Birmingham City – Luton Town

I august tapte Luton 0-5 da Birmingham besøkte Kenilworth Road Stadium. Det er derfor all grunn til å tro at det på lørdag er et revansjesugent Luton Town som reiser nordover for å revansjere sesongens hittil største tap.

Birmingham by
Birmingham, som er Englands nest største by med sine drøye 1 000 000 innbyggere, ligger i den engelske regionen West- Midlands, omtrent 20 mil nordvest for London. Byen vokste seg tidlig stor, og ble ytterligere styrket under den industrielle revolusjon. Byen nøt godt av kull- og jernforekomstene i nærheten, samt at det allerede fantes mye god arbeidskraft. Byen kunne derfor vokse til et stort industrisenter. I begynnelsen av det 19.århundre, ble også Birmingham sentrum i det britiske kanalnettverket, og senere i jernbanenettverket.

Birmingham City FC
Birmingham City Football Club ble egentlig opprettet i 1875, men da som Small Heath Alliance. I 1888 endret klubben navn til Small Heath, før klubben i 1905 endret navn til Birmingham FC. I 1943 fikk klubben dagens navn, nemlig Birmingham City FC.

Biminghams historie
Som Small Heath spilte klubben i seriesystemet som ble kalt The Football Alliance. Dette seriesystemet eksisterte i tre år, fra 1889 til 1892, før klubbene i Football Alliance ble invitert til å være med å danne Football League Second Division Two. Small Heath ble de første vinnere av den engelske fotballigaens andredivisjon, men rykket ikke opp, da vinnerne av Second Division møtte det dårligste laget i First Division. Small Heath tapte denne Play-off kampen, men rykket opp sesongen etter.

Den mest suksessrike perioden i klubbens historie var i 1950-årene og tidlig i 1960-årene. Birmingham nådde deres høyeste ligaplassering i 1955/56 sesongen, da de havnet på en sjetteplass på øverste liganivå. Samtidig nådde Birmingham finalen i FA-cupen, hvor Birmingham tapte 1-3 for Manchester City.

Birmingham kom også til Messebycupen i 1960 og 1961. I 1963 vant Birmingham deres første «major trophy», da de vant ligacupen. Seieren var av det spesielt deilige slaget, da de slo erkerival Aston Villa 3-1.

Birmingham har stort sett alltid spilt på liganivå en og to. Den lengste perioden utenfor den øverste divisjon hadde klubben mellom 1986 og 2002, inkludert to korte opphold på nivå tre. Første gang Birmingham spilte på nivå tre, var over tre sesonger som utspant seg mellom 1989 og 1992. Også i sesongen 1994/95 måtte Birmingham spille på nivå tre, men rykket direkte opp igjen etter å ha vunnet nivå tre.

Når Birmingham spilte på nivå tre, klarte de også å vinne The Football League Trophy to ganger. Første gang skjedde i 1991, mens de også vant i 1995.

Etter flere år i den nest øverste divisjonen, rykket Birmingham opp til Premier League i 2002 etter å ha vunnet playoff-finalen mot Norwich City. I 2005/06-sesongen ble Birmingham nummer 18 i Premier League, og rykket derfor ned igjen til The Championship.

Birmingham rykket rett opp igjen etter å ha blitt nummer to i Championship, for så å rykke rett ned igjen sesongen etter. Igjen klarte Birmingham å rykke rett opp igjen til Premier League etter å ha blitt nummer to, og denne gang ble det to sammenhengende sesonger i det «gode selskap». I 2010/11 sesongen ble Birmingham nummer 18 og rykket igjen ned til Championship og har siden spilt i Championship. Til tross for nedrykket, var ikke 2011 helt katastrofe. Birmingham vant meget overraskende Ligacupen, etter å ha slått Arsenal 2-1 i finalen.

Birmingham har nå spilt fem sesonger på rad hvor de har avsluttet sesongene sine på nedre halvdel av Championship tabellen. Både i sesongen 2016/17 og 2017/18 havnet Birmingham på 19.plass, mens de i 2018/19 avsluttet på en 17.plass. 2019/20 sesongen, avsluttet Birmingham på plassen bak Luton, nærmere bestemt på 20.plass, et poeng bak Luton. I sommer avsluttet Birmingham på 18.plass, og da med relativt god og sikker margin til nedrykksplassene.

Da Luton møtte Birmingham i februar i fjor, var det Aitor Karanka som ledet Birmingham. I mars i fjor ble han erstattet av den tidligere Charlton manageren, Lee Bowyer, etter at Karanka kun hadde klart tre seiere på 19 kamper. Bowyer er fortsatt Birminghams manager.

