Millwall – Luton Town

Langfredag drar Luton Town til London, for å besøke The Den. Et stadion det sjelden er blitt poeng på i de to øverste divisjonene. Towns tabellnabo Millwall er det laget som sist scoret mot Hatters i åpent spill.

Kampen vises live på Viaplay-plattformen og Vsport1, med avspark kl. 13:30 skandinavisk tid.

Millwall FC

Millwall Football Club ble stiftet i 1885, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Klubben har sin tilhørighet i bydelen Southwark i Sør-Øst London.

Millwalls historie

Millwall har stort sett alltid spilt på nivå to til tre, bortsett fra i 1988 til 1990 hvor de spilte to sesonger på øverste nivå. Millwall ble da ledet av den skotske manageren John Docherty og hadde spillere i stallen som Teddy Sheringham og Tony Cascarino. Sheringham er forøvrig et produkt av Millwall, og var i klubben fra 1983 til 1991. Han spilte over 220 kamper for klubben, hvor han var med på klatringen fra nivå tre til øverste nivå. Sheringham scoret over 100 mål for Millwall i denne perioden.

Millwall rykket opp til øverste nivå etter at de vant nivå to i 1987/88 sesongen. Første sesong på øverste nivå endte med en tiende plass, som også er klubbens beste ligaplassering. Sesongen etter endte med nedrykk, da Millwall ble desidert sist. Nedrykket endte med at flere sentrale spillere forsvant fra klubben, og Millwall har aldri klart å rykke opp igjen til øverste nivå.

Millwall har ingen «major trophy» eller andre cuptriumfer man kan vinne ved å spille finaler på Wembley. Derimot har de to opptredener på Wembley, og den første kom i 1999. Da spilte Millwall seg frem til finalen i «The Football League Trophy», som de tapte 0-1 på overtid for Wigan. Den andre gangen Millwall spilte på Wembley, var av det overraskende slaget. Som det første laget noensinne siden Premier League ble opprettet i 1992, klarte Millwall, som det første lag som ikke spilte i Premier League, å spille seg helt frem til FA-cup finalen i 2004. Det skal sies at Millwall var heldige med trekningene, da de ikke møtte et eneste lag fra Premier League, før de møtte Manchester United i finalen. Millwall, som ble ledet av Dennis Wise som spillende manager, tapte 0-3.

Ettersom Manchester United kvalifiserte seg til Champions League for 2004/05, fikk Millwall UEFA cup plassen som normalt tilfaller vinneren av FA-cupen. Millwall ble slått ut av UEFA cupen allerede i første runde av Ungarske Ferencváros, etter å ha tapt 2-4 sammenlagt over to kamper. Wise signerte på free transfer for Southampton etter 2004/05 sesongen, da han ikke klarte å samarbeide med Millwalls nye styreleder.

Millwall har nå spilt sammenhengende i The Championship siden 2017/18 sesongen, og i fjor sommer avsluttet Gary Rowetts menn på niende plass, seks poeng bak Luton som havnet på sjette plass.

The Den

«The Lions», som er kallenavnet til Millwall, spiller sine hjemmekamper på «The Den». «The Den», med publikumskapasitet på 20 143 tilskuere, har vært hjemmebanen til Millwall siden 1993 og ligger i regionen Bermondsey i Sør-Øst London. «The Den» ble innledningsvis kalt «The New Den», ettersom det gamle anlegget også het «The Den». «The Old Den» lå i regionen New Cross, ikke langt fra hvor «The New Den» ligger. Det gamle anlegget hadde en kapasitet på 22 000 tilskuere, hvor kun 4 536 av plassene var sitteplasser. Rekorden på «The Old Den» var 48 762 tilskuere og ble satt i en femterunde kamp i FA-cupen mot Derby i februar 1937.

Millwalls supportere og rivalisering

Millwall sine supportere har et historisk negativt rykte og har vært innblandet i mange negative episoder. Spesielt var Millwalls hooligans supportere på 70 og 80 tallet, Bushwackers, spesielt fryktet.

