Luton Town – Wolverhampton

Lørdag kl. 16:00 skandinavisk tid får Luton Town besøk av Wolverhampton Wanderers. 

Byen Wolverhampton

Byen Wolverhampton ligger i den engelske regionen Vest – Midlands, omtrent 25 km nordvest for Birmingham. Det bor ca 264 000 innbyggere I byen, og man kan spore byaktivitet helt tilbake til år 985. Byen ble først kjent som en markedsby, hvor ullhandelen sto sterkt. Derimot under den industrielle revolusjon, opplevde byen enorm vekst grunnet sine rike forekomster av kull og jern. Området rundt byen ble kjent som The Black Country, på grunn av forurensningen som kull og stålindustrien forårsaket. Byen har også et flerkulturelt preg, da byen opplevde innvandring fra Irland og Wales primært, men også fra Karibia, Sørøst- Asia, Afrika og Øst-Europa.

Wolerhampton Wanderers FC

Wolverhampton Wanderers Football Club ble stiftet i 1877. Klubben ble grunnlagt under navnet St. Lukes i 1877 av John Baynton og John Brodie, etter at en utvalgt gruppe elever hadde utmerket seg ved skolen St Lukes. To år senere slo klubben seg sammen med en lokal cricket og fotballklubb, The Wanderers, og grunnla klubben Wolverhampton Wanderers. Klubben ble en av 12 klubber som startet The Football League i 1888, og Wolverhampton avsluttet den første sesongen på tredjeplass i serien, mens de tapte FA-cup finalen 0-3 for Preston North End.

Wolverhamptons Wanderers historie

Wolves spilte i toppdivisjonen fra 1888 til 1906, da de rykket ned til nivå to. I denne perioden vant klubben sitt første «major trophy», da de vant FA-cupen i 1893 hvor de slo Everton 1-0.

I 1908 vant de FA-cupen for andre gang, selv om Wolverhampton spilte på nivå to. Denne gang var det Newcastle som sto på motsatt side, i en kamp som endte 3-1 til Wolverhampton.

Etter å ha kjempet i mange år for å komme tilbake til øverste nivå, skjedde det motsatte, da det i 1923 endte med nedrykk til nivå tre. Dette ble en kortvarig visitt da de klarte å vinne divisjonen på første forsøk og rykke opp igjen til nivå to. Klubben ble værende på nivå to frem til 1932, hvor Wolverhampton endelig vant serien på nivå to og rykket opp til den øverste divisjonen igjen.

Frem mot andre verdenskrig etablerte klubben seg som en av toppklubbene i serien, men ble aldri bedre enn nummer to. Da fotballen startet opp igjen etter andre verdenskrig, var Wolves blant topplagene, men igjen, ble det bare nesten, og Wolves ble nummer to eller tre ved flere anledninger.

Med den tidligere Wolverhampton spilleren, Stan Cullis som manager, startet den mest fremgangsrike perioden i klubbens historie, og 1950-tallet ble det beste tiåret for Wolves siden klubben ble grunnlagt. I sitt første år med Cullis som trener, i 1949, ble klubben nummer seks i serien og Cullis vant den første pokalen for Wolves på 41 år da de slo Leicester 3-1 i FA-cupfinalen. Året etter ble Wolves nok en gang nummer to i serien, denne gang på dårligere målforskjell enn seriemesterne Portsmouth.

Etter er par år med noe svakere ligaplasseringer i 1950/51 og 1951/52, gikk det bedre for Wolverhampton, og i 1954 kunne endelig Wolverhampton krones som seriemestere på øverste nivå for første gang, noe laget også klarte å gjenta i 1958 og 1959.

Klubben vant FA-cupfinlen igjen i 1960, da de slo Blacburn 3-1, i tillegg til å vinne den påfølgende Charity shield finalen.

På femtitallet spilte Wolves også i de berømte vennskapskampene «The Floodlight Friendlies», mot lag som Valencia, Spartak Moskva, Dynamo Moskva, Honved og Real Madrid. Disse kontinentale topplagene kom alle til Molineux og ble slått foran store tilskuertall i et par magiske år for klubben. Ut fra disse kampene ble konseptet for de europeiske cupene utviklet.