Rivaler
Hovedrivalklubben til Birmingham, er selvfølgelig byrival Aston Villa. Det er ca 3,9 km mellom St Andrews som er Birminghams hjemmebane, og Villa Park som er Aston Villas hjemmebane. Kampene mellom Birmingham og Aston Villa kalles The Second City Derby, og henspiller på at Birmingham er den nest største og nest viktigste byen i England etter London. Også West-Midlands lagene West Bromwich og Wolverhampton skjerper Birminghamsupporterne ekstra.

St. Andrews
«The Blues», som er kallenavnet på Birmingham, har sitt kallenavn på grunn av fargen på draktene, mens tilhengerne er kjent som «Bluenoses» («blånesene»). Deres hjemmebane har vært St Andrews siden 1906. Anlegget ble utvidet i perioden 1993 – 1999 og har nå plass til 30 016 tilskuere (bare sitteplasser). Tilskuerrekorden er på 66 844 tilskuere og stammer fra en FA-Cupkamp mot Everton i februar 1939.

H2H
Luton og Birmingham har møtt hverandre 64 ganger. Historisk sett har Birmingham hatt et solid tak på Luton, ettersom de står bokført med 31 seiere over Luton. 13 ganger har Luton vunnet, mens 20 ganger har kampene endt uten at det har blitt kåret en vinner.

Sist lagene møttes, var den 21. august i høst, hvor Birmingham påførte Luton sesongens hittil største nederlag da Birmingham vant hele 5-0 på Kenilworth Road. Birmingham ledet 2-0 til pause, og gjorde ikke comebacket enklere for Luton, da Birmingham gikk opp til 3-0 like etter pause. Ydmykelsen ble komplett når Birmingham scoret de to siste målene rett før kampslutt

Sist lagene møttes på St. Andrews, var i februar i fjor hvor Luton vant en sårt og etterlengtet seier over Birmingham. Luton vant 1-0 etter scoring av Dan Potts etter at halvtimen var spilt. Dette var Lutons andre seier på seks forsøk mot Birmingham, da Luton også slo Birmingham i 2006. Rowan Vine scoret både 1-0 og 2-0, mens David Bell satte inn 3-2 på tampen av kampen. Vi må helt tilbake til 1986 for å finne den neste seieren til Luton over Birmingham, hvor Luton vant 2-0 på St Andrews. Totalt har det blitt tre seiere og syv uavgjort på seksten forsøk siden 1986.

Luton har besøkt Birmingham ved 31 anledninger, hvor Birmingham har vunnet 17 ganger. Ni ganger har det endt uavgjort, mens Luton kun har vunnet fem ganger. Fra 1898 besøkte Luton Birmingham 13 ganger, før de endelig i august 1958 kunne strekke armene i været og juble for sin første seier over Birmingham i Birmingham. Det skal også poengteres at det er 35 år mellom nestsiste seier på St Andrews i 1986, og fjorårets 1-0 seier på St. Andrews. Luton besøkte St Andrews seks ganger imellom disse seierne, hvor Birmingham vant fire ganger og to av kampene endte uavgjort.

Birminghams form
Birmingham startet sesongen bra, og lå på syvende plass etter seks spilte kamper, tre poeng bak West Brom som da var serieleder. Etter seks serierunder hadde Birmingham tre seiere, to uavgjort og et tap, og med en av de beste målforskjellene, mye takket være storseieren mot Luton. Derifra og frem til i dag, har det derimot gått noe tyngre.

Etter 2-0 seieren over Derby den 10. september, spilte Birmingham syv kamper på rad uten å vinne, hvor de målløse kampene mot Preston og Huddersfield var de eneste poengene som Birmingham fikk med seg. Målforskjellen på disse syv kampene var på svake 1-13.

Etter fem tap og to uavgjort, ble det tre kamper på rad med seiere i månedsskifte oktober og november, henholdsvis mot Swansea, Middlesbrough og Bristol City, før det også ble seier mot Blackpool som den siste kampen i november.

Etter seieren mot Blackpool, har Birmingham spilt elleve kamper, hvor 2-1 seieren den 22. januar er den eneste seieren til Birmingham. I tillegg til seieren mot Blackpool, er det blitt seks tap og fire uavgjort kamper, og det inkludere onsdagens 1-3 tap mot Bournemouth.

Det gjør at Birmingham ligger på 18.plass med sine 33 poeng, men med 31 kamper spilt. Alle lagene bak Birmingham på tabellen har spilt færre kamper enn Birmingham, men det er hele 13 poeng ned til Peterborough på 22.plass.

Lutons form
Luton imponerte ikke mot Barnsley på tirsdag, men takket være Jason Brees presise dødball fot, og Elijah Adebayos iskalde straffe, vant Luton 2-1 over bunnlaget. Det gjør at Luton er ubeseiret på fire kamper, og har to seiere på rad (tre seiere inkludert FA-cup seieren mot Cambridge). Det ble også seier over Bristol City, mens det ble målløst mot Blackburn.

