At Luton og Middlesbrough følger hverandre på tabellen, har blitt mer en normal enn unormal de siste årene. Slik er det også denne sesongen, da de for fjerde sesong på rad ligger side om side på tabellen. Lørdag kl 1600 norsk tid, møtes lagene til kamp på Riverside Stadium.

Middlesbrough

Byen Middlesbrough ligger i den engelske regionen Nordøst-England, omtrent sju mil sør for Newcastle, og 11 mil nordøst for Leeds. Det bor ca 140 000 innbyggere i selve byen Middlesbrough, som er en industriby, og som er kjent for sine jernverk, kjemiske fabrikker og skipsverft. Spesielt har byen vært en viktig historisk by hva gjelder stål og jernproduksjon, og jern og stålprisen ble lenge bestemt i Middlesbrough området.

Middlesbrough FC og rivalisering

Middlesbrough Football Club ble stiftet i 1876 og ble valgt inn i The Football League i 1899. Rivalene til Middlesbrough er først og fremst Newcastle og Sunderland. Kampene mot Newcastle kalles Tyne-Tees Derby, mens kampene mot Sunderland har fått navnet Wear-Tees Derby. Kampene mot Leeds har også et naturlig preg av rivalisering.

Middlesbrough historie

Klubbens beste ligaplassering klarte Middlesbrough i 1913/14 sesongen, da klubben havnet på tredje plass på øverste nivå. Middlesbrough har som regel alltid spilt på nivå en og nivå to i det engelske seriesystemet. Ved to anledninger har klubben spilt på nivå tre, hvor første gang skjedde i 1966/67 sesongen, hvor de rykket direkte opp igjen etter å ha blitt nummer to. Også i 1986/87 sesongen måtte Middlesbrough ned på nivå tre, og igjen rykket klubben direkte opp til nivå to etter å ha blitt nummer to.

I moderne tid, er det spesielt to sammenhengende perioder som har vært suksessfulle i Middlesbroughs historie. Periodene kalles «The Bryan Robson period» og «Steve McLaren period».

Bryan Robson ble ansatt som spillende manager for Middlesbrough sommeren 1994, hvor Robson tok over managerrollen etter en Lutonkjenning, nemlig Lennie Lawrence. Bryan Robson hadde da spilt tretten sammenhengende sesonger i Manchester United, hvor han hadde spilt 345 kamper og scoret 74 mål. Rollen som Middlesbroughs manager, kombinerte Robson som Terry Venables assistentmanager for England. Han ga seg som assistentmanager for England i 1996.

Robson oppnådde umiddelbar suksess som Middlesbrough manager, da han våren 1995 vant Division one (nivå to) på første forsøk, og rykket opp til Premier League. Middlesbrough var for øvrig det eneste laget som rykket direkte opp til øverste nivå denne sesongen, da Premier League skulle reduseres fra 22 lag til 20 lag. Bolton Wanderers rykket opp via Play-off.

Robson ga seg som spiller for Middlesbrough 1.januar 1997, 10 dager før han fylte 40 år. Da hadde Robson spilt 28 kamper og scoret et mål for Middlesbrough. Han fortsatte som manager i klubben frem til desember 2000, hvor han først ble degradert til assistentmanager for klubben, da Middlesbrough ansatte Terry Venables (!) som manager. Begge forlot Middlesbrough juni 2001, og ble erstattet av Steve McLaren.

Som manager for Middlesbrough, klarte Bryan Robson å føre klubben til tre cupfinaler. FA-cupfinalen i 1997, og Ligacupfinalene i 1997 og i 1998. Middlesbrough tapte alle tre finalene.

Bryan Robson signerte Jan Åge Fjørtoft fra Swindon i mars 1995, samme sesong som Middlesbrough rykket opp til øverste nivå. Fjørtoft fikk med seg ti kamper i opprykks sesongen hvor han også scoret tre mål. Sesongen etter spilte Fjørtoft relativt regelmessig for Middlesbrough i Premier League, og fikk blant annet spille sammen med den brasilianske rekordsigneringen Juninho. Foran 1996/97 sesongen, signerte Middlesbrough Fabrizio Ravanelli, og Fjørtoft fikk dermed mindre spilletid. 31.januar 1997 ble Fjørtoft solgt til Sheffield United.

