Luton Town – West Bromwich Albion

På lørdag tar Luton imot fjorårets Premier League lag, West Bromwich. TV-kampen innleder en tøff periode for Luton, hvor de skal spille ni kamper på en måned, inkludert FA-cup kampen mot Chelsea den 2. mars. I denne perioden skal Luton for det meste møte lag som kjemper om Play-off plass, i tillegg til kampene mot Derby og Hull, som kjemper om å unngå nedrykk. Derfor kan det ha vært godt med en uke uten midtukekamp for Luton, og ha fokus på trening, og spesielt etter stortapet mot Birmingham.

Byen West Bromwich
Byen West Bromwich ligger i den engelske regionen Vest-Midlands, 8 km nordvest for Birmingham. Det bor drøye 75 000 innbyggere i West Bromwich.

West Bromwich Albions historie
West Bromwich Albion ble stiftet i 1878, og var en av tolv klubber som startet The Football League i 1888. West Bromwich ble seriemester på øverste nivå i 1919/20 sesongen, mens de vant Ligacupen i 1966. FA-cupen har West Bromwich vunnet fem ganger, hvor de første gang vant i 1888 og siste gang i 1968.

West Bromwich sin lengste sammenhengende periode på øverste nivå, var i perioden 1949 til 1973 (24 år). Deres lengste periode uten å spille i det gjeveste selskap, var i perioden 1986 til 2002 (16 år), hvor også West Bromwich måtte en tur ned på nivå tre i det engelske ligasystemet ifra 1991 til 1993.

Etter å ha spilt åtte sammenhengende sesonger i premier League, rykket West Bromwich ned fra Premier League etter 2017/18 sesongen. Dette gjorde de etter å ha havnet sist i Premier League, fem poeng bak Southampton som havnet på 17.plass. Manager Alan Pardew ble i april 2018 erstattet med Darren Moore som «caretaker manager», før Moore i mai 2018 ble ansatt på permanent basis. I august 2018 ansatte Moore Lutons forrige manager, Graeme Jones, som sin assistent. I mars 2019, fikk duoen sparken, og Graeme Jones ble deretter ansatt som Luton sin manager våren 2019, for så å bli erstattet av Nathan Jones våren 2020.

Caretaker James Shan, tok over etter Moore, og ledet West Bromwich til fjerde plass i Championship. West Bromwich var ni poeng bak Sheffield United som havnet på andre plass, og derved kapret den siste direkte opprykksplassen. West Bromwich møtte Aston Villa i play-off semi-finalen, som West Bromwich tapte 3-4 på straffespark, etter at det sto 2-2 etter at to kamper var spilt. Stefan Johansen spilte for øvrig for West Bromwich fra 31.januar til 31.mai. Han fikk 14 kamper og scoret to mål for West Brom.

Slaven Bilic` tok over West Bromwich i juni 2019, og ledet West Bromwich til direkte opprykk ved å bli nummer to i The Championship sommeren 2020. West Bromwich endte ti poeng bak seriemester Leeds United, mens de var to poeng foran Brentford og Fulham. De fleste husker Lutons «great escape», hvor Luton vant 3-2 over Blackburn i siste serierunde, i tillegg til å huske Barnsleys 2-1 seier på overtid over Brentford, som gjorde at West Bromwich rykket opp til Premier League i stedet for Brentford. West Bromwich skulle dermed spille sin 82.sesong i det gjeveste fotballselskapet i England.

Etter en dårlig start på Premier League tilværelsen i fjor, fikk Bilic` sparken og ble erstattet av Sam Allerdyce. «Big Sam» klarte ikke å redde West Bromwich, som til slutt ble nummer 19, 13 poeng bak Burnley som ble nummer 17. «Big Sam» trakk seg som manager, og ble erstattet av Valérian Ismaël før årets sesong i Championship.

Den 2.februar var det Valérian Ismaël sin tur til å bli sparket, bare åtte måneder etter at han ble ansatt. Mye av grunnen til at Ismaël fikk sparken, skyldtes først og fremst at West Bromwich kun klarte å ta fem poeng (1V, 2U) på åtte kamper i tidsrommet 17. desember til 29.januar. Ismaël ble erstattet av dagens manager, Steve Bruce.

