Preview Brentford FC – Luton Town

På onsdag kveld drar Luton til London for å møte opprykksjagende Brentford, og for første gang å spille på deres nye hjemmebane Brentford Community Stadium. Et oppgjør som historisk er et vanskelig oppgjør for Luton, da Luton ikke har slått Brentford i ligakamp på deres hjemmebane siden 1992. Luton har heller ikke vunnet en ligakamp i London på de to øverste nivåene, siden august 2005.

Brentfords historie og rivalisering
Brentford FC ble stiftet i 1889, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Brentford er et sted i bydelen Hounslow som ligger i det vestlige London. Ettersom klubben ligger i det vestlige London, er det naturlig at klubbene i Vest London er hovedrivalklubbene til Brentford. Kampene mellom Brentford, Fulham, Queens Park Rangers og Chelsea kalles for “The West London Derby”, men er ikke av de mest intense derbykampene. Brentford fansen har rangert Fulham som sin argeste rival, QPR er rangert som nummer to, mens Chelsea er nummer tre. Brentford og Chelsea har kun møtt hverandre to ganger siden 1950.

Brentford har ingen «major trophy», og vi må helt tilbake til 1930- årene for å finne klubbens mest suksessfulle periode. Brentford spilte på øverste liganivå i England i perioden 1935 til 1947, og i 1935/36 sesongen klarte Brentford en femte plass som også er klubbens beste ligaplassering noensinne. De to påfølgende sesongene klarte Brentford to sjette plasser. Klubben rykket ned til nivå to i 1947, og har aldri spilt på øverste nivå etter dette.

Uwe Rösler, med fortid som spiller og manager i Norge, var trener for Brentford i to og en halv sesong i League One. Han førte laget til midt på tabellen i 2011/12 sesongen, og til 3.plass i sesongen 2012/13. De vant en dramatisk semifinale over to kamper mot Swindon Town, som ble avgjort på straffesparkkonkurranse, men tapte finalen på Wembley mot Yeovil. Midt i sesongen i 2013/14 gikk Rösler til Wigan Athletic, mens hans assistent Mark Warburton overtok som hovedtrener. Laget kom på andreplass i serien og rykket direkte opp til Championship, 21 år etter sist Brentford spilte på nivå to i det engelske ligasystemet. Klubben har spilt i Championship etter dette.

Som i fjor, ledes Brentford av dansken Thomas Frank, som i 2016 ble hentet inn i trenerteamet til Brentford fra sin jobb som manager i danske Brøndby. Brentford ble da ledet av Dean Smith, som ledet Brentford fra 2015 sammen med sin assistentmanager Richard O´Kelly. Smith og O´Kelly ble hentet til Aston Villa i oktober 2018, og Frank tok over managerjobben umiddelbart på permanent basis.

Sesongen 2019/20
I sommer var Brentford med i opprykkskampen helt til dommeren blåste i fløyten i aller siste sekund. I siste serierunde møtte opprykkskandidatene følgende lag: Brentford møtte Barnsley, Fulham møtte Wigan, mens West Bromwich møtte QPR. Både Barnsley og Wigan måtte vinne for å få ny kontrakt i The Championship, hvor Barnsley lå dårligst ann og hadde kun mulighet til å overleve ved å vinne. QPR hadde ingenting å spille for. Hverken Fulham eller West Bromwich klarte å vinne, og Brentford hadde derfor rykket opp om de hadde vunnet over Barnsley på sin siste hjemmekamp noensinne på Griffin Park. Desperate Barnsley tok ledelsen på slutten av første omgang, mens Brentford utlignet i det 73 minutt ved Dasilva. Derimot hadde Barnsley alt å vinne, ettersom Wigan ikke klarte å vinne over Fulham, og seier over Brentford ville derfor sikre ny kontrakt i The Championship for Barnsley. Et minutt på overtid var overraskelsen et faktum, da Barnsleys Oduor satte inn det avgjørende målet som gjorde at Barnsley kunne spille Championship fotball også i 2020/21. Brentford måtte ta til takke med den sure tredje plassen, to poeng bak West Bromwich, som tok andre plassen og rykket dermed direkte opp. Om Brentford hadde vunnet, hadde de kapret andre plassen og rykket direkte opp, ettersom Brentford hadde en vesentlig bedre målforskjell enn West Bromwich. Fulham havnet på fjerde plass.