Bryan Robson og Terry Venables ble erstattet av en annen Unitedkjenning, nemlig United assistenten Steve McLaren. Steve McLaren er den manageren som har hatt størst suksess med Middlesbrough i moderne tid. I 2004 klarte McLaren det som Bryan Robson ikke hadde klart, da han klarte å vinne klubbens første og eneste «major trophy». Middlesbrough vant Ligacupen ved å slå Bolton Wanderers 2-1, etter å ha ledet 2-0 allerede etter syv minutters spill.

I sesongen etter, ledet McLaren Middlesbrough til en 7 plass i Premier League, som også er den beste plasseringen klubben har klart i Premier League. Ligacuptriumfen året før, ga også Middlesbrough plass i UEFA cupen i 2004/05 sesongen, hvor de ble slått ut av Sporting i 16.-dels finalen. Syvendeplassen i 2004/05 sesongen, kvalifiserte klubben til enda en deltakelse i UEFA cupen i 2005/06. Denne gangen klarte Middlesbrough å spille seg helt frem til finalen som ble spilt i Eindhoven, hvor de tapte 0-4 for Sevilla.

Etter 2005/06 sesongen ble McLaren ansatt som Englands nye manager, og ble erstattet av klubbens kaptein, Gareth Southgate. Southgate, som nå er Englands landslagssjef, var manager i Middlesbrough fra 2006 til 2009. Våren 2009 rykket Middlesbrough og Southgate ned fra Premier league til The Championship, og i oktober 2009 var det også slutt for Southgate, og Southgate ble erstattet av Gordon Strachan.

Middlesbrough fikk også en sesong i Premier League i 2016/17 sesongen, etter at de rykket opp etter å ha havnet på andre plass i 2015/16 sesongen. Det ble med den ene sesongen for Middlesbrough, ettersom de avsluttet sesongen i Premier League på 19.plass. Middlesbrough har spilt i The Championship siden.

I juni 2019 ble den tidligere landslagsspilleren og Middlesbrough favoritten, Jonathan Woodgate, ansatt som Middlesbrough sin nye manager. Dette var Woodgates første manager jobb, som ikke ble noen stor suksess. Middlesbrough kjempet det meste av 2019/20 sesongen på nedre halvdel av The Championship, som også resulterte i at Woodgate var under et konstant press gjennom hele sesongen. Etter 38 serierunder lå Middlesbrough rett over nedrykksstreken, kun på bedre målforskjell, som igjen førte til at Woodgate fikk sparken og ble erstattet av den erfarne manageren Neil Warnock. Middlesbrough, med Warnock som manager, klarte så vidt å berge plassen og havnet til slutt på 17.plass, to poeng foran Luton som havnet på 19.plass.

For andre sesong på rad, var det to plasser og to poeng som skilte Middlesbrough og Luton når sesongen ble avsluttet i våres. Middlesbrough avsluttet på en tiende plass, mens Luton avsluttet to poeng og to plasser bak.

Hjemmekampen mot Luton, som ble spilt den 2. november i høst, ble Neill Warnocks siste kamp. Den 6.november ble det klart at Warnock, hans assistent Kevin Blackwell og trener Ronnie Jepson, forlot klubben, og da etter gjensidig enighet med klubben. Chris Wilder sto klar samme dag og tok over manager ansvaret.

Warnock forlot klubben på en 14.plass, og rakk akkurat å sette ny rekord i kampen mot Luton som den manageren i England som har ledet flest profesjonelle kamper som manager i England. Warnocks rekord er på 1602 kamper.

Riverside Stadium

«Boro», som er kallenavnet til Middlesbrough, spiller som nevnt hjemmekampene sine på Riverside Stadium. Anlegget som har en kapasitet på 35 100 tilskuere, ble åpnet 26. august 1995, hvor Middlesbrough møtte Chelsea FC i sin første hjemmekamp etter opprykket fra Championship i 1995. Craig Hignett og Jan Åge Fjørtoft scoret hvert sitt mål i kampen som Middlesbrough vant 2-0.