Rivaler
West Bromwich, som ligger rett utenfor Birmingham, har naturlig nok sine argeste rivaler i Aston Villa og Birmingham. Men også kamper mot Wolverhampton spisser engasjementet ekstra hos West Bromwich fansen. Ikke så rart, ettersom det kun er 14 km mellom klubbene. Dette derbyet kalles forøvrig «The Black Country Derby», og er et av de lengstlevende derbyene på «balløya» med over 150 møter mellom klubbene. Et tredje lag inngår også i dette derbyet, nemlig Walsall. Walsall ligger 7 km i luftlinje unna West Bromwich. Walsall har som regel spilt på lavere nivå enn Wolverhampton og West Bromwich, slik at det kun har vært noen titalls derbys som har innbefattet Walsall.

The Hawthorns
«The Baggies», «The Albions», eller «West Brom» som er tre kallenavn til West Bromwich, spiller hjemmekampene sine på The Hawthorns. The Hawthorns ble åpnet 3. september 1900, og er den høyestliggende fotballbanen i England med sine 168 moh. Tilskuerkapasiteten er på 27 877 tilskuere, mens tilskuerrekorden er på 64 815 i tilskuere. Rekorden ble satt i FA-Cupens sjette runde mot Arsenal i 1937, hvor West Bromwich vant 3-1.

H2H
Luton og West Bromwich har møtt hverandre 46 ganger. 27 ganger har West Bromwich vunnet, 11 ganger har Luton vunnet, mens ni ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes var den 14 august på The Hawthorns, hvor West Bromwich til slutt vant 3-2 etter å ha ledet 3-0. Kal Naismith var uheldig med å gi West Bromwich ledelsen, mens Harry Cornick reduserte til 1-3 i det 70. minutt. Pelly-Ruddock Mpanzu scoret kampens siste mål åtte minutter på overtid.

The Hawthorns er ikke noen «lykkebane» for Luton. Av 24 besøk på The Hawthorns, har Luton kun vunnet tre ganger og spilt to uavgjortkamper. Sist Luton vant på The Hawthorns, var i 1996 hvor Luton vant 2-0, som også er siste ligaseier over West Bromwich.

Siden seieren i 1996, har lagene møttes ni ganger, hvor Luton har tapt fem ligakamper (alle i The Championship), tapt tre ligacupkamper, mens Luton vant 2-0 i en football league trophy kamp på Kenilworth Road i oktober 2016. Lutons mål ble scoret av Alex Gillead og Jake Gray.

West Bromwich har besøkt Kenilworth Road 23 ganger, hvor Luton har vunnet åtte ganger, åtte ganger har West Bromwich vunnet, mens syv ganger har det endt uavgjort.

Som nevnt, vant Luton 2-0 På Kenilworth Road i en Football League Trophy kamp i 2016, som er siste hjemmeseier til Luton over West Bromwich. West Bromwich har besøkt Kenilworth Road seks ganger (inkludert Football League Trophy seieren) siden siste ligaseier for Luton over West Bromwich, som skjedde 4. mai 1994 hvor Luton vant 3-2 i en League Division 1 kamp (nivå to).

West Bromwich form
På de siste ni kampene har West Bromwich kun vunnet en kamp, noe de gjorde den 22. januar på The Hawthorns når de beseiret Peterborough 3-0. Før denne 3-0 seieren ble det først målløst mot Barnsley, før de tapte 0-1 for Derby. Deretter ble det 1-1 mot Cardiff, hvor James Collins ga Cardiff ledelsen, før det igjen ble 0-1 tap for QPR. Etter 3-0 seieren mot Peterborough, har West Bromwich tapt 0-2 mot Preston, Millwall og Sheffield United, før de på mandag tok Steve Bruce sitt første poeng når de spilt målløst mot Blackburn.