Dermed ble det Play-off for Brentford, hvor de i semi-finalen slo Swansea 3-2 over to kamper (0-1 i Wales og 3-1 på Griffin Park). I finalen tapte Brentford 1-2 over Fulham, etter at det sto 0-0 etter ordinær tid. Fulham tok ledelsen 1-0 i det 105. minutt, før de gikk opp til 2-0 i det 117. minutt. Dalsgaard reduserte til 1-2 fire minutter på overtid av andre ekstra omgang.

At Brentford ikke klarte å rykke opp, gjorde at klubben mistet begge sine toppscorere som ble solgt til hver sin Premier League klubb. Ollie Watkins, som delte topp scorer tittelen i The Championship 2019/20 med Fulhams aleksandar Mitrovic, scoret 26 mål for Brentford og ble solgt til Aston Villa. Said Benrahma, som scoret 17 mål og hadde åtte målgivende for Brentford, ble solgt til West Ham.

Brentford har tapt tre finaler i «The Football League Trophy», henholdsvis i 1985, 2001 og i 2011.

Griffin Park og Brentford Community Stadium
«The Bees», som er kallenavnet til Brentford, spilte hjemmekampene sine på Griffin Park, som i likhet med Kenilworth Road, ligger midt i et boligområde. Stadionet har i dag en kapasitet på 12.763 tilskuere, mens tilskuer-rekorden er på 38.678 da Brentford møtte Leicester i februar 1949. Stadionanlegget er berømt for å være det eneste i hele England som har en pub på alle fire hjørnene. Brentford har brukt Griffin Park som hjemmearena siden åpningen i 1904. Den 30.august var det slutt, og Brentford flyttet inn i det nye stadionanlegget Brentford Community Stadium. Det nye anlegget har en kapasitet på 17 250 tilskuere, som Brentford deler med rugby klubben London Irish RFC.

H2H
Luton og Brentford har spilt 78 kamper mot hverandre. 27 ganger har Brentford vunnet, 36 ganger har Luton vunnet, mens 15 ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes, var i oktober på Kenilworth Road hvor Brentford vant 3-0.
Siste seier mot Brentford, var i slutten av februar i fjor hvor Luton vant 2-1 på Kenilworth Road. Dette var også den siste hjemmeseieren til Luton før Corona pandemien satte en pause for sesongen, samt den siste Luton seieren hvor Graeme Jones var manager. Det første målet var et selvmål av Brentford, mens 2-0 ble scoret av Martin Cranie. Brentford reduserte mot slutten av andre omgang.

Onsdagens kamp blir den første kampen Luton skal spille på Brentford Community Stadium. Derimot har Luton besøkt Brentford og Griffin Park 37 ganger, hvor det 19 ganger har det endt med Brentford seier, 10 ganger har Luton vunnet, mens det åtte ganger har endt med poengdeling.

Sist Luton vant en kamp på Griffin Park, var i en ompkamp i første runde i FA-Cupen i november 2007. Luton vant 2-0 etter scoringer av Chris Coyne og Jaroslaw Fojut. Vi må helt tilbake til september 1992 for å finne siste ligaseier til Luton på Griffin Park. Lagene møttes i en League Division One kamp (nivå to), hvor Luton vant 2-1. Ifølge Simon Pitts, var dette en sårt etterlengtet borteseier, da Luton ikke vant en eneste bortekamp gjennom 1991/92 sesongen. Etter seieren i 1992, har Luton besøkt Griffin Park ni ganger i ligasammenheng uten å vinne, hvor tre av disse ni kampene har endt uavgjort.

Brentfords form
Med sine 41 poeng ligger Brentford på fjerde plass før lørdagens kamp, fem poeng bak Swansea som ligger på andre plass, og ni poeng bak Norwich som leder. Det er fem poeng ned til Middlesbrough som ligger på syvende plass. Derimot har Brentford kun spilt 22 kamper av årets sesong, hvor lagene foran på tabellen har spilt 24 kamper.
Med sine 36 scorede mål, er det kun Bournemouth med sine 38 scorede mål og Blackburn med sine 39 scorede mål, som har scoret flere mål enn Brentford i The Championship. Det gjør at Brentford har den tredje beste målforskjellen i årets The Championship.

Brentford er det store formlaget i The Championship, da Brentford har spilt hele 15 kamper på rad uten å tape. Sist Brentford gikk poengløse av banen, var 24.oktober hvor Stoke vant 3-2 hjemme på bet365 Stadium. Etter tapet mot Stoke, har Brentford spilt uavgjort ved syv anledninger i ligaen, mens åtte ganger har det endt med seier. Brentford har vunnet de fire siste ligakampene, mens det ble 0-2 tap mot Tottenham på Tottenham Hotspur Stadium på tirsdag for to uker siden, som forøvrig var i ligacupens semi-finale. Forrige helg ble det 2-1 seier mot Middlesbrough i FA-Cupens tredje runde.

Brentfords hjemmeform er også bra, selv om fem av de siste ni hjemmekampene har endt med poengdeling. Det har endte med seier mot Coventry og Queens Park Rangers i oktober og november, i tillegg til at de to siste hjemmekampene mot Reading og Bournemouth endte med seier.

Kampen på onsdag blir Brentfords første kamp på en og en halv uke, da Brentford har fått utsatt to kamper på grunn av at Brentfords manager Thomas Frank testet positivt på Korona.

Lutons form
På lørdag klarte Luton en sjelden borteseier, og det av det imponerende slaget når Luton vant 1-0 over Bournemouth. Med det, ble Luton det andre laget som har slått Bournemouth på Vitality Stadium denne sesongen, ved siden av Preston. Luton rykket dermed opp til 12.plass på tabellen, og er nå syv poeng bak Reading på sjette plass, og åtte poeng bak Brentford. Dermed klarte Luton sesongen andre «clean sheet» mot Bournemouth, og har dermed ikke tapt mot fjorårets Premier League lag denne sesongen.

På de siste syv kampene har Luton vekslet mellom å ta poeng og tape annenhver kamp. Det startet med seier mot Preston, før det ble et bortetap mot Middlesbrough. Deretter ble det målløst mot Bournemouth på Kenilworth Road, før Luton tapte 1-2 for Reading på Madejski Stadium. Luton vant så 2-1 over Bristol City på Kenilworth Road, som også var den siste kampen i 2020, før Luton tapte for QPR i 2021 sin første kamp. På lørdag ble det som nevnt endelig en borteseier, når Luton vant 1-0 over Bournemouth.

På bortebane har ikke Luton imponert veldig denne sesongen, og står med 14 poeng av 24 mulig. Luton har kun scoret seks bortemål og sluppet inn 13 mål når de har vært på reise fra Kenilworth Road. Lørdagens borteseier var den første på syv forsøk, og Kiernan Dewsbury-Halls scoring, var den tredje bortescoringen på disse syv kampene. Fire av kampene endte med tap, mens det ble uavgjort mot Huddersfield og Coventry.

Toppscorerne
Til tross for at Brentford mistet to av sine mest målfarlige spillere foran denne sesongen, fikk de hentet den målfarlige spissen Ivan Toney fra Peterborough United. Toney har hittil denne sesongen scoret hele seksten mål på 22 kamper, mens unggutten og den finske U21 spilleren Marcus Forss, har scoret syv mål. Lutons toppscorer er James Collins med ni mål, mens George Moncur har scoret nest flest med sine tre mål.

Lutons skadesituasjon
Ifølge Simon Pitts, vil Luton måtte klare seg uten Martin Cranie også i møtet mot Brentford. Hva gjelder Tom Lockyer, er det mer uvisst, da han måtte byttes ut på lørdag grunnet et dypt kutt som ikke ville stoppe å blø, og som gikk helt inn til øyet.

«London komplekset»
Luton har hatt store problemer med å vinne ligakamper i London når Luton har spilt på de to øverste liganivåene. Av de 58 siste bortekampene som Luton har spilt innenfor Londons bygrense på de to øverste liganivåene, har kun tre av disse kampene endt med Luton seier. Sist Luton vant en kamp i London på et av de to øverste liganivåene, var i første serierunde i Championship i august 2005. Da vant Luton 2-1 over Crystal Palace på Selhurst Park. Lutons mål ble scoret av Steve Howard og Ahmet Brkovic. Etter det har Luton besøkt London ti ganger i Championship uten å ha fått med seg et eneste poeng.

Merk at onsdagens kamp har avspark kl 2000 norsk tid, og kampen streames med live bilder fra iFollow som du finner på Lutons hjemmesider. Simon Pitts vil kommentere kampen som vanlig.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!