk 21 kamper i mål for «The Addicks» i Premier League. Spesielt nøt Myhre stor tillitt av manager Churbisley, hvor han blant annet spilte ti kamper på rad uten å slippe inn mål, samt en periode på ti timer hvor han sammenhengende holdt «nullen». At Churbishley forlot Charlton, førte til at Myhre ble reservekeeper til fordel for innlånte Scott Carson. Også Tom Henning Hovi har to kamper for Charlton. Dette skjedde i januar 1995, hvor Hovi ble lånt ut fra Ham Kam til Charlton. Charlton ønsket å kjøpe Hovi fra Ham Kam for 750 000,-, men Ham Kam ønsket ikke selge. Året etter ble Hovi solgt til Skeid for 250 000,-.

I september 2018 ble Lee Bowyer ansatt på permanent basis som manager i ´Charlton. Bowyer er en ekte Charlton gutt, som startet sin profesjonelle karriere i Charlton. Bowyer er nok mest kjent for tiden i Leeds, da han var en viktig brikke når Leeds satset hardt i Premier League og Europa mellom 1997 og 2002. Bowyer tok over som midlertidig manager i Charlton i mars 2018 etter Karl Robinson, og ledet Charlton til en sjette plass i League One og til Play-off våren 2018. Charlton tapte derimot semi-finalen 2-0 sammenlagt mot Shrewsbury. Derimot ble det suksess i våres, etter at Lee Bowyer ledet Charlton til tredje plass i ligaen, og på ny til Play-off. Charlton spilte seg helt frem til finalen, hvor de slo Sunderland 2-1, og Charlton var igjen klart for spill i Championship.

Luton og Charlton har møtt hverandre 73 ganger. Charlton har vunnet 26 ganger, 33 ganger har Luton vunnet, mens 14 ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes var i april på The Valley. Harry Cornick ga Luton ledelsen etter femten minutter, men Charlton snudde kampen i andre omgang og vant 3-1. Med det ble Charlton det første laget som slo Luton i en ligakamp på seks måneder, og Lutons rekke av ubeseirede kamper endte på 28 kamper, som også ble ny klubbrekord i antall kamper på rad uten å tape. Motsatt oppgjør på Kenilworth Road i september 2018, endte 2-2 etter at Luton ledet 2-1 til fem minutter på overtid. For Luton scoret Harry Cornick og James Collins. Sist Luton vant over Charlton, var i september 2007. Kampen ble spilt på Kenilworth Road, og var en tredjerunde kamp i ligacupen. Luton vant 3-1 etter scoringer av Steve Robinson, Matthew Spring og Drew Talbot. Lagene har møttes fire ganger eter dette, uten at Luton har vunnet (2 uavgjort og to tap). På Kenilworth Road har Luton vunnet 25 ganger, fem ganger har det endt uavgjort, mens Charlton har vunnet syv ganger.

Charlton ligger på 13.plass før tirsdagens kamp, seks poeng fra sjette plass, og ni poeng foran Luton. Charlton startet sesongen sterkt, hvor de spilte seks kamper på rad utren å tape. Derimot har dette endret seg noe, da Charlton ikke har vunnet på fem kamper. Derimot har to av disse kampene endt uavgjort, henholdsvis 2-2 mot Cardiff i helgen på The Valley, og 2-2 mot West Bromwich for noen uker siden. Før det klarte Charlton gode prestasjoner mot Leeds hvor de vant 1-0, og 3-0 mot Derby. Charlton klarte også 2-2 mot Fulham på Craven Cottage. Charlton startet startet bortesesongen sterkt med å vinne mot Blackburn og Reading, samt spille 2-2 mot Barnsley. Deretter har Charlton spilt fem bortekamper uten å vinne, hvor to av kampene har endt 2-2.

På lørdag gikk Luton på sitt femte tap på rad, ettersom Leeds avgjorde kampen på overtid i andre omgang. Det gjorde at Luton falt ned på 22.plass med lik poengsum som Middlesbrough, men med et mål dårligere målforskjell. Fire av disse tapene er tapt med knappest mulig margin, mens det ble 0-3 tap mot Reading. På Kenilworth Road har det kun blitt to seiere denne sesongen, mens to av kampene har endt uavgjort. Fire ganger har Luton gått av eget gress uten å ha fått med seg noen poeng. Åtte av elleve tap denne sesongen har vært etmåls tap.

Tirsdagens kamp har avspark kl 2045 norsk tid. Kampen streamer du som vanlig via Follow tjenesten som du finner på Lutons offisielle hjemmesider. Simon Pitts kommenterer kampen som vanlig.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!