På bortebane har fjorårets Premier League lag spilt fire kamper på rad uten å ta poeng. Siste borteseier fikk West Bromwich mot Coventry den 4.desember, når de vant 2-1 på The Coventry Building Society Arena. På de siste ti bortekampene har West Bromwich tatt fem poeng og kun scoret tre mål og sluppet inn 13 mål.

Det gjør at Steve Bruce sine menn ligger på plassen foran Luton med sine 46 poeng, et poeng bedre enn Luton, men også med en kamp mer spilt enn Luton. Det er tre poeng opp til Middlesbrough på sjette plass.

Lutons form
Forrige lørdag tapte Luton 0-3 for Birmingham, som gjør at Birmingham som første lag denne sesongen, har gjennomført et såkalt «back to back win» over Luton, og med en målforskjell på 0-8. Lee Bowyers menn er dermed det laget som har påført Luton de største nederlagene denne sesongen, både på hjemmebane og bortebane.

Dermed gikk Luton på sitt første tap på fem kamper, ettersom Luton hadde vunnet fire av de fem foregående kampene (inkludert FA cup seieren over Cambridge), og spilt målløst mot Blackburn. På de siste 11 ligakampene har Luton vunnet syv kamper, spilt to uavgjort og tapt bortekampene mot Sheffield United og Birmingham.

Det gjør at Luton ligger på 10.plass med 45 poeng etter sine 30 spilte kamper, og med bedre målforskjell enn Preston som ligger på samme poengsum, men på plassen bak Luton. Det er et poeng opp til lørdagens motstander, West Bromwich, mens det er fire poeng opp til Middlesbrough som ligger på sjette plass.

På Kenilworth Road har Luton nå spilt fem kamper på rad uten å tape. Det startet med 1-1 mot Fulham, før det ble to seiere på rad mot Bournemouth og Bristol City. Deretter ble det en målløs kampe mot Blackburn, før Luton vant 2-1 over Barnsley. På de siste ti hjemmekampene har Luton vunnet fem kamper, spilt tre uavgjortkamper, mens det ble hjemmetap mot Stoke og Cardiff.

Når det gjelder kampen om Play-off plassene, er det fortsatt jevnt i kampen om de fire plassene. Det skiller 13 poeng mellom Blackburn på tredje plass og Blackpool på 15. plass, mens det er åtte poeng mellom Blackpool og Middlesbrough på sjette plass.

Skader og sykdom
På torsdagens pressekonferanse før lørdagens kamp, kunne Nathan Jones meddele at Lutons kaptein, Sonny Bradley, ville måtte gjennomgå en operasjon i lysken som ville sette han ut av troppen i ytterligere en måned. Lutons kaptein har allerede gått glipp av seks kamper på grunn av sin lyskeskade, og må vente ytterligere noen uker før han får spille sin kamp nummer 150 for Luton.

Nathan Jones var optimistisk vedrørende skadesituasjonen til Luke Berry og Jordan Clark, og kunne fortelle at begge to var nær å bli spilleklare.

Toppscorerne
Ingen Lutonspillere scoret mål i kampen mot Birmingham, og dermed er Elijah Adebayo fortsatt Lutons toppscorer med sine 13 mål denne sesongen, uansett turnering. Harry Cornick har scoret åtte mål i tillegg til å ha to målgivende pasninger, mens Luke Berry har scoret fem mål, i tillegg til å ha en målgivende pasning. James Bree har fem målgivende pasninger.

For West Bromwich er det Karlan Grant som er klubbens toppscorer med sine ni mål, mens Callum Robinson har scoret seks mål.

Forrige lørdag gikk Luton på et stygt bortetap mot Birmingham, og må virkelig ta seg sammen for å unngå sesongens andre «back to back» tap, denne gang mot West Bromwich. Lørdagens kamp kan ikke streames med live bilder fra iFollow, da kampen er plukket ut som TV-kamp og sendes direkte på Vsport2 og VIAPLAY kl 1600 norsk tid. Jørn Sundby kommenterer TV-kampen, mens Simon Pitts vil kommentere radio-streamen på iFollow.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 2

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!