Det har vært mange episoder mellom Millwall og deres rivaliserende klubber, og spesielt har det vært mange episoder mot Millwalls argeste rival, West Ham United. Oppgjøret mellom klubbene kalles «The Dockers derby» og har blitt spilt 99 ganger. Flere ganger har det vært stygge scener mellom klubbenes supportere, og spesielt huskes oppgjøret i 2009 på Upton Park som benevnes som «The Upton Park Riot». Lagene møttes i andre runde i Ligacupen, som West Ham vant 3-1. Resultatet kommer helt i skyggen av at en person ble knivstukket og tyve andre Millwallsupportere ble skadet på utsiden av Upton Park under opptøyene både før og etter kampen.

Til tross for at Leeds ligger 270 km unna «The Den», har det oppstått en voldsom rivalisering mellom Leeds og Millwall. På 70 og 80 tallet hadde både Millwall og Leeds et rykte på seg for å ha noen av de sterkeste og mest fryktede hooligans grupperingene blant supporterne i England. Allikevel møttes klubbene kun 12 ganger mellom 1920 og 2003, hvor syv av oppgjørene skjedde på 80 tallet. Fra 2004 har lagene møttes 26 ganger, hvor kampen på Ellen Road i oktober 2007 ble spesielt dramatisk. I forkant av kampen ble det store opptøyer mellom Leeds sine supportere, Millwall sine supportere og politiet i Leeds.

Benevnelsen «South London Derbys» er også noe som inkluderer Millwall. «South London Derbys» er en samlebetegnelse på kampene mellom lagene i Sør-London, henholdsvis mellom lagene Charlton, Millwall, Crystal Palace og Wimbledon. Kampene mellom Millwall og Charlton blir også kalt «The South East London Derby», da det kun er 6,4 km mellom «The Den» og «The Valley».

I mars 1985 møttes Luton og Millwall i sjette runde i FA cupen på Kenilworth Road. Også Luton hadde sine hooligans problemer på åtti tallet, og spesielt med en gruppering som kalte seg for «The MIG´s». Før kampen oppsto det store opptøyer i Luton, hvor puber og butikker ble angrepet og ramponert. Først og fremst av Millwall supportere.

Selve kampen kom i gang til rett tid, men etter et kvarters spill måtte kampen stanses da Millwall supportere begynte å utagere og invadere banen. Blant annet angrep de «The Bobbers stand», hvor de angrep tilskuere og rev opp seter. «Bobbers stand» var det gamle tribuneanlegget på Kenilworth Road hvor det nå er satt opp VIP bokser. Kampen kom i gang igjen etter 25 minutter, og Luton vant til slutt 1-0 etter scoring av Brian Stein.

Etter kampen ble det igjen opptøyer både inne på stadion og utenfor. Opptøyene blir omtalt for å være noen av de verste fotballopptøyene på åtti tallet i England. Selve episoden blir omtalt som «The 1985 Luton Riot», hvor blant annet 700 seter på Kenilworth Road ble revet opp og kastet rundt. Selv om det var Millwall supporterne som startet selve opptøyene, viste det seg at mange av de arresterte ikke hadde noen tilknytning til Millwall.

Episodene førte til at Luton nektet bortesupportere adgang til Kenilworth Road fra 1986/87 sesongen og helt frem til 1990/91 sesongen. «The Football league» ønsket at Luton skulle slippe inn bortesupportere til Ligacupen i 1986, noe Luton nektet. Dette gjorde at Luton ble kastet ut av turneringen denne sesongen. For å sikre at bortesupportere og andre uønskede ikke kjøpte billetter til Lutons hjemmekamper, måtte hjemmefansen ha med seg medlemskort for å kjøpe billetter til Lutons hjemmekamper.