Utover 1960-tallet gikk det dårligere med Wolves, og i september 1964 fikk Cullis sparken etter at klubben aldri kom seg ut av nedrykksstriden og rykket ned til nivå to for første gang siden 1931. Det tok imidlertid bare to sesonger før klubben var tilbake i den øverste divisjonen.

1970-tallet brakte mer suksess til Wolverhampton, da klubben kom på fjerdeplass i serien i 1970/71-sesongen og med det kvalifiserte seg for den nylig opprettede UEFA-cupen. På første forsøk spilte de seg frem til finalen, men tapte finalen mot Tottenham 1-2. To år senere, i 1974, slo de Manchester City 2-1 i Ligacupen, og vant denne cupen for første gang i klubbens historie.

I 1976 rykket Wolves ned til nivå, men rykket rett opp igjen, ettersom Wolves ble seriemestere.

80-tallet startet bra med at Wolves i 1980 slo regjerende European cchampions (nå Champions league) Nottingham Forest, i ligacupfinalen. Men 80-tallet skulle vise seg å bli tøft for Wolves. Wolves rykket ned fra øverste nivå i 1982, men kom tilbake året etter for å rykke ned igjen. Og nå ble det veldig utfordrende, da Wolves klarte å rykke ned tre år på rad, og skulle spille på fjerde nivå for første gang i klubbens historie.

Nedrykkene førte til store endringer i klubben. Blant annet kom det inn nye eiere, i tillegg til at Graham Turner ble ansatt som klubbens nye manager i oktober 1986. Nytt eierskap og ny manager førte til at Wolves gjennomførte et «back to back» opprykk i sesongene 1987/88 og 1988/89, slik at Wolves spilte på nest øverste nivå igjen i sesongen 1989/90.

En stor del av æren for at Wolves igjen spilte på nest øverste nivå, skal legenden Steve Bull ha. Graham Turner kjøpte Bull fra erkerivalene West Bromwich, og Bull lagde mer enn 50 mål i begge disse opprykkssesongene og ble som første spiller gjennom tidene tatt ut til å spille på det engelske landslaget, mens han spilte på nivå tre. Bull er den dag i dag en av de aller mest verdsatte spillerne i Wolves gjennom tidene, og han lagde 306 mål for klubben før han la opp i sesongen 1998/99.

Wolves stabiliserte seg på nivå to, og ble spillende på det nest øverste nivået helt frem til 2003. Til tross for flere play-off, var det først i 2002/03 sesongen at Wolves lyktes med å rykke opp til Premier League via play-off, ettersom de slo Sheffield United 3-0 i play-off finalen. Endelig skulle Wolves spille på det øverste nivået for første gang siden 1984, og i Premier League for første gang i klubbens historie.

Det ble med den ene sesongen, ettersom Wolves ble sist i Premier League og rykket ned til Championship igjen. Wolves måtte tilbringe fem sesonger i Championship, hvor de blant annet i 2006/07 sesongen ansatte Mick McCarthy som klubbens nye manager. I 2008/09 sesongen ledet McCarthy Wolves til ligatittel i Championship, og Wolves var igjen klare for spill på øverste nivå i det engelske ligasystemet. Denne gangen ble det tre sesonger i Premier League, før de rykket ned igjen i 2011/12 sesongen. Det må også nevnes at Mick McCarthy fikk sparken midt i nedrykkssesongen.

De fleste husker at Ståle Solbakken ble ansatt som klubbens manager foran 2012/13 sesongen, en sesong som skulle bli veldig vanskelig for både Wolves og Solbakken. De fleste av oss husker at Solbakken fikk sparken etter at Wolves ble slått ut av Luton i FA-cupen. Sparkingen av Solbakken reddet ikke Wolves fra enda et nedrykk, da Wolves endte på 23. plass i Championship, og rykket ned til League One. Wolves vant derimot påfølgende sesong i League One, og rykket rett opp igjen til Championship.

Deretter ble det fire sesonger i Championship, før Portugiseren Nuno Espirito Santo ble ansatt foran 2017/18 sesongen. Santo og Wolves vant Championship og rykket opp til Premier League. Wolves og Santo imponerte stort, og ble nummer syv i 2018/19 sesongen, som også er klubbens beste Premier League plassering, en plassering de tangerte sesongen etter, men med to poeng mer. Nuno Esperito Santo forlot Wolves etter å ha avslutttet 2020/21 sesongen på en 13. plass, for å bli manager i Tottenham Hotspur.