Riverside Stadium erstattet Ayresome Stadium, som hadde vært hjemmebanen til Middlesbrough siden 1903 og hadde en kapasitet på 26 667 tilskuere. En morsom kuriositet er at Middlesbroughs siste kamp på Ayresome Stadium, var mot Luton. John Taylor reduserte til 1-1 for Luton, mens John Hendries andre mål for dagen, sørget for at Middlesbrough vant 2-1. Ayresome Stadium ble revet i 1997 og gjort om til et boligområde.

H2H

Luton og Middlesbrough har møtt hverandre 32 ganger. 14 ganger har Luton vunnet, 10 ganger har Middlesbrough vunnet, mens åtte ganger har lagene delt poengene.

Sist lagene møttes, var i høst, nærmere bestemt 2.november. Luton vant 3-1, mye grunnet fem magiske minutter i andre omgang. Middlesbrough tok ledelsen etter 15 minutter, mens Luton snudde kampen og scoret tre mål imellom det 57. og 62. minutt. Først scoret Sonny Bradley i det 57.minutt, før Elijah Adebayo scoret Lutons andre mål i det 60. minutt. Harry Cornick fastsatte sluttresultatet til 3-1 i det 62.minutt.

Dette var Lutons første hjemmeseier over Middlesbrough på fire forsøk, da vi må helt tilbake til oktober 1994, hvor David Pleat ledet Luton, for å finne siste hjemmeseier til Luton over Middlesbrough. Luton vant hele 5-1 etter to scoringer av Dwight Marshall, en scoring hver av David Preece og John Hartson, mens Middlesbroughs Paul Wilkinson scoret et selvmål.

Luton har besøkt Middlesbrough 15 ganger, hvor Luton har vunnet 15 ganger, seks ganger har Middlesbrough vunnet, mens det fire ganger har endt uavgjort. Sist lagene møttes i Middlesbrough, var i desember 2020, hvor Middlesbrough vant 1-0. I februar 2020 scoret Ryan Tunicliffe kampens eneste mål, som var Lutons første seier i Middlesbrough på seks forsøk, da vi må helt tilbake til lille julaften i 1972 for å finne forrige gang Luton vant i Middlesbrough, da Luton vant 1-0.

Middlesbroughs form

På tirsdag imponerte Middlesbrough stort, når de slo ut Tottenham i FA-cupens femte runde. Middlesbroughs unge talent Josh Coburn, scoret kampens eneste mål i det 107. minutt i andre ekstra omgang. Dermed er Middlesbrough et av åtte lag som er klar for kvartfinalen i sesongens FA-cup.

Selv om Middlesbrough har tapt to av de siste tre ligakampene, har Chris Wilders menn vært et av formlagene i The Championship. Siden Wilder tok over ansvaret, har Middlesbrough tapt fire kamper, hvor de tapte mot Preston i november før de også tapte på bortebane mot Blackburn den 24.november. Nå i februar ble det også bortetap mot Bristol City den 19.februar, samt mot Barnsley den 26. februar. Imellom bortetapene i februar, ble det hjemmeseier mot West Bromwich.

Totalt har Wilder ledet Middlesbrough til ni ligaseiere, deriblant mot topplagene Huddersfield, Bournemouth og Coventry, mens det også har blitt uavgjort i fire kamper. Det gjør at Middlesbrough ligger på åttende plass med sine 52 poeng, to poeng bak Luton som ligger på sjette plass.

1-2 tapet mot Preston den 23. november, er det eneste hjemmetapet som Middlesbrough har opplevd så lenge Chris Wilder har vært manager i Middlesbrough. Hjemmekampen før mot Millwall, som var Wilders første hjemmekamp som Middlesbrough manager, endte 1-1. Etter disse to hjemmekampene, har Middlesbrough spilt syv ligakamper på hjemmebane, hvor alle syv kampene har endt med seier. Målforskjellen på disse syv kampene er imponerende 13-3. I tillegg kommer 1-0 seieren over Tottenham.

I Fa-cupens tredje runde vant Middlesbrough 3-2 over League Two laget Mansfield. I fjerde runde ble Middlesbrough trukket ut til å møte selveste Manchester United på Old Trafford. Men selv med spillere som Christiano Ronaldo, Bruno Fernandes og Paul Pogba på banen, sto det overraskende nok 1-1 etter 120 spilte minutter. Straffespark konkurransen vant Midldlesbrough 8-7.