H2H

Luton og Millwall har møtt hverandre 87 ganger, hvor Millwall har vunnet 35 ganger, 23 ganger har Luton vunnet, mens 29 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes var den 28. februar hvor lagene møttes på Kenilworth Road. Millwall ledet 2-0 etter 52 minutter, hvor Elijah Adebayo reduserte til 1-2 seks minutter senere. Luke Berry utlignet til 2-2 i det 88. minutt, som også ble sluttresultatet. Kampen skulle egentlig vært spilt den 18.desember, og skulle vært Rob Edwards debutkamp foran eget publikum. Hjemmedebuten ble utsatt på grunn av for mye snø på Kenilworth Road.

Også forrige sesongs kamp som ble spilt på Kenilworth Road, endte 2-2. Også det etter en ganske så dramatisk avslutning på kampen. Det sto lenge 1-1, etter at Elijah Adebayo utlignet til 1-1 i det 33. minutt. I det 81. minutt gikk Millwall opp til 2-1, før Millwalls Jake Cooper scoret selvmål i det 87.minutt og fastsatte sluttresultatet til 2-2.

Motsatt oppgjør som ble spilt i oktober i fjor på The Den, vant Luton 2-0 etter to scoringer av Harry Cornick. Dermed klarte Luton å endelig å vinne en kamp på The Den, samt at Luton endelig klarte å vinne en kamp i London på liganivå en og to.

Sist Luton vant på The Den før seieren i oktober, var i mai 1999 hvor Luton vant 1-0 i en League Division 2 kamp (nivå tre) hvor Tony Thorpe scoret Lutons mål. Deretter har Luton besøkt The Den seks ganger uten å vinne, hvor den målløse kampen i 2008 var det eneste poenget som Luton fikk med seg på disse seks kampene.

Luton har møtt Millwall på bortebane ved 43 anledninger. 10 ganger har Luton vunnet i London, mens det også 10 ganger har endt helt likt. 23 ganger har det endt med hjemmeseier.

Millwalls form

Som nevnt innledningsvis, er Millwall tabellnabo med Luton, da Millwall ligger på femte plass og dermed på plassen bak Luton med sine 61 poeng. Om Millwall skulle slå Luton på fredag, vil de allikevel ikke klare å ta igjen Luton da Millwall ligger seks poeng bak Luton. For Millwall er det fire poeng ned til Norwich på sjette plass, mens det er 22 poeng opp til Sheffield United på andre plass.

På de ti siste ligakampene har Millwall vist at de kan spille jevnt med alle lag i The Championship. Dog er resultatene variable, da de har vunnet fire et-måls seiere, spilt tre kamper uavgjort, mens de har tre et-måls tap.

Det startet med 0-1 tap mot Coventry, før det ble 3-2 seier over ligatoer Sheffield United. Deretter ble det 1-1 mot ligaleder Burnley, før Millwall vant 1-0 over Stoke. Millwall gjestet deretter Kenilworth Road, hvor Millwall klarte, som det eneste laget på 13 kamper, å score to mål på Luton under direkte spill. Kampen endte til slutt 2-2, før Norwich vant 3-2 i neste kamp. Reading ble så slått 1-0, før Swansea ble slått 2-1. I siste kamp før landslagspausen, ble Huddersfield for sterke, da de slo Millwall 1-0. På lørdag, som var første kamp etter landslagspausen, endte det målløst mot West Brom.

Hjemme på The Den har Millwall vært veldig sterke denne sesongen, da det kun er fire lag som har klart å vinne over Millwall. Reading vant 1-0 på The Den den 27.august, mens QPR vant 2-0 den 14. september. Millwall skulle spille 11 hjemmekamper på rad uten å tape, før Norwich var det neste bortelaget som skulle klare å vinne over Millwall på The Den. Dette skjedde 4. mars, da Norwich vant 3-2, mens også 0-1 tapet mot Huddersfield den 18. mars skjedde på The Den.

Siden hjemmetapet mot QPR den 14. september, har Millwall vunnet syv hjemmekamper, spilt fem hjemmekamper uavgjort, mens de tapte de nevnte hjemmekampene mot Norwich og Huddersfield.

Det ble også et hjemmetap på The Den mot Sheffield United den 7. januar, da Sheffield United vant 2-0 i tredje runde i FA.cupen.