Portugiseren Bruno Lage tok over og førte Wolves til en 10. plass i 2021/22 sesongen. Lage fikk sparken den 2. oktober 2022, hvor Wolves da lå på 18. plass. Spanjolen Julen Lopetgui tok over, og avsluttet i våres på 13.plass. Rett før ligastart var det også slutt for Lopetegui, da han sa opp managerjobben ettersom han mente han hadde et altfor lite overgangsbudsjett. Han ble erstattet av Gary O´Neil, som altså leder Wolverhampton mot Luton Town.

Molineux Stadium:

«Wolves», som er kallenavnet til Wolverhampton Wanderers, spiller hjemmekampene sine på Molineux Stadium. Stadionet, som ble åpnet i 1889, har i dag en kapasitet på 28 525 tilskuere. Den første offisielle fotballkampen som ble spilt på Molineux Stadium, ble spilt den 2. september i 1889 mot Aston Villa, en kamp som Wolverhampton vant 1–0. Tilskuerrekorden på Molineux er på 61 315 og ble satt i FA-cupens femte runde mellom Wolverhampton og Liverpool i 1939, en kamp som Wolves vant 4-1. I klubbens storhetstid på 1950-tallet, hadde man stort sett alltid over 50 000 tilskuere på kampene, som da for det meste var ståplasser.

Rivalisering

Wolverhamptons største rivaler går for å være West Bromwich Albion. Ikke så rart, ettersom det kun er 14 km mellom klubbene. Dette derbyet kalles forøvrig «The Black Country Derby», og er et av de lengstlevende derbyene på «balløya» med over 150 møter mellom klubbene. Et tredje lag inngår også i dette derbyet, nemlig Walsall. Walsall har som regel spilt på lavere nivå enn Wolverhampton og West Bromwich, slik at det kun har vært noen titalls derbys som har innbefattet Walsall.

Wolverhampton rivaliserer også med klubbene Birmingham, Walsall, Coventry, Aston Villa og Stoke.

H2H

The Hatters og Wolves har møtt hverandre 32 ganger, hvor Wolves har vunnet 14 ganger, mens The Hatters har vunnet 13 ganger. 5 Ganger har det endt likt mellom Luton Town og Wolves.

Sist lagene møttes var i januar 2013 hvor lagene møttes til tredjerundekamp i FA-cupen. De fleste husker at Alex Lawless scoret kampens eneste mål som ble spilt på Kenilworth Road, og som også førte til at Ståle Solbakken fikk sparken som manager i Wolverhampton.

Sist lagene møttes til ligakamp, var den 3. mars i 2007. Championshipkampen som ble spilt på Kenilworth Road, endte med 2-3 tap, hvor Lewis Emanuel og Leon Barnett scoret Lutons mål.

Totalt har Wolves besøkt «The Kenny» 17 ganger, hvor det syv ganger har endt med både hjemmeseier og borteseier, mens det tre ganger har endt likt. I ligaen har Wolverhampton nå besøkt Kenilworth Road seks ganger på rad uten å tape. Tre ganger har det endt med seier, mens det tre ganger har endt uavgjort. Vi må helt tilbake til 17.september 1983 for å finne siste hjemmeseier til The Hatters over Wolves, hvor resultattavlene til slutt viste 4-0 seier til hjemmelaget. Lutons mål ble scoret av Paul Walsh, Brian Stein, David Moss og Brian Horton.

Wolves form

Wolves startet sesongen med å tape 0-1 for Manchester United på Old Trafford. Også Brighton & Hove Albion ble for sterke, da Wolves tapte 1-4 for The Seagulls på Molineux. I tredje serierunde dro Wolves til Goodison Park for å måle krefter mot Everton FC. Scoring i det 87. minutt av Kalajdzic, sikret Wolves sesongens først og eneste tre-poenger. I fjerde serierunde dro Wolves til London og Selhurst Park, hvor Crystal Palace vant 3-2. Forrige lørdag fikk Wolves besøk av Liverpool, som Liverpool vant 3-1 etter at Wolves tok en tidlig ledelse som de også tok vare på til pause. Det gjør at Wolves har vunnet en kamp, men tapt de resterende fire.