Lutons form

Etter å ha ledet to ganger mot Chelsea i onsdagens FA-cup kamp på Kenilworth Road, viste det seg at verdensmesterne ble for sterke, da de til slutt vant 3-2. Tapet til tross, Luton har imponert stort i det siste, og forrige lørdag vant Luton sin tredje ligakamp på rad, noe som ikke har skjedd med Luton på nivå to siden 1996.

Siden seieren mot Blackpool den 4.desember, har Luton vunnet ni kamper, spilt to kamper uavgjort, og tapt bortekampene mot Sheffield United og Birmingham. Sagt med andre ord, Luton har kun har tapt 10 poeng av 39 mulige på de siste 13 ligakampene, og i februar er det kun ligatapet mot Birmingham som ikke har vært seier. Det ble seier mot Swansea, Cambridge (Fa-cupen), Barnsley, West Brom, Stoke og Derby.

Dermed ligger Luton på sjette plass i The Championship med sine 54 poeng, et poeng foran Sheffield United som ligger på syvende plass, mens det er to poeng opp til QPR som ligger foran Luton, men med en kamp mer spilt enn Luton. Det er ti poeng ned til Stoke som ligger på 15.plass.

På bortebane har Luton vunnet fire av de siste syv bortekampene, henholdsvis mot Blackpool, Reading, Swansea og sist mot Stoke. Før seieren mot Blackpool, spilte Luton målløst mot Nottingham. Mellom seirene mot Reading og Stoke, tapte Luton bortekampen mot Sheffield United 0-2. Mellom Seirene mot Swansea og Stoke, tapte Luton bortekampen mot Birmingham, 0-3.

Skader

Luton er inne i en veldig hektisk periode, hvor de også møter lag som stort sett er med i kampen om Play-off. For å unngå slitasje på troppen og for å forebygge skader, må Nathan Jones rotere mye på troppen, noe han blant annet gjorde mot Chelsea. Blant annet ble James Bree, Kal Naismith, Alan Campbell, Elijah Adebayo, Pelly-Ruddock Mpanzu og Henri Lansbury enten satt på benken, eller satt helt ut av troppen, alle for å hvile dem til ligakampene som står for tur. I tillegg manglet Sonny Bradley og James Shea.

Når det kommer til skader, måtte dessverre Jed Steer gå av banen mot Chelsea, en skade som kan vise seg å være en akillesskade. Simon Pitts kunne også meddele at grunnen til at James Shea ikke var med i troppen mot Chelsea, var rett og slett på grunn av at han også var skadet. Hvordan skadestatus er i Luton leiren før lørdagens kamp, har ikke vært mulig å oppdrive før innlegget ble lagt ut, så det skal bli spennende å se om Shea er med i lørdagens tropp. Om ikke, viste Harry Isted at han holder et godt nivå når han på onsdag debuterte for Luton når han måtte erstatte Steer mot Chelsea.

Gledelig var det også å se Jordan Clark tilbake på benken på onsdag, samt at Robert Snodgrass fikk sine første minutter for Luton mot Chelsea.

Topp scorere

Elijah Adebayo står fortsatt oppført med sine 13 mål denne sesongen, uansett turnering. Harry Cornick scoret 2-1 målet til Luton mot Chelsea og står dermed med ni mål og tre målgivende pasninger. Luke Berry var endelig tilbake på banen mot Chelsea etter et lengre skadeavbrekk, og var den som også slo corneren som Reece Burke headet i mål. Dermed står Berry bokført med å ha scoret fem mål, i tillegg til å ha to målgivende pasninger. Kal Naismith har seks målgivende pasninger, i tillegg til sitt ene ligamål. Cameron Jerome har vært nest sist på fem baller denne sesongen, i tillegg til å ha scoret to mål. James Bree har også fem målgivende pasninger.

For Middlesbrough er det Matt Crooks som er klubbens toppscorer med sine ni mål. Andraz sporar har scoret åtte mål, mens Duncan Watmore har scoret fem mål.

Luton har fått tildelt 820 billetter til lørdagens kamp som du som vanlig kan se med live bilder på iFollow. Simon Pitts har bedt meg hilse og si at han allerede er på vei til Middlesbrough for å kommentere kampen. Kampstart er på lørdag kl 1600 norsk tid.