Lutons form

Med lørdagens 2-0 seier over Watford, forlenget Luton sin rekke over ubeseirede kamper på rad, med syv. Luton vant over Birmingham, før det i neste kamp ble 2-2 mot fredagens motstander Millwall. Deretter ble Swansea beseiret 1-0, før også Sheffield United led samme skjebne i neste kamp. Også Bristol City ble slått 1-0, før Luton nok en gang gikk på et poengtap på Stadium of Light, da det ble 1-1 mot Sunderland.

Med lørdagens 2-0 seier over erkerivalen Watford, befestet Luton sin fjerde plass med sine 67 poeng. Samtidig utlignet Luton poengdifferansen til ligatreer Middlesbrough, ettersom de tapte 2-4 for nedrykkstruede Huddersfield. For Luton og Middlesbrough er det seks poeng opp til Ligatoer Sheffield United, men United har også en kamp mindre spilt. Burnley leder med 11 poeng på Sheffield United. Luton ligger seks poeng foran fredagens mostander Millwall, som ligger på femte plass, som også har lik poengsum som Blackburn som ligger på sjette plass. Norwich og Coventry ligger på syvende og åttende plass, men ti poeng bak Luton.

På de 13 siste kampene, eller siden 21.januar, er det kun Burnley som har klart å vinne over Luton. Det har totalt blitt uavgjort i fire kamper, mens Luton har vunnet de resterende åtte kampene i denne perioden.

Luton har vist god form på bortebane denne sesongen, og har kun tapt fire bortekamper i årets liga. Etter Rob Edwards tok over som manager, har Luton kun tapt en bortekamp, som også var Rob Edwards debutkamp da Luton tapte 1-2 for Middlesbrough på Riverside Stadium den 10. desember. Etter det har Luton vunnet fem bortekamper i ligaen, mens tre ligakamper har endt 1-1. Bortsett fra 3-0 seieren over QPR i romjulen, har den andre borteseierne endt med et-måls seiere.

Skadesituasjon

Det har ikke blitt holdt noen pressekonferanse før fredagens kamp, men Rob Edwards skal ha uttalt til «Luton Today» at Jordan Clark, som har slitt noe med en strekkskade, ikke vil spille mot Millwall. Clark vil sannsynligvis ikke bli klar til kampen mot Blackpool på mandag. Clark ble heller ikke tatt ut til kampen mot Watford, av samme grunn.

Til alles overraskelse, spilte Pelly-Ruddock Mpanzu lørdagens derbykamp mot Watford, selv om det ble sagt at den kampen ville komme for tidlig etter at Mpanzu ble skadet i 1-0 seieren over Sheffield United. Edwards skal også ha uttalt til «Luton Today» at alle de andre spillerne til Luton er skadefrie, noe som også vil bety at Dan Potts og Luke Freemans er skadefrie og klare til kamp.

Toppscorerne

Lutons toppscorer, Carlton Morris, scoret sitt 16.mål for sesongen når han scoret kampens eneste mål mot Bristol City. Elijah Adebayo har scoret ni mål denne sesongen, uansett turnering, mens Alan Campbell, Luke Berry og Jordan Clark har scoret tre mål denne sesongen. Alfi Doughty scoret sitt andre mål for sesongen, når han scoret Lutons mål mot Sunderland. Harry Cornick, Reece Burke og Luke Freeman har også scoret to mål denne sesongen.

Carlton Morris er også Lutons «servitør» med sine seks assists, mens Alfie Doughty har fem assist denne sesongen, uansett turnering. James Bree og Jordan Clark har fire målgivende.

For Millwall er det spesielt to stykker som scorer målene, da Tom Bradshaw har scoret 14 mål så langt denne sesongen, mens Zian Flemming har scoret 13 mål. Når det gjelder målgivende pasninger har Andreas Voglsammer fem assist, mens Scott Malone har fire målgivende pasninger.