Wolves sto over første runde i ligacupen, men i ligacupens andre runde ble Blackpool slått 5-0 på Molineux.

Det gjør at Wolves med sine tre poeng ligger på 16.plass, med en målforskjell på 5-11. Med sine 11 innslupne mål, er Wolverhampton, sammen med Burnley, de to lagene som har sluppet inn flest mål så langt i årets Premier League.

Lutons form

Luton startet sesongen med å tape 1-4 for Brighton & Hove Albion på The American Express Community Stadium, før de tapte 0-3 for Chelsea på Stamford Bridge. Hjemmedebuten mot West Ham endte og med tap, da The Hammers vant 2-1. Forrige lørdag tapte Luton 0-1 for Fulham på Craven Cottage.

I ligacupens andre runde vant Luton 3-2 over Gillingham.

Luton og Burnley har begge spilt fire ligakamper, i motsetning til de andre lagene som har spilt fem ligakamper. Hvilket gjør at Luton ligger sist i årets Premier League med sine null poeng og en målforskjellen på 2-10.

Skandinavere i Wolverhampton:

Nordmenn:

Håvard Flo var i Wolverhampton i perioden 1999 til 2001. Flo spilte 38 kamper for The Wolves hvor han også scoret ni mål. Gunnar Halle hadde et kort opphold i Wolverhampton i 2002, hvor han spilte fem kamper for «ulvene». Steffen Iversen hadde en sesong i Wolverhampton i 2003/04 sesongen, hvor han spilte 16 kamper og scoret fire mål. Norsk – kongolesiske John Kitolano, som har en rekke ungdomslandskamper for Norge, var i Wolverhamptomn fra 2018 til 2021. Han fikk ingen kamper for The Wolves, men ble lånt ut til både Molde og Odd.

Svensker:

Joachim Bjørklund avsluttet sin fotballkarriere i Wolverhampton. Bjørklund var i Wolverhampton i 2004/05 sesongen, hvor han fikk tre kamper. Unggutten Tim Jakobsson ble hentet fra Frej i Sverige (nivå to), og var en del av ungdomsakademiet til Wolverhampton fra 2012 til 2014. Jakobsson mistrivdes i Wolverhampton og flyttet hjem for å studere.

Dansker:

Allan Nielsen ble lånt ut fra Tottenham Hotspur i 2000. Nielsen fikk syv kamper og scoret to mål når han var i Wolverhampton. Keeperen Andreas Søndergaard var i Wolverhampton i perioden 2021 til 2023. Søndergaard fikk ingen kamper for The Wolves, før han i sommer signerte for Swansea City. Høyrebacken Oscar Buur Rasmussen var i Wolverhampton fra 2017 til 2022. Buur fikk to kamper for The Wolves, hvor han også scoret et mål.

Friendley faces

Kevin Foley tilbrakte ungdomskarrieren i Luton Town, før han i 2002 også ble profesjonell i «moderklubben». Foley var mer eller mindre fast for The Hatters i perioden 2002 til 2007, hvor han spilte 151 kamper og scoret tre mål. Sommeren 2007 ble Foley solgt til Wolverhampton hvor han frem til 2015 fikk hele 213 kamper og scoret seks mål.

Ved siden av Foley er det en rekke andre spillere som har spilt for begge klubbene. I sommer signerte The Hatters venstrebacken Ryan Giles fra Wolverhampton, som var i Wolvers fra 2008 til 2023. Giles fikk ingen kamper for førstelaget til moderkluben, men ble lånt ut til en rekke klubber. Andre kjente Luton Town spillere som også har spilt for Wolverhampton er: Marlon Beresford, Carlos Edwards, David Edwards, Andy King, Michael McIndoe og Alan Steen.

Nice to know, need to know:

Wolverhampton skal være en av fem klubber som har blitt ligamester i alle de fire øverste divisjonene. Henholdsvis tre ganger ligamester på øverste nivå, fire ganger på nivå to, tre ganger på nivå tre, og en gang er Wolverhampton ligamester på nivå fire.

Luton Town er en av syv klubber som har blitt seriemestere på nivåene to, tre og fire, men som mangler det øverste nivået. Luton har vunnet nivå to en gang, nivå tre har The Hatters vunnet tre ganger, mens de har vunnet nivå fire en gang.