På de siste ni kampene er det kun Sheffield United som har vunnet over Luton, da de i slutten av januar vant 2-0 på Bramall Lane. De fire kampene før tapet mot Sheffield United, endte med tre seiere i tillegg til 1-1 mot Fulham.

Det gjør at etter tirsdagens seier over Barnsley, så klatret Luton opp til åttende plass med sine 45 poeng, og er et poeng bak Middlesbrough og Nottingham Forest som ligger på syvende og sjette plass.

Det er en veldig jevn konkurranse om Play-off plassene, da det skiller 10 poeng mellom QPR på fjerde plass og Preston på 12. plass. Det skal også poengtreres at Sheffield United har spilt 28 kamper, mens Preston og Huddersfield har spilt 31 kamper. Luton har spilt 29 kamper, og ligger 10 poeng bak Bournemouth på andre plass, og 16 poeng bak serieleder Fulham.

Luton har spilt fem bortekamper siden den målløse kampen mot Nottingham i november, og bare Sheffield United har vunnet over Luton på disse fem kampene når Luton har vært på reise. De tre andre kampene endte med borteseier, henholdsvis 3-0 over Blackpool, 2-0 over Reading og 1-0 over Swansea. Den observante leser har sikkert merket seg at alle fire kampene som ga poeng, også var «clean sheet».

Nordmenn i Birmingham
Fire nordmenn har spilt for Birmingham. Bjørn Otto Bragstad fikk tre kamper for Birmingham i 2002 når han ble lånt ut fra Derby, mens Sigurd Rushfeldt fikk syv kamper for Birmingham i 1995. I 2000 ble keeperen Thomas Myhre lånt ut fra Everton, hvor han fikk syv kamper for Birmingham. I 2012 ble Erik Huseklepp lånt ut fra Portsmouth til Birmingham, hvor han fikk 11 kamper. Med sine to mål for Birmingham, er Huseklepp den eneste nordmannen som har scoret for Birmingham.

Friendly faces
Lutonfavoritt, Mick Harford, har spilt to sesonger for Birmingham fra 1982 til 1984, hvor han til sammen fikk 92 kamper og scoret 25 mål. Cameron Jerome har 201 kamper for Birmingham, hvor han har scoret 41 mål i perioden 2006 til 2011. Også Amari`i Bell var i Birmingham i perioden 2012 til 2015, hvor han stort sett ble lånt ut. Bell spilte en kamp for Birmingham i 2014 mot Leicester.

Toppscorerne
Elijah Adebayo satte iskaldt inn Lutons straffe på tirsdag, og scoret sitt 13. mål denne sesongen, uansett turnering. Harry Cornick har scoret åtte mål i tillegg til å ha to målgivende pasninger, mens Luke Berry har scoret fem mål, i tillegg til å ha en målgivende pasning. James Bree har fem målgivende pasninger.

For Birmingham er det Scott Hogan som er klubbens toppscorer med sine 10 mål, og som også scoret to mål mot Luton på Kenilworth Road. Troy Deeney og Gary Gardner har scoret fire mål hver.

Lutons skadesituasjon
Før publiseringen av dette innlegget, forelå det ingen fersk informasjon vedr. Lutons skadesituasjon. Det er allikevel grunn til å tro at Luke Berry og Jordan Clark står over lørdagens kamp, ettersom de også var skadet mot Barnsley. Når det gjelder Sonny Bradley, ble han erklært skadefri til kampen mot Barnsley, men var ikke en del av troppen. Om Sonny Bradley får spilleminutter for Luton på lørdag, vil Lutons kaptein spille sin kamp nummer 150 for Luton.

Aktuelt
Denne uken uttalte Nathan Jones at han er ganske sikker på at Luton har sikret fornyet kontrakt i The Championship, ettersom de allerede nå har tatt 45 poeng. Nathan Jones poengterte dette med at gjennomsnittspoengsummen for å klare seg i The Championship på de siste fem årene, har vært 46 poeng. Med 17 kamper igjen å spille, mente derfor Nathan Jones at det ikke var noen grunn til å se seg tilbake, men heller se oppover på tabellen.

Med seier over Birmingham, vil Luton vinne tre ligakamper på rad for første gang denne sesongen. Luton kan regne med god støtte fra tribunen, da det til lørdagens kamp skal det være solgt over 1600 bortebilletter av 1900 tilgjengelige. For å vinne tre ligakamper på rad, må det skje på Birminghams sin hjemmebane St Andrews, en hjemmebane som historisk har vært vanskelig for Luton. Luton vil uansett være revansjesugne etter stortapet i august, samt at Nathan Jones har vist flere ganger at negativ historikk og barrierer er utfordringer som skal overvinnes. Lørdagens kamp har avspark kl 1600 norsk tid, og kan som vanlig streames via iFollow som du finner på hjemmesiden til Luton Town. Simon Pitts kommenterer som vanlig.


COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 3 / 5. Antall vurderinger: 2

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!