Friendly faces

Lutons Fred Onyedinma startet sin ungdomskarriere i Millwall, og spilte 120 kamper for Millwall. Han scoret også åtte mål for Millwall i perioden 2014 til 2019.

Mick Harford har to treneroppdrag i Millwall, da han var trener i Millwall i sesongen 2005/06 og assistentmanager for Steve Lomas i perioden 2013 til 2015. Luton trener Adrian Forbes, har en spillerkarriere i Millwall, med sine 16 kamper.

Nice to know, need to know

Sist lagene møttes tok vi utgangspunkt i formen til Millwall og Luton etter at Rob Edvards ble manager i Luton. Både Luton og Millwall hadde spilt 12 ligakamper, hvor Millwall hadde vunnet seks av kampene, mens de hadde spilt uavgjort i fire av kampene. Millwall hadde tapt to av kampene og til sammen kapret 22 poeng på disse 12 kampene. Luton hadde tatt 23 poeng i samme periode og på like mange kamper. Siden kampen mot Luton den 28. februar, har Millwall tatt syv poeng på fem kamper, mens Luton har tatt 13 poeng på samme antall kamper.

Som de fleste har fått med seg, er det kun Millwall som har scoret på Luton i åpent spill på de siste 13 ligakampene. Dette skjedde i 2-2 kampen den 28. februar. De andre fire målene som Luton har sluppet inn på disser 13 ligakampene, er alle sluppet inn på straffe. Åtte av disse 13 kampene har endt med clean sheet, og totalt har Luton klart 17 clean sheet denne sesongen, hvor Rob Edwards har ledet Luton i ni av disse kampene. I fjor klarte Luton 19 clean sheet gjennom hele sesongen.

Gary Rowett, som har vært manager i Millwall siden 21. oktober i 2019, er i dag den manageren i The Championship som har ledet sitt lag sammenhengende, nest lengst. Mark Robins er den manageren som per i dag har sittet lengst, da han har ledet Coventry siden 6.mars i 2017.

På det 61. forsøket klarte endelig Luton å vinne en kamp på nivå en eller to i London. Dette skjedde i oktober 2021, da Luton slo Millwall 2-0 på The Den. Før seieren over Millwall, hadde Luton besøkt London 11 ganger på rad i The Championship uten å ha fått med seg et eneste poeng. Sist Luton vant en kamp i London på et av de to øverste liganivåene før seieren i oktober i 2021, var i første serierunde i Championship i august 2005, hvor Luton vant 2-1 over Crystal Palace på Selhurst Park. Etter Millwall-seieren på The Den, har Luton besøkt QPR og Fulham tilsammen tre ganger (2 ganger QPR og en gang Fulham), hvor to av kampene endte med tap, mens Luton slo QPR i romjulen. Av de 64 siste bortekampene som Luton har spilt innenfor Londons bygrense på de to øverste liganivåene, har kun fem av disse kampene endt med Luton seier.

Millwall er farligst i løpet av begge omgangers 15 første minutter. Av totalt 48 scorede mål, har Millwall scoret 10 i løpet av de første 15 minuttene, mens de også har scoret 12 mål i løpet av andre omgangs første 15 minutter.

Med sine 13 uavgjortkamper, har Luton spilt nestflest uavgjortkamper i The Championship, likt med Watford, Bristol City og Wigan. Rotherham har spilt flest kamper uavgjort, da de har spilt 14 uavgjortkamper. Åtte av hjemmekampene til Luton har endt uavgjort, som er flest i årets liga.

On this date

Sist Luton spilte kamp den 7. april, var i 2018 hvor Luton møtte Yeovil i en League Two kamp. Elliott Lee scoret et mål, mens Danny Hylton scoret to mål, slik at Luton vant 3-0.

Luton er tildelt 997 billetter til fredagens kamp, som har avspark kl 1330 skandinavisk tid. Kampen kan du se live på VIAPLAY plattformen, eller på VSport1. For de som ikke kan se kampen med live bilder, kan streame radiostreamen fra iFollow hvor Simon Pitts kommenterer kampen.

 COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!