Den 29. november i 1969, sendte NRK historiens første tippekamp fra England. Wolverhampton – Sunderland var første tippekamp, men kampen kom ikke på lufta før det var spilt i over et kvarter på grunn av tekniske vanskeligheter. Noen få sekunder etter at bildene kom gjennom, scoret Hugh Curran tidenes første tippekamp-mål, som igjen gjorde at Wolverhampton vant 1-0.

Vingen Alan Steen debuterte for Wolverhampton som 16-åring i 1939. Steen scoret blant annet denne sesongen i en 3-0 seier mot Manchester United, og var den yngste målscoreren som noensinne hadde scoret mål for Wolverhampton. Steen vervet seg tidlig for RAF i andre verdenskrig, men ble skutt ned i 1943 og tatt til fange og tilbrakte resten av krigen som tysk krigsfange. Når den engelske ligaen kom i gang igjen i 1946, spilte Steen for The Hatters hvor han spilte ti kamper i 1946/47 sesongen. Steen døde den 26. august 2012 i en alder av 90 år, og er fortsatt den yngste målscoreren i Wolverhamptons historie.

Storscorerne

For Luton er det Carlton Morris og Mads Juel Andersen som har scoret mål for Luton i ligaen, og det var Carlton Morris som også hadde den målgivende pasningen til Juel Andersens mål mot West Ham. Jacob Brown, Alfie Doughty og Cauley Woodrow scoret alle tre i Ligacupkampen mot Gillingham. Luke Berry hadde målgivende pasninger til både Jacob Brown og Alfie Doughty i samme ligacupkamp.

For Wolves er det Hwang Hee-Chan som er klubbens toppscorer, da han har scoret tre av klubbens fem ligamål. Pedro Neto er klubbens servitør med fire målgivende pasninger.

Hvordan scores målene

Carlton Morris scoret Luton Towns første mål i Premier League på straffe, mens det andre målet til The Hatters scoret Mads Juel Andersen i åpent spill mot West Ham.

Tre av målene til Wolverhampton er scoret i open play, mens de andre to målene er scoret på dødball.

On this date

Den 23. September i 1995 møttes også Luton Town og Wolverhampton. Kampen som endte målløst, var en Division One kamp (nivå to) og ble også den gang spilt på Molineux.

Sist Luton Town spilte kamp den 23. september på det aller øverste nivået, var i 1989. The Hatters fikk besøk av Wimbledon, og Roy Wegerles straffe sørget for at lagene delte poengene.

Sist The Hatters spilt den 23. september, var i 2017 i en League Two kamp. Chesterfield ble slått 1-0 på Kenilworth Road, hvor Danny Hylton scoeret Lutons mål.

Town tipset

Halvar Grina leder Town tipset med sine 19 poeng, mens Richard Bingbergs, Thomas Gjørsvik og Tor Erik Hadland følger på andre plass med sine 17 poeng. Tre spillere har 14 poeng, mens Tre spillere har tolv poeng. Det er verdt å merke seg at alle de fire øverst plasserte fikk tre poeng i forrige runde.

Det er fortsatt mulig å delta i Town tipset, men da må du først registrere deg og legge inn ditt tips før lørdagens kamp som har avspark kl 1600 skandinavisk tid.

Kort fortalt går konkurransen ut på å tippe utfallet av samtlige Luton Town-kamper gjennom sesongen. Fem poeng for riktig målscore, og tre poeng for å tippe korrekt «tippetegn». 

Skadesituasjonen i Luton Town

Ross Barkley fikk en føling med en hamstringskade på trening forrige uke, og spilte derfor ikke mot Fulham. Rob Edwards uttalte på fredagens pressekonferanse at Barkley er tilbake i trening, men vil også måtte stå over kampen mot Wolverhampton. Barkley vil trolig være klar til neste lørdag når Luton drar til Liverpool for å møte Everton. Foruten Ross Barkley, er Dan Potts, Jordan Clark og Gabe Osho fortsatt skadd. Gabe Osho er nok den av sistnevnte trio som er nærmest å bli skadefri.

Kampen, som har kampstart kl 1600 skandinavisk tid, streamer du som vanlig via VAPLAY plattformen eller ser den direkte på en av VIAPLAYS TV kanaler. Kampen sendes også som radiostream på Hatters Player, hvor Simon Pitts kommenterer kampen.

COYH!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 3

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!