Om tro, håp og historikk

Det er 50 år siden Luton Town vant i Sunderland. 1973/74-sesongen endte med opprykk til toppdivisjonen…

  • Dette er en kommentarartikkel, ført i pennen av LTSCS-redaktør Thomas Møller

I dag gjør Luton Town FC sitt 18. forsøk på å vinne i Sunderland – etter 1-0-triumfen 22. september 1973. Skulle det bli seier, så kan det bli opprykk.

DEN GANG DA: Siste Town-seier i Sunderland var høsten 1973. Barry Butlin matchvinner på Roker Park.

Barry Butlin ble matchvinner med kampens eneste scoring med 27 334 tilskuere på Roker Park. Luton Town fulgte opp den gode sesongstarten ved å besette andreplassen da samtlige 42 ligakamper var spilt. 15 poeng bak Middlesbrough og ett foran Carlisle United som også rykket opp.

Det er lov å drømme. Fortsatt langt fram, men vi har kanskje aldri vært nærmere Premier League enn nå.

Selv er jeg alltid skeptisk før kampstart. Full av håp og entusiasme, men uten forventninger. Tror aldri at vi skal vinne. Det er spillerne og lagledelsen som skal tro. De som må være gode nok. De som må prestere.

Jeg heier, håper og beundrer. Det den tradisjonsrike klubben fra Bedfordshire har fått til siden Gary Sweet & Co. overtok eierskapet i 2007 er mektig imponerende!

Selskapet som eier klubben heter Luton Town Football Club 2020 Limited. Tygg litt på selskapsformen. Navnet. Betydningen.

Med svært begrensede midler har Kenilworth Road-klubben kjempet seg tilbake. Oppnådd Championship-status ett år før målet – til tross for fem uventede sesonger på nivå fem. Etablert seg i toppsjiktet av Europas 5. største liga. Banker på porten til verdens uten sidestykke største, mektigste og mest populære liga.

Det er lov å drømme. Fortsatt langt fram, men vi har neppe vært nærmere Premier League enn nå.

Selv om jeg er nøktert med objektiv oppladning til hver enkelt kamp, så tror jeg på klubbens ambisjon om å nå Premier League. Ikke nødvendigvis nå, men da det skjer.

Klubben og laget har brutt barrierer hver eneste sesong. Gjort slutt på historiske tapsrekker og/eller seiersløse statistikker. Tenk at det er nesten 50 år siden vi vant i Sunderland. Fem uavgjorte resultater og 12 tap er det blitt ved de etterfølgende besøkene på Roker Park og Stadium of Light.

Manageren snakker om seier. Han snakker om tabellplasseringen. Han snakker om opprykk. Budskapet er forlengst kjøpt av spillerne.

Under fellesturhelgen møtte jeg en Sunderland-supporter på et vertshus i Crawley. Sa at klubben min er Luton Town. Omtalte Sunderlands comeback-sesong i Championship i rosende ordelag, selv om det hadde buttet litt i de foregående kampene.

«Yeah, but we’re a very big club, you know. We belong in the Premier League,» var reponsen. Bestemt.

Luton Town omtales ofte ovenfra og ned; av andre klubbers tilhengere. Spesielt de som har tilhørighet til tradisjonelt mer meritterte klubber. Eller supportere av klubber som forventer de skal være bedre enn andre. «Teams like Luton,» som ble et begrep de siste sesongene. I betydningen at kamper mot slike lag skal vinnes.

Uttalt i affekt etter å ha mislykkes å vinne mot Luton Town.

I ettermiddag skal 1000 Hatters utfordre ca. 40 000 (!) Black Cats på Stadium of Light. På banen er det 11 mot 11.

Sunderland-supporterne forventer å vinne dagens kamp. Luton Town-spillerne og lagledelsen vet det blir vanskelig. Som enhver kamp i Championship er.

Luton Town FC har vist at struktur, organisering, planlegging, teft og hardt arbeid gir resultater. John Still førte oss ut av underetasjen i det engelske proffhierarkiet, Nathan Jones gjenreiste selvfølelsen og Rob Jones har tatt oss til et nytt nivå.

Manageren snakker om seier. Han snakker om tabellplasseringen. Han snakker om opprykk. Budskapet er forlengst kjøpt av spillerne.

Uansett utfall av dagens kamp i Tyne and Wear, nordøst i England, lever håpet om ny playoffplass. Der andre har feilet de siste sesongene, er Luton Town på vei til å gjenskape prestasjonene.

Barnsley rykket ned sesongen etter. Huddersfield Town er på vei til å gjøre det samme.

I ettermiddag skal 1000 Hatters utfordre ca. 40 000 (!) Black Cats på Stadium of Light. På banen er det 11 mot 11.

Jeg verken forventer eller tror noe som helst utfall, men håpet og entusiasmen kan ingen ta fra meg. Come On You Hatters!!!

PS! Luton Town har spilt 16 sesonger i den engelske toppdivisjonen fordelt på tre perioder (1955/56-1959/60, 1974/75 og 1982/83-1991/92. Stiftelsesmedlem av Premier League, men har aldri spilt der.

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